Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mojvw
Nov uporabnik

passat 2003 - turbo?

Napisal/-a mojvw Če mar 06, 2014 3:48 pm

Pozdravljeni.
Vidim, da je na forumu precej strokovnjakov, zato vas prosim za nasvet. Imam passata 1.9 tdi, 101km, letnik 2003 z 255.000 prevoženimi kilometri. Po menjavi olja se je začela pri hladnem avtu malo slišati turbina, avto ne dimi in dobro potegne (ni videti, da bi kaj izgubljal na moči). Mehanik je pri menjavi termostata opazil, da pušča tesnilo na cevi od turbine, ki gre od hladilnika na intercooler (spodaj, če se ne motim, se tesnilu reče o-ring). Pri menjavi tesnila je, ko je snel ta del cevi, opazil, da je v cevi kar nekaj olja (ob snetju cevi ga je ven steklo cca 1dcl, tako na oko). Zaenkrat ni videti, da bi kaj olja manjkalo (je pa bilo zamenjano pred cca 2 tednoma). Zanima me, če je to normalno in če ni, kaj bi lahko bilo krivo? Je možno, da bi olje spuščalo zaradi turbine (čeprav zaenkrat še ni videti, da bi ga kaj manjkalo)? Ker drugih problemov (razen da se sliši rahlo žvižganje), ni. Bojim se, da bi mi turbina odpovedala (iberture), je pri teh passatih možno, da turbina naenkrat odpove (glede na to, da se malo sliši, ne kadi in dobro potegne), bi jo bilo nujno obnoviti/menjati ali še ni nevarnosti? Je možno kako preveriti stanje turbine (brez demontaže)? Turbina v avtu je še prva. Kaj mi svetujete in na kaj bi bilo treba biti bolj pozoren?
Že vnaprej hvala in lep dan.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: passat 2003 - turbo?

Napisal/-a lisko Če mar 06, 2014 4:39 pm

Vozi dalje. Če bo res začela spuščat nenavadne zvoke potem pa se oglasi....
Da je tam not malo olja je normalno. Pa to ne rabi bit od turbine. Ampak iz motorja pride oddušek vezan pred turbino. Iz motorja preko tega odduška pridejo olni hlapi, ki potem v samem intercoolerju kondenzirajo....posledica tega je vidno olje.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne mar 09, 2014 9:07 pm

Kaj pa vem, meni je na takšnem motorju začela kar resno žvižgat, pa sem dal obnovit in je mir. Recimo kolegu na Golfu IV (pri lastnik, manj kot 200k km, očuvan, ampak zadnja leta pogosto vožen na zelo kratke relacije) je pa iz čistega miru turbina naredila celo sranje po mašini. Sem bil zraven, ko jo je "razneslo", avto je enostavno scukal in ni več zalaufal, pred tem ni bilo popolnoma nobenega znaka, da je kaj narobe...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

mojvw
Nov uporabnik

Napisal/-a mojvw So mar 15, 2014 10:38 pm

Hvala obema za odgovor, izgleda, da bo res treba ukrepati, ker mi je v zadnjem tednu avto požrl cca 3 dcl olja (v tem tednu je bilo prevoženih cca 100 km, voženo vsaki dan cca 8 km v službo in nazaj), pa tudi sliši se že precej bolj (ob vsakem, še tako nežnem, pritisku na gas, se sliši zavijanje).
Zdaj pa me zanima še tole: ker je bilo v zadnjem času kar nekaj nepredvidenih stroškov, razmišljam, da bi kot začasno rešitev dal v avto rabljeno turbino in bi čez par mesecev nabavil novo ali dal obnoviti staro. Vem, da to ni najboljša rešitev, ampak žal je stanje pač tako kot je, s staro se pa tudi ne upam več voziti. Prosim, če mi lahko kdo odgovori, če pride v poštev tudi turbina od katerega drugega modela avta ali mora biti ravno od 101-konjskega passata kot je moj - ali gre na primer tudi iz 131- ali 116-konjskega? Ali pa na primer od starejšega modela 90- ali 110-konjskega? Kaj pa od golfa? Bi bila v tem primeru potrebna kaka prilagoditev in koliko je s tem stroškov? Pa še to me zanima, na kaj je treba biti pozoren, da ne sme imeti zračnosti, že vem, je mogoče še kako drugače preveriti turbino.
Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne mar 16, 2014 12:49 am

Najceneje je obnoviti obstoječo. Vse ostale opcije so samo dražje.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Po mar 17, 2014 7:30 am

Na 101KM passata gre gor turbina iz 110 in 115KM.
Fan, sem že nekaj rabljenih turbin prodal, pa ni bilo težav...

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 To mar 18, 2014 4:26 pm

Menjava turbine ni samo hop staro dol, hop novo gor!!
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Sr mar 19, 2014 8:28 am

Nejko87 je napisal/-a:Menjava turbine ni samo hop staro dol, hop novo gor!!

Pa saj tega ni noben napisal.
Itak da je treba menjat dovodno cev za olje, pa potem seveda menjat olje in filter, še zračni filter, pa spucat intercooler pa cevi, pa še kej se najde (tesnila na izpuhu, ...)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov