Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
opelboy
Novinec

Kraj: Stopc da hills

Top mount - "šalca" amortizerja Astra

Napisal/-a opelboy So mar 15, 2014 8:48 pm

Torej, z astro imam že skoraj kronične probleme s sprednjim podvozjem. Vedno namreč nekaj poka. Vse skupaj se je začelo z Vogtland kitom, zdaj se nadaljuje z FK gewindami. Sicer je bilo cca. 1 mesec v redu potem pa spet.

Pokanje(zamolklo) se pojavlja čez kratke neravnine, udarne jame pa še to ne vedno. Bolj izrazito na sovoznikovi strani.

Menjal sem 2 kompleta top mountov in ležajev zraven, 2 kompleta stabi štangic, ARB gumice. Po vsem preživetem sem nekako pozornost usmeril v top mount oz. šalco amortizerja po domače. Nekako imam občutek, da nadomestek originala ni dorasel konkretno trdem podvozju in začne pokati. Je pa vse skupaj od SKF-a, prejšnji komplet od Febi Bilstein.

Na ebayu sem zasledil le eno ponudbo, kjer pride šalca nekako ojačana(iz aluminija) in še eno od KYB, ki izgleda malo drugače a verjetno samo na sliki.

Zdaj, zanima me če grem v pravilno smer - vse skupaj me namreč spravlja ob živce ter če ima mogoče kdo izkušnje s temi ojačanimi šalcami, ki so namenjene športnim podvozjem.

Lp

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Re: Top mount - "šalca" amortizerja Astra

Napisal/-a pskoda So mar 15, 2014 8:57 pm

Feder je vpet v amortizer ali ma luft oz se premika ko je avto dvignjen?
Lp

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So mar 15, 2014 9:00 pm

Zgornja šalca nima veze s tem.Da nimš prevč spuščenega in ti ga nabija na gumi blažilec??

Uporabniški avatar
opelboy
Novinec

Napisal/-a opelboy So mar 15, 2014 9:02 pm

Feder je čisto fiksen, prej podreš avto z dvigala kot kaj drugega.
Cel amortizer se pa vertikalno premakne kakšen cm, toliko kolikor je oddaljena zgornja šalca od karoserije - ne vpliva na pokanje.

Ne, je na 3/4 najvišje možne višine + nič ne nabija, zvok je tak kot bi bil amortizer napol zatisnjen in bi opletal po karoseriji.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda So mar 15, 2014 9:10 pm

čare je napisal/-a:Zgornja šalca nima veze s tem.Da nimš prevč spuščenega in ti ga nabija na gumi blažilec??

Ne razumeš oz tudi jaz sem malo čudno napisal

Zanimalo me je če je feder fiksen oz je toliko stisnjen, ko je avto dvignjen oz ko ni amortizer obremenjen, ker pri manjših grbinicah se feder premika po spodnji šalčki amortizerja in občasno poka.
upam, da sem malo bolje napisal ;)
Lp

Uporabniški avatar
opelboy
Novinec

Napisal/-a opelboy So mar 15, 2014 9:24 pm

pskoda je napisal/-a:
čare je napisal/-a:Zgornja šalca nima veze s tem.Da nimš prevč spuščenega in ti ga nabija na gumi blažilec??

Ne razumeš oz tudi jaz sem malo čudno napisal

Zanimalo me je če je feder fiksen oz je toliko stisnjen, ko je avto dvignjen oz ko ni amortizer obremenjen, ker pri manjših grbinicah se feder premika po spodnji šalčki amortizerja in občasno poka.
upam, da sem malo bolje napisal ;)

No, da še enkrat razložim :)
Feder je čisto fiksen, ker je skoraj do konca stisnjen - pomožna vzmet namreč. Tudi če bi vzmet opletala bi se slišalo takoj po menjavi..ne pa postopoma čez 1 mesec.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So mar 15, 2014 10:20 pm

Ta dva menjana kompleta ...................... kaj se je dogajalo v vmestnem času? Med eno in drugo menjavo, je vilo kaj ropota ali je bila vmes tudi tišina?? Koliko zračnosti je imel že nov ležaj???
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
opelboy
Novinec

Napisal/-a opelboy Ne mar 16, 2014 7:51 am

Ko sem zamenjal prvi komplet je bilo v redu recimo 500km. Nato se je pokanje postopoma ponovilo.
Nato sem se vozil še 20kkm tako in ob demontaži je bil en ležaj že čisto zdrobljen, drugi je bil OK.
Z novim podvozjem ista štorija.. :roll:

S tem da sem gewinde skupaj sestavljal čisto preveč časa..samo zaradi tega, da bo vse montirano kot je treba. 3x preveril vse.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Ne mar 16, 2014 8:25 pm

Pozdravljeni

Torej ležaji ne zdržijo topih udarcev. Potrebno je podreti strai ležaj, da se vidi narava poškodbe in v koliko je ležišče kuglic uničen ..................... bo potrebno vgraditi tlačne igličaste ležaje. Če je ležišče dober ....................... je sama kvaliteta ležaja porazna!!

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Ne mar 16, 2014 8:25 pm

Pozdravljeni

Torej ležaji ne zdržijo topih udarcev. Potrebno je podreti strai ležaj, da se vidi narava poškodbe in v koliko je ležišče kuglic uničen ..................... bo potrebno vgraditi tlačne igličaste ležaje. Če je ležišče dober ....................... je sama kvaliteta ležaja porazna!!

Lep pozdrav
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov