Nasveti in napotki ter povpraševanja...

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters Sr sep 13, 2006 9:40 am

Ford Focus karavan 1.8 TDdi 90 KM
- na morje polno naložen, dokaj mirna vožnja - 6.1 l,
- Sicer mešane vožnje - 6,0 l

Uporabniški avatar
Biskvitek
Stalni uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Biskvitek Sr sep 13, 2006 10:16 am

BMW Motorsport je napisal/-a:
sonček je napisal/-a:
kromfelna je napisal/-a:Raje avto, liter al pa dva benza na 100km več, pa je to to. 500sit odtehta razliko v vožnji. Preveč ekonomično mi dizlaši delujete. Vedno bi šparali. Ste do zdaj že dosti prišparali? Če še pri ostalih stvareh gledate tako na tolar, bi pa že lahko prišparali toliko, da bi si privoščili kulturn avto namesto traktorja in pozabili stare golfe dvice. --------------------------- Samo da je dizl. Šparam. Nekaj si bom kupil.

Naj te opomnim, da ni tako slabo imeti diesel motor. Sam sem imel bencinarja z njim toliko prevozil da sem dal za bencin cca 300 tsit nato sem kupil dizla poraba oz. stroški so se prepolovil na 150 jurjev. In le zakaj bi imel benca. Pač eni imamo radi dizle eni bence. Vsak pa ve kaj sam hoče in kaj se mu splača

lp

Ja jst bi tud raj mel diesla, ampak nikakor ne štircilindrskega k majo obupn zvok, kašnga šestaka al celo osmaka diesla si pa trenutno še ne morm privoščit, zato sm pa na svoji 525i trenutno in bom živel s tako porabo dokler ne bom mel npr. E420 CDI al pa kj podobnga..no pretiravam tud s kakšnim 270 CDI-jem bi bil zadovolen... :P

ja pa tvoj 525 nikamor ne gre te je nekdo s traktorjem ornk nažgal hehe :lol:
Slika

Uporabniški avatar
g.Kromfelna
Novinec

Napisal/-a g.Kromfelna Sr sep 13, 2006 11:17 am

Mene pa zanima poraba 3.0tdi in 4.0cdi motorjev. Če kdo ve, naj prosim napiše.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Sr sep 13, 2006 11:34 am

Verjetno iz hobija sprašuješ, ker tisti, ki take avte kupujejo jih to ne zanima kaj preveč. Jaz imam starega bencinarja 3.0 pa žre od 9-11 na 100, 10 povprečno, devet ali manj pri 130 po avtocesti in več, če ga gonim čez 230 ali po mestu. Prednost je uporaba navora in nizkih obratov. Dizeljni so še dosti bolj ekonomični, so pa za rajo predragi. (registracija nad 180hp je ene 320K)

Uporabniški avatar
g.Kromfelna
Novinec

Napisal/-a g.Kromfelna Sr sep 13, 2006 12:08 pm

joztom je napisal/-a:Verjetno iz hobija sprašuješ, ker tisti, ki take avte kupujejo jih to ne zanima kaj preveč. Jaz imam starega bencinarja 3.0 pa žre od 9-11 na 100, 10 povprečno, devet ali manj pri 130 po avtocesti in več, če ga gonim čez 230 ali po mestu. Prednost je uporaba navora in nizkih obratov. Dizeljni so še dosti bolj ekonomični, so pa za rajo predragi. (registracija nad 180hp je ene 320K)

Ja, sprašujem iz hobija. Sprašujem pa predvsem zaradi tega, ker so po testu Q7 napisali to:

"Cenejši primerek Q7 poganja 3-litrski hišni šestvaljni dizel s 171 kW (233 KM), ki kombinirano sicer obljublja 14 litrov porabe, v praksi pa bomo dodali še 3 do 4. Kakorkoli že, s stolitrskim rezervoarjem bo reč vseeno prišla daleč."
( http://www.avtomanija.com/default.asp?rb=1&id=437 )

To pomeni da lahko računaš na 17-18L dizla, če voziš 2,5 tone težak 3.0TDI, nove izdelave (ekonomične, kao). Se mi zdi kar dosti. Po moje poraba bencinarja 3.0, Audi-ja Q7 ne more biti dosti višja. Podatka za bencinarja nimam.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr sep 13, 2006 12:16 pm

kromfelna je napisal/-a:
joztom je napisal/-a:Verjetno iz hobija sprašuješ, ker tisti, ki take avte kupujejo jih to ne zanima kaj preveč. Jaz imam starega bencinarja 3.0 pa žre od 9-11 na 100, 10 povprečno, devet ali manj pri 130 po avtocesti in več, če ga gonim čez 230 ali po mestu. Prednost je uporaba navora in nizkih obratov. Dizeljni so še dosti bolj ekonomični, so pa za rajo predragi. (registracija nad 180hp je ene 320K)

Ja, sprašujem iz hobija. Sprašujem pa predvsem zaradi tega, ker so po testu Q7 napisali to:

"Cenejši primerek Q7 poganja 3-litrski hišni šestvaljni dizel s 171 kW (233 KM), ki kombinirano sicer obljublja 14 litrov porabe, v praksi pa bomo dodali še 3 do 4. Kakorkoli že, s stolitrskim rezervoarjem bo reč vseeno prišla daleč."
( http://www.avtomanija.com/default.asp?rb=1&id=437 )

To pomeni da lahko računaš na 17-18L dizla, če voziš 2,5 tone težak 3.0TDI, nove izdelave (ekonomične, kao). Se mi zdi kar dosti. Po moje poraba bencinarja 3.0, Audi-ja Q7 ne more biti dosti višja. Podatka za bencinarja nimam.

Tako porabo ima bencinar grand cherokee 5.9 V8. Pa ma sigurno dost navora in moči za premagovanje ovir. Komčna je elektronsko omejena na 240km/h.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Sr sep 13, 2006 1:43 pm

Ne znam komentirati te pretirane porabe za Q7, v normalni vožnji približno po omejitvah (do 165 na uro in pod +30% za odvzem) meni že ne bi toliko žrl kot tam navajajo. Moj bencinar (3.0/V6/24V) je že star (240Kkm), ima eno tono in pol pa večinoma mestna in malo primestne vožnje tja do 11l natolče, pa se mi še to zdi precej. Še najmanj mi žre v Italiji in Avstriji, ker se ne upam zaj.., pod 9l. Na splošno se 6-cilindrašev ljudje preveč bojijo in to čisto brez potrebe.

BMW Motorsport
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-Center

Napisal/-a BMW Motorsport Če sep 14, 2006 12:08 pm

Biskvitek je napisal/-a:
sonček je napisal/-a:
kromfelna je napisal/-a:Raje avto, liter al pa dva benza na 100km več, pa je to to. 500sit odtehta razliko v vožnji. Preveč ekonomično mi dizlaši delujete. Vedno bi šparali. Ste do zdaj že dosti prišparali? Če še pri ostalih stvareh gledate tako na tolar, bi pa že lahko prišparali toliko, da bi si privoščili kulturn avto namesto traktorja in pozabili stare golfe dvice. --------------------------- Samo da je dizl. Šparam. Nekaj si bom kupil.

Naj te opomnim, da ni tako slabo imeti diesel motor. Sam sem imel bencinarja z njim toliko prevozil da sem dal za bencin cca 300 tsit nato sem kupil dizla poraba oz. stroški so se prepolovil na 150 jurjev. In le zakaj bi imel benca. Pač eni imamo radi dizle eni bence. Vsak pa ve kaj sam hoče in kaj se mu splača

lp

Ja jst bi tud raj mel diesla, ampak nikakor ne štircilindrskega k majo obupn zvok, kašnga šestaka al celo osmaka diesla si pa trenutno še ne morm privoščit, zato sm pa na svoji 525i trenutno in bom živel s tako porabo dokler ne bom mel npr. E420 CDI al pa kj podobnga..no pretiravam tud s kakšnim 270 CDI-jem bi bil zadovolen... :P

..mam pa zato zvok, ki ga ti v življenju nikol ne boš mel pa če se na glavo obrneš!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ;)
Bayerische Motoren Werke fuer immer!!!

P.S.: Need $ for Bavaria: Please donate... ;)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če sep 14, 2006 12:30 pm

Biskvitek je napisal/-a:
sonček je napisal/-a:

lp

..mam pa zato zvok, ki ga ti v življenju nikol ne boš mel pa če se na glavo obrneš!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ;)

Če ti misliš, da ima BMW kak dober zvok, potem moraš kakega američana z 5.7 V8 mašino poslušat. Je ni lepše melodije ko to zapoje, vsak bmw se skrije, dizli pa sploh.
Old subarus never die, they just get faster!

BMW Motorsport
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-Center

Napisal/-a BMW Motorsport Če sep 14, 2006 12:37 pm

nebivedu je napisal/-a:
Biskvitek je napisal/-a:
sonček je napisal/-a:

lp

Če ti misliš, da ima BMW kak dober zvok, potem moraš kakega američana z 5.7 V8 mašino poslušat. Je ni lepše melodije ko to zapoje, vsak bmw se skrije, dizli pa sploh.

No ni čis res, kaka 650i ma dost primerljiv, zame še bol rajcajoč zvok..

Drgač pa mislm da 5,4 litrski V8 s komressorjem od Mercedes AMG-jev ma daleč najbrutalnejši zvok na svetu, se pa američani skrivajo pred njemu!! :lol: :lol:

AMPAK, ni še dnarja za to, zato pa ma ta 525-ka zeeelooo hud zvok, dere se k zmešan! ;)
Bayerische Motoren Werke fuer immer!!!

P.S.: Need $ for Bavaria: Please donate... ;)

ToniTic
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a ToniTic Če sep 14, 2006 1:18 pm

No, da še jaz dodam svojo izkušnjo. Vozim Clio 1.5 dci in porabi na relaciji manj kot 4l, po mestu nekaj malega čez 5l, po avtocesti pa pri 130 okoli 5, pri 160 okoli 7,5. Zdaj je pač odvisno od tega kje in kako voziš. Če ga cel tank žgeš po avtocesti enih 150, mi noben nebo reku kak mu je na morje žrl samo 4.5. Če pa voziš po omejitvah in po avtocesti nekje do 120, pa je čisto možno imet porabo okoli 4 litre. Pri Cliotu in verjetno tudi pri nekaterih drugih avtih se ful pozna slaba aerodinamika, ker avto pri hitrosti nad 110 začne ful več žret. Razlika med 110 in 130 je nekje 30% večja poraba. Drugače pa imam letno povprečje okoli 5 litrov.

Še kar se tiče velikih in močnih dizlov. Lahko povem za BMW X5 3.0d, da ima povprečno porabo med 10 in 13 litrov. Lahko je tudi 8, lahko pa je tudi 16. Je pa to bil testni avto in je imel avtomatski menjalnik. BMW 530d z enakim motorjem in ročnim menjalnikom ima v povprečju za 2 litra nižjo porabo. Za oba vem iz lastnih izkušenj, sem na obeh kar "nekaj litrov spustil skozi izpuhe" :twisted:

Uporabniški avatar
batek
Novinec

Napisal/-a batek Če sep 14, 2006 1:35 pm

ToniTic je napisal/-a:No, da še jaz dodam svojo izkušnjo. Vozim Clio 1.5 dci in porabi na relaciji manj kot 4l, po mestu nekaj malega čez 5l, po avtocesti pa pri 130 okoli 5, pri 160 okoli 7,5. Zdaj je pač odvisno od tega kje in kako voziš. Če ga cel tank žgeš po avtocesti enih 150, mi noben nebo reku kak mu je na morje žrl samo 4.5. Če pa voziš po omejitvah in po avtocesti nekje do 120, pa je čisto možno imet porabo okoli 4 litre. Pri Cliotu in verjetno tudi pri nekaterih drugih avtih se ful pozna slaba aerodinamika, ker avto pri hitrosti nad 110 začne ful več žret. Razlika med 110 in 130 je nekje 30% večja poraba. Drugače pa imam letno povprečje okoli 5 litrov.
" :twisted:

A si ti to sam meru (tank/km),al si to gledav na računalnik v avtu
batek

JustMuC
Novinec

Kraj: NM

Napisal/-a JustMuC Če sep 14, 2006 2:00 pm

Kdor hoče avto, ki mu bo malo pil, naj si kupi CLIA 1.5 Dci.. Jaz ga spravim tudi pod 3.5 L/100km ampak se morš mal potrudt..! :P

Uporabniški avatar
Sigor
Stalni uporabnik

Kraj: MB - okolica

Napisal/-a Sigor Če sep 14, 2006 2:11 pm

sam v avtu sicer nimam BC, zato podatke o porabi dobim izključno pri vsakokratnem tanjanu, me pa zanima, če kod od vas, ki vam Clioti pa še morda kak drug avto, porabijo po BC pod 4 litre na 100 km, meri porabo na klasičen način, torej tankanje polnega tanka itd...
Me zanima, kolikšna je razlika. Pri porabi 3,5 bi lahko naredil tam nekje 1400 km, kar se mi zdi pa rahlo pretiran podatek, še vedno pa je to lahko le trenutna poraba, nikakor pa ne povprečna, do katere prideš pri klasični metodi izračuna porabe.
Slika

JustMuC
Novinec

Napisal/-a JustMuC Če sep 14, 2006 3:06 pm

Sigor je napisal/-a:sam v avtu sicer nimam BC, zato podatke o porabi dobim izključno pri vsakokratnem tanjanu, me pa zanima, če kod od vas, ki vam Clioti pa še morda kak drug avto, porabijo po BC pod 4 litre na 100 km, meri porabo na klasičen način, torej tankanje polnega tanka itd...
Me zanima, kolikšna je razlika. Pri porabi 3,5 bi lahko naredil tam nekje 1400 km, kar se mi zdi pa rahlo pretiran podatek, še vedno pa je to lahko le trenutna poraba, nikakor pa ne povprečna, do katere prideš pri klasični metodi izračuna porabe.

Mi mamo clia 1.5 dci (65 KM), pa z lahko nogo prideš pod 3.5 l/100 km..Zadnič je na računalniku kazalo da je porabil 41,4 litra, tankal sem pa 41.5, tko da računalniki pri renaultih nasploh kažejo presenetljivo točno! :o :o Fotru laguna žre po potovalnem celo do decilitra natančno- nism mogu verjet. Sorodnik ima mazdo 6 (2.0 120 KM- dizel) in mu računalnik kaže povprečno porabo 6.3, v resnici pa je poraba celo za 2 l višja. :shock: 1.5 Dci rules!!! :P

Uporabniški avatar
batek
Novinec

Napisal/-a batek Če sep 14, 2006 3:25 pm

JustMuC je napisal/-a:
Sigor je napisal/-a:s
Mi mamo clia 1.5 dci (65 KM), pa z lahko nogo prideš pod 3.5 l/100 km..Zadnič je na računalniku kazalo da je porabil 41,4 litra, tankal sem pa 41.5, tko da računalniki pri renaultih nasploh kažejo presenetljivo točno! :o :o Fotru laguna žre po potovalnem celo do decilitra natančno- nism mogu verjet. Sorodnik ima mazdo 6 (2.0 120 KM- dizel) in mu računalnik kaže povprečno porabo 6.3, v resnici pa je poraba celo za 2 l višja. :shock: 1.5 Dci rules!!! :P

Pa si pol tudi zraćunav kok je realna poraba. (oz kok km si naredil s tistim 41,5 l benza)
Pod 3.5 l že marsker moped težko žre
batek

JustMuC
Novinec

Napisal/-a JustMuC Če sep 14, 2006 3:53 pm

batek je napisal/-a:
JustMuC je napisal/-a:
Sigor je napisal/-a:s

Pa si pol tudi zraćunav kok je realna poraba. (oz kok km si naredil s tistim 41,5 l benza)
Pod 3.5 l že marsker moped težko žre

Napisal sem, da je blo za 1 deciliter več natankanga kot pa na računalniku (ni več kaj dodat)..Takrat sem šel s tistim tankom na morje ( nm-krk) in povprečno porabo sem imel 3.8 L/100 km.Mislim, da je to kar lep dosežek glede na to, da ga od nm pa do kočevja nisem šparal! S tem avtom se da peljati 70 km/h v peti prestavi za 2.5-3 l goriva (gledano na potovalni računalnik, seveda po ravnini). 8)

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če sep 14, 2006 4:34 pm

ok pa še jst neki o 1.5dci :D vozo sm ga v avtošoli 65 konskega inje inštruktor reko da je največ naredo 1100 pa še enmal kilometrov z enim tankom, avto je bil pa vožen na relaciji rog. slatina ptuj po ptuju in nazaj, kar je vrjetno kr nizka poraba, vendar je bil avto vožen po omejitvah, max do 2000 obratov, brez klime in pa relacija mestna vožnja v razmerju 50:50
LP Rok

Uporabniški avatar
SENATOR
Stalni uporabnik

Kraj: near Nova Gorica

Napisal/-a SENATOR Če sep 14, 2006 4:46 pm

JustMuC je napisal/-a:Kdor hoče avto, ki mu bo malo pil, naj si kupi CLIA 1.5 Dci.. Jaz ga spravim tudi pod 3.5 L/100km ampak se morš mal potrudt..! :P

Hahahahahaha, pa kaj blodis, sicer pa, saj samemu sebi lazes, ti das denar ko tankas, ne mi. En kolega je meril 1.5 dci 2006 letnik .....na stant gasu, ga je eno uro pustil laufat pa mu je 2,3 litra pokurlo..........ti si se pa pelu 100km pa 1,2 vec samo porabil......
Pol pa svizec zavije cokolado...........
Se malo pa se bo nekdo zmislu, da gre se na pumpo nazaj zlivat, ker mu cep vn mece, ces tolk malo mi pije da se mi klonira v rezervarju. :twisted:

LP
30 STYLING AWARDS

http://www.youtube.com/watch?v=fZYbGHM5WY0

Uporabniški avatar
subi92
Poznavalec foruma

Napisal/-a subi92 Če sep 14, 2006 4:51 pm

Ko bi večina dizelašov vedla da z nakupom dizla ne pomeni da morajo imeti porabe cca. 5litrov in obenem postanejo prave cestne nepremičnine...

Na žalost malokdo vozi dizla živahno kot nekoč npr. bencinca in s tem dosega tud običajne porabe - seveda daleč od bencinskih a vseeno :!:

S tem da mam knof za vklop notranjega kroženja čist znucan ko se pred mano vozijo čipane drvarnice in mi povzročajo glavobole :roll:
Subaru Legacy 2.0 AWD 1998, Mazda Premacy 1.8 l.2000, Ford Fiesta MK1 1979
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov