Nasveti in napotki ter povpraševanja...

m0m0
Nov uporabnik

Re: Kia Cee'd napake

Napisal/-a m0m0 Sr okt 23, 2013 8:41 pm

Da še jaz dodam svoj lonček. Na splošno sem s svojim Kia Cee'd 1.4 CRDi zelo zadovoljen. Avto se pelje brez vsakršnih težav zaenkrat. Kupil sem novega pred štirimi meseci in prevozil 9.000 km. Opravil sem tudi preventivni servis na 3.000 km (menjava olja in filtra).

Bi pa opozoril vse, ki imate letnik 2013 in serijska lita 16 col platišča, v kolikor si želite namontirat jeklena za zimo, da pašejo samo 16 colska, zaradi velikosti diskov/čeljusti, 15 colska pa ne! Pa še 16 colska najprej preverite če sedejo, preden nanje natikate gume.

Kljub temu, da so mi na servisu zatrjevali, da je to možno in mi celo ponujali platišča za prodat. Pa mi je kmečka logika dala vedeti, da če je že pri original 16 col liti platiščih samo 5mm "lufta" med čeljustjo in feltno, 15 colske nikakor ne bom spravil gor. In res je bilo tako. Hvala bogu sem najprej hotel, da mi nataknejo samo platišče preden sem gume kupil in natikal nanj. Nato sem po internetu pobrskal za 16 colska platišča, ki naj bi po specifikaciji sedla na avto. Najdem in predhodno preko maila obvestim prodajalca o velikosti diskov in ga ekstra vprašam, če omenjena platišča sedejo na letnik 2013. Zagotovi mi, da sigurno pašejo! Naročim štiri platišča, grem do svojega vulkanizerja samo da mi nasadi gume na platišča, centrira...
Odločil sem se, da jih bom previjačil sam. Nakar mi kolega pove, da ni nujno, da bodo vijaki od litih platišč primerni za železna. Zato se odločim in grem do mojega vulkanizerja, da mi zamenja. Vijaki oz. matice pašejo. Nakar hočem odpeljat avto z dvigala in mi začne močno ropotat v gumah spredaj. Glej ga zlomka, čeljusti drgnejo po platiščih. Pnevmatike mi sname s platišč in kontaktiram prodajalca. Pove mi, da pa pač če platišča niso prav naj mu jih pošljem nazaj, on pa mi bo vrnil kupnino (pogoji poslovanja na spletni trgovini). Kaj pa brezvezni stroški za montažo in centriranje pnevmatik?! To pa noče kriti in pravi, da je moj problem?! :? OK, požrem teh 30€ in platišča naročim pri svojem vulkanizerju (sicer 18€/kos dražja). Preizkusimo prvo vrsto platišča, za vsak slučaj pred montažo pnevmatik, spet drgnejo, preizkusimo druga, spet drgnejo, pa čeprav oboja po specifikacijah ustrezajo letniku 2013. Na koncu smo pri enem ekstra dobaviteju naročili ekstra pllatišča, ekstra za letnik 2013 in končno sedejo brez drgnjenja. Je pa samo cca 3 mm "lufta". Vulkanizer pravi, da je to čisto OK! Pa je res?

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr okt 23, 2013 9:19 pm

Pa kake diske ma ta avto, 330mm? :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr okt 23, 2013 9:37 pm

Pozdravljeni

Pa se je upoštevalo vse dimenzije: 6,5J 5Xxx ETxx ................... ? Lahko pa da ustrezajo samo originalna platišča............................................ Osebno menim, da je opisana zračnost premajhna, lahko se motim, vendar................

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

m0m0
Nov uporabnik

Napisal/-a m0m0 Sr okt 23, 2013 9:46 pm

Koliko ima velike diske res ne bi vedel, žal.
Vem pa, da ima ena oprema nižje 15 col jeklena platišča in manjše diske, čeprav kakor vem je vedno bilo tako, pri večini avtomobilov, da je ena oprema imela eno dimenzijo in jeklena platišča, višja pa +1 colo in lita platišča (v tem rangu vozil), velikost diskov pa je bila ponavadi enaka.

Drugače pa se se je vse upoštevalo, kot je na originalu.... 6.5x16, 114,3x5, ET 51 in vse štiri vrste platišč so imele enake specifikacije, ter da sedejo na KIA cee'd 2012- ;

Glede zračnosti mi je že pri original litih platiščih sumljivo, da imajo samo cca. 5 mm lufta oz. drugče povedano, niti približno mezinca ne spravim vmes.

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Sr okt 23, 2013 9:59 pm

Takole zgleda disk ter originalno 16" platišče na mojem 2013 Pro_Ceed (klik za večjo sliko):

Slika

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Sr okt 23, 2013 10:02 pm

m0m0 je napisal/-a:Koliko ima velike diske res ne bi vedel, žal.
Vem pa, da ima ena oprema nižje 15 col jeklena platišča in manjše diske, čeprav kakor vem je vedno bilo tako, pri večini avtomobilov, da je ena oprema imela eno dimenzijo in jeklena platišča, višja pa +1 colo in lita platišča (v tem rangu vozil), velikost diskov pa je bila ponavadi enaka.

Drugače pa se se je vse upoštevalo, kot je na originalu.... 6.5x16, 114,3x5, ET 51 in vse štiri vrste platišč so imele enake specifikacije, ter da sedejo na KIA cee'd 2012- ;

Glede zračnosti mi je že pri original litih platiščih sumljivo, da imajo samo cca. 5 mm lufta oz. drugče povedano, niti približno mezinca ne spravim vmes.

Velikost diskov je bila ( če so bile razlike ) ponavad odvisna od motorja, ne pa od opreme
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr okt 23, 2013 10:30 pm

Pozdravljeni

Ja no, pri KIJI je vse mogoče ..................

lep pozdrav

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Sr okt 23, 2013 10:33 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Ja no, pri KIJI je vse mogoče ..................

lep pozdrav

Sem hotel to dodati pa sem se ugriznil za..................................prste :mrgreen:

m0m0
Nov uporabnik

Napisal/-a m0m0 Če okt 24, 2013 12:35 am

@LeQuack; Platišče imam identično, samo diske pa večje. Škoda, ker nisem prej slikal, da bi se videlo. Imam pa 5 vratnega ceeda in ne pro_ceeda (če ima kaj veze)

@maniaxxx; Včasih je bilo tako ja, kakor vem. Ampak ko sem kupoval avto, sem se odločil za KIA Cee'd 1.4 CRDi, 90 konj, z opremo "LX urban+", s 15 col železnimi platišči in pokrovi. Nakar sva s prodajalcem ugotovila, da v centralnem skladišču na KMAGu nimajo tega avta na zalogi, zato mi je ponudil avto z eno nižjo opremo ali pa višjo. Na koncu sem se odločil za KIA Cee'd 1.4 CRDi 90 konj, z opremo (eno višjo) "LX elan", pri kateri sem dodatno (napram prejšni) dobil 16 col lita platišča in bluetooth telefonijo. In ko sem razmišljal o 15 col platiščih za zimo smo (s prodajalcem) ugotovili, da imajo verzije s 16 ali 17 col večje diske, neodvisno od motorja, kar so mi naknadno potrdili mehaniki tudi na KMAGu.

@Fan; Koliko bi pa po vašem morala znašati minimalna "zdrava" oddaljenost od čeljusti? Lahko zaradi takega majhnega razmaka pričakujem težave?

Drugače pa sem se po obilnih in katastrofalnih težavah s rabljenim Francozom (od Francozov kupim samo še mogoče rogljiček, avta nikoli več! :x ), odločil za NOV avto, in moje finance žal niso dosegle "švaba (imam doma dva 40 let stara VWja in laufata kot urca)", zato sem se odločil za Kio, saj je že četrta v družini in zaenkrat res (razen rje na blatnikih pri PRIDE '98) z njimi nismo imeli nikakršnih omembe vrednih težav.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če okt 24, 2013 7:37 am

Pozdravljeni

Kakšen cm je dobro imeti zračnosti, med platiščem in zavornim cilindrom ( kamenčki .................. )

Kia Pride ima motor in platformo od Mazde 323 in je praktično neuničljiva, sestavljali so jih na morju in od tu posledica rjavenja.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
eentox
Uporabnik

Napisal/-a eentox Če okt 24, 2013 8:08 am

Cee'di proizvedeni od sredine leta 2013 imajo ob tovarniških 16" (ali 17") alu platiščih tudi večje sprednje zavorne diske (300mmx28mm).

Ni važen motor ampak oprema oz. velikost tovarniških platišč
Chuck Norris je enkrat prišel dvakrat

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če okt 24, 2013 8:11 am

eentox je napisal/-a:Cee'di proizvedeni od sredine leta 2013 imajo ob tovarniških 16" (ali 17") alu platiščih tudi večje sprednje zavorne diske (300mmx28mm).

Ni važen motor ampak oprema oz. velikost tovarniških platišč

Čudne fore se grejo pri kii. Sej kia ni slab avto, da ne bo avtor narobe sklepal, ampak tale fora z diski je res malo mimo. Pa tudi da na 300mm diske komaj grejo 16 col mi je čudno, imel sem dva avta z takimi ali celo malo večjimi diski in so šla 16 col platišča BP.

Uporabniški avatar
Veronika.borghesi
Novinec

Kraj: Ljubljana in Portorož

Napisal/-a Veronika.borghesi Pe okt 25, 2013 7:17 am

Res ne razumem zakaj se nekateri razburjajo nad velikostjo zavornih diskov, če so večji, so verjetno v smislu zaviranja tudi boljši. Pa saj ima močnejše zavore pri enakem motorju verjetno tudi kakšen mercedes, če si ga omisliš z recimo športno obarvanim paketom opreme. 8)
Lep in s soncem obsijan dan vam želi

Veronika

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Pe okt 25, 2013 9:32 am

Veronika.borghesi je napisal/-a:Res ne razumem zakaj se nekateri razburjajo nad velikostjo zavornih diskov, če so večji, so verjetno v smislu zaviranja tudi boljši. Pa saj ima močnejše zavore pri enakem motorju verjetno tudi kakšen mercedes, če si ga omisliš z recimo športno obarvanim paketom opreme. 8)

Nima, velikost zavor je PONAVADI odvisna od motorja. Pa ni problem v sami velikosti ampak v tem da še sami ne vejo kaj prodajajo pa da se grejo neke čudne fore pri KII, ampak nič novega ni to za njih :mrgreen:

Aja pa mercedes ni kia =P

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Pe okt 25, 2013 10:53 am

maniaxxx je napisal/-a:
Veronika.borghesi je napisal/-a:Res ne razumem zakaj se nekateri razburjajo nad velikostjo zavornih diskov, če so večji, so verjetno v smislu zaviranja tudi boljši. Pa saj ima močnejše zavore pri enakem motorju verjetno tudi kakšen mercedes, če si ga omisliš z recimo športno obarvanim paketom opreme. 8)

Nima, velikost zavor je PONAVADI odvisna od motorja.

Motiš se, ima.
Nekateri sport paketi pri mećki imajo za posledico večje diske.
Pri audiju je večinoma vezano na motor in na menjalnik (avtomatiki imajo ponavadi večje diske). Imajo kdaj pa kdaj kakšne nore ideje ko samo gledaš kaj so to gor dali, ampak k sreči tega ni veliko.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Pe okt 25, 2013 11:45 am

No se vidi da se na mercedese ne spoznam kaj preveč, ampak še vedno je v večini primerov velikost zavor odvisna bolj od motorja kot od opreme.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe okt 25, 2013 8:49 pm

Pozdravljeni

Pri Mercedesu/zvezdi je velikost diskov in moč zavor odvisna od moči motorja ccm/KW, obvezno pa imajo vsi avtomatiki močnejši zavorni sistem, kar je logično - ne more zavirati z motorjem.

lep pozdrav

Uporabniški avatar
Veronika.borghesi
Novinec

Kraj: Ljubljana in Portorož

Napisal/-a Veronika.borghesi So okt 26, 2013 6:10 pm

maniaxxx je napisal/-a:No se vidi da se na mercedese ne spoznam kaj preveč, ampak še vedno je v večini primerov velikost zavor odvisna bolj od motorja kot od opreme.

Lepo, da priznaš, se mi je kar dvignila samozavest. Očitno je Kia vendarle bolj podobna mercedesu, kot se ti morda zdi. :lol: :lol: :lol:
Lep in s soncem obsijan dan vam želi

Veronika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So okt 26, 2013 6:25 pm

Veronika.borghesi je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:No se vidi da se na mercedese ne spoznam kaj preveč, ampak še vedno je v večini primerov velikost zavor odvisna bolj od motorja kot od opreme.

Lepo, da priznaš, se mi je kar dvignila samozavest. Očitno je Kia vendarle bolj podobna mercedesu, kot se ti morda zdi. :lol: :lol: :lol:

Đizs krajst :roll: :noro :jao:

Uporabniški avatar
comfortably numb
Novinec

Napisal/-a comfortably numb So okt 26, 2013 6:34 pm

Včasih se vseeno splača plačati nekaj 10€ več pri menjavi kompleta pnevmatik in platišč. Sam sem to opravil pri enem največjih vulkanizerjev, prodajalcu sem povedal le model in letnik avtomobila, ponudil mi je izbor platišč ter pnevmatik, izbral in se odpeljal čez pol ure. O vseh dimenzijah, čeljustih in podobnem so bili seznanjeni.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov