Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Kraj: Ilirska Bistrica

Škoda Octavia 1U5 4x4 - pogon in luči ne delajo --> REŠENO

Napisal/-a martin94 So okt 04, 2014 4:37 pm

Imam sledeče težave: zadnji pogon na moji octaviji ne dela, bil na uradnem servisu, so izključili možnost napake v eletroniki in samih kablih, sedaj se ne ve, ali je težava samo v predpolnilni črpalki Haldex-a ali je celoten modul v okvari. Sedaj me zanima, če kdo ve način, kako bi izvedel kaj dejansko je narobe brez da bi moral kupiti celo haldex enoto, potem pa bi se izkazalo da je samo črpalka v okvari. Tester in tudi VCDS ne kažejo napak in niti da bi bila težava v komunikaciji z kontrolnikom Haldex.

Druga težava pa je v osvetlitvi vrat ("puddle lights") in notranjosti. Namreč enkrat delajo, enkrat ne (ker imam povsod LED žarnice, je še vedno kanček svetlobe, vendar to pomeni, da bi navadne žarnice bile ugasnjene). S pregledom napak preko VCDS mi prikaže sledeči napaki:

00953 - Interior Light Time limit
25-10 - Unknown Switch Condition - Intermittent

01134 - Alarm Horn (H12)
49-10 - No Communications - Intermittent

Mikrostikala so delujoča in tudi kabli so zdaj po lotanju poškodovanih brezhibni, tako da res ne vem kaj bi še lahko bilo. Ali je možno, da je centralni komfortni modul (Central Convenience Module) v okvari?

Vnaprej hvala za odgovore ;)
Zadnjič spremenil martin94, dne Če nov 27, 2014 5:12 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Škoda Octavia 1U5 4x4 - pogon in luči ne delajo

Napisal/-a Fan So okt 04, 2014 11:54 pm

Pozdravljeni

Ali se je preverilo parametre delovanja in jih primerjalo s tovarniškimi?? Sam od sebe, tester kaže zelo malo napak :)

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

hermand
Novinec

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a hermand Ne okt 05, 2014 8:08 am

Pri črpalki odklopite konektor in sprobajte črpalko na napajanje 12V, če dela,. >Verjetno je v okvari črpalka, sito na črpalki se zamaši in potem se črpalka se pokvari,

lp

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne okt 05, 2014 8:00 pm

hermand je napisal/-a:Pri črpalki odklopite konektor in sprobajte črpalko na napajanje 12V, če dela,. >Verjetno je v okvari črpalka, sito na črpalki se zamaši in potem se črpalka se pokvari,

lp

x2
Vzrok je pa običajno nemenjavanje olja in filtra v haldexu po predpisanih intervalih.

robek85
Nov uporabnik

Napisal/-a robek85 Ne okt 05, 2014 9:14 pm

@peroRS

Kakšen pa je predviden interval? Najdel sem podatek od 30 do 60 kkm za Škodo. Kolikor mi je pa znano pa npr. Volvo z isto generacijo Haldex-a nima predvidenega servisnega intervala.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po okt 06, 2014 12:09 pm

Ti starejši letniki so imeli na začetku 30.000km, potem so to podaljšali na 60.000km ali 4 leta. Tako da se drži slednjega.
V navodilih sicer piše, da se lahko menja tudi prej v primeru če bi vozil bolj agresivno (veliko štartov na polno, kako dirkališče, huda terenska vožnja ipd), enako velja za avtomatike.

Tudi tiptronic avtomatski menjalniki niso imeli predvidenega intervala za menjavo olja, zato pa jih je 3/4 šlo po gobe.

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 To okt 07, 2014 9:39 am

Hvala za odgovore, bom sprobal na 12V napajanje in nato poročam. Sedaj me pa zanima še ena stvar: slišal sem, da jih je veliko naredilo tako, da so napajanje od črpalke vezali na stikalo v kabini in tako imeli 4x4 le takrat, kadar so ga hoteli. Sedaj v kolikšni meri je to izvedljivo seveda tudi mene zanima, če bi bilo to možno, bi imel pa namen it še en korak naprej, da bi vgradil ti. power nastavek (ali adapter) da bi bil prenos stalen 50/50 in bi v primeru če bi potreboval 4x4 pogon, samo vključil stikalo, pumpa bi seveda začela delati in bi imel 4x4 s stalnim prenosom spredaj in zadaj po potrebi. Sedaj to je le moje laično razmišljanje, tako da če ima kdo izkušnje s tem, ali je izvedljivo ali (in zakaj) ne, bi bil zelo hvaležen za nasvet ;)

Menim pa, da je črpalka crknila zaradi kilometrine (skoraj 305.000 km), ker olje in filter sta bila redno menjavana, tudi sedaj je v Haldex-u olje, staro manj kot pol leta ;)

Še vedno pa nisem ugotovil, zakaj je delovanje osvetlitve kabine tako muhasto. Kabli so celi, konektorji niso korodirani, tako da res ne vem kaj bi lahko bilo. Morda če je, kot v prvem postu napisano, kriv centralni komfortni modul, vendar sam menim, da bi v tem primeru tudi zaklepanje in pomik stekel hecala, ne samo osvetlitev :?:

hermand
Novinec

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a hermand To okt 07, 2014 2:16 pm

Pri menjavi olja in filtra v haldex pogonu, je obvezno potrebno demontirati črpalko, da se ščisti sito na črpalki,

lp.

Uporabniški avatar
sparky
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a sparky To okt 07, 2014 3:33 pm

Pa z navadnimi žarnicami ti isto nagaja osvetlitev?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To okt 07, 2014 8:00 pm

martin94 je napisal/-a:slišal sem, da jih je veliko naredilo tako, da so napajanje od črpalke vezali na stikalo v kabini in tako imeli 4x4 le takrat, kadar so ga hoteli. Sedaj v kolikšni meri je to izvedljivo seveda tudi mene zanima, če bi bilo to možno, bi imel pa namen it še en korak naprej, da bi vgradil ti. power nastavek (ali adapter) da bi bil prenos stalen 50/50 in bi v primeru če bi potreboval 4x4 pogon, samo vključil stikalo, pumpa bi seveda začela delati in bi imel 4x4 s stalnim prenosom spredaj in zadaj po potrebi

Ni tako enostavno. Dobi se "haldex controller", s katerim potem lahko nastavljaš pogon po želji, FWD, 50:50, RWD :twisted: :D
Stane pa zadeva kar nekaj €€€. Potem daš pa še mehanski šperi spredaj in zadaj in dobiš tank :mrgreen:

http://www.hpamotorsports.com/product_haldex.html

martin94 je napisal/-a:Menim pa, da je črpalka crknila zaradi kilometrine (skoraj 305.000 km), ker olje in filter sta bila redno menjavana, tudi sedaj je v Haldex-u olje, staro manj kot pol leta ;)

V tem primeru pa verjetno črpalka normalno deluje in je šel krmilnik od haldexa.

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 To okt 07, 2014 8:18 pm

sparky je napisal/-a:Pa z navadnimi žarnicami ti isto nagaja osvetlitev?

ja, težava ni odvisna od tipa žarnic v kabini ;)

peroRS je napisal/-a:V tem primeru pa verjetno črpalka normalno deluje in je šel krmilnik od haldexa.

Dopuščam možnost, vendar pa vsekakor ni bilo sito na črpalki nikoli očiščeno (kot je @herman napisal), ker očitno tega na uradnih servisih ne delajo :roll:

Vsekakor pa v primeru da črpalka ne dela na 12V, po potrebno najprej to menjat, ne glede na krmilnik, kajne?

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Po okt 13, 2014 12:56 pm

Evo, danes se je pumpo prikloplo na 12V in ni dala niti glasa (edino za delček sekunde ko se je rahlo potolklo po njej, ma to itak pomeni, da so ščetke fuč), tako da sledi nabava pumpe (@hermand hvala za link) ;)

glede osvetlitve pa vse bolj sumim da je modul v okvari, ker me počasi začenja tudi pomik stekel zafrkavat :evil: ali kdo morda ve, kakšna je kataloška številka le-tega?

virtuoso89
Novinec

Napisal/-a virtuoso89 Po okt 13, 2014 6:54 pm

Kaj pa obnova pumpe?

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl To okt 14, 2014 7:22 am

martin94 je napisal/-a:glede osvetlitve pa vse bolj sumim da je modul v okvari, ker me počasi začenja tudi pomik stekel zafrkavat :evil: ali kdo morda ve, kakšna je kataloška številka le-tega?

1J0 959 799 AH ;)

Kar se tiče Haldex-a. Tole je zanimivo:
http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... -PIC-HEAVY

Potencialna rešitev ena:
http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... aldex-pump

Potencialna rešitev dva:
http://www.ebay.com/itm/NEW-Motor-for-p ... f1&vxp=mtr

Bom pa preveril še eno zadevo, pa kasneje javim.
Še več pametovanj na Mtl blog.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla To okt 14, 2014 8:00 am

*
Kaj je kolektor motorja tako zajeden da ni smiselna menjava ščetk ?

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Če okt 16, 2014 11:53 am

Bom vseeno menjal celotno črpalko, ker je že samo ohišje bolj bogo, glede osvetlitve bom pa probal še eno stvar, preden menjam modul, pa poročam če bo kaj iz tega ali ne ;)
Ob menjavi črpalke bom pa verjetno še menjal olje v menjalniku (škodit ne more) ;)

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Če okt 23, 2014 3:07 pm

Sem probal še enkrat pogledat če je morda težava pri osvetlitvi v tem da imam LED žarnice namesto klasičnih, vendar je napaka še vedno ista ne glede na tip žarnic, vse žice, do katerih imam dostop in je največja možnost za poškodbe (na pregibih vrat itd.) so pa cele, poškodovane pa popravljene in/ali zamenjane, tako da bom sedaj nabavil komfortni modul in poročam kaj bo po menjavi ;)

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Če nov 27, 2014 3:57 pm

Evo, pumpa je menjana, pogon zdaj dela brez problema, edino bom po cca. 1000 km še enkrat menjal olje v Haldex enoti, če so morda kakšni opilki še notri :D

Kar se pa tiče osvetlitve notranjosti: danes se je menjalo centralni komfortni modul (zahvala @mtl za pomoč ;) ) in je dejansko to bilo krivo za čudno obnašanje osvetlitve, sedaj dela vse brez najmanjšega problema in mi ni več potrebno v temi tipati kam vtaknit ključ =P

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Re: Škoda Octavia 1U5 4x4 - pogon in luči ne delajo --> REŠE

Napisal/-a ESX Če nov 27, 2014 8:25 pm

a si mogu komfortni model kej skodirat, ko si ga zamenju ?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 13 gostov