Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
digibum
Nov uporabnik

Škoda Rapid - tresoč zagon motorja

Napisal/-a digibum To okt 21, 2014 5:47 pm

Zdravo vsi skupaj :)

Pri novi Škodi Rapid 1,2 TSI me skrbi "nemirno" delovanje motorja ob zagonu.

Namreč danes zjutraj, ko je avto celo noč miroval in je zunaj bilo 14°C je avto takoj po zagonu mirno deloval na 850 rpm.
Medtem ko ob treh popoldne, avto miroval 9 ur, temperatura 23°C je avto takoj po zagonu navil obrate na 1100, pri čemer se avto zmerno trese in občasno malo bolj zatrese. Po 30s do minute obrati padejo na normalnih 850 rpm.

Med tem časom ko avto navija gas, se avto torej zmerno trese, je precej bolj glasen kot običajno in občasno bolj zatrese cel avto.

Če bi se to dogajalo samo zjutraj ko so res nizke temperature bi še razumel. Vendar se je danes zgodilo ravno obratno, zjutraj lepo deluje, popoldne ko je vroče ga pa serje.

Na servisu so ga priklopili in opravili teste. Napak naj nebi bilo. Prav tako naj nebi bilo kakšnih posodobitev za računalnik vozila.

Kaj pravite?

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Re: Škoda Rapid - tresoč zagon motorja

Napisal/-a yashica Če okt 23, 2014 12:40 pm

Da ti avto dvigne obrate pri višjih temperaturah ozračja, je povsem normalen pojav. Takrat gre za proces hitrejšega ogrevanja katalizatorja, ki traja kakšne pol minute in ga spremlja rahlo potresavanje in glasnejši zvok motorja. V tem času ne ugasuj motorja in spelji z mesta šele takrat, ko obrati padejo na prosti tek.

V prihajajočem hladu ti motor pri hladnem zagonu ne bo (ne bi smel!) dvignil obratov in bo takoj po zagonu tekel z obrati prostega teka. Gre preprosto za varovanje turbine, da pri zagonu ne gre v previsoke obrate ;)
Povsem enako je pri 1.4 tsi-ju, s tem, da tam grgranje motorja spremlja še sesalniku podoben zvok, ki prihaja s strani vlečenja zraka v sesalni kolektor in zvok "preplozanega" izpuha iz zadnjega lonca, kar je specifika tega motorja. Za nekoga, ki ne ve zakaj se gre, je prvi vžig pravi šok :lol:

Dokler motor ni ogret na delovno temperaturo ga ne vrti nad 2500 obrati in tankaj obvezno 100 oktansko gorivo. Že stari FSI motorji so bili občutljivi na kakovost goriva in pri tem ni nič drugače.

Če je pri zagonu slučajno prisoten kovinski zvok, rožljanje pa stanje ni normalno in kliče po reklamaciji.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
digibum
Nov uporabnik

Napisal/-a digibum Če okt 23, 2014 1:32 pm

Hjoooj, če bi mehanik v Avto Slaku znal tako razložiti... Svaka čast res!
Res hvala za napisano, vaš odgovor mi je zelo razjasnil zadeve.

Do sedaj sem tankal 95 oktanski bencin v AGIP črpalkah. Bom pa res začel s 100 ;)

Sicer pa motor ob zagonu ne oddaja kovinskih zvokov :)

Hvala :)

yeo
Novinec

Napisal/-a yeo Če okt 23, 2014 5:25 pm

Ce si tankal na agipu te ne rabi skrbet kakovost bencina in ni potrebe po 100 :)

dohtar007
Nov uporabnik

Napisal/-a dohtar007 Sr avg 12, 2015 3:04 pm

Živjo,

tudi jaz imam podobno situacijo pri Rapidu, 1.2. TSI (l 2013). Na višje obrate pri zagonu sem se že navadil. Me pa nekaj bolj moti/skrbi. Ko prestavljam v nizkih prestavah (1,2,3) in ko nad 1500 obrati pritisnem sklopko, se obrati dvignejo tudi za 1000 in če vmes prestavim in pritisnem na gas, motor včasih ne reagira, dokler ne pade med 1000-1500 obratov, kar zna biti zelo problematično v križiščih, ko je treba včasih hitro speljati in vmes prestavljati. Težava se pojavlja samo občasno, tudi ko je motor že ogret. Na servisu so tudi rekli, da je vse OK. Avto ima 8 let garancije na motor in menjalnik. Pa me samo zanima drugo mnenje. Se mogoče komu pojavlja podobno in ali je to resna težava in zakaj se pojavi. Res je, da sem zdaj tankal 95 oktanski bencin. Mogoče bom poskusil s 100, če bo pomagalo

Hvala za odgovor,
Jure

ecoblue
Nov uporabnik

Napisal/-a ecoblue Sr avg 12, 2015 3:35 pm

Višji obrati ob zagonu motorja so normalni. Da nimaš takrat ko pritisneš na sklopko še vedno drugo nogo na pedalu za plin, ker tudi to sem že pri kakih ženskah opazil in potem čudenje zakaj obrati poskočijo pri prestavljanju :)
Vsak novejši avto ima računalnik, ki beleži način vožnje. Meni se je pri Golfu tudi dogajalo, da ko sem pritisnil gas ni šel nikamor pa so mi na servisu rekli, da če večinoma voziš počasneje in ne pritiskaš na gas močneje, da traja nekaj časa da računalnik spozna da hočeš vozit hitreje. In res ko ga vozim v višje obrate in bolj dinamično je tudi stopalka za plin bolj občutljiva ko jo pritisnem.
(nisem ne mehanik ne kaj druga, tako da moje mnenje ni nujno pravilno za tvoj problem).

dohtar007
Nov uporabnik

Napisal/-a dohtar007 Če avg 13, 2015 11:27 am

verjetno ne bi pisal sem, če bi bila težava v tem, da pritiskaš gas in sklopko naenkrat :)

Res pa je, da je bil to testni avto in če si predstavljam, kako se ponavadi dela s testnimi, bi si računalnik potem takem lahko zapomnil, da se prestavlja pri višjih obratih... če je to težava, bi jo potem enostavno resetiranje računalnika moralo odpraviti, tako čisto laično razmišljanje... bom spomnil mehanike. Hvala za namig.

lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov