Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Mitja358
Nov uporabnik

"Hard" utekanje novih zavor - DA / NE?

Napisal/-a Mitja358 Pe mar 14, 2014 10:47 am

Pozdravljeni,

pred kratkim sem zaradi pregretja zavornega sistema (blokirana ročna zavora) preventivno zamenjal zadnje zavorne diske in ploščice. Naredil sem 500 km umirjene vožnje in me zdaj zanima, če naj naredim postopek za utekanje zavornega sistema na ponavljajoč način 100 km/h -> 20 km/h, itd., da se prenese nekaj površine ploščic na disk.

Nebi rad ponovno zasteklil ploščic, zato me zanima vaše mnenje. Na spletu je namreč preveč dvomljivega mnenja in se ne morem odločiti.

Hvala.

kamal
Novinec

Re: "Hard" utekanje novih zavor - DA / NE?

Napisal/-a kamal Pe mar 14, 2014 11:15 am

Če si naredil že 500km potem so zavore že utečene. Na splošno pa ni nobene potrebe za kaj takega.
Se vidmo ko se zagledamo.

Mitja358
Nov uporabnik

Napisal/-a Mitja358 Pe mar 14, 2014 11:18 am

Gre se za ta zloglasni postopek: http://www.ge39.com/zavore.htm

Kot utekanje sem bolj mislil prenos površine iz ploščic na disk, kar se lahko naredi kdajkoli.

Se pa bolj nagibam, da tega ne bi naredil.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Pe mar 14, 2014 12:42 pm

Mitja358 je napisal/-a:Pozdravljeni,

pred kratkim sem zaradi pregretja zavornega sistema (blokirana ročna zavora) preventivno zamenjal zadnje zavorne diske in ploščice. Naredil sem 500 km umirjene vožnje in me zdaj zanima, če naj naredim postopek za utekanje zavornega sistema na ponavljajoč način 100 km/h -> 20 km/h, itd., da se prenese nekaj površine ploščic na disk.

Nebi rad ponovno zasteklil ploščic, zato me zanima vaše mnenje. Na spletu je namreč preveč dvomljivega mnenja in se ne morem odločiti.

Hvala.

Če mene vprašaš je to traparija....

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe mar 14, 2014 12:43 pm

Pozdravljeni

Na netu je kar nekaj nasvetov, na žalost je veliko takih, ki povzroči škodo. Ta je že med njimi!! Sicer so glede utekanja zavor mišljenja različna ...........................
Osebno najbolj verjamem navodilom proizvajalca/razvijalca zavornih elementov - predvidevam, da ve kako se njegov izdelek uporablja/servisira ................................ pa takih in podobnih navodil, ni zaslediti. Celo nasprotno, opozarjajo pred takšnim početjem.
Vsak pa sam odloča, kaj bo počel s svojim vozilom.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Mitja358
Nov uporabnik

Napisal/-a Mitja358 Pe mar 14, 2014 1:11 pm

Ok hvala, sem se odločil, da ne bom dodatno utekal.

Lep pozdrav.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Pe mar 14, 2014 2:16 pm

Utekanje seveda obstaja, načeloma je povsod enak princip, ampak pomembno je kakšna so navodila proizvajalca, ker se materiali, zaščitni nanosi ipd razlikujejo med seboj. tukaj lahko lepo vidiš kako se razlikuje recimo navodila različnih prouzvajalcev:
http://www.tirerack.com/brakes/tech/tec ... ?techid=85

Splošna pravila utekanja:
http://www.zeckhausen.com/bedding_in_brakes.htm
http://www.stoptech.com/technical-suppo ... pad-bed-in

Zdaj če si se normalno vozil, ne recimo jajcal pa komaj kaj zaviral je velika verjetnost da si jih že "utekal" nekje. Če se boš že odločil se pa drži pravil.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Mitja358
Nov uporabnik

Napisal/-a Mitja358 Pe mar 14, 2014 3:50 pm

Imam ATE diske in ploščice, za katere je priporočeno normalno utekanje.

Prvih 500 km sem zaviral srednje močno (malo manj kot s polovico moči) in nisem jajcal, saj drugače veliko večino zaviram z motorjem. Če pa zdaj že zaviram pa zaviram zadnji čas in bolj močno, da se zavorni sistem vsaj malo segreje.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe mar 14, 2014 4:15 pm

Daj prosim ne kompliciraj! :D Na začetku je dobro kak teden malo več bremzat, kot je potrebno (za normalnega voznika), da vse skupaj lepo "sede", potem pa pač bremzaš po potrebi. Res da sem že enkrat zaradi "spleta okoliščin" uspel cca. dva dni stare ploščice pregret in so tudi čez dva, tri leta odlično držale (= blokiranje ABS-a na dobrem asfaltu pri 140 km/h), drugače pa brez kakšnih komplikacij in ni bilo nobenih težav.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Ne mar 16, 2014 10:13 am

Mitja358 je napisal/-a:Pozdravljeni,

Hvala.

če hočeš spet čez 1 tedn menjat bremze... just do it

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne mar 16, 2014 12:24 pm

Sam ti pa res že predolgo in preveč kompliciraš s temi bremzami.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov