Nasveti in napotki ter povpraševanja...

krentipson
Nov uporabnik

Citroen C3 1.4 HDI - problem z ventilatorjem motorja/klime

Napisal/-a krentipson Pe maj 30, 2014 1:47 pm

C3 1.4 HDI 16V 90HP Exclusive, letnik 2004, avtomatska klima

Skratka, začelo se je tako, da so se včasih med vožnjo prižgale vse lučke za temperaturo hladilne tekočine in oglasil se je opozorilni zvok (kao, pregrevanje motorja)...čeprav je bila temperatura motorja še pod normalno delovno. Za indikacijo temperaturo namreč skrbi 6 LED diod. 3 prižgane diode so normalna temp :)
Včasih so kasneje lučke spet vgasnile (svetile samo 3), včasih ne. Videti je bilo, kot da je pojavljanje napake malo odvisno tudi od zunanjih temperatur/vlage.

No, na koncu je bilo tako, da se je napaka pojavila cca. 30 sekund po zagonu motorja, ko je bil motor še popolnoma mrzel in ni več izginila. Ventilator se je ob zagonu za nekaj sekund najprej zavrtel, nato pa se je ustavil - in takrat se je pojavila napaka.

Avto je bil na testerju, kjer so ugotovili napako na senzorju temperature. Tega so zamenjali, vendar to ni odpravilo. Nadalje so rekli, da je defekt ventilator - da dela samo ena stopnja (višja), nižja stopnja pa naj bi bila defekt. Za ventilator bi na Citroen servisu imeli cca. 400 Eur :S, za kar se nismo odločili...

Smo poizkusili sami nabavit ventilator pri neodvisnem trgovcu,...za več kot pol nižjo ceno. Koda dela je 1253.H3, kar bi anj odgovarjalo temu avtu, vendar očitno ni tako...

Namreč, zadeva zdaj zgleda tako, da se ob zagonu avta (dejansko že pri kontaktu) ventilator tako močno vrti, da mi ob zvoku turbo propelerskega letala že skoraj avto naprej vleče, :) Tako močno se vrti cca. 5 minut, nato pa se hitrost vrtenja spusti na nek normalen nivo - ampak se še vedno vrti. Da se ventilator sploh ne bi več vrtel - to zdaj ni več opcija. Na citroen servisu pravijo da ni pravi ventilator... :S

Ima kdo kak nasvet?
Zadnjič spremenil krentipson, dne So maj 31, 2014 8:34 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: Citroen C4 1.4 HDI - problem z ventilatorjem motorja/kli

Napisal/-a lisko Pe maj 30, 2014 10:57 pm

Čist tko.....ti si z mb? Potem veš kdo sem oz. sma bila v poslovnem stiku v četrtek popoldne :) Če je tko,potem dobrodošel na forumu :hi

Drugače mi ni jasno preko česa ima krmiljenje ventilatorja. Ker glede na opisano bi on moral merit obrate ventilatorja in jih (kot visko varjanta) prilagajat potrebi po hlajenju....a ne verjamem da je tako. Naj pove kdo ki pozna citroena.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

krentipson
Nov uporabnik

Re: Citroen C3 1.4 HDI - problem z ventilatorjem motorja/kli

Napisal/-a krentipson So maj 31, 2014 8:36 pm

esem: Pardon, sem že popravil. Za C3 gre, sem pa bil tudi lastnik C4-ke in to me je zmotilo...

Lisko, ja...pravi sem :) Sem si rekel, grem še sem vprašat...saj ni greh :)

Krmilil bi se naj z napetostjo, ampak ne napajalno. Ventilator ima 2 konektorja s skupno 5 žicami. En konektor (večji) je +12V in masa, na drugem pa so 3 manjše žičke...2 gresta na elektroniko ventilatorja direktno, ena pa na rele. Razdrl sem tudi že originalni ventilator, da bi videl ali se da kaj popravit. Žal je vsa elektronika zalita s silikonom...tako da sem po mnogo kopanja uspel priti samo do 1 MOSFET transistorja in 1 dvojne Schottky diode, ki pa sta po merjenju v vezju načeloma ok.... Torej, neko PWM krmiljenje...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So maj 31, 2014 9:37 pm

No potem bodo besede servisa mogoče res pravilne da se elektronika ne razume med sabo. sklepam...

Problem je verjetno v tem da se s testrjem ne da kao pognat ventilatorja....oz. kao da bi poskušal ga gnat s testerjem...

Mama podobno težavo kjer meni pač ne vklopi prve stopnje...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

krentipson
Nov uporabnik

Napisal/-a krentipson Ne jun 01, 2014 8:27 am

lisko je napisal/-a:No potem bodo besede servisa mogoče res pravilne da se elektronika ne razume med sabo. sklepam...

Problem je verjetno v tem da se s testrjem ne da kao pognat ventilatorja....oz. kao da bi poskušal ga gnat s testerjem...

Mama podobno težavo kjer meni pač ne vklopi prve stopnje...

Ja, z Delphi testerjem starega ventilatorja ne gre pognat na 1. stopnji. Druga stopnja deluje brez problema.

Novega ventilatorja pase z Delphijem sploh ne da kontrolirat. Enostavno se zažena na polno, ko daš kontakt.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov