Nasveti in napotki ter povpraševanja...

power19
Nov uporabnik

Škoda superb Hladila tekočina.. Pomoč prosim!

Napisal/-a power19 Sr feb 05, 2014 6:34 pm

Pozdravljeni vsi na forumu! Imam eno vprašanje glede moje škode superb 1.9 tdi 96kw AWX. Problem je sledeč... izgubljam hladilno tekočino , posledično se mi na displayu prikazuje low coolant service manual oporozirlo. Kot sem sam ugotovil hladilna tekočina nikjer ne pušča, vodna pumpa ok, termostat ok , vse cevi od hladilnega sistema ok in pečka ne pušča. pojavlja se mi prevelik pritisk v ekspanzijski posodi posledično mi antifriz meče v iberlauf in tako ga izgubljam. Po vseh premislekih sumim na tesnilo glave čeprav se mi voda in olje ne mešata v ekspanzijski ni nobenih mehurčkov, antifriz je rdeče barve. Pokrov na ekspanzijski sem menjal z novim ker sem sumil da stari ne deluje več pravilno tako da ta možnost je izključena, ko se pokrovček odpre se pritisk iz hladilnega sistema sprosti in več ali manj hladilne pride nazaj v ekspanzjisko, razen tist delež ki jo je zmetal skozi iberlauf. v pečki za gretje se sliši pretakanje vode , sistem sem pravilno odzračil ampak težava ostaja.. pečka drugače greje razen če avto res pohodim v obrate gretje neha delovati... kot bi biu zračni čep v sistemu. Prosil bi vas če je kdo imel podobne izkušnje z 1.9 pd 131 konjskim da mi pove kako so težavo odpravili. Avto drugače normalno potegne hladen vžiga iz prve in topel beli dim ni prisoten razen kondenza ko se avto začne segrevati kar je popolnoma normalno po mojih izkušnjah. Hvala in lp

power19
Nov uporabnik

Re: Škoda superb Hladila tekočina.. Pomoč prosim!

Napisal/-a power19 Sr feb 05, 2014 6:36 pm

Pozabil sem še dodati da ima avto 260.000km realnih! in se ne pregreva...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr feb 05, 2014 6:37 pm

Tesnilo glave ali počena glava.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Sr feb 05, 2014 6:40 pm

ste že imeli izkušnje z tem? Hvala za odgovor drugače!

FuriousG
Novinec

Napisal/-a FuriousG Sr feb 05, 2014 6:46 pm

Zelo podobne simptome sem rešil na Passatu z menjavo hladilnika olja. Na pokrovčku od olja je bila smetana, zato sem bil siguren da je počeno tesnilo. Serviser je predlagal, naj najprej probamo najcenejšo varianto in ta je bila nazadnje tudi rešitev problema! :)

Problem s pretakanjem vode se mi tudi še pojavlja, ampak bo rešen v kratkem.

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Sr feb 05, 2014 6:49 pm

Naj poudarim da smetane na pokrovčku od olja ni in nivo olja je max... tudi olja ni v hladilnem sistemu.. :/

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Sr feb 05, 2014 6:52 pm

Ker pa olja v hladilnem sistemu ni pa tudi ne sumim da bi hladilnik olja bil problem.. ker bi se prej ali slej olje pokazalo v hladilni. Drugače pa res dvomim da bi bil razlog tesnilo glave...kolikor sam poznam 1.9 tdi 131 konjske motorje so bili res 1a ..+ imajo kovinsko tesnilo glave.

On
Novinec

Napisal/-a On Sr feb 05, 2014 6:58 pm

Zdravo,

meni se je tako začelo dogajat na Passatu 1.9 96 KW. Ker so sumili tesnilo na glavi (baje je skor nemogoče da je glava hin) smo hoteli odpreti motor. Nato se je kar naenkrat pojavila veliko količina olja v hladilnem tokokrogu. Enkrat ko sem prišel domov mi zasveti lučka za vodo, odprem pokrov in iz ekspanzije je teklo vse črno, nato še zasveti lučka olje :(. Nato sem nalil vodo in olje in se odpravil do mehanika, vendar so bila menenja zeloooo različna (glava, tesnilo, itd...) vsi naštevajo neke bajne znesek 500+eur.

Ker avto rabim vsak dan za 150 km sem se razjezil in opdravil na original servis (možakarja res priporočam). Avto je vzel takoj in ga priklopil na tester, brez napake. Rekel je naj pustim avto pri njemu in me pokliče ko bo ugotovil kaj je narobe in kakšen bo okviren strošek.

še nisem priše do doma me pokliče in reče, da je šel hladilnik olja in da bo okviren strošek z menjavo olja 300 eur (še dobro da je bil na vrsti mali servis). Baje je potrebno dobro spucat celoten sistem in zamenjat terostat...

Od takrat veselo vozim naprej...

Iz te zgodbe sem se naučil, da je orginal servis super (imam 2 leti garancije, bilo je relativno ugodno, hitro narejano (1 dan), pa še pregledan je bil cel avto.

Lep pozdrav

FuriousG
Novinec

Napisal/-a FuriousG Sr feb 05, 2014 6:58 pm

Pol pa še preveri z aparaturco prisotnost CO2 v ekspanzijski. Četudi se ne vidi mehurčkov.

Mah jaz pa tega motorja ne bom prav nič hvalil. Na enem so mi popokali bati, na tem pa tole (čeprav je bila potem poceni rešitev!). In baje je kar veliko telih motorjev s popokanimi glavami.

Če bi kdo rabil glavo za AVF motor, imam še eno doma. Sicer z mikronsko razpoko, ampak se jo baje da rešiti.

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Sr feb 05, 2014 7:05 pm

Ok hvala za mnenja ,odgovore.. Glede prisotnosti CO2 v hladilni pa bom previril v kratem mogoče že jutri.. da vidimo kakšna je zadeva. Definitivno od nekod prihaja prevelik pritisk lahko je samo tesnilo glave ali celo počena glava, ali pa hladilnik olja.. mislim da druge teorije za tako težavo skoraj da ni.. Zračni čep v sistemu sem izločil čeprav se še vedno pretaka po pečki voda ampak tudi sistem se samodejno odzračni po določenem času... Hvala in lp

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr feb 05, 2014 8:39 pm

jst sm mel na enem audiju enako težavo oz jo mam še vedno.
na pooblaščenem so podal diagnozo tesnilo glave.sm vse pomenjal problem ostaja.
jst bi reku da je glava počena al pa se je blok deformiral.
najbolj boš pa vedu če nardiš co2 test. oz boš vsaj vedu kje je težava,pa če se izkaže da je test pozitiven ko boš dajal dol glavo jo dj testirat,jst tega nisem naredu pa mi je sedaj zelo žal...
Ni vse res kar napišem

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Sr feb 05, 2014 8:57 pm

pa ti avto normalno potegne ? ker men motor laufa brez problemov. mislim da ce bi bla dihtunga ali pocena glava ni sans da bi avto potegnu normalno sigurno bi kaj trokiral belo kadil itd itd.. narediu bom test co2 pa bom videl. porocam kaj se bo dogajalo da pomagam se ostalim z istim tezavam. definitivno pa mi para zivce tale problem. jutri gre avto na resne preizkave sa vidimo v cem je problem. pa so ble 131 konjske tko problematicne? ker poznam kar nekaj ljudi ki imajo po 500.000+ km pa motor bp

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr feb 05, 2014 9:13 pm

avto je od stranke in avto prižiga normalno pa tut gre normalno.
se pa dogaja da zmeraj ko vozi hitro po ac ali v kakšen dolg klanec (par km) se motor začne pregrevat pa neha gret v vozilo,to je posledica tega da tlak v vodnem sistemu naraste in čez iberlauf zmeče vodo,neha pa gret ker so cevi za v pečko zelo visoko postavljene in najprej tam zmanjka vode,tudi pri njem se sliši pretakanje vode,kar se pri vag grupi nebi smelo nikoli slišati ker se sistem sam odzrači..razn če nekje zrak notr prhaja(glava,tesnilo)
Ni vse res kar napišem

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Če feb 06, 2014 12:29 pm

Pozdrav vsem! torej stvar je sledeča šlo je tesnilo glave :D kot nas je večina predvidevala... stvar se je previrla na pooblaščencu z co2 aparaturo ki se je obarvala iz mode na zeleno. strošek menjave tesnila je cca 450-550 eu z materialom+ garancija na opravljeno delo tako da se mi zdi to kar vredu. Hvala vsem za pomoč definitivno pa poročam ko bo avto popravljen kako se obnaša in če bodo problemi izginli. Ko se bo jemalo glavo dol če bo vidno da je prebito tesnilo potem ok.. v nasprotnem primiru gre glava na rentgen. Hvala in lp

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če feb 06, 2014 4:05 pm

Pa je v tem materjalu vštet tudi nov zopati jermen + vse kolesje okoli njega al bojo kar starega gor tlačili?Malo poceni je tole za pooblaščenca.

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Če feb 06, 2014 5:21 pm

zobat jermen in ves ostal material okoli njega je bil menjan pred 20.000km tako da samo sname zobatega dol in potem nazaj gor... :D ne bi smelo bit težav zaradi tega

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če feb 06, 2014 5:32 pm

Ne, dokler se ga ne bo dalo dol in še enkrat napelo ...................... nato bo motor veselo deloval, do katastrofe - jermen/napenjalec odpovedal sodelovanje
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če feb 06, 2014 7:33 pm

power19 je napisal/-a:zobat jermen in ves ostal material okoli njega je bil menjan pred 20.000km tako da samo sname zobatega dol in potem nazaj gor... :D ne bi smelo bit težav zaradi tega

Lahko ja lahko ne....jaz kot mehanik ti tega ne bi nardil. oz ali boš menjal vse ali pa naj ti popravlja kdo drug.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če feb 06, 2014 8:23 pm

Ma dobr ajd,če je samo 20000 gor bi ga tudi jaz pustil.Šponar ma itak cahen in ga našponaš isto nazaj.Ga pa definitivno ne bi pustil 120000 km gor.To bi delal zase na svojem avtu,stranki pa bi priporočal da se ga vseeno menja.

power19
Nov uporabnik

Napisal/-a power19 Če feb 06, 2014 9:08 pm

pred 20.000 km še ne celih je blo menjano vse šponerji vodna pumpa zobati + rolce ,mirco jermen... tako da tudi če ga daš dol in potem ponovno namestiš ne more kar tako preskočiti,zato pa je šponer. pri 20.000km prevoženih pa ni razloga da bi kar iz lepega odpovedal. ne rečem da je 90.000 po servisu potem vi definitivno menjal vse od a-ž. itak bodo pa delali na pooblaščencu, če bo napaka pri katerikoli stvari ki je bila razdrta in ponovno sestavljena imam garancijo in pravico za popravilo. Tako da ni razloga za paniko... drugače pa še poročam kako bo ko se bo glava dol vzela.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov