Nasveti in napotki ter povpraševanja...

robig
Nov uporabnik

Kraj: žegar

Re: poraba olja!!!

Napisal/-a robig Če maj 17, 2012 8:42 pm

Nekaj da povem na to temo. Prvo kot prvo je odvisno kako se z avtom voziš. Je to večino časa po AC? Ker če ja, je normalno, da ti pije malo več olja, ker se motor suče ves čas na večjih obratih.
Drugače pa jaz na svojem Mercedesu 220 CDI dolijem od menjave do menjave 1l olja servisni interval pa imam na 20.000 km, avto ima prevoženih dobrih 325.000 km. Pa mislim da se že od novega dela servis na 20.000 km. Je pa res, da gre notri 8l olja.
Zato se mi zdi da tebi nebi smel spiti toliko olja sploh če imaš res samo 60.000 km?? Ali pa če Fiat res tako slabe motorje dela.
francozi uporablajo eiflov stolp za to, da gledajo v NEMČIJO kak se avti delajo :)

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Če maj 24, 2012 4:44 pm

Zdravo

Na enem forumu so se prerekali v zvezi s kvaliteto olja ki je v enaki embalaži a kupljeno naprimer za dosti nižjo ceno kot je pri pooblaščenem servisu.

Kakšne so vaše izkušnje ?

Lp.
Zadnjič spremenil Nikola_Tesla, dne Sr jun 25, 2014 9:57 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

simonk
Novinec

Kraj: 9000

Napisal/-a simonk Če maj 24, 2012 9:16 pm

Spoštovani,

Sam imam izobrazbo kemijske smeri in bi mogoče na kratko pojasnil zakaj menjujemo olje:
A) Ker je zmes spojin organskega izvora, ki pod vplivom temperature in oksidantov razpada na neuporabne komponente
B) Ker vsebuje omejeno količino antioksidantov (aminskih in fenolnih), ki se ob reakcijah z oksidativnimi produkti zgorevanja porabljajo
C) Ker vsebuje omejeno količino emulgatorjev, ki odstranjujeo fine zaoglenele delce (saje)
D) Ker se v njem raztaplja nezgorelo gorivo, ki nima primernih mazivnih lastnosti
E) Ker na vročih površinah koagulira v film (varnish), posebej bi izpostavil gred turbine če ga na vroče ugasneš
F) Ker ob prisotnosti tlaka, temperature in visokih strižnih sil polimerizira do smol (sludge) oz. črne smrti

Oljni filtri so: kartuše iz recikliranega papirja definirane poroznosti, ki odstranjujejo večje delce saj in potencialno prisotne kovinske ostružke. Na kemijsko degradacijo olja nimajo vpliva.

Kako pogosto je potrebna menjava olja zavisi od: konstrukcije motorja, kvalitete izgorevanja, količine in kvalitete olja ter načina vožnje. Obstajajo laboratoriji, ki vam večino parametrov lahko izmerijo. Izkušnje v glavnem nakazujejo, da je menjava za zelo obremenjene avtomobile (npr. prikolice, avtodom) in tiste, ki vozijo kratke relacije (motor se ne ogreje) od 6-10k km, za normalno uporabo pa 10-20k km. Pri gospodarskih strojih velja podoben koncept: menjava na 100-400 delovnih ur. Seveda je vsak primer edinstven.

Zakaj nekateri proizvajalci uvajajo podaljšane servise?
1. Ker so odlično marketinško orodje: kupce namreč prepričajo v "varčen" nakup. Degradacijo in izrabo antioksidantov rešujejo z dimenzioniranjem motorja, ki ima po privzetem večjo porabo olja - z rednim dolivanjem se potem količina varovalnih spojin ohranja. Žal je prepogosto slišati o nenavadnih okvarah (verige, ročični in odmični ležaji, tubrine itd.) na teh "extended service" modelih.
2. Ker strankam po privzetem prodajo dražje olje "lastne" izdelave
3. Ker dolgoročno prodajo več avtov in nadomestnih delov

Vsaj meni osebno se ti podaljšani servisi, npr. 30-50t km zdijo nesmiselni, če ne rahlo bolani. Sam lahko nabavim dobro olje in filter za ceno 55 EUR in ga sam zamenjam na 10 tkm, v tem času bo avto spil za 1000 EUR goriva, tako da tistega šparanja enostavno ne razumem.

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Ne maj 27, 2012 8:00 am

Hehe,idiotizem res,z oljem se ni za špilat,jaz tudi menjam na 10.000km vse kar je več k to je za motor škodljivo. Kupis extralube 5l pr leclercu za 25e,odlično olje redno ga uporabljam že nekaj let + filter 5e in da se na to špara? Lol

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne maj 27, 2012 10:20 am

valvoline je napisal/-a:Hehe,idiotizem res,z oljem se ni za špilat. Kupis extralube 5l pr leclercu za 25e,odlično olje redno ga uporabljam že nekaj let + filter 5e in da se na to špara? Lol

Hehe pišeš idiotizem in, da se z oljem ne špila/špara a kupuješ najcenejše kar verjetno ni ravno po naklučju najceneje. :?:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

legendarac
Novinec

Napisal/-a legendarac Ne maj 27, 2012 11:06 am

simonk je napisal/-a:Spoštovani,

Sam imam izobrazbo kemijske smeri in bi mogoče na kratko pojasnil zakaj menjujemo olje:
A) Ker je zmes spojin organskega izvora, ki pod vplivom temperature in oksidantov razpada na neuporabne komponente
B) Ker vsebuje omejeno količino antioksidantov (aminskih in fenolnih), ki se ob reakcijah z oksidativnimi produkti zgorevanja porabljajo
C) Ker vsebuje omejeno količino emulgatorjev, ki odstranjujeo fine zaoglenele delce (saje)
D) Ker se v njem raztaplja nezgorelo gorivo, ki nima primernih mazivnih lastnosti
E) Ker na vročih površinah koagulira v film (varnish), posebej bi izpostavil gred turbine če ga na vroče ugasneš
F) Ker ob prisotnosti tlaka, temperature in visokih strižnih sil polimerizira do smol (sludge) oz. črne smrti

Oljni filtri so: kartuše iz recikliranega papirja definirane poroznosti, ki odstranjujejo večje delce saj in potencialno prisotne kovinske ostružke. Na kemijsko degradacijo olja nimajo vpliva.

Kako pogosto je potrebna menjava olja zavisi od: konstrukcije motorja, kvalitete izgorevanja, količine in kvalitete olja ter načina vožnje. Obstajajo laboratoriji, ki vam večino parametrov lahko izmerijo. Izkušnje v glavnem nakazujejo, da je menjava za zelo obremenjene avtomobile (npr. prikolice, avtodom) in tiste, ki vozijo kratke relacije (motor se ne ogreje) od 6-10k km, za normalno uporabo pa 10-20k km. Pri gospodarskih strojih velja podoben koncept: menjava na 100-400 delovnih ur. Seveda je vsak primer edinstven.

LP
Zakaj nekateri proizvajalci uvajajo podaljšane servise?
1. Ker so odlično marketinško orodje: kupce namreč prepričajo v "varčen" nakup. Degradacijo in izrabo antioksidantov rešujejo z dimenzioniranjem motorja, ki ima po privzetem večjo porabo olja - z rednim dolivanjem se potem količina varovalnih spojin ohranja. Žal je prepogosto slišati o nenavadnih okvarah (verige, ročični in odmični ležaji, tubrine itd.) na teh "extended service" modelih.
2. Ker strankam po privzetem prodajo dražje olje "lastne" izdelave
3. Ker dolgoročno prodajo več avtov in nadomestnih delov

Vsaj meni osebno se ti podaljšani servisi, npr. 30-50t km zdijo nesmiselni, če ne rahlo bolani. Sam lahko nabavim dobro olje in filter za ceno 55 EUR in ga sam zamenjam na 10 tkm, v tem času bo avto spil za 1000 EUR goriva, tako da tistega šparanja enostavno ne razumem.

Odgovor na mestu.Ogromno ljudi kupi avtomobile vredne 20000 evrov in več, ki pa potem šparajo na olju in mislijo koliko so prišparali. tega enostavno ne razumem. Prijatelj je po dolgotrajnem razmisleku in podrobnem preračunavanju kupil Renault Laguno, ker ima interval menjave olja na 30000km in je to pač ceneje kot pri VW-ju, kjer je menjava na 15000km.Ko pa je moral kupiti zimske gume pa ga je skoraj kap ker ima dimenzijo po homologaciji katera je zelo draga in je šele sedaj spoznal, da ga sedaj ko preračuna vse stroške Laguna pride dražje kot pa Passat katerega je najprej hotel kupiti.

Lp

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla To maj 29, 2012 11:05 am

Zdravo

Ja jaz se tudi malo bojim ELF-ovih olj z e-leclerca po 3,5€/liter... so nekam prepoceni. Bom raje raskiral 7,5€/liter za nekaj drugega.

Bi prosil člana ˇsimonkˇ če lahko pojasni ali so v poceni oljih manjše količine dodatkov oziroma so dodatki morda slabše kvalitete in se takšna olja zaradi tega v motorju hitreje izrabljajo (starajo) ?

Hvala za odgovor.

Lp.
Zadnjič spremenil Nikola_Tesla, dne Sr jun 25, 2014 9:53 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda To maj 29, 2012 11:18 am

Leclerc po moje nabavi toliko teh olj, da dobi ogromen rabat, zato so take cene
Lp

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Če maj 31, 2012 9:50 pm

Zamenjal olje prej 10w40 zdaj mobil1 5w50
Mal sem se uštel pri kilometrini, menjal sem ga po prevoženih 18000km, vmes sem dodal dodatek STP teflon.

Razlika:
http://www.youtube.com/watch?v=kpVBBxd9RfA

prej 10w40 drugi zagon 5w50 že naredu en krog.
Član od leta 2004

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Če maj 31, 2012 10:04 pm

Dela kot traktor,moj tdi manj klopota k tole.
:mrgreen: :EE

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan So jun 02, 2012 8:47 am

zdej bom videl, kaj bo s porabo olja pri 5w50, ker zaenkrat je na max. na začetku ima olje še vse lastnosti pol je pa slabše...to kak je zvok to bo delal še mnogo let.
Član od leta 2004

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 So jun 02, 2012 9:03 am

Moj PD 115 ne ropota tako.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Če jun 07, 2012 12:33 pm

1000km še vedno na max. pri prejšnji porabi je zmanjkal cca 3.3dcl/1000km.

Torej bi znalo, da je olje 5w50 MObil 1 dejansko pripomogel k nižji porabi olja.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če jun 07, 2012 12:40 pm

valvoline je napisal/-a:Dela kot traktor,moj tdi manj klopota k tole.
:mrgreen: :EE

Če na dvorišču hkrati zalaufam dva TDI-ja, enega CDI-ja in dizelski motokultivator, manj ropota od tega! :mrgreen:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Domen G
Nov uporabnik

Napisal/-a Domen G Po jan 21, 2013 11:38 am

Zdravo,
zanima me, koliko bi bila normalna poraba olja pri VW T4, motor 2.4 Diesel(55kW) letnik 96. Koliko olja gre v ta motor in koliko ga je še v motorju, ko se vklopi lučka za olje? Zdaj bom malo spremljal koliko mi kuri, saj je vohat iz izpuha vonj po olju, nekega extremnega kajenja pa ni. Motor "naj bi imel" 260.000 km in tudi hladen vžge odlično. Če so le tesnilni obročki na batih slabi mi to lahko kolega mehanik zelo ugodno zamenja, dvomim da bi bil blok motorja že toliko izrabljen(če so km realni), da bi olje hodilo hodilo mimo...

xam
Nov uporabnik

Napisal/-a xam Ne jan 27, 2013 6:32 pm

menjaj olje na 10000km pa filter pa je resena zadeva olje 24 eur filter pa 5 eur das olje 5w 40 in to je to jest imam avte z 300000 km pa nobenih pitja olja pa kastrol olje ali neka draga olja je ista figa kot leklerkov olje

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne jan 27, 2013 6:46 pm

kakšno 5 W 40 olje za T4 2.4 D?? Ne nori za ta motor je 10 w 40 vrhunsko olje.Not ga gre pa 5,5 litra in dokler ti ne bo znano kok ga žre ga kontroliraj in ne čakaj lučke,ker ko lučka posveti zna bit že prepozno.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Ne jan 27, 2013 9:46 pm

LeClerckovo olje je vrhunsko, za tak dnar pa sploh, če gledate komentarje tujih forumov. Še najraje ga imajo na Hondi.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe feb 21, 2014 2:22 pm

Ima morda kdo na razpolago Leclerc olje Extralub za bencinarje 5W40 in 10W40 ali pa vsaj embalažo? Zanimajo me, kateri API standard ima in po možnosti še cena obeh?

Hvala!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po feb 24, 2014 9:38 am

zzitop je napisal/-a:Ima morda kdo na razpolago Leclerc olje Extralub za bencinarje 5W40 in 10W40 ali pa vsaj embalažo? Zanimajo me, kateri API standard ima in po možnosti še cena obeh?

Hvala!
Imam 10W40 doma, bom pogledal. Cena 10W40 mislim da je okoli 4€/L, za 5W40 pa 5€/L, če se ne motim.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov