Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mardy
Novinec

Ležaj, "kugla",.. ? golf 4

Napisal/-a mardy To mar 04, 2014 7:13 am

Zdravo,

Kakšen teden dni že opažam oz. poslušam nekakšen taki robati zvok v prednjem desnem kolesu.

In sicer se to pojavlja samo ko recimo za par stopinj zavijem v desno z volanom, ko pa še bolj zavijem pa zvok izgine. Če vajo ponovim z zavojem v levo, tega zvoka ni.

Torej malo sem zmeden, kaj bi to bilo, ker ponavadi če je bil ležaj kriv ali kugla, se je to slišalo če si zavijal levo in desno. Je pa bil na desni strani pred časom končnik tudi menjan in takrat še tega zvoka ni bilo. In pa naj še omenim, da so gor gume Sava Eskimo s3+ stare 2 sezoni.

Čemu bi lahko bil to vzrok?

Lp!

hippo
Poznavalec foruma

Re: Ležaj, "kugla",.. ? golf 4

Napisal/-a hippo To mar 04, 2014 7:30 am

Bo treba avto dvignit pa preverit. Če se nič ne najde bo treba še spuščenega preverit.

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara To mar 04, 2014 8:31 am

kakšna kugla?.........morda misliš na kuglo roke, drugače pa se sliši kot kolesni ležaj.........
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy To mar 04, 2014 8:58 am

Kuglo roke mislim da ja :)

Drugače pa je avto bil pred cca. 14 dnevi dvignjen, razlog menjava zadnjih feder, in sva z mojstrom preventivno preverila vso periferijo spredaj, in je bilo vse videt ok. Ker se sam dosti ne vozim z njim je možno, da je to bilo že prej slišat, pa nisem bil tako pozoren, zdaj pa se že kar sliši vedno bolj se mi zdi. Ampak če je ležaj, potem bi moral tuliti že med samo vožnjo, zvok pa se potencirat med zavijanjem, ali pa je to še zdaj v "začetnem stadiju" :)

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara To mar 04, 2014 9:11 am

mardy je napisal/-a:Kuglo roke mislim da ja :)

Drugače pa je avto bil pred cca. 14 dnevi dvignjen, razlog menjava zadnjih feder, in sva z mojstrom preventivno preverila vso periferijo spredaj, in je bilo vse videt ok. Ker se sam dosti ne vozim z njim je možno, da je to bilo že prej slišat, pa nisem bil tako pozoren, zdaj pa se že kar sliši vedno bolj se mi zdi. Ampak če je ležaj, potem bi moral tuliti že med samo vožnjo, zvok pa se potencirat med zavijanjem, ali pa je to še zdaj v "začetnem stadiju" :)

simptom zanič roke je ropot oziroma pokanje po neravninah...........tuljenje pa je značilno pri zavijanju v ovinek za zanič kolesni ležaj.....ali
pa slabe gume..............
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy To mar 04, 2014 9:21 am

xsara je napisal/-a:
mardy je napisal/-a:Kuglo roke mislim da ja :)

simptom zanič roke je ropot oziroma pokanje po neravninah...........tuljenje pa je značilno pri zavijanju v ovinek za zanič kolesni ležaj.....ali
pa slabe gume..............

Pokanja po neravninah ni, nič kaj takega glede na simptome. Ja, sumim ležaj, ampak mi je čudno, da ga v celotnem zavijanju ni slišat, ampak samo ko v desno zavijem in še to v par stopinjskem obratu volana, potem izgine. Gume...dvomim, so še skoraj nove Savine, brez nepravilnosti na dotik, morda pa je vseeno tudi kaj na tem. Bom počakal zdaj še par dni do letne obutve, pa potem vidim kaj bo reklo. Seveda, če nebo ležaj, ki ga sumim, začel še bolj peti, potem vem kaj je krivo...

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To mar 04, 2014 12:56 pm

Pozdravljeni

Pa je kdo preveril ležaje amortizerjev???

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy To mar 04, 2014 1:12 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Pa je kdo preveril ležaje amortizerjev???

Lep pozdrav

Huh, to tudi bi znalo biti, sem čisto pozabil na to. Hja, takrat je oz. sva preverila periferijo okrog koles spredaj in je bilo videt ok. Morda se je to zdaj, in kar tudi lahko sam opazim, bolj izrazito začelo dogajat, recimo zdaj zadnji teden. Se pa spomnim, da je enkrat nekaj počilo spredaj desno, ko sem v hrib navzdol v desno bolj sunkovito zabremzal, pa to zdaj če lahko povežem z ležajem amortizerja, da je not preskočlo?

Morda pa je le-to vzrok (?), saj pravim, ležaj kolesa mi ne sliči najbolj na to, ker potem bi cel čas tulil.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To mar 04, 2014 8:12 pm

Pozdravljeni

Uničen/poškodovan kolesni ležaj, lahko: tuli, poka, melje............................. zvoki so različni, kakor tudi ležaji: semetrični/asimetrični..............................

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Če mar 06, 2014 2:53 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Uničen/poškodovan kolesni ležaj, lahko: tuli, poka, melje............................. zvoki so različni, kakor tudi ležaji: semetrični/asimetrični..............................

Lep pozdrav

Jap, to je bilo krivo, desni ležaj je bil fuč, potrebno ga je bilo zamenjati, ležaj amortizerja pa je videt ok. :)

Hvala za mnenja.

Lp!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov