Nasveti in napotki ter povpraševanja...

davo539
Nov uporabnik

Volvo S40- pritisk v hladilnem sistemu

Napisal/-a davo539 To okt 14, 2014 12:06 am

Pozdravljeni!

Dobro leto in pol si lastim Volvota S40 1.6D letnik 2007 ( model 2008) prevoženih 175000 km. Pred kratkim sem opazil, da mi predvsem na avtocesti zmanjkuje hladilne tekočine. No po temeljitih testih motorja in hladilnega sistema smo prišli do ugotovitve, da zaradi pritiska v hladilnem sistemu čez pokrovček na ekspanzijski posodi izmeče hladilno tekočino. Izmeče le določeno količino potem obstane in tekočine ne zmanjkuje več. Sam test tesnosti motorja niso pokazali ničesar in ker so serviserji že obupavali so poizkusili še test, ki zazna CO2. Tu pa se je pokazalo, da se v ekspanzijski posodi nabira CO2. Pravijo, da se nekaj dogaja v motorju ( tesnilo glave ali počena glava motorja). V zadnjem mesecu pa se mi je začelo na stenah ekspanzijske posode nabirati črna snov, po vsej verjetnosti saje izpušnih plinov.
Sam motor dela normalno ne trokira, prav tako se ne mešata voda in olje, hladilna tekočina pa prav tako ne prehaja v motor. Motor ni bil nikoli pregret, termostati delujejo tako kot je treba, temperatura ne niha.
Kar se tiče samega popravila tesnila glave na pooblaščenem servisu 1200€ + vštet tudi velik servis ( komplet nova glava pa pride nekje 1500€), na Peugeotovem servisu okrog 400€ je pa možnost, da se ta poseg opravi tudi pri domačem mehaniku.

Ker so stroški popravila visoki in bi rad čimveč mnenj o tej težavi me zanima če je kdo imel podoben problem pri tem motorju ( lahko tudi lastniki Peugeotov in Citroenov saj je motor v osnovi 1.6 HDi ), ter kam lahko dam pregledati glavo motorja.

Lep pozdrav.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Volvo S40- pritisk v hladilnem sistemu

Napisal/-a Fan To okt 14, 2014 1:22 am

Pozdravljeni

Očitno prihaja kompresija v hladilni sistem. Svečke ven in opraviti test tesnosti vsakega valja posebej .................. pa se hitro vidi ali je tesnilo ali motorna glava.

Pri menjavi tesnila glave se zmeraj opravi še veliki servis, omenjena vsota, je kar nekako pretirana za ta poseg.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

davo539
Nov uporabnik

Napisal/-a davo539 To okt 14, 2014 9:37 am

Pozdravljeni

Hja sej ravno v tem je problem, pravijo, da so naredili ta test tesnosti na vsakem valju posebej ter ga dvakrat ponovili pa ni ničesar pokazalo. To tudi bega mehanike in pravijo, da če razdrejo motor ni rečeno, da se bo napaka odkrila. Nek serviser mi je predlagal naj kar tesnilec uporabim, glede na to pa da avto ni za 500€ se js s tem nebi zafrkaval.
Kar se tiče pa vsot pa vsi vemo, da pooblaščeni servisi računajo nerazumne cene zato tudi iščem druge možnosti.
Kar se tiče velikega servisa pravijo, da naj bi se naredil vendar je možnost, da dajo nazaj stare dele. Je pa res , da se tako ali tako bliža veliki servis in je čisto vseeno če ga opravim kar zdaj ali pa čez leto ali dve.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To okt 14, 2014 9:20 pm

Pozdravljeni

No super, torej se ve, da v kompresijskem prostoru vse tesni T :(
Se je mogoče probalo z novim okrovom ekspanzijske posode?

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica To okt 14, 2014 9:22 pm

OFF!!!!!!!!!

lahk je zanič pokrovček posode, če je res ostalo vse vredu in je pregledan celotni hladilni sistem, vedno pri vsakem avtu je prtisk v ek.posodi in se jo nikol ne sme pri ogreti mašini odpirat razen, če imaš rokavice.
So pa še kakšne druge soledice ob tesnilu, mogoče slabši vžig, mešanej antifriza, .... men tole smrdi po nategovanju servisa....noben ti ne bo povedal rešiteve, ker hočjo zaslužit, tesnilo pa če ga menjajo tko ni novo in se bodo zgovarjal, d aje bilo slabo :lol:

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 To okt 14, 2014 10:09 pm

ali morda dolivaš preveč tekočine ?

z nekaj stroji imam take izkušnje da izloči višek hladilne tekočine potem pa ostane na tistem nivoju in če dopolniš bo ponovno izločil do njegove optimalne količine

kot je že bilo napisano, nek pritisk mora obstajati, zato se pri vročem motorju to ne odpira. točiš nad črtico "max" ? priporočam med minimum in maximum, dolij na sredino in poročaj oziroma če takrat ko ti izmeče hladilno tekočino, nivo ni pod minimumom, pusti zadevo kot je

davo539
Nov uporabnik

Napisal/-a davo539 To okt 14, 2014 11:36 pm

Menjali smo ekspanzijsko posodo vključno s pokrovčkom, tako da pokrovček je vredu. Pregledali so celoten hladilni sistem in pravijo da je vse vredu. Avto normalno vžiga tako kot prej antifriz se ne meša z oljem. Preveč hladilne tekočine ne nalivam ponavadi nalijem med max in min vendar ni važno koliko jo dolijem ker jo vedno zmeče ven krepko pod minimumom tako, da ostane mogoče kakšen centimeter hladilne tekočine gledano iz dna posode. Do minimuma jo zmanjka nekje 0,4 deci. Ko pade na to količino se izmetavanje ustavi pa ni važno koliko kilometrov prevozim. Da bi me servis nategoval verjetno ne ker je avto pregledoval moj kolega, ki tam dela.
Skrbi pa me tudi nekaj drugega in sicer se na stenah ekspanzijske posode nabira črna snov pa to ni olje. Zgleda kot, da bi bile saje. Da pridejo pa saje v samo ekspanzijsko posodo je pa verjetno možnost samo preko samega motorja ali hladilnika EGR ventila, ki pa je ravno tako bil pregledan.
Pravijo da so avto na mestu terali več kot uro in pol pod 3000 obrati in da se manometer, ki so ga našraufali na ekspanzijsko posodo ni niti premaknil in je bil pritisk normalen, ko pa so se pelali po avtocesti pa je spet metalo vodo ven. Med vožnjo sicer niso mogli preveriti koliko pritiska se je nabralo.
Možno naj bi bilo da se razpoka odpre samo ko je avto pod večjo obremenitvijo.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr okt 15, 2014 12:14 am

davo539 je napisal/-a: Da bi me servis nategoval verjetno ne ker je avto pregledoval moj kolega, ki tam dela.
Skrbi pa me tudi nekaj drugega in sicer se na stenah ekspanzijske posode nabira črna snov pa to ni olje. Zgleda kot, da bi bile saje. Da pridejo pa saje v samo ekspanzijsko posodo je pa verjetno možnost samo preko samega motorja ali hladilnika EGR ventila, ki pa je ravno tako bil pregledan.
Pravijo da so avto na mestu terali več kot uro in pol pod 3000 obrati in da se manometer, ki so ga našraufali na ekspanzijsko posodo ni niti premaknil in je bil pritisk normalen, ko pa so se pelali po avtocesti pa je spet metalo vodo ven. Med vožnjo sicer niso mogli preveriti koliko pritiska se je nabralo.
Možno naj bi bilo da se razpoka odpre samo ko je avto pod večjo obremenitvijo.

Ja, če imate take kolege, sovražnikov niti ne potrebujete! :D
Za začetek menjajte servis ali kolege

davo539
Nov uporabnik

Napisal/-a davo539 Sr okt 15, 2014 12:32 am

hmmmm in kaj je s tem narobe?

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Sr okt 15, 2014 7:23 am

Jaz bi najprej probal naredit bypass hladilnika izpusnih plinov. Ce se pokaze da je ok, potem je glava pocena ali je tesnilo spustilo.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr okt 15, 2014 8:07 am

Slicker je napisal/-a:Jaz bi najprej probal naredit bypass hladilnika izpusnih plinov. Ce se pokaze da je ok, potem je glava pocena ali je tesnilo spustilo.

x2
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

davo539
Nov uporabnik

Napisal/-a davo539 Sr okt 15, 2014 9:06 am

Hladilnik izpušnih plinov je ok...

Kam pa lahko dam pregledat glavo?

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Sr okt 15, 2014 10:52 am

ta motor bi jaz že zdavnaj odprl