Meni niso čist jasne te cifre. A lahko razložiš prosim. tnx. lp.J.McLane je napisal/-a:Tule so številke pa si razlagajte po svoje
Mobil Super 3000 X1 Formula FE 5W-30:
cSt @ 40ºC: 53
cSt @ 100ºC: 9,8
Mobil 1 ESP formula 5W-40:
cSt @ 40ºC: 80
cSt @ 100ºC: 13.2
Mobil 1 0w-20:
cSt @ 40ºC: 44.8
cSt @ 100ºC: 8.7
Verjetno pa ni vse v viskoznosti ...
fare je napisal/-a:Recimo kaj pa če komu knjiga predpsiuje 5w30 in 10w40 zakaj niso še 5w40 dodali vmes ker 10ka je bolj gosta,ne?
J.McLane je napisal/-a:Prva številka torej pred W, ne pove nič o tem kakšno bo olje na delovni temperaturi (100°), niti nič ne pove o tem kakšno bo ob normalnem poletnem hladnem zagonu (recimo <40°), načeloma za naše območje nima veze ali je to 0W, 5W ali 10W (od -25° do -35°). Druga številka pa pove samo območje viskoznosti na delovni temperaturi (100°) in spet nič ne pove o tem kakšno bo olje ob hladnem zagonu.
Zato bi jaz rekel tako, pogledaš v navodila za avto in pogledaš katere SAE viskoznosti so dovoljene, pogledaš katerega standarda mora biti in izbereš tisto olje, ki ima najnižje številke, ali po SAE ali pa gledaš še globlje v tehnične specifikacije konkretnega olja. Če se izkaže, da ti mašina žre olje, pa greš na višjo številko, bo tako v redu?
Pa saj teh debat je bilo tu na forumu že dosti, jaz nisem noben strokovnjak, vem pa da se v praksi uporablja skoraj samo 5W30 in 5W40. 0w20 ali 5w20 boste v naših trgovinah zelo težko dobili, če pa že bo pa (pre)drago.
Fan je napisal/-a:fare je napisal/-a:Recimo kaj pa če komu knjiga predpsiuje 5w30 in 10w40 zakaj niso še 5w40 dodali vmes ker 10ka je bolj gosta,ne?
Pozdravljeni
Proizvajalec motorja priporoča olje, ki je optimalno uporaben v dotičnem motorju, sestavnih delov in izpuha - upoštevane so tolerance delov.
Lep pozdrav
pskoda je napisal/-a:Spet malo starejša tema, ampak vseeno.
V tisto tvojo mazdo, ki ni neki tehnološki napredek, ampak je čisto obična mašinca stare zasnove je vseeno kaj vlivaš notri tudi iz hofer-ja olje je dobro
ojnica je napisal/-a:Poglej specifikacije vem za svojga vag 1.4 16v, da lahk vlivam skoraj karkol, imam elf 10w40, tega mi ne pije1l stane preko avto.neta cca 5 evrov.
Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 15 gostov