Nasveti in napotki ter povpraševanja...

janko869
Nov uporabnik

Gretje - Seat Cordoba '95

Napisal/-a janko869 To nov 18, 2014 8:22 pm

Pri Seat Cordobi se mi je pokvarilo gretje. Pri zadnji šipi še nekako deluje, medtem ko iz sprednjih zračnikov piha le mrzel zrak. Prav tako niha temperatura - kazalec se dvigne skoraj do rdečega območja in potem počasi pade na normalno vrednost. Včasih se to zgodi hitreje, včasih počasneje. Ko pride v rdeče območje avto vedno ustavim, ugasnem in počakam nekaj minut.

Kaj lahko naredim sam doma?

huek
Nov uporabnik

Re: Gretje - Seat Cordoba '95

Napisal/-a huek Sr nov 19, 2014 12:32 am

Poglej, če je dovolj hladilne tekočine! Če je, menjaj termostat!

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr nov 19, 2014 1:44 am

X2
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

janko869
Nov uporabnik

Napisal/-a janko869 Sr nov 19, 2014 1:24 pm

Hladilno tekočino redno dolivam, ker pušča vse povsod. Mi je že mehanik zamenjal cev in dejal, da naj dolivam sem in tja, ko tekočine malo zmanjka. Dolijem kar navadno vodo, ne destilirane.

Sedajle sem dolil 1,5 litra in zagnal avto. Po približno 7-ih minutah je začel lepo greti, kot mora. Bom videl, kako bo v naslednjih dneh.

Me pa vseeno zanima, kje se nahaja termostat. Verjetno se bo v bližnji prihodnosti pokvaril. Avto je pogel tega postal tudi malce glasnejši, prav tako pa se iz izpušnega lonca kadi malce gostejši dim (olje je v pravih vrednostih). To se dogaja ponavadi le na začetku, ni pa nujno.

Slika
Slika
Slika
Slika

Iz te cevke spodaj, pa se je pred nekaj časa kar kadilo. Tam na stiku pri rumenem delu. Kaj je to? Sedaj je sicer OK, a me vseeno zanima.

Slika

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr nov 19, 2014 2:42 pm

Mehanik ki ti je zamenjal samo neko cev je za en qrac mehanik,ker se že po sliki vidi da ti voda pušča na plastični prirobnici,kar pomeni da ti najbrž pušča na vseh treh in morda tudi na vodni pumpi in če to vse pomenjaš je stroška MAX ampak res MAX 100€ in maš mir z vodo.1,5 litra manjka vode niti ni tako malo,gost dim zdaj v hladnejših dnevih pa je normalen pojav.

ysrxdtczvgu
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a ysrxdtczvgu Sr nov 19, 2014 5:10 pm

Pozdravleni!
Tudi sam si lastim Cordobo sicer je letnik 96 ampak dvomim da je kakšna velika razlika. Tudi sam imam problem, da ko avto stoji čez noč, se ob jutranjem vžigu iz izpušne cevi pokadi zajetna količina rahlo modrega dima. Opazil nisem da bi olje izginjalo. Malce ga seveda vsake toliko časa dolijem. Je pa res, da je v avtu bilo olje 5W-40 ko sem ga kupil. V navodilih pa je pisalo da je priporočeno 10W-40, zato sem ob rednem servisu dal olje 10W-40 in količina dima se je dokaj zmanjšala. Ne morem reči da je to zadevo odpravilo, jo je pa zagotovo malce omililo. Se pa ne sekiram preveč glede tega dima saj drugače avto nikoli ne kadi ali kaj podobnega.

Glede gretja imam problem, da se ob vožnji temperatura motorja (vsaj po števcu sodeč) nikoli ne dvigne na približno 50 stopinj. V drugi temi sem na forumu prebral, da je za to kriv termostat, saj se ko avto teče na mestu števec lepo dvigne na 90 stopinj, takoj ko pa speljem pa pade na 50-60. Najbrž moram menjati termostat, pa se mi to ne bo več dogajalo.

Lp Andry
Programmers - an organism that turns coffee into software.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Sr nov 19, 2014 6:02 pm

Zdravo

Vse kaže na to, da termostata notri sploh nimate ... verjetno ga je prejšnji lastnik odstranil.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Sr nov 19, 2014 6:32 pm

Nikola_Tesla je napisal/-a:Zdravo

Vse kaže na to, da termostata notri sploh nimate ... verjetno ga je prejšnji lastnik odstranil.

O bog pomagaj, kaj more vse ta zemlja nosit....
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
Majand
Novinec

Napisal/-a Majand Sr nov 19, 2014 6:33 pm

ysrxdtczvgu je napisal/-a:Pozdravleni!
Tudi sam si lastim Cordobo sicer je letnik 96 ampak dvomim da je kakšna velika razlika. Tudi sam imam problem, da ko avto stoji čez noč, se ob jutranjem vžigu iz izpušne cevi pokadi zajetna količina rahlo modrega dima. Opazil nisem da bi olje izginjalo. Malce ga seveda vsake toliko časa dolijem. Je pa res, da je v avtu bilo olje 5W-40 ko sem ga kupil. V navodilih pa je pisalo da je priporočeno 10W-40, zato sem ob rednem servisu dal olje 10W-40 in količina dima se je dokaj zmanjšala. Ne morem reči da je to zadevo odpravilo, jo je pa zagotovo malce omililo. Se pa ne sekiram preveč glede tega dima saj drugače avto nikoli ne kadi ali kaj podobnega.

Glede gretja imam problem, da se ob vožnji temperatura motorja (vsaj po števcu sodeč) nikoli ne dvigne na približno 50 stopinj. V drugi temi sem na forumu prebral, da je za to kriv termostat, saj se ko avto teče na mestu števec lepo dvigne na 90 stopinj, takoj ko pa speljem pa pade na 50-60. Najbrž moram menjati termostat, pa se mi to ne bo več dogajalo.

Lp Andry

Verjetno je termostat pokvarjen in je ostal odprt tako da je za zamenjat.

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Sr nov 19, 2014 6:39 pm

primozek68 je napisal/-a:O bog pomagaj, kaj more vse ta zemlja nosit....

Haha :D

Majand je napisal/-a:Verjetno je termostat pokvarjen in je ostal odprt tako da je za zamenjat.

Najbrž bo res ja, sem tudi v drugi temi prebral ki je naslovljena prav za neke termostate podobno analizo.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr nov 19, 2014 8:44 pm

primozek68 je napisal/-a:
Nikola_Tesla je napisal/-a:Zdravo

O bog pomagaj, kaj more vse ta zemlja nosit....

Tole so odgovori v "stilu" Fan-a. Mislim da bomo počas morali zahtevat avtorske pravice :D ( ampak samo za stil pisanja :D )
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

huek
Nov uporabnik

Napisal/-a huek Sr nov 19, 2014 10:01 pm

janko869 je napisal/-a:Hladilno tekočino redno dolivam, ker pušča vse povsod. Mi je že mehanik zamenjal cev in dejal, da naj dolivam sem in tja, ko tekočine malo zmanjka. Dolijem kar navadno vodo, ne destilirane.

Sedajle sem dolil 1,5 litra in zagnal avto. Po približno 7-ih minutah je začel lepo greti, kot mora. Bom videl, kako bo v naslednjih dneh.

Me pa vseeno zanima, kje se nahaja termostat. Verjetno se bo v bližnji prihodnosti pokvaril. Avto je pogel tega postal tudi malce glasnejši, prav tako pa se iz izpušnega lonca kadi malce gostejši dim (olje je v pravih vrednostih). To se dogaja ponavadi le na začetku, ni pa nujno.

Slika
Slika
Slika
Slika

Iz te cevke spodaj, pa se je pred nekaj časa kar kadilo. Tam na stiku pri rumenem delu. Kaj je to? Sedaj je sicer OK, a me vseeno zanima.

Slika

Tebi uhaja hladina tekočina in mislim da termostata ni potrebno menjati, niti ne moreš na podlagi tega ugibati o bodoči okvari le tega!
Poskrbi za tesnenje napeljave hladine tekočine pa bo OK.
Kar pa si obkrožil se mi zdi, da je servo sistem zavor in nima z gretjem nobene veze!
Aja! Natoči antifreez ne pa vode, glede na letni čas!
Zadnjič spremenil huek, dne Sr nov 19, 2014 10:38 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr nov 19, 2014 10:10 pm

janko869 je napisal/-a: Kaj je to? Sedaj je sicer OK, a me vseeno zanima.

Slika

To obkroženo je enosmerni ventil na podtlačni cevi, ki je priklopljena na ojačevalec zavor.

huek
Nov uporabnik

Napisal/-a huek Sr nov 19, 2014 10:17 pm

ysrxdtczvgu je napisal/-a:Pozdravleni!

Lp Andry

Glede gretja, menjaj termostat !!!

huek
Nov uporabnik

Napisal/-a huek Sr nov 19, 2014 10:32 pm

Off topic vprašanje za Fan-a! Kakšen je razlog za dim iz tega ventila?

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Sr nov 19, 2014 11:18 pm

huek je napisal/-a:Glede gretja, menjaj termostat !!!

Se zavedam da je termostat fuč. Nevem pa ali je lahko kaj hujšega narobe če je termostat v takšnem stanju kot je? Saj v prostem teku dela popolnoma normalno, pa tudi če bi se motor začel pregrevati bi temperatura tudi na termostatu v takem stanju hitro narasla in bi pokazal dejansko stanje.
Menja?

Lp Andry

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če nov 20, 2014 7:51 pm

huek je napisal/-a:Off topic vprašanje za Fan-a! Kakšen je razlog za dim iz tega ventila?

Nekaj je v sesalnem kolektorju ( voda, olje ali zavorna tekočina ),mogoče je motor v slabem stanju in se kadi čez oddušek, kaj točno, bi pokazal fizični pregled.

Uporabniški avatar
Majand
Novinec

Napisal/-a Majand Če nov 20, 2014 9:15 pm

ysrxdtczvgu je napisal/-a:
huek je napisal/-a:Glede gretja, menjaj termostat !!!

Se zavedam da je termostat fuč. Nevem pa ali je lahko kaj hujšega narobe če je termostat v takšnem stanju kot je? Saj v prostem teku dela popolnoma normalno, pa tudi če bi se motor začel pregrevati bi temperatura tudi na termostatu v takem stanju hitro narasla in bi pokazal dejansko stanje.
Menja?

Lp Andry

Za poleti ni problema, pozimi se pa vozis z neogretim motorjem, kar ni ravno ok za motor. Pa se gretje v avtu ti ne bo delalo. Najbols da menjas termostat, ga dobis za dobrih 10 evrov.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če nov 20, 2014 9:27 pm

Poraba je tud višja za kak litr / 100km.

ysrxdtczvgu
Novinec

Napisal/-a ysrxdtczvgu Če nov 20, 2014 9:31 pm

Majand je napisal/-a:Za poleti ni problema, pozimi se pa vozis z neogretim motorjem, kar ni ravno ok za motor. Pa se gretje v avtu ti ne bo delalo. Najbols da menjas termostat, ga dobis za dobrih 10 evrov.

Glede vožnje z neogretim avtom pozimi. Če se mi avto na mestu ogreje na 90 stopinj (glede na to da moram strgati z njega led/sneg), se potem najbrž? ne bo več ohladil. Tudi če tega ne rabim storiti se motor najbrž normalno ogreje le temperatura na števcu je lažna? mar ne? Gretje pozimi.. Hja.. če nastavim na polno sem lahko v avtu tudi pozimi v kratkih hlačah. Toplo začne pihati že po desetih kilometrih..

ojnica je napisal/-a:Poraba je tud višja za kak litr / 100km.

poraba je višja zaradi tega? :shock: bom menjal čez vikend! lahko takšno delo opravim sam ali to spada med težja opravila?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: jure5j in 12 gostov