Nasveti in napotki ter povpraševanja...

blaz2013
Stalni uporabnik

preventivna zaščita podvozja(rja)-način

Napisal/-a blaz2013 Če mar 13, 2014 12:12 pm

Dosti sem na forumu prebiral glede preventivne zaščite podvozja in me zanima kaj priporočate, ker je poplava teh izdelkov.
Kolikor sem zasledil je na voljo: -premaz na osnovi bitumna
-antikorozijski lak z cinkom
-zaščita podvozja z voskom
Kakšen avtoličar za nasvet?

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Re: preventivna zaščita podvozja(rja)-način

Napisal/-a ESX Če mar 13, 2014 12:59 pm

tri krone

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Če mar 13, 2014 2:10 pm

Ko sem kupil nov - rabljen avto, sem dal narediti to t.i. protikorozijsko zaščito podvozja, in sicer pri enem "mojstru" v Ormožu.

Je pa šlo za eno zmes, točno ne vem kako se je reklo, v glavnem je temne barve, in občutek je kot da je rahlo gumjasta, mislim da je bil 1L 8€, je pa porabil slabe 3L nekje.

Ker je že podvozje, predvsem zadnja prema in roke bilo tu in tam malo rjavo, sem opozoril, naj le-to dobro sčisti predno bo napocal gor to zaščito, da ne bo vse skup brezveze. Rezultat po cca. 1 letu je bil, da tam ko je bila rja, je začelo ven pikat, torej ni očistil, če pa je pa je površno, in ta premaz se je začel tu in tam luščiti.

Zato, premisli če boš dal to delat, novejši avtomobili so tako že pocinkani oz. dobro korozijsko zaščiteni. Edino če boš zraven oz. dal kakšnemu dobremu mojstru to za naredit. Raje si večkrat ob pranju avta zapoj "ne grem na kolena", in temeljito speri podvozje, in bo že to zadosti :)

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Če mar 13, 2014 4:15 pm

mardy je napisal/-a:novejši avtomobili so tako že pocinkani oz. dobro korozijsko zaščiteni.

Ali pa tudi ne! Tudi, če je karoserija cinkana še ne pomeni, da avto ne more predčasno začet rjavet. Primerja z morebitinim cinkanjem je pred nanosom baze od 8 do 38 mikronov in, če tovarna naredi kakšen serijski kiks bo rjavelo. Splošno mišljenje, da v današnjem času novi avtomobili ne rjavijo je zgrešeno.

Avtorju... za dele podvozja (premi, roke..) uporabi krown olje v spreju in stvar obnavljaš pred vsako zimo oziroma če gre za nov avto uporabiš vosek za odprte dele., Če bi rad zaščitil dno avtomobila in koloteke je pravi trdi vosek, ki ne poka, absolutno pa se izogni bitumnu, ker poka in v te razpoke se zavleče vlaga, sol in si si naredil medvedjo uslugo. V primeru, da gre za rabljen avto je potrebno pred voskanjem res temeljito oprati spodnji del karoserije, ker če nanašaš na svinjarijo bo zaradi kondenza, ki ga svinjarija vleče nase začelo rjaveti pod zaščito, opazil boš pa takrat, ko bo že zacvetelo. Smiselno je zaščititi tudi votle dele in po končanem delu poskrbeti, da so vse drenažne odprtine spucane, da ima voda prosti izhod oziroma, da se pragi ventilirajo. Pred nanosom voska je priporočeno vse dvojne pločevine oziroma pločevine, ki se prekrivajo prešpricati s posebno tekočim voskom, ki ma izredno penetracijo, da se prepreči zadrževanje kondenza po nanosu trdega voska. Na teh delih je sušenje vode onemogočeno kar spet vodi v rjavenje.

Bistvo... Če zaščita ni narejena tako kot je treba, je bolje, da je ni.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če mar 13, 2014 4:45 pm

Lahko pa se avto pelje zaščitit z krownom. Celoten projekt stane okoli 70€. Pri nas doma imamo kar dobe izkušnje z tem.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če mar 13, 2014 5:25 pm

mardy je napisal/-a:Ko sem kupil nov - rabljen avto, sem dal narediti to t.i. protikorozijsko zaščito podvozja, in sicer pri enem "mojstru" v Ormožu.

Je pa šlo za eno zmes, točno ne vem kako se je reklo, v glavnem je temne barve, in občutek je kot da je rahlo gumjasta, mislim da je bil 1L 8€, je pa porabil slabe 3L nekje.

Ker je že podvozje, predvsem zadnja prema in roke bilo tu in tam malo rjavo, sem opozoril, naj le-to dobro sčisti predno bo napocal gor to zaščito, da ne bo vse skup brezveze. Rezultat po cca. 1 letu je bil, da tam ko je bila rja, je začelo ven pikat, torej ni očistil, če pa je pa je površno, in ta premaz se je začel tu in tam luščiti.

Zato, premisli če boš dal to delat, novejši avtomobili so tako že pocinkani oz. dobro korozijsko zaščiteni. Edino če boš zraven oz. dal kakšnemu dobremu mojstru to za naredit. Raje si večkrat ob pranju avta zapoj "ne grem na kolena", in temeljito speri podvozje, in bo že to zadosti :)
Lahko

Ko je rja je rja...zapomni si.
Lahko gor pocaš 75 kron....pa bo rjavelo dalje....Samo malo ustaviš vse skupaj.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov