Milan_48 je napisal/-a:Sicer pa podaljšani interval ima skrajno mejo dve leti in km kdaj menjaš izračuna elektronika vozila glede na sestavo tvoje vožnje. To so potem naši spremenili v nastavitvah SW, ker meni deluje vse na 15tkm in 365 dni. Ali so jim Nemci to dovolili, ker avto ni bil poslan s tako specifikacijo?
Z diagnostično opremo lahko servisni interval nastaviš na fiksni (15.000 km ali 1 leto) ali variabilni (do 30.000 km ali 2 leti).
Tvoj avtomobil (in tudi vsi ostali od leta 2015 ali kdaj je že VW šel na 2+4, prej je bilo 2+2) ima 2 (garancija) + 4 (jamstvo) let ''garancije''. ''Garancije'' v navednicah, ker je to pogovorno rečeno, čeprav dejansko zadnja 4 leta ni garancija. Pogoji za veljavnost jamstva so jasno zapisani v letaku (link je bil zgoraj dan). Med njimi je tudi obvezen fiksni servisni interval 1 leto ali 15.000 km. Zato tudi na servisu vse slovenske avtomobile nastavijo na fiksni servisni interval.
Seveda pa je tvoj avtomobil tehnično sposoben (in za to konstruiran) obeh intervalov. Pri variabilnem mora biti sicer uporabljeno boljše olje.
In ti lahko zahtevaš (in boš dobil) variabilni servisni interval, vendar ti s tem propade veljavnost jamstva. Prvi dve leti pa ti garancija ob tem še vedno velja v celoti.
Odločitev je torej na strani kupca: ali variabilni servisni interval in manjši stroški servisiranja ter izguba dodatnega 4-letnega jamstva ali pa fiksni servisni interval in samo 2-letna garancija.
Dejansko je, da si uvoznik in servisi na račun krajših servisnih intervalov ''prinesejo'' noter delni ali celotni strošek dodatnega jamstva. Torej lahko kupec vidi to kot ''nateg'' in vleko dodatnega denarja iz žepa, lahko pa tudi kot ''strošek'' dodatnega jamstva. Ki seveda ni isto garanciji

. Pogoji.press
In pa seveda glavna točka zakaj uvoznik ponuja to ''brezplačno'' jamstvo za dodatna 4 leta

? Bistveno podaljšanje povprečne dobe, ko se nov avtomobil servisira na pooblaščencu, kar seveda pomeni dodaten prihodek za servise in seveda tudi uvoznika.
Sedaj pa na kratko še moje izkušnje: menjava olja na 30.000 km, ne hvala. Zakaj? Sem podrobno opisal tukaj:
http://www.mtl.si/sl/blog/item/126-dolg ... evati.htmlSam osebno sicer uporabljam boljše olje (longlife), ampak imam servisni interval pri trenutni gajbici kar na 15.000 km. Razlika v ceni med obema oljema je 1 EUR-o na liter (ne na servisu

), tako da...
Če se servisira na pooblaščencu pa lepo prineseš v kantici svoje olje in ko ti tisto zgoraj napišejo na servisni nalog ali v servisno knjižico zahtevaš, da ti zraven napišejo še točen tip olja, da se vidi, da je bila specifikacija ustrezna. To je to.
Sedaj pa še k napakam: zelo pogosto službeno srečam lastnike Golfov 7-k in so več ali manj dokaj zadovoljni. So kakšne napakice, ki pa so se rešile v garanciji. Bolj pogoste napake so na ksenon lučeh, zmrzovanje multimedije, itd. Tudi kakšni črički se pojavljajo. Opazil pa sem, da je obravnavanje reklamacij in garancijskih popravil odvisno od posameznih servisov. Očitno se nekaterim ne da s tem ubadat, drugi pa so bolj odzivni in se zavedajo, kaj pomeni ohraniti stranko zadovoljno tudi po tem, ko ji že izpuliš iz rok denar za avto.
Vsekakor se pa strinjam, da PS nima dobrega načina, kako se dela z reklamacijami in garancijskimi zahtevki. Verjetno so zaposleni, ki se tam s tem ukvarjajo, nagrajeni glede na to, koliko zahtevkov zavrnejo. Kar seveda zelo slabo vpliva na dojemanje vozila in znamke s strani strank.
Opažam pa na splošno, da se napake na avtomobilih v zadnjem času povečujejo, kar je verjetno posledica vedno bolj ostrih razmer na trgu, pritiskov na cene/dobiček in posledično tudi nič več ''overenginneringa'' po katerem je bil VAG včasih znan. Sedaj je tudi pri VAG-u vse narejeno na knap in posledično tudi prihaja do napak, ki so bile včasih rezervirane za ''francoze''.
Ista zgodba je tudi pri Škodah, ravno spremljam eno horror zgodbo na novem avtu in reševanje s strani PS je katastrofalno. Če bi jaz tako ravnal s strankami, bi lahko že zdavnaj zaprl vse skupaj.
Recimo še osebne izkušnje: prodal Octavio 2 z 270.000 km, nobenega izrednega stroška. Trenutni Superb je pri pol te cifre že zahteval menjavo prednjega ležaja, da ne govorimo še o nekaj drugih zadevah. Recimo zadnji del krom letvic na vratih je na vseh Superbih bel (izgubi sijaj). Samo zadnji del, vse ostalo je ok. Torej evidentna napaka v proizvodnji oz. v uporabljenih materialih. Odgovor: ste prali s preagresivnim šamponom. Ja itak, točno samo za ta del sem šel nalašč kupit agresiven šampon, vse ostale sem pa pral z normalnim. Itd.
Vsekakor ne bi rekel, da je bilo to ravno pričakovano. No, pri Superb-u 3 so šli še kakšen korak naprej

, možno pa tudi, da so to posledice prve serije.