Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
denzl_car
Nov uporabnik

Audi A4 19. TDI - antifriz izginja

Napisal/-a denzl_car Pe okt 10, 2014 6:50 am

Zadnje 3 mesece se mi dogaja, da mi antifriz izginja iz raztezne posode in kadar malo bolj pohodim gas, se po cca. 20km oglasi senzor
za hladilno tekočino. Ko hladilno tekočino dolijem, je neki časa OK, vendar se to na različne intervale ponavlja.

Zamenjal sem že raztezno posodo in pokrov, ampak to očitno ni pomagalo, saj se je težava ponovila. Sem pa opazil še eno stvar: to se dogaja kadar avto pritisnem nad 3000 obratov, recimo po avtocesti nad 150 km/h. Avto nikoli ni presegel delovne temperature. V raztezni posodi ni opaziti kakšnega olja, ali da bi se kje kaj mešalo.

Sumim na 3 stvari, ki jih še nisem preveril:

- vodna pumpa
- tesnilo na glavi
- hladilnik

Glede na vaše izkušnje, a mi lahko kdo svetuje, kaj bi bilo po vaši oceni najprej za preverit, glede na to kar sem navedel zgoraj?
Se pravi, to se dogaja ko je avto pod visokimi obrati, ob normalni vožnji se to ne dogaja.

Lp
Zadnjič spremenil denzl_car, dne Pe okt 10, 2014 7:09 am, skupaj popravljeno 1 krat.

FuriousG
Novinec

Re: Audi A4 19. TDI - antifriz izginja

Napisal/-a FuriousG Pe okt 10, 2014 7:04 am

Maš kaj "smetane" pod pokrovom za dolivanje olja? A je ful pritiska v ekspanzijski? Pa meni se je ob pospeševanju slišalo pretakanje vode (kot bi se v pečki pretakalo). Imel sem pa prebito tesnilo. Če bo tesnilo ti priporočam, da zrihtaš kot se spodobi! Ravnanje glave, novi vijaki! Meni se je zadeva zlo hitro ponovila, ker smo na hitro skup spacali. ;)

Če bo slučajno worst case scenario... imam eno glavo za TDI AVF motor (03 letnik).

Uporabniški avatar
denzl_car
Nov uporabnik

Napisal/-a denzl_car Pe okt 10, 2014 7:11 am

Mislim da ni, bom danes še 1x preveril. Kaj pa pomeni ta "smetana" ?

Tako na hitro, koliko pa je okvirni strošek zamenjave tega tesnila?

FuriousG
Novinec

Napisal/-a FuriousG Pe okt 10, 2014 7:17 am

Odvij pokrov in poglej kaj je spodaj. Če je lepo od olja ni panike, če je pa tak kot na sliki, je pa sigurno prebito tesnilo.
http://shrani.si/f/K/nO/3Oizb8qA/img0533.jpg (slika sposojena iz a.com) Pritisk v ekspanzijski je pa tkole izgledal: https://www.youtube.com/watch?v=a27R_9hGfb8

Pojdi še do kakega serviserja, da ti preveri prisotnost CO2 v ekspanzijski.

Menjava tesnila me je prišla 330eur.

Uporabniški avatar
denzl_car
Nov uporabnik

Napisal/-a denzl_car Pe okt 10, 2014 8:19 am

Najlepša ti hvala za tole!

Bom preveril takoj popoldne, upam da ne najdem nobene "smetance", bom pa še 1x preveril tudi vse cevi.

Kako se pa avto obnaša recimo, če je slaba ali pušča vodna črpalka?

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Pe okt 10, 2014 8:50 am

Če je tenilo je možno, da se tud voda obarva na umazano, drugače pa to so motorji, ki so delal po 400.000km + brez okvar, tko da prej glej v smeri kakšno tesnilo na hladilnem sistemu.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Pe okt 10, 2014 9:15 am

ojnica je napisal/-a:Če je tenilo je možno, da se tud voda obarva na umazano, drugače pa to so motorji, ki so delal po 400.000km + brez okvar, tko da prej glej v smeri kakšno tesnilo na hladilnem sistemu.

pusti koliko zdržijo..
jst sem imel identične simptome pri mojem bivšem passatu 2002 1.9TDI 130km. in ni bilo smetane.. pri 270.000 nekje se je ugotovilo, da je treba menjati tesnila in od takrat je mir. avto se vozi še danes brez težav in ima blizu 400kkm. ko se je odprlo motor se je videlo, da je vse ok- razen tesnilo je bilo preperelo.. mehanik mi je rekel, da je to pogost pojav pri teh km, redko pa na teh motorjih pokajo glave ali karkoli drugega. torej če ni to ti ostane samo še kakšna preperela cevka hladilnega sistema ali pa vodna pumpa..

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Pe okt 10, 2014 9:16 am

Na becinarju to povzroča hladilnik/grelnik olja pod kolektorjem?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Pe okt 10, 2014 10:03 pm

Hja, najprej se preveri tesnost hladilnega sistema. Kakšen bar nadtlaka se napolni in gleda, kje se bo uscalo. Preverite še, če črpalka goriva slučajno kje ne solzi- ponavadi je potem nafta fino tekla na cevi hladilne tekočine in jih pojedla... Če je to ok, poglejte okoli vodne črpalke-če pušča se ponavadi lepo vidi. Da se nebi kar takoj menjalo tesnila zaradi "smetane", ki nastane tudi iz drugačnih razlogov.

Uporabniški avatar
denzl_car
Nov uporabnik

Napisal/-a denzl_car Sr nov 05, 2014 8:09 am

Tole sva s kolegom še 1x preverila in je situacija sledeča;

Naredila sva krajšo turo po avtocesti pod visokimi obrati motorja, toliko da je lučka zopet posvetila. Nato sva se ustavila
in preverila kaj se dogaja pod pokrovom motorja. Pretipala sva vse cevi in opazila, da je ena cev zelo trda. Kar pomeni,
da je v sistemu preveč pritiska! Pa prav, dejva neki poizkusit: odvij pokrov raztezne posode da bo sistem "dihal".
In res, odvijem pokrov do te mere, toliko da ne pade dol, da ga navoj drži.

Od takrat naprej, ni več nobenih trdih cevi, ne prižiga se mi več nobena lučka, avto leti normalno. Ampak kljub temu menim,
da bo treba tole v kratkem definitivno odpret in preverit ta tesnila, sem prepričan, da tole ne more biti dolgoročna rešitev.
Tole je verjetno rešitev bolj na kratek rok, ampak trenutno je vse OK.

Lp

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr nov 05, 2014 9:48 am

a tut voda ti ne izginja več odkar si to naredu?
Ni vse res kar napišem

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Če nov 06, 2014 10:03 am

Dolgoročna rešitev ni, zato ker gre pač odvečni pritisk ven skozi pokrovček.
Lahko pa probate malo zategnit glavo, za nekaj časa bo verjetno mir, dokler ne prebije tesnila do konca.

Uporabniški avatar
denzl_car
Nov uporabnik

Napisal/-a denzl_car Če nov 06, 2014 10:07 am

abbe je napisal/-a:a tut voda ti ne izginja več odkar si to naredu?

Dolgoročna rešitev ni, zato ker gre pač odvečni pritisk ven skozi pokrovček.
Lahko pa probate malo zategnit glavo, za nekaj časa bo verjetno mir, dokler ne prebije tesnila do konca.

Tako je. Bi bilo preveč simpl, če bi samo malo pokrovček odprl in se težave nebi več ponovile. Antifriz občasno še odteka,
ampak občutno manj kakor pred tem. Tako da, večji poseg bo definitivno potreben, temu se ne bo dalo izognit.

AssKicker
Stalni uporabnik

Napisal/-a AssKicker Pe nov 07, 2014 8:41 pm

Kar se tiče tistega videa, ni rečeno da je prebito tesnilo, ker pritisk je pri vseh avtomobilih prisoten v ceveh. Probajte pri svojem odviti, boste videli da bo naredilo podobno. Tudi tista smetana na pokrovčku ni znak prebitega tesnila, lahko je kondenz v olju zaradi kratkih relacij, oziroma napačno olje.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe nov 07, 2014 8:49 pm

za "hec" probaj dobit nekje drugi (nov) pokrov ekspanzije....
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov