Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
JamesTheMan
Novinec

Kraj: Maribor

Citroen Berlingo - samodejno vklapljanje klime

Napisal/-a JamesTheMan Sr jul 02, 2014 12:01 pm

Pozdravljeni, imam problem pri Citroenu Berlingo, letnik 2012 1.6HDI z avtomatsko klimo. Na avtomobilu se namreč samodejno vklaplja klimatska naprava. S tem ne mislim med vožnjo, ampak ko avto zaštartam se mi vklopi klima, pa četudi sem jo imel preden sem avto ugasnil izklopljeno (klimo namreč poredko uporabljam zato me to še bolj moti). Se pa to dogaja ko je zunaj nad 20°C. Vozilo je še vedno pod tovarniško garancijo, danes sem jim ga peljal da zadevo odpravijo. Me je pa zmotil komentar sprejemnika na servisu, da naj bi imeli novejši Berligoti to samodejno nastavljeno, češ da če se sama vklopi ni nič narobe, kar se mi zdi še večja bedarija.

Zanima me ali ima/je imel kdo podobne probleme?

Hvala in lep pozdrav!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Citroen Berlingo - samodejno vklapljanje klime

Napisal/-a Energetik81 Sr jul 02, 2014 12:18 pm

Če vklopiš klimo s tipko AUTO, potem je to normalno. Če potem AC knof ročno izklopiš, bi moralo tako ostati, kot polavtomatsko delovanje. Najprej poskusi tako, da klima sistem vklopiš z gumbom za nastavitev temperature.
Lahko pa da je res tak nov sistem in se kompresor vklopi vedno. To bi tudi mene motilo, saj me npr. med prehladom moti suh zrak, ki ga naredi klima.

Če je vklopljeno odroševanje šip, se pa klima všteka vsaj pri mojem avtu vedno, tudi če sistem vklopim z gumbom za temperaturo, kar tudi mene moti. Pri +10°C ponavadi nočem da se mi vklaplja kompresor.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a ales66 Sr jul 02, 2014 12:35 pm

JamesTheMan je napisal/-a:Zanima me ali ima/je imel kdo podobne probleme?

To je normalno. Ti verjetno piše v navodilih. Pri mojem P307, letnik 2003, piše, da če se temperatura med dvema zaporedenima zagonoma ne spremeni veliko, se bodo nastavitve ohranile, sicer se bo vklopila klima na avtomatsko delovanje. In tako tudi deluje. Sploh zdaj poleti, ko prihaja do večjih temperaturnih razlik.

Morda se to da izklopiti preko diagnostike. Jaz sem se navadil.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr jul 02, 2014 1:27 pm

Tako je, na pežojih je to normalno. Klima se sama vklopi če so se zunaj stopinje dvignile za več kot 7 stopinj, a pri svoji včasih opazim da se vklopi že prej. Imam pa P 406 Coupe, letnik 2000. Isto se je dogajalo na P 206, letnik 2005.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr jul 02, 2014 2:52 pm

Pozdravljeni

Predviidevam, da se da to izklopiti - tester ( climatronik ) ............................ ali pa dvigniti mejo vklopa...............

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
JamesTheMan
Novinec

Napisal/-a JamesTheMan Sr jul 02, 2014 6:27 pm

Hvala vsem za odgovore. Samo čudi me to, da ko je bil avto še čisto nov, recimo vsaj pol leta tega ni delalo. Moti me zato, ker imam večino časa klimo ugasnjeno, temperaturo zračenja imam pa nastavljeno na 18°C. In ko zjutraj vklopim avto, se mi vklopi še klima, pa čeprav je zvečer ko sem ugasnil avto nisem imel vklopljene. Nadležno je predvsem ker včasih nisem pozoren in mi začne nabijati hladen zrak, pa čeprav je zunaj npr. 20°C.

aljo221
Nov uporabnik

Napisal/-a aljo221 Sr jul 02, 2014 6:54 pm

Pri nekaterih avtomobilih se vse nastavitve shranijo na ključu. Probaj z drugim ključem se pelat z ugasnjeno klimo in naslednji dan spet z tem ključem. Pri Oplu je tako, sedeži, klima, ogledala, radio, vse je shranjeno na ključu in ko odkleneš se vse nastavi za ta ključ, drugi pa ima svoje nastavitve (odvisno kako nastaviš).

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Sr jul 02, 2014 8:02 pm

Je delalo, samo tega nisi opazil. Tudi jaz imam klimo skoraj skos ugasnjeno in mi je že prišlo v navado da preden vžgem avto, pogledam konzolo za klimo in jo ugasnem če je to potrebno. Kolikor vem se je na najnovejših 407-cah dalo to ugasnit v meniju, pri drugih avtih pa pač ne, niti preko testerja.
Malo preglej meni če je kje kakšna taka opcija, drugače se bo pa pač treba navadit.

Hudo tole s shranjevanjem nastavitev v ključu :D

mirko123
Nov uporabnik

Napisal/-a mirko123 Če jul 03, 2014 8:04 am

Imam tudi Citroen Berlingo, letnik 2012 1.6HDI z avtomatsko klimo. Sem šel zdajle sprobat in je takole:

1) vklopim avto, izklopim AC, izklopim avto
2) vklopim avto in AC je izklopljen, torej mi nastavtitev shrani (temperaturo mi je pa avto kazal 18 stopinj)

Bom sprobal še tako, da bom zvečer izklopil AC in potem zjutraj ob vklopu avta preveril ali se mi avtomatsko vklopi.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Če jul 03, 2014 12:17 pm

Ehh bučko nastavi na 22 C pa boš imel mir vsaj do 13h ;) optimalno je 22C sploh na ACC :roll: Ob zunanji temperaturi nad +30C pa je tudi in MORA hladiti klima na 26C !!! Ako ne je potrebno dofilat plin. Probali na Passatu 2006 in 05 pa je delalo samo do 22- 23C nad temi pa grelo :twisted:

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če jul 03, 2014 12:38 pm

konektor iz presostata vzam dol pa nebo več delala klima.če trdiš da jo ne rabiš..
Ni vse res kar napišem

mirko123
Nov uporabnik

Napisal/-a mirko123 Če jul 03, 2014 5:18 pm

Sem sprobal še pri zunanji temperaturi 28°C. Klimo imam načeloma vedno nastavljeno na 22°C. Preden sem šel iz avta sem izklopil klimo. Po kakšni uri sem avto vklopil in klima je bila izklopljena kot sem jo pustil.

Uporabniški avatar
JamesTheMan
Novinec

Napisal/-a JamesTheMan Če jul 03, 2014 5:26 pm

Torej ni normalno da se mi klima sama vklopi. Bom počakal še na odgovor iz servisa.

zundapp
Stalni uporabnik

Napisal/-a zundapp Če jul 03, 2014 8:24 pm

Morda i,aš nastavljeno na šipo pa zato....

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe jul 04, 2014 7:41 am

mirko123 je napisal/-a:Sem sprobal še pri zunanji temperaturi 28°C. Klimo imam načeloma vedno nastavljeno na 22°C. Preden sem šel iz avta sem izklopil klimo. Po kakšni uri sem avto vklopil in klima je bila izklopljena kot sem jo pustil.
Tako naj bi bilo pri vseh avtih, lohk pa da so si zdej kej novega spomnil.
Pri mojem ostanejo moje ročne izbire v spominu, dokler spet ne stisnem gumba AUTO. Torej če izklopim klimo, nastavim pihanje na noge in ventilator na npr. 2, bodo te nastaviteve ostale dokler ne stisnem AUTO ali odklopim akumulatorja.

Seveda, če je pihanje na šipo izbrano, se pa klima zalaufa vedno po ponovnem vžigu avta, ne glede na to če jo prej izklopiš.

Ena rešitev je, da na eno od žic, ki peljejo na sklopko kompresorja, serijsko vežeš navadno stikalo in ga namontiraš nekam v kabino. Sicer bolj češka rešitev, ampak verjetno bi delovala.

mikimis
Nov uporabnik

Kraj: missing data...

Napisal/-a mikimis Pe jul 04, 2014 9:42 am

Jst bi najprej preveril v kaksnem stanju je akumulator. Lahko, da je ze svoh in ob zagonu drugim komponentam zmanjka stroma in se resetirajo na prednastavljene nastavitve.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Pe jul 04, 2014 10:39 am

Ni problem v tem. Klima se vklopi (oz. se nastavi za vklop) že ob kontaktu.

Bom pa tudi jaz probal s tem "trikom" da zrak ni usmerjen v vetrobran. Do sedaj sem vedno imel nastavljeno v vetrobran in noge in se je klima vedno prižigala, ko je bilo zunaj vroče.

čara
Novinec

Kraj: Gorje

Napisal/-a čara Če sep 11, 2014 8:16 pm

Ta isti vrag je pri našem avtu. Sicer qashqai. In lih zdaj jima je crknil akumulator in to čez mejo, avto ima maximalno 6 let. In tuhtam, da bi lahko bilo povezano s tem, da se vedno ob vžigu vklopi klima. Bom sicer pretestirala te dni, ko bo avto s starima vred nazaj. Ampak jaz ne morem dorečt fotru, da klime NE RABI za ogrevanje kabine, za vzdrževanje temperature, če pa je zunaj 15 stopinj on pa klimo na 23.

Če prav mislim, klima žre moč akumulatorja, če se avtomatsko zažene vsakič ob vžigu? Je kaka opcije da se vsaj prag za avtomatski vžig nastavi na 25 stopinj?

Boh ne daj pa ,da bi vozil z odprtimi okni vsaj pri nižjih hitrostih, da se prezrači.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe sep 12, 2014 11:58 am

čara je napisal/-a:Ta isti vrag je pri našem avtu. Sicer qashqai. In lih zdaj jima je crknil akumulator in to čez mejo, avto ima maximalno 6 let. In tuhtam, da bi lahko bilo povezano s tem, da se vedno ob vžigu vklopi klima. Bom sicer pretestirala te dni, ko bo avto s starima vred nazaj. Ampak jaz ne morem dorečt fotru, da klime NE RABI za ogrevanje kabine, za vzdrževanje temperature, če pa je zunaj 15 stopinj on pa klimo na 23.

Če prav mislim, klima žre moč akumulatorja, če se avtomatsko zažene vsakič ob vžigu? Je kaka opcije da se vsaj prag za avtomatski vžig nastavi na 25 stopinj?

Boh ne daj pa ,da bi vozil z odprtimi okni vsaj pri nižjih hitrostih, da se prezrači.
Akumulator nima veze s klimo.
Poleg tega ti malce mešaš klimatski sistem in hlajenje. Klimatski sistem jasno da naj bi deloval vedno, da se zrak meša in greje/hladi po potrebi. Če ima on nastavljeno na 23 pri zunanjih 15, to pomeni da je kompresor klime najverjetneje izklopljen. Lahko pa ga ročno vklopiš in tako odrosiš stekla v dežju.
V bistvu ne vem, kaj točno te moti.

čara
Novinec

Kraj: Gorje

Napisal/-a čara Pe sep 19, 2014 12:02 pm

Moti me to, da se klima vklopi takoj ob vžigu avtomobila, brez potrebe, tudi v zimskem času. In če med vožnjo prestaviš ventilacijo na noge/stekla, se tudi takoj vklopi A/C. Pa ne vem zakaj je temu tako? Sama namreč ne maram tega "zraka" iz klime in jo uporabljam precej manj. Potem pa vedno to tipkanje v avtu. Ta stari avto ima fajn, enostavno ročke zasučeš kot želiš in tako ostane do naslednjega premikanja...Te elektronske zadeve pa nisem kompletno naštudirala in bi rada samo dosegla, da se gumb A/C ne bi sam od sebe vklopil, še najmanj ob vžigu.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 15 gostov