Nasveti in napotki ter povpraševanja...

miha_racer
Novinec

Kraj: Rogaška Slatina/Maribor

trokiranje, svečke

Napisal/-a miha_racer Pe mar 07, 2014 11:42 pm

Pozdravljeni!
Imam Kia Spectro 1.6 z bencinskim motorjem seveda.
Približno 10.000km po lanskem servisu, na katerem so tudi bile menjane svečke, sem vedno bolj začel opažati "trokiranje", cukanje oz. izgubo moči v določenih obratih (1500-2200). Nad temi obrati je motor deloval bp. Najprej sem posumil svečke in jih kljub kratkemu intervalu menjal. Bile so napačne (DENSO K16PR-U11). Po menjavi z NGK BKR6E se je motor takoj razživel. Niti malo ni bilo sledu o kakšnem trokiranju.
Cross reference

Sedaj po 4000km se je to trokiranje začelo vračati. Enako, kot je bilo pred menjavo, le zaenkrat še manj izrazito.
So napačne svečke "pokvarile" kakšen drugi električni del, kateri bi še naprej lahko uničeval svečke?

Če kaj pomaga, je v vsej zgodovini avta bil menjan le merilec pretoka zraka in nisem prepričan če eden ali vsi kabli za svečke(ker je eden odpovedal), plus potrošni material.

Na forumu in internetu nisem našel ničesar podobnega temu problemu. Če sem kaj spregledal, prosim da kdo prilepi link in nato moderator to temo izbriše.

Vesel bom bilokakšnih mnenj in predlogov, kaj bi to lahko povzročalo, preden se lotim menjavanja delov in letanja okoli mehanika.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: trokiranje, svečke

Napisal/-a Fan So mar 08, 2014 1:32 am

Pozdravljeni

No ja, ta je pa dobra, ko se bo našlo rešitev, vozilo bo popravljeno .................... se lahko tema briše .................... vi imate vozilo urejeno, za druge z enako težavo, pa ...................... :(

Ko se ven vzame vžigalne svečke, kakšne so videti??
Kakšne svečke so bile vgrajene pred velikim servisom? Mogoče original?

Na Mercedesu 280/6cilindrov, sem imel težavo, katerokoli znamko svečk sem privil, jih je po par tisoč požlo, Ko sem nabavil original, je bilo OK. Hec pri vsem tem je bil, da je original svečka bila BERU, če pa si BERU svečke kupil, brez značke Mercedes, pa jih je pojedlo :) skratka nekje je morala biti razlika.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

miha_racer
Novinec

Napisal/-a miha_racer So mar 08, 2014 11:28 am

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

No ja, ta je pa dobra, ko se bo našlo rešitev, vozilo bo popravljeno .................... se lahko tema briše .................... vi imate vozilo urejeno, za druge z enako težavo, pa ...................... :(

Mišljeno je bilo v primeru da že kdo najde takšen identičen problem na forumu, ki sem ga jaz mogoče spregledal, naj prilepi link in se potem tema briše...

Fan je napisal/-a:
Ko se ven vzame vžigalne svečke, kakšne so videti??
Kakšne svečke so bile vgrajene pred velikim servisom? Mogoče original?

Na Mercedesu 280/6cilindrov, sem imel težavo, katerokoli znamko svečk sem privil, jih je po par tisoč požlo, Ko sem nabavil original, je bilo OK. Hec pri vsem tem je bil, da je original svečka bila BERU, če pa si BERU svečke kupil, brez značke Mercedes, pa jih je pojedlo :) skratka nekje je morala biti razlika.

Lep pozdrav

elektroda je sive barve, na koncu navoja pa je črna, prilagam tudi sliko
Zanimivo je tole s svečkami..klical sem na pooblaščen servis za Kio, ker v servisni nikjer ne piše (pregledal sem vsak stavek) in so rekli, da so originalne NGK BKR6E, vendar niso navadne NGK, ampak original od KIE.

Prosil bi še, če ima kdo kakšen nasvet, kaj bi še lahko na to vplivalo, ker bodo rezultati vidni šele čez nekaj tisoč kilometrov oz. nekaj mesecev, če jih zdaj zamenjam..
Priponke
DSC_1678.jpg
stara denso svecka

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So mar 08, 2014 7:21 pm

Na svečki s slike ni pravilno izgorevanje - mešanica gorivo/zrak

miha_racer
Novinec

Napisal/-a miha_racer So mar 08, 2014 11:13 pm

Fan je napisal/-a:Na svečki s slike ni pravilno izgorevanje - mešanica gorivo/zrak

Je to možno od tega, ker je bila napačna toplotna vrednost svečke?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Ne mar 09, 2014 12:52 am

Pozdravljeni

Lahko zaradi tega, ali pa kakšen senzor pošilja napačne podatke v ECU, ta pa posledično zmeša napačno mešanico. V koliko imate možnost, vozilo priklopite na tester, pa se hitro vidi.

Lep pozdrav

miha_racer
Novinec

Napisal/-a miha_racer To mar 18, 2014 10:44 pm

Bil pri diagnostiku..v prostem teku se resda še nič ne občuti, zato mi je rekel, da če se lučka ne prižge, škoda da sploh priklaplja. Težko je tudi to cukanje pokazati, dokler se ne pelješ in še takrat ne cuka vedno. Kolikor vidim, da mi drugega ne preostane, kot da čakam, da bo katera svečka ali pa kaj drugega odpovedalo in se bo šele nato ugotovil vzrok. Hvala zaenkrat

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To mar 18, 2014 10:51 pm

to ni glih čisto res.
naj diagnostik vseeno priklopi in pogleda malo parametre,
predvsem temepraturo vode,
po nj pa mal še lambdo pogleda,mogoče senzor podtlaka....
pač velik je stvari ki se jih da ovržti oz. reči da niso krivec za trokiranje...
potem se hitro zoža krog možnih povzročiteljev
Ni vse res kar napišem

miha_racer
Novinec

Napisal/-a miha_racer To mar 18, 2014 11:24 pm

hm..bi potemtakem priporočal kdo katerega v okolici Maribora, Celja? Gledal sem že po forumu in je v bližini MB Golja v Selnici ob Dravi..

miha_racer
Novinec

Napisal/-a miha_racer Pe mar 21, 2014 11:21 am

Ali pa me vsaj zanima, na kaj moram gledati pri izbiri avtodiagnostike, ker mi je Vorsan v mb rekel, da so korejska vozila slabo programsko podprta? In potemtakem on ne more izmeriti/preveriti senzorjev itd?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe mar 21, 2014 9:36 pm

Pozdravljeni

Idealno bi bilo, da se priklopi na Kia tester. Zadovoljivo pa bi bilo, da se uporabi malo boljši univerzalec, ter da ga zna uporabljati, ta, ki ga drži v roki. Kar se tiče same programske podpore ..................... je zelo dobra.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe mar 21, 2014 11:39 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Idealno bi bilo, da se priklopi na Kia tester. Zadovoljivo pa bi bilo, da se uporabi malo boljši univerzalec, ter da ga zna uporabljati, ta, ki ga drži v roki. Kar se tiče same programske podpore ..................... je zelo dobra.

Lep pozdrav

x2

Pa cukn ga do pooblaščenca in ne do prvega šupka, ki uporablja elm327...
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov