Nasveti in napotki ter povpraševanja...

ysrxdtczvgu
Novinec

Kraj: Maribor

Tresenje podvozja Cordoba '96

Napisal/-a ysrxdtczvgu Pe okt 10, 2014 5:23 pm

Pozdravljeni mojstri!
Imam problem pri moji Cordobi 1.6 CLX letnik '96. Avto ima prevoženih 236.000 km.
Problem je naslednji: pri hitrostih, kot so 90 km/h in višje, mi začne volanski obroč močno tresti. Gume so centrirane, pojavlja pa se tako pri zimskih kot pri letnih pa so na različnih platiščih. Opazil sem tudi, da se avto in volan streseta tudi ko pritisnem na zavoro, ali spustim plin, da začne motor zavirati sam. Pri zaviranju z motorjem sem danes tudi opazil, da je nekaj začelo rahlo pokati, podoben zvok, kot da bi imelo podvozje nekaj zračnosti. Pri nižjih hitrostih mi avto trese podobno, kot da bi imel "jajčasto" zadnje levo kolo.

Opazil sem tudi, da se pri vzvratni vožnji, ob pritisku na zavoro, občuti enako kot da bi oboje prednjih koles zamaknilo za centimeter ali dva naprej. Pri polno zavitem volanu, v katero koli smer, pa se sliši kot da bi nekdo pobrusil skupaj dva večja kamna (vem, da je primerjava smešna ampak se res tako sliši). Za slednjo težavo sumim, da so pri koncu polosi.

Zanima me, ali so za tovrstno tresenje lahko krivi diski ali kaj drugega? Zanima me tudi, če je možno da mi celotno (točnega izraza ne vem), kolo + amortizer + vzmet zamakne naprej?

Upam, da mi lahko pomagate :)
Hvala za odgovore!
Programmers - an organism that turns coffee into software.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Re: Tresenje podvozja Cordoba '96

Napisal/-a ojnica Pe okt 10, 2014 5:29 pm

Zapel na dvigalo ;)

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Pe okt 10, 2014 5:46 pm

ojnica je napisal/-a:Zapel na dvigalo ;)

Hja, bi bilo super, vem tudi sam pa je stvar taka, da sem čez teden na faksu v Mariboru, kjer ne poznam mehanikov, čez vikend pa sem doma in nimam ne dvigala ne kanala. Avto pa se nujno rabi vsak teden za prevoz iz Maribora domov in obratno. Nekako sem upal, da bi bilo možno vsaj favorizerati kašnega krivca za to, tako na papirju. Pa bi potem, konec oktobra nekako avto popolnoma pregledal kakšen mehanik.

Je pa res, da nisem pristaš mehanikov, vsaj tule na koroškem ne ker imamo ljudi, ki pravijo da avto ni za popravljat in da naj nabavim novega pa me potem odslovi. Zelo, vsaj meni nehuman odnos.
Morda za nasvet, če kdo pozna kdo kakšnega vredu na koroškem koncu? Bi bil zelo hvaležen :)

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Pe okt 10, 2014 6:00 pm

ne igraj se z varnostjo in čim prej pelji k mehaniku - lahko tudi v mariboru. ponavadi za pregled ne računajo.

pač pogleda in vidi če je kakšen končnik ali kaj takega.

pove ti katere dele nabavi in takrat začneš odpirat denarnico.

ne moreš zbrat mnenja na forumu in potem mehaniku naštevati kaj bi lahko bilo narobe. bo že on sam videl. pri tako starem avtu je vse lahko narobe. recimo zavorni diski - najbolj ziher je menjat, ampak to stane malo več kot 100€ in morda sploh to ne odpravi težave !

potrebuješ seznam avtomehanikov v mariboru ?

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Pe okt 10, 2014 6:04 pm

a4 je napisal/-a:ne igraj se z varnostjo in čim prej pelji k mehaniku - lahko tudi v mariboru. ponavadi za pregled ne računajo.

pač pogleda in vidi če je kakšen končnik ali kaj takega.

pove ti katere dele nabavi in takrat začneš odpirat denarnico.

ne moreš zbrat mnenja na forumu in potem mehaniku naštevati kaj bi lahko bilo narobe. bo že on sam videl. pri tako starem avtu je vse lahko narobe. recimo zavorni diski - najbolj ziher je menjat, ampak to stane malo več kot 100€ in morda sploh to ne odpravi težave !

potrebuješ seznam avtomehanikov v mariboru ?

Nikakor se ne želim igrati z varnostjo, niti nebi mehaniku našteval možnih razlogov. Bi pa vsaj malo rad vedel kaj me lahko čaka, mogoče bi težavo popravil tudi sam, če seveda nebi bila prevelika, v kar pa počasi izgubljam upanje. :?

Kar se tiče mehanikov v mariboru, ja, bi lepo prosil če bi mi jih posredovali :) dovolj mi je mehanikov kot so koroški, ki delajo po principu, avto je prestar, ne splača se popravljati, kupi novega..
Tako da ja, bi prosil za seznam dobrih mehanikov v mariboru, skupaj z naslovi če ni prevelik problem? :) Najlepša hvala!

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Pe okt 10, 2014 6:16 pm

Da ti kolo zamika nazaj, so krivi selen bloki na vilici spredaj. To je že razlog, da se sliši pri zaviranju npr. pri ustavljanju v križišču. Glede tresenja je kriv vsekakor lahko tudi homokinetični zglob...

dejstvo je, da je na avtu vsekakor več napak, kot samo ena in te bo potrebno odpraviti. Avto ima že kar nekaj prevoženih kilometrov in če je bil do sedaj servisiran polovičarsko, potem je jasno, da se znajo kasneje iz nenada pokazati večji stroški pri odpravljanju napak.

Vsekakor se bo potrebno zapeljati do mehanika, preveriti zračnost v podvozju ter ostale zadeve in se na podlagi pomankljivosti odločiti za popravilo.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Pe okt 10, 2014 6:22 pm

RedBull™ je napisal/-a:Da ti kolo zamika nazaj, so krivi selen bloki na vilici spredaj. To je že razlog, da se sliši pri zaviranju npr. pri ustavljanju v križišču. Glede tresenja je kriv vsekakor lahko tudi homokinetični zglob...

dejstvo je, da je na avtu vsekakor več napak, kot samo ena in te bo potrebno odpraviti. Avto ima že kar nekaj prevoženih kilometrov in če je bil do sedaj servisiral polovičarsko, potem je jasno, da se znajo kasneje iz nenada pokazati večji stroški pri odpravljanju napak.

Vsekakor se bo potrebno zapeljati do mehanika, preveriti zračnost v podvozju ter ostale zadeve in se na podlagi pomankljivosti odločiti za popravilo.

Se mi je nekako zdelo da je vzrokov več. Drugače nikoli polovično servisiran, ko sem ga kupil cca. 2,5 let nazaj je imel vse račune, ter potrjeno servisno knjižico. V mojem lastništvu pa tudi vse kot mora biti. Res sem Redni servis opravil sam pa sam zamenjal zadnje kolesne ležaje, kar je pa tudi bilo to. Drugače nikoli nič problemov, se pa zavedam da je že star in da to pride s starostjo :)
Če strošek ne bo prevelik, ga bom vsekakor popravil in vozil dokler bo to mogoče :)

Mogoče približen na daleč ocenjen strošek osumljencev za težave :)

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom Pe okt 10, 2014 6:39 pm

Mogoce je samo kak koncnik zrel za menjavo.

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Pe okt 10, 2014 6:43 pm

Torej sedaj ste mi navedli kar nekaj razlogov. Hvala vam. Me pa zanima, koliko so ti razlogi resni se lahko zgodi, bog ne daj, kaj hujšega ob teh okvarah ali je avto vseeno, vsaj sorazmerno varen za vožnjo 2x na teden približno 80 km? Mogoče kakšne stvari, ki se jih naj izogibam? Pre drastično zaviranje, kakšnih hitrosti ipd. ?

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Pe okt 10, 2014 7:25 pm

Volanski koncniki in spone. Ce mislis avto imeti menjaj se selen bloke v rokah. Strosek materjala z menjavo Cca 100€ + opticna nastavitev podvozja.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe okt 10, 2014 7:58 pm

Pozdravljeni

@ysrxdtczvgu:
Ob prebiranju vaših postov, sem dobil pomislek, da je z mehaniki kaj narobe. Prej bi rekel, da se jih bojite, oziroma vam ni všeč strošek, ki ga omenjajo. Noben mehanik ni še nobenega ugriznil, v koliko vam samo pogleda in poda mnenje ...................... je v večini tudi brezplačno..................... ko se bo vedelo, kaj je okvarjeno, pa se boste lahko odločali ali vam to uredijo v kakšni delavnici, ali pa boste sam kos popravilu. V slednje močno dvomim. :( Pri vsakem posegu v kretni mehanizem je potrebno obvezno opraviti optiko vozila!
Vsekakor je vaše vozilo tehnično ne brezhibno in zrel za popravilo. Pri okvari krmilnega mehanizma, v nevarnost spravljate sebe in druge udeležence v prometu. Dalj ko se bo čakalo, večji strošek bo popravila - okvarjeni deli, uničujejo zdravo osnovo!

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Pe okt 10, 2014 10:34 pm

Pelji na brezplačni tehnični pa ti naj tam pregledajo podvozje ;)

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Ne okt 12, 2014 1:22 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

@ysrxdtczvgu:
Ob prebiranju vaših postov, sem dobil pomislek, da je z mehaniki kaj narobe. Prej bi rekel, da se jih bojite, oziroma vam ni všeč strošek, ki ga omenjajo. Noben mehanik ni še nobenega ugriznil, v koliko vam samo pogleda in poda mnenje ...................... je v večini tudi brezplačno..................... ko se bo vedelo, kaj je okvarjeno, pa se boste lahko odločali ali vam to uredijo v kakšni delavnici, ali pa boste sam kos popravilu. V slednje močno dvomim. :( Pri vsakem posegu v kretni mehanizem je potrebno obvezno opraviti optiko vozila!
Vsekakor je vaše vozilo tehnično ne brezhibno in zrel za popravilo. Pri okvari krmilnega mehanizma, v nevarnost spravljate sebe in druge udeležence v prometu. Dalj ko se bo čakalo, večji strošek bo popravila - okvarjeni deli, uničujejo zdravo osnovo!

Lep pozdrav

Mislim da ste dobili napačen vtis o meni :) nikakor se ne bojim mehanikov. Morate pa vedeti, da vsaj pri nas na Koroškem z nobenim še nisem imel dobre izkušnje. Kar se tiče stroškov, komu pa so všeč? :D
Glede popravila niti nisem imel namena popravljati sam v kolikor bi šlo za kakšen malce večji poseg. Vsekakor bom avto odpeljal mehaniku in vam sporočil kakšna bo diagnoza, popravilo ter stroški.

Bi pa lepo prosil, če kdor koli pozna kakšnega kvalitetnega in ne preveč zasoljeno dragega mehanika v Mariboru, da mi informacijo posreduje mogoče tudi kakšno telefonsko da bi avto odpeljal na pregled. Sam jih namreč ne :)
Hvala in lep pozdrav,
Andry

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Ne okt 12, 2014 6:21 pm

Pozdravljeni

Kar se tiče volanskega mehanizma, vam lahko pregleda vsaka delavnica, kjer opravijo optiko vozila. Takoj vam povedo, zakaj ne morejo opraviti optike vozila ( vsaj kvaliteno ne ) in koliko bi bil strošek popravila. Od tu naprej, se lažje odločate kako in kaj..........................

Lep pozdrav

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Ne okt 12, 2014 6:31 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Kar se tiče volanskega mehanizma, vam lahko pregleda vsaka delavnica, kjer opravijo optiko vozila. Takoj vam povedo, zakaj ne morejo opraviti optike vozila ( vsaj kvaliteno ne ) in koliko bi bil strošek popravila. Od tu naprej, se lažje odločate kako in kaj..........................

Lep pozdrav

Hvala vam za informacije. Če bo strošek prevelik, mislim da nima smisla popravljati (govorim o 300€+).. Drugače popravim, ter vozim dokler se avto ne razleti :D

Še vedno sem odprt za kakršne koli mehanike v Mariboru, ki so kvalitetni za dobro ceno.

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Če okt 30, 2014 2:16 pm

Pozdravljeni!

Kot sem obljubil da napišem diagnozo, ko bo pregled opravljen.
Mehanik je mi je rekel, da sta se poslovila oba prednja končnika, puše na vilicah ter udarne gume na vrhu vzmeti.
Predvidvam in upam, da bo to odpravilo težave. Kolikor gledam stroški niso preveliki me pa še vseeno zanima če moram potem narediti optiko, in če ja, kje je kakšen dober mojster za to?

Lep pozdrav,
Andry

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če okt 30, 2014 5:08 pm

Pozdravljeni

Po vsakem posegu v kretni mehaizem, je potrebno obvezno opraviti optiko vozila. Kje je kakšen dober mojster v vašem kraju, bo pa napisal kdo, ki pozna vaše kraje.

Lep pozdrav

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Če okt 30, 2014 5:19 pm

Hvala lepa. Bom torej to popravil, ter potem napisal še kakšni so bili stroški.

Lep pozdrav :)

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Pe feb 27, 2015 4:56 pm

No, da malce poročam glede teme kot sem obljubil!

Po temeljitem pregledu ter servisu je bilo menjano naslednje:
- končniki na obeh straneh (zunjanji in notranji),
- komplet vilice ker so bili sileni uničeni,
- diski in zavorne ploščice (nazbrž ni bila to posledica prvotno opisane napake),
- zadeva oz. guma, ki drži stabilizator na vilice (izraza nevem pa tudi če ni fiksiran na vilice se opravičujem, saj pravim da sem v tem poslu nov in se še učim da bom morna nekot mojster kot vi :) )

Strošek s popustom in delom cca. 230€. Hvala vsem za koristne informacije pri pomaganju odpravi napak na vozilu.

Lp, Andry
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov