Pozdravljen Mr_Petek!
Imam enak avto (AUDI A3), enak motor (2.0TDI 125kW quattro) enak tip motorja (BMN).
Tudi meni se dogaja ista zadeva s tole hladilno tekočino. Nazadnje mi je piskalo, ko je bilo ravno nekje na maksimumu in je to bilo 24.12.2013. Nalil sem pol posodice hladilne tekočine in je nehalo javljat ''nizek nivo''. Sedaj v teh dneh je spet začelo piskat in pogledam pod pokrov na kar vidim, da je nivo med MAX in MIN. Mislim pa da piska samo, kadar je temperatura zjutraj (avto imam zunaj pod streho) malo nižja - kot danes, okoli 12 stopinj. Pri 16. npr. ne javlja ''nizkega nivoja''. Nalil bom zopet pol posodice pa bo pa pol leta mir

Imam pa en drug problem, ki ga bom opisal v nadaljevanju (na temo, da 2.0TDI sčasoma opozori nase):
Najprej podatki:
AUDI A3, 2.0 TDI (170 KM) quattro
letnik 2006
247.000 km
DPF
ročni menjalnik
redni servisi po priporočilih proizvajalca
pred dvema letoma so bile zamenjane vse 4 šobe in elektronika (konektorčki in kabli)
S prva se je dogajalo, da je avto ostal brez moči, je vseeno pospeševal vendar ni bilo čutiti prave moči.
Kmalu po nekakj km je avto cuknil in prižgala se je oranžna spirala. Pri čisto običajni jutranji vožnji v službo.
Ustavim, avto ugasnem - zaženem ponovno in avto gre, kot da se ni zgodilo nič.
Šel sem k mehaniku, ki je ugotovil, da je ''kao'' bila počena cevka ki je priključena na regulator turbine (ki odpira in zapira variabilni del).
Od takrat naprej avto cukne skoraj vsakič ko pride z obrati nad 3000 - in potem gre spet naprej. Cukanje se pojavlja nekje pri 3200 in spet pri 3600.
Tudi oranžna spirala se je prižgala še nekajkrat po tistem, vendar vsakič ko ga ugasnem in zaženem znova, gre normalno, le da cukne nad 3000.
Peljaj sem ga k mehaniku, da je premeril vse tlake, preveril delovanje šob na testerju...bil sem na testerju turbine (da ne bom delal reklame, Zavrh pod Šmarno Goro)...in baje turbina in cel sistem dela normalno.
Na poti v Ljubljano se mi je na avtocesti dogajalo, da kot sem omenil v šesti prestavi in okoli 170 km/h (to je nekje pri 3200 obratih) avto nekak ni mogel več naprej oz. je le s težavo nabral tistih 180-190..pa še to z rahlim trzanjem. Na poti iz Ljubljane domov je imel ravno v tem območju (med 3000 in 4000) neverjetno moč in ni bil noben problem priti do 200 km/h. Naslednji dan zjutraj mi je nad 3000 spet cuknil.
Vse to se dogaja seveda pri segretem avtomobilu - hladnega nikoli ne tisčim v obrate.
Sedaj še vedno cuka tam pri 3200 in 3600 nekje, cuka pa tudi pri nizkih obratih (pri hladnem motorju) recimo vožnja čez mesto, pa izhod iz krožnega itd. Zanimivost...zjutraj ko grem v službo avto pri nizkih obratih in hladnem motorju dela normalno in ne cuka, po osmih urah, ko grem domov spet hladen pri nizkih obratih (mestna vožnja)...avto cuka.
Se pravi - nihče ne najde nobene napake...avto ga pa ''serje''.
Je že kdo od vas slišal za tak primer, je imel kdo sam takšne težave ali morda kdo ve kaj bi lahko bilo narobe?
Sumi so na senzor pretoka zraka za filtrom in EGR ventil, vendar so to samo sumi, ki še niso preizkušeni in potrjeni.
Če ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bilo narobe oz. kako se zadeve najbolje (najceneje) lotit-prosim za predloge.
Hvala in lep pozdrav!