Nasveti in napotki ter povpraševanja...

AssKicker
Stalni uporabnik

Re: VW golf IV 1.4 16v lucka za olje??

Napisal/-a AssKicker Po apr 11, 2016 10:46 pm

Mogoče poskusi kje dobiti castrol 10w40 high milage, to je za motorje, ki imajo že nekaj kilometrov za seboj.. Jaz osebno bi v vsakem primeru notri nalil castrola.

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius Po maj 16, 2016 6:05 pm

Naredil menjavo olja in filtrov, a sem dal notri Arala 5w40, ki sicer ni imel pravih specifikacij, ima 502.00, moj pa sprejme 500.00 ali 501.01, sem vseeno dal tega Arala 5w40.. Je možno, da se zaradi tega nekako več slišijo dročniki? Avto malo trese ko je mrzel, med vožnjo pa če držim nekje 50-60 z malo gasa naredi tktktk dokler ne stisnem gas bolj močno. Po menjavi olja sicer naredil 800km a se na palici ne pozna poraba, še zmeraj je isto, prej z starim oljem od Totala pa je šlo 3dcl na 1000 km. Naj omenim, da sem to olje menjal na hrvaškem, 30eurou skupaj s filtrom in delom in oljem, nemški filter in olje.. Je tisti tam prodajalec rekel, da je ta 5w40 bomba za golfa bencinarja kljub, da nima specifikacij zanj. Je priporočljivo vozit naprej al naj v slo še enkrat to zamenjam in skušam dobiti olje po specifikaciji? Vseeno se mi zdi, da je ta Aral vendarle boljši kot tisti Total, ki je bil v njem. Avto tudi bolje potegne z novejšim oljem. :lol: :D Koliko približno pa pride strošek dročnikov, če bi se odločil za menjavo. Avto tudi v prostem teku nekako dela tktktk, med vožnjo pa se to sliši samo če dlje časa držim konstant brzino pri nižjih vrtljajih, nad 2500 vrtljajev tega ni. Gre pa se za golf 4 1.4 kot je tema navedena xD

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po maj 16, 2016 7:53 pm

Če motor zahteva 501.01 in ti si natočil 502.00 je to olje boljše kot ga zahteva ta motor oz je nadgradnja 501.01 in ni nič narobe če natočiš 502.00
Aral je olje, ki meni ni všeč. Punca je imela prej castrola noter potem na servisu so ji vlili arala in je bil motor bolj glasen sploh ko je bil mrzel.
Da si čutil, da bolj potegne si po moje čutil nekaj drugega. Da ni kakšna nova punca sedela zraven tebe :twisted:
Lp

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius Po maj 16, 2016 8:05 pm

haha faca xD saj mi je tisti prodajalec ponujal tudi blue tronic Arala a je bil preveč star zato je rajši rekel naj vzamem 5w40 namesto tistega blue tronic 10w40. Naslednjič pa bom dal Castrola. Je torej možno, da se dročniki sedaj slišijo tudi med vožnjo saj je olje bolj redko in jih s tem ne podmaže dovolj? 1 dročnik pride 7,58 eura, zdaj točno nevem kolko jih sploh je, se nažalost ne spoznam na dročnike. Normalno da bo bolje šel, tisto staro olje je bilo črno kot TV. Zraven je bla pa žena :D :D Če pa kdo ve koliko bi me stalo popravilo dročnikov pa na dan z besedo, ko bo dohodnina nakazana bomo zamenjali :D Morda bi ceneje prišel skozi na hrvaškem ali v bosni(vw-ja tam ko kamenja) a seveda vprašanje koliko kvalitetni so deli in koliko časa bi zdržali.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To maj 17, 2016 12:13 am

titanius je napisal/-a: Če pa kdo ve koliko bi me stalo popravilo dročnikov pa na dan z besedo,

Menda bo pa ta že vedel, kakšen strošek je menjava dročnikov:
titanius je napisal/-a: Mehanik h kateremu jaz vozim svoja avta je delal na VW pooblaščencu dokler ni odprl S.P., tako da se na zadevo spozna. Sem pa iz okolice Tržiča,
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo To maj 17, 2016 6:14 am

Total 5W40 je gostejše olje kot Aral 5W40, zato prej dročnikov nisi slišal. Če boš dal noter Castrola bo še slabše.
Verjetno bi res moral dati noter Bluetronica.
To da nekdo nekje dela v mesariji, še ne pomeni da je mesar, prav tako če nekdo dela na VW servisu, še ne pomeni da je dober serviser.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla To maj 17, 2016 9:10 am

Ni vse tako enostavno popravit... najpreprosteje je pravočasno zamenjati olje in filter.

Če se pravočasno menja olje in filter ni dragih kvar na motorjih.

Druga večja (skrita) nevarnost ki grozi pa je termostat... če zablokira se pregreje motor.

Lp

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius To maj 17, 2016 2:47 pm

Ta mehanik ve kaj dela, za zdaj še nobenih težav z njim. Le, da mu nisem nič omenjal za dročnike, tudi že lep čas nisem bil pri njem, zato sem rajši se oglasil tukaj z mislijo, da morda je kdo že menjal dročnike in ve okvirno ceno. Sem vozil avta k raznim mehanikom pa me noben ni prepričal kot ta. Tudi njegov deda je bil mehanik in je podedoval znanje po njem. Bi upal kar 100% reči, da vse naredi dobro kar je za njegovo stroko. Za elektriko recimo nima pojma, največ dela velike,male servise, menjavo zavor,gum itd.

Prej je bil Total 10w-40 ne 5w-40 kot je nekdo omenil. Saj me ne moti ta zvok toliko, samo zanima me koliko to lahko škodi vožnji(večkrat dolge vožnje, manjkrat kratke). Če ne pa sledi menjava dročnikov ob dohodnini.

titanius
Uporabnik

Re: Golf IV 1.4 - okvara motorja - zaribal

Napisal/-a titanius Pe jun 10, 2016 2:12 pm

Pozdrav vsem,

Rad bi obnovil temo. Avto je 2-3 dni stal blizu reke, danes odprl pokrov in pod plastiko motorja na obeh straneh je bilo mastno od olja. Pogledal na palico, se je raven olja kar znižala, pod avtom pa nič mastno. Prej sem imel Total Quartz 7000 10w-40, ob menjavi olja in filtra 1000 km nazaj sem dal pa Aral Bluetronic 5w-40. Pa z Totalovim oljem je avto naredil 24000km brez menjave pa ni nikoli bilo mastno(prejšnji lastnik je toliko časa bil z enim oljem), ko pa sem ga zamenjal se je pa to pojavilo.. Avto normalno gre, ne gori nobena lučka in sem se zapeljal do mehanika. Pravi, da naj kar vozim, naj nalivam olje notri, potem pa je rekel da zna bit največ težav pozimi, ko lahko oddušek zmrzne in gre vse v tri krasne. Ima kdo kako idejo kaj naredit? Spodaj avto nič ni masten, karter je suh, samo zgoraj okrog motorja je masten.. Morda probat zamenjat oljni filter in dat nazaj 10w-40 olje? Ali pa zamenjat oddušek z drugim in potem spremljat? Koliko približno to stane z delom in odduškom, če kdo ve? Gre se pa za VW Golf IV 1.4 1999 251000 km. Ja je že kar dosti naredil pa bi rad da naredi še več :D Hvala za odgovore.

motom
Stalni uporabnik

Napisal/-a motom Pe jun 10, 2016 5:23 pm

Ne bi bilo slabo, ce bi slikal kje je mastno in po moznosti oznacil. Pa si siguren da se je pojavilo po menjavi, ker olje nima veze...

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius Pe jun 10, 2016 6:30 pm

Bom jutri poslikal. Malo je bilo videt ampak ko sem se dotaknil tistega dela je bilo suho. Na levi strani če gledaš proti kabini je mastno okrog tiste cevi od odduška, na desni strani je pa mastna tista plastika, trenutno nisem nič gledal ker sem šel pod avto a hvala bogu vsaj spodaj ni nikjer mastno, na parkingu se nič ne pozna. Na palici se morda pozna kake pol litra, morda še kakšen dcl več. Sem pa imel nekaj kratkih voženj zadnje dni, potem je 2 dni stal in danes zjutraj to videl. Olje je ravno zdaj v tistem območju ko bi ga mogel donaliti. Avto pa čisto normalno dela, mehanik pravi da je začel dihat, da ima tok kilometrov.. Sem tudi kontaktiral prejšnjega lastnika in pravi, da s tem v šestih letih ni imel težav.. Je možno, da se je zdaj toliko zamašil oddušek in olje ne gre skozi kot bi moralo? Okrog palice pa na srečo ni nič mastno.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe jun 10, 2016 6:43 pm

Oprosti, meni se samo poraja vprašanje, zakaj si kupil avto od lastnika, ki je imel avto za zvozit in nič več. V prvi vrsti neustrezno Totalovo olje (serija olja) in povrhu še za motor ubijalski interval menjave. Kje vse se je še šparalo?

Da "Naredi še več" je pri tem motorju utopija, vsaj brez konkretnega posega.

Aral Blue Tronic je gradacije 10W-40. Si mislil High Tronic 5W-40?
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

motom
Stalni uporabnik

Napisal/-a motom Pe jun 10, 2016 7:14 pm

Logicno da prejšnji lastnik zanika...
Mozno da imas delno zamasen oddusnik in ti nadtlak v motorju tišči olje ven, ampak ce bi bil prevec bi ti pa sibko odstrelilo. Bolj tiscis gas, vec kompresije gre mimo batov in seveda ce je bolj zmahan motor. Po porabi olja bos kmalu videl kje si. 1 liter na 5kkm je super za ta motor, 1 liter na 1-2kkm pa pogreb.
In se mimogrede...
kolikor sem bral o tem cudeznem motorju menjava glavnih lezajev na gredi ni mozna, ker sploh ni dovoljeno odvitje vijakov lezajev. Tako fa ne vem, ce je sploh mozno generalko delat.

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius Pe jun 10, 2016 7:20 pm

High Tronic ja, sem se zmotil. Zakaj takoj panika, da ne bo več naredil km? Priznam, da sem malo v strahu. A avto normalno dela, danes sem se s takim vozil.. Bi se pa več sikiral, če bi videl kakšne luže pod avtom, takrat je znak da je nekaj narobe. Mi je pisal prejšnji lastnik, da se je kasneje spomnil, da je njemu pred letom in pol počila cev odduška in jo je menjal, so se pa tudi videli sledovi olja.. Na avtu je vse redno menjano, samo pri zadnji menjavi je zavlačeval saj je čakal drug avto in je tega zadnji mesec samo vozil dokler ga ni prodal. Drugače poraba olja ni velika, prej s starim oljem je bilo 2-3dcl na 900km, odvisno kako sem vozil. Ko sem naredil menjavo, nisem sploh nič dolival saj ga ni nič porabljal dokler danes nisem to pogledal. Je pa res, da avto niti ni bil v najbolj ravnem položaju, morda je narobe palica pokazala. Sem ga parkiral na ravno mesto danes, bom jutri pogledal in poslikal.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Pe jun 10, 2016 8:31 pm

24k km pred menjavo ne pomeni da je zavlačeval, ampak da mu je bilo popolnoma vseeno za avto in temu se pravi šalabajzerstvo.
Interval menjave je 15k km, za polsintetiko je pa bolje menjati na 10k km, ne pa na 24k km... :roll:

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius Pe jun 10, 2016 8:42 pm

Mi lahko kdo pove kako priti do cevi odduška? Da bi jo snel in pregledal če je kje počena. Če ni, bo treba pokrov dol vzet pa malo pogledat kje je mastno. Najverjetneje je oddušek zamašen.. Jao žena ma drugi teden dva pregleda u LJ za nosečnice, upam da bom iz Tržiča do Lj prišel xD

Šalabajzerstvo gor al dol, zdaj je kar je. Jaz vem, da olje in filtre menjam na 10000 tisoč, on je pač samo filtre menjal, olje pa ne. Kar je enako 0.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Pe jun 10, 2016 9:41 pm

Slaba gumica na oddušku je, ampak boljš da pušča, kot da se nabira kondenz. Pred vsako zimo moraš oddušek demontirat, spucat, drugač pa cevko snam dol k gre na zračni filtr pa ne bo zmrznil.
Bi pa moral imet ogrevan oddušek, tak da če ga nimaš si to zrihti do zime.

motom
Stalni uporabnik

Napisal/-a motom So jun 11, 2016 1:27 pm

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica So jun 11, 2016 6:39 pm

Išči naprej, mogoče tesnilo ventilov

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius Ne jun 12, 2016 1:25 pm

Spet jaz. Avto je ponovno stal dva dni, tokrat na popolnoma ravnem parkingu, nivo olja je bil naenkrat spet normalen, čisto pri maximumu.. Predvidevam torej, da je bil moj strah odveč saj je bil avto prej parkiran na neravnem mestu in je morda zato nivo olja toliko padel. Sem ga danes tudi malo pognal, normalno je šel do 5000 vrtljajev brez težav. Sem poslikal in bom objavil slike. Pregledal sem tudi cev odduška in ni nič počena, za sam oddušek se bom pa moral zmenit z mehanikom da ga vzamemo dol in vidimo kakšen je.

Slike:
Slika

Slika

Slika

Tu na zadnji sliki so vidni sledovi olja na teh ceveh.. Na prvih dveh se pa tudi vidi kje so sledovi.. Na ohišju, morda kje počeno ohišje? Samo sam nisem nikjer videl.

Hvala za mnenja in odgovore,
Lp.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov