Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mišek
Uporabnik

Re: 1.2 TSI kilometri

Napisal/-a mišek Sr feb 15, 2012 9:45 pm

he he, grozna kilometrina :D

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr feb 15, 2012 10:03 pm

mišek je napisal/-a:he he, grozna kilometrina :D

Vem ja, sej mu skos govorim naj se ne voz tolk :mrgreen:

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr feb 15, 2012 10:07 pm

ban je napisal/-a:
mišek je napisal/-a:he he, grozna kilometrina :D

Vem ja, sej mu skos govorim naj se ne voz tolk :mrgreen:

Če bo tako nadaljeval, ga čaka generalka čez 1,2,.............15 let :mrgreen:

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Če feb 16, 2012 12:23 am

Ne vem sicer zakaj takšna panika pred "malimi navitimi motorčki". A se kdo vpraša, koliko so ostali, malo večji motorji naviti? Recimo 2,0 tfsi z 200 plus konji, ki načeloma velja za zanesljivega? Pa tudi tu govorimo o 100 konjih in več na liter prostornine? BMW-jev 28i motor stisne iz sebe 245 konjev pri dveh litrih in dveh turbinah, pa se nobeden ne zmrduje, pa še bi lahko našteval.

"Ta prav dec" ne more reči, da je mašina dobra, če ni najmanj V8, ampak takega "deca" danes že kar precej gloda zgodovina. Doba nezanesljivih bencinskih turbakov je nekako že mimo in to postaja trenutna avtomobilistična realnost in tudi prihodnost.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p Če feb 16, 2012 8:49 am

Potemtakem jaz opažam, da nisem "pravi dec" ali pa me gloda zgodovina. Veliko si upate trditi za te mlade motorčke, jaz pa pravim, da bo čas pokazal, koliko današnjih TSI motorjev se bo še čez več desetletij brez problema vrtelo. In spet, seveda se najde argument, kdo kupuje avto za 30 let in odgovor je mogoče res skoraj nihče ampak marsikdo pa kupuje 30 let stare iz takega ali drugačnega razloga. Ali se bodo TSI čez 30 let komu prodajali, pa bo pokazal čas. Jaz menim da ne, pa četudi bo to zdaj pomenilo da za koga nisem "pravi dec", ker nisem TSI-jevsko HIT ali IN, ker pač ne maram tako drage potrošne robe, ki bo čez 10 let ali še prej hin od naprezanja.
Slika

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Če feb 16, 2012 9:22 am

uros_p je napisal/-a:...četudi bo to zdaj pomenilo da za koga nisem "pravi dec", ker nisem TSI-jevsko HIT ali IN, ker pač ne maram tako drage potrošne robe, ki bo čez 10 let ali še prej hin od naprezanja.

Nisem rekel, da če imaš rad v8 motorje, da nisi "dec", ampak poudarek je bil na stopanju v korak s časom. Turbobencinci ne prihajajo v prvi plan, ker bi bili hit ali pa in, ampak enostavno zaradi vse strožjih okoljskih predpisov, saj turbine omogočajo boljši izkoristek goriva. Mislim tudi, da se tu kaže prst na napačnega krivca. Recimo: ko so teti odpeljali 25 let star hladilnik in ji pripeljali novega, sta monterja pokomentirala: "Gospa, tale pa ne bo delal toliko časa!". Problem je v tem, da se morajo stvari prodajat in je danes vprašanje za vsak avto, kak bo čez 30 let pa tudi, če ima atmosferca (če spet to ni nek predsodek, saj se je isto za avte govorilo že tudi 15, 20 let nazaj) ali pa, bog ne daj, turbo. Ko sem bil še v teh vodah, se spomnim, da nam je profesor za trdnost rekel, da če je garancija za avto ali pralni stroj 4 leta, se materiale danes da tako sprojektirat, da bodo dva meseca po poteku garancije fuč.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p Če feb 16, 2012 9:30 am

Te čisto razumem, ampak še vedno dejstvo ostaja, da so nekateri motorji, ki so preživeli desetletja in se še danes vrtijo, že dokazali svojo kakovost, za te moderne TSI pa se še ne ve, kakšne kvalitete so. Sam si rekel, da se da materijale sprojektirati tako, da bodo dva meseca po garanciji fuč. Torej počakajmo, da se odvije prva generacija teh motorjev v neko daljšo dobo in prevožene kilometre, nato pa dajmo potegnit črto in primerjat. Moje mnenje pač je, da so avti danes na sploh potrošna roba, ki bodo po določenem obdobju začeli crkovali eden za drugim, kakor tudi njihovi motorji. Kar je po eni strani logično tako za proizvajalce kot tudi za potrošnike, ki bi že babo radi menjali po 5 letih, kaj šele avto. Ampak to je samo trend in trend ne nujno oz. če sploh, narekuje kvaliteto izdelave.
Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če feb 16, 2012 10:52 am

uros_p je napisal/-a:Te čisto razumem, ampak še vedno dejstvo ostaja, da so nekateri motorji, ki so preživeli desetletja in se še danes vrtijo, že dokazali svojo kakovost, za te moderne TSI pa se še ne ve, kakšne kvalitete so. Sam si rekel, da se da materijale sprojektirati tako, da bodo dva meseca po garanciji fuč. Torej počakajmo, da se odvije prva generacija teh motorjev v neko daljšo dobo in prevožene kilometre, nato pa dajmo potegnit črto in primerjat. Moje mnenje pač je, da so avti danes na sploh potrošna roba, ki bodo po določenem obdobju začeli crkovali eden za drugim, kakor tudi njihovi motorji. Kar je po eni strani logično tako za proizvajalce kot tudi za potrošnike, ki bi že babo radi menjali po 5 letih, kaj šele avto. Ampak to je samo trend in trend ne nujno oz. če sploh, narekuje kvaliteto izdelave.

Samo to so malo nerealne primerjave.

Saj imaš tudi dandanes možnost nakupa velikih atmosferskih motorjev (V6, V8, V10, V12), ki pa se nažalost skrivajo v dragih zadevah (80.000€+). Me zanima, kdo od zagovornikov velikih motorjev bi kupil novega na keš? Kupi tisto in bo motor zihr delal 20-30 let in več, čeprav so tudi tu dvomi odkar je veliko komponent made in china :?

Po drugi strani pa me zanima katera stoenka/yugo/fičo so naredili 400.000km bp z 1.1 ali manjšimi mlinčki, sploh z večjimi obremenitvami?

Mogoče se marsikdo ne bo strinjal, ampak TSI-ji ipd. motorji bi tudi delali večno, če bi se jih vozilo na le 2000-3000 obratov, kjer imajo velik navor, da normalno peljejo v vse klance in komot držiš korak z ostalim prometom. Vendar ne, večina ljudi to kupi in potem misli, da ima GTI-ja, ki pije 5 litrov. :roll:

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p Če feb 16, 2012 11:14 am

Saj nisem delal primerjave, ampak sem povedal, da je prerano govoriti o kvaliteti teh motorjev, saj v praksi še niso dali skozi takorekoč skoraj nič. Lahko da bodo delali v nedogled, lahko pa da se bodo izkazali kot kratkoročna potrošna roba, ki ni namenjena, da traja. In slednje je tudi moje mnenje.
Slika

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če feb 16, 2012 11:17 am

uros_p je napisal/-a:Saj nisem delal primerjave, ampak sem povedal, da je prerano govoriti o kvaliteti teh motorjev, saj v praksi še niso dali skozi takorekoč skoraj nič. Lahko da bodo delali v nedogled, lahko pa da se bodo izkazali kot kratkoročna potrošna roba, ki ni namenjena, da traja. In slednje je tudi moje mnenje.

Ma sej to se lahko sprašuješ tudi za ostale današnje motorje.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če feb 16, 2012 11:28 am

Jst mislm da je prihodnost v malih turbinskih motorjih, saj gre trend vsekakor v to smer. Vedno več je proizvajalcev, ki uveljavlja to tehnologijo, vw pri tem najbolj prednjači, zadnje čase morda celo bmw. Če pogledamo pred leti, so bili tudi samo navadni dizli, potem so jim dodali turbino, danes praktično ni dizelskega motorja brez turbine. Bo pa verjetno potrebnih še nekaj let da ti motorji dobijo na večji zanesljivosti. Razen, če ne bodo začeli delati tako kot z belo tehniko, kot je že bilo omenjeno, ki crkne kmalu po poteku garancije.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p Če feb 16, 2012 11:43 am

Mogoče bom že šel malo off, ampak hvalabogu se še nikoli nisem obremenjeval s tem kako kvalitetni so novodobni motorji, ker še nikoli nisem kupil novega avta. Do zdaj sem za vsakodnevne potrebe vedno kupil avto, star med 5 in 10 let (hobi je druga stvar, tam pod 25 ne grem), za katerega so se pokazale že vse porodne in poporodne težave, vsi vpoklici in ostale morebitne pomanjklivosti. Cena takšnega je ponavadi nekje okoli 1/4 cene kot ko je bil še nov, vanj vložim še 1000-1500 EUR da ga spravim v zaupanja vredno stanje in je to to. In raje mesečno dajem nekoliko več za gorivo in se vozim udobno, z užitkom in s preverjeno tehnologijo, kot da bi namesto tega dajal bistveno več za kredit in se fural v novem naspidiranem kafe aparatu, ki je danes HIT za jutri pa nikoli ne veš kdaj bo kihnil. Trotlziher ali samo trotl, to je stvar posameznika in tega kaj si sosedje mislijo in s čim se obremenjujejo. Tem TSI-jem pač jaz ne zaupam, mnenje sem pripravljen spremeniti, ko oz. če se bodo skozi obdobje izkazali kot trpežni. Do takrat pa naj vsak po svoje špekulira, kritizira ali hvali.
Generalno pa sem mnenja, da je prav da se iščejo načini kako povečat izkoristek goriva, medtem ko sam ne bom nikoli šel na prvo žogo, ampak bom raje počakal par let in se nato pridružil, ČE bom videl smisel in potrebo po tem.
Slika

ilyerik
Nov uporabnik

Napisal/-a ilyerik Če feb 16, 2012 12:23 pm

uros_p je napisal/-a:Mogoče bom že šel malo off, ampak hvalabogu se še nikoli nisem obremenjeval s tem kako kvalitetni so novodobni motorji, ker še nikoli nisem kupil novega avta. Do zdaj sem za vsakodnevne potrebe vedno kupil avto, star med 5 in 10 let (hobi je druga stvar, tam pod 25 ne grem), za katerega so se pokazale že vse porodne in poporodne težave, vsi vpoklici in ostale morebitne pomanjklivosti. Cena takšnega je ponavadi nekje okoli 1/4 cene kot ko je bil še nov, vanj vložim še 1000-1500 EUR da ga spravim v zaupanja vredno stanje in je to to. In raje mesečno dajem nekoliko več za gorivo in se vozim udobno, z užitkom in s preverjeno tehnologijo, kot da bi namesto tega dajal bistveno več za kredit in se fural v novem naspidiranem kafe aparatu, ki je danes HIT za jutri pa nikoli ne veš kdaj bo kihnil. Trotlziher ali samo trotl, to je stvar posameznika in tega kaj si sosedje mislijo in s čim se obremenjujejo. Tem TSI-jem pač jaz ne zaupam, mnenje sem pripravljen spremeniti, ko oz. če se bodo skozi obdobje izkazali kot trpežni. Do takrat pa naj vsak po svoje špekulira, kritizira ali hvali.
Generalno pa sem mnenja, da je prav da se iščejo načini kako povečat izkoristek goriva, medtem ko sam ne bom nikoli šel na prvo žogo, ampak bom raje počakal par let in se nato pridružil, ČE bom videl smisel in potrebo po tem.

Če prav razumem, kaj ti hočejo povedati ban in ostali, potem lahko strnem (vsaj en del) v tole: Tudi ti, ki kupuješ 10 let stare avte, boš v roku 5 do 10 let imel bolj malo izbire, ker bencinarji (tako kot dizli 10 let nazaj) delajo masovni prehod na turbine. In ko je enkrat 90% novih avtov takih, ki jih prodajo s takimi motorji, potem se to še kako pozna čez neko obdobje na trgu rabljenih vozil.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 16, 2012 12:39 pm

Kot ste že napisali, nove tehnične stvari se enostavno ne delajo za tako dolga obdobja in enako je pri avtih. Saj je en od forumskih poznavalcev napisal, da se zgodi, da kakšen proizvajalec avtomobilov zavrne določen izdelek in naroči manj trpežnega (čeprav ga v začetku mogoče stane celo več na novo razvijat ta element!).

Po moje nima nekega velikega smisla takšne avte načrtovat za več kot 20 let, ker bomo v tem obdobju na žalost verjetno že opustili nafto, cene goriva bodo šle v višave, pričakujemo pa lahko tudi stopnjevanje ekoloških taks (izpusti CO2), ker bo bolj ekološko štancat na milijone baterij! :roll:

Drugače pa dvomim, da so ti 1.2 TSI tempirani, da razpadejo po 172.497 km, po moje bo pri večini prej vse drugo predrago za popravljat (podvozje, elektronika, klima, ...), ker itak ta motor itak ni mišljen za nekoga, ki dela več kot 30k km letno. Čeprav po drugi strani bi je veliko relacijske vožnje včasih boljše kot malo kilometrov na kratke proge. To pišem z upoštevanjem začetnih težav.

Sicer pa poglejte 1.8 turbo, 180 in celo 225KM, ki sta glede na prostornino občutno bolj navita, pa ni slišat, da bi imeli že trikrat mašino zamenjano. ;)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če feb 16, 2012 5:04 pm

peroRS je napisal/-a:
IcEm4n je napisal/-a:No, glede teh servisov bencin (ceneje) : dizel (dražje) je zlo relativno...

maniaxxx je napisal/-a:Pa ne samo s TSI, nasplošno VAG skupina se ni ravno izkazala v naši familiji, ni čudno, da mi ni ravno pri srcu

In ti potem še zajčevega golfiča s šiptarsko opremo gledaš na avto.net? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mogoče pa ima mazohistična nagnjenja :lol: Lahko, da bo imel s smrdljivcem več sreče :D
p.s: prednost šiptarske opreme (=beri šipe na koruzo ipd.) je, da se ne more nič pokvarit =P

Glih mislu napisat da imam mazohistična nagnjenja pa še na servise rad hodim :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če feb 16, 2012 5:05 pm

maniaxxx je napisal/-a:Glih mislu napisat da imam mazohistična nagnjenja pa še na servise rad hodim :mrgreen:

Jz tud. Tajnice delajo dobro kavo =P :D

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če feb 16, 2012 5:11 pm

peroRS je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:Glih mislu napisat da imam mazohistična nagnjenja pa še na servise rad hodim :mrgreen:

Škoda k še kake fajne bejbe na dajo tam, bi blo lažje vsak teden viset tam, pa še prodaja TSI jevm in kakih 2.2 dci motorjev bi skokovito narastla :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če feb 16, 2012 5:17 pm

maniaxxx je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:

Škoda k še kake fajne bejbe na dajo tam, bi blo lažje vsak teden viset tam, pa še prodaja TSI jevm in kakih 2.2 dci motorjev bi skokovito narastla :mrgreen:

Če jih ni, menjaj servis :mrgreen:

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če feb 16, 2012 5:18 pm

peroRS je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:

Če jih ni, menjaj servis :mrgreen:

maš kak predlog :mrgreen: oziroma še raje sliko oops

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če feb 16, 2012 8:59 pm

"~toMmy~"Sicer pa poglejte 1.8 turbo, 180 in celo 225KM, ki sta glede na prostornino občutno bolj navita, pa ni slišat, da bi imeli že trikrat mašino zamenjano. ;)

Je pa tudi ena stvar pri tem, 1.2 motor ima dobrih 100 konjev, na drugi starni jih je 180 ali več, na prostornino je to več, ampak če ti avto kolikor toliko normalno voziš, teh konjev ravno ne izkoriščaš kar naprej; veliko jih ostaja v rezervi. Pri manjšem motorju pa ne ostane toliko zaloge.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov