Zamenjat moram semering na strani jermenice...ok no big deal. Pri snemanju ojnic mi je v oči padlo, da ob vrtenju glavne gredi se oljna črpalka ( ki je gnana z verigo ) ne vrti. WTF ??? Kako če je zobnik , ki poganja verigo natakjen na glavno os? Ves paničen pregledam zadevo in nič jasn....Ugotovim , da se zobnik prosto vrti na osi...
Se prav imamo glavno gred , ki je vležajena in potem gre iiz ležaja ven. Nato je gor natakjen zobnik za pogon oljne črpalke, kateri ima narjen naslon za semering. Os pa se potem nadaljuje ven iz motorja kamor pride natakjena jermenica zobatega jermena in kasneje še jermenica mikro jermena. Do sem vse lepo in prav....
Ok se spravim jemat dol ohišje v katerem se nahaj semering. Vredu ampak snet je potrebno jermenico zobatega jermena. Ob pogledu nanjo mi je postalo jasno , da bom rabil nekakšen "abciger" kajti v sami jermenici sta zvrtani dve luknji v katerih je navoj. Ampak ni mi dalo mira in sem jo prijel, malo pomigal in jermenica mi je ostala v roki..ok mal šokiran. Nakar ugotovim, da jermenica nima kajle ?!?!? Kaj pri hudičo jo drži na mestu?????

V sami osi oz. glavni gredi je narjen utor za kajlo a v sami jermenici ga ni????? Jermenica se samo nasloni na zobnik oljne črpalke zobnik pa potem dalje na naslon na glavne gredi.....in samo vijak , ki drži glavno jermenico stisne obe jermenici in zobnik in je to dovolj da zaveda obmiruje???? Nasloni so označeni in ne merijo več kot 2mm...je to dovolj varno?????
Zakaj je na osovini pripravljeno za kajlo v sami jermenici pa je ni??? Vsi taki sistemi imajo varovano ali s kajlo ali s konuso in kajlo, kajti samo tako je možno zagotovit dejansko na miru. Tole kar pa vidimo tukaj pa je tempirana bomba...Če se jermenica premakne vemo kaj sledi....in a je možno , da imajo zarad tega ti motorji težave s preskakovanjem jermena? dejansko jermen ne preskoči.....ampak premakne se jermenica???