Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

čuden akumulator

Napisal/-a ajatola So dec 06, 2014 10:17 pm

Imam skoraj nov akumulator.Vse lepo dela in potem se ustavim ugasnem avto,čez pol ure do uro,aku prazen,da komaj obrača.To se dogaja občasno.Izprazni se res hitro.Drugače pa zjutraj ,ko ga vžigam lepo obrača.Vse možno sem preveril in mase in polnjenje,ki je takšno kot mora bit. Vrgel sem stran avtoradio odklopil centralno.Noben porabnik ni vključen vse preverjeno ampak v nekem momentu se kar zgodi,kot,da je nekje kratki stik.Po vseh teh preizkusih sem začel sumit akumulator,da mogoče na momente kakšna celica pride v stik in ga v nekaj minutah sprazni.Imam garancijo ampak mi je nerodno menjat baterijo,ker je v glavnem popolnoma polna.Lepo kaže 12,4v pri ugasnjenem vozilu.
Danes je ves dan avto lepo vžigal in zvečer po krajši vožnji spet prazen kar tako na hitrco.Zaženem ga s pomočjo drugega avta in po kilometru vožnje spet lepo vžiga.
Mogoče je kdo imel podoben primer.
Vedno,ko je zjutraj komaj obračal je bil znak fuč baterije ampak tole pa res ne vem.
Tud,ko grem merit porabo je vse ok.Ne prazni ga čisto nič.
Avto je pa fiat tipo.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Re: čuden akumulator

Napisal/-a Mate So dec 06, 2014 10:50 pm

Jaz sem imel pred kratkim tudi "problem z akumulatorjem". Avto je počasi slabše vžigal, kot da se akumulator izrablja, ko nato en dan ni več vžgal. Misleč, da je vsega kriv akumulator, sem ga zamenjal, a avto vseeno ni vžgal. Izkazalo se je, da je bil zelo slab stik akumulatorja na maso karoserije. Morda je tudi pri tebi kaj podobnega?
Slika

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So dec 06, 2014 10:52 pm

Mogoče pa na momente zaganjač zajebava
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola So dec 06, 2014 11:08 pm

Mate je napisal/-a:Jaz sem imel pred kratkim tudi "problem z akumulatorjem". Avto je počasi slabše vžigal, kot da se akumulator izrablja, ko nato en dan ni več vžgal. Misleč, da je vsega kriv akumulator, sem ga zamenjal, a avto vseeno ni vžgal. Izkazalo se je, da je bil zelo slab stik akumulatorja na maso karoserije. Morda je tudi pri tebi kaj podobnega?

Obe masi sem odvil podmazal in zategnil nazaj.Meni ne oslabi akumulator.Ko grem zjutraj vžigat bi lahk obračal 5 minut brez težav,problem je ko se kam odpeljem in čez eno uro je akumulator prazen.Samo včasih je to,drugače zelo močno obrača in ni videti,da bi bil slab.

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Kraj: MB

Napisal/-a StajercS Ne dec 07, 2014 12:28 am

To se mi zdi, kot da ti alternator ne polni dobro, če se ti po uri vožnje akumulator sprazni. Mislim, da smo mi imeli v Conradu voltmeter, ki se priklopi v vžigalnik. Bi mogoče tega probal priklopit, pa med vožnjo malo pogledaš, če voltaža niha.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne dec 07, 2014 12:57 am

Predvsem se bi posvetil pravilnemu delovanju alternatorja - ko se segreje, je lahko diodna plošča v stiku.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Ne dec 07, 2014 10:41 am

Zanimiv primer ... če bi se akumulator res hitro izpraznil bi se nekje morala sprostiti večja količina energije .... se pravi da se določena zadeva more močno segrevati ... to se pa da ugotoviti.

Lp.

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola Ne dec 07, 2014 10:45 am

Altenator sem dvajsetkrat meril,vedno polni z 13,7 volta.Polni sigurno dobro,ker peljem avto en kilometer in po pol ure postanka se baterija izprazni,tako,da polnjenje tukaj nima veze.Tud,če bi luči ostale svetit pol ure ga ne more izpraznit.Sprobal sem preden sem šel v trgovino verglat brez cinšpule.Ej nekaj minut je obračal.Pridem v trgovino avto stoji pol ure,baterija prazna kot rit.Štarter dela,ker obrača ampak kot v počasnem filmu.Če bi ble krtačke na štarterju potem ne bi niti malo obrnil.Take napake pa še nikoli.
Zdaj sem dal nov akumulator gor iz drugega avta.Pa,da vidim,če bo stanje enako.

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola Ne dec 07, 2014 10:49 am

Nikola_Tesla je napisal/-a:Zanimiv primer ... če bi se akumulator res hitro izpraznil bi se nekje morala sprostiti večja količina energije .... se pravi da se določena zadeva more močno segrevati ... to se pa da ugotoviti.

Lp.

ma nič,ej vse mogoče porabnike sem izključeval,rezultat enak,avto vžiga in obrača kot nov in potem naenkrat prazen akumulator.Meril sem tudi porabo na ugašnjenem 0,03 ampera.To ni nič in tudi ko stoji čez noč voltmeter lepo pokaže 12,4 volta.Danes sem še tisto tipotovo uro odklopil k dela kot peklenski stroj.Mogoče je tudi tam kakšen urnebes.Ker v lučeh in podobno nima kaj bit ,ker se lepo ugasnejo že z kontaktom.

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola Ne dec 07, 2014 10:59 am

Fan je napisal/-a:Predvsem se bi posvetil pravilnemu delovanju alternatorja - ko se segreje, je lahko diodna plošča v stiku.

Ja še to ostane.Če ne bo drugega bom dal drugi altenator samo je ena težava.Na 2.0 motor ne paše nič od drugih fiatov,niti servo črpalka za volan,verjetno tudi altenator ne prilega iz navadnih modelov.Treba bo lih popravljat to diodno ploščo.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Ne dec 07, 2014 11:09 am

Diode v alternatorju običajno prebijejo zaradi prenapetostnih špic, ki jih generira zaganjalnik motorja, če se dalj časa odlaša z menjavo iztrošenega akumulatorja.

Če se pokaže ta okvara bi bilo dobro preventivno odklopiti B+ , da se ne zgodi še kakšen požar na vozilu.

Odklopljeni priključek pa izolirati, da ne pride v stik z maso, dokler se zadeva ne popravi.

Lp.

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola Ne dec 07, 2014 12:22 pm

Nikola_Tesla je napisal/-a:Diode v alternatorju običajno prebijejo zaradi prenapetostnih špic, ki jih generira zaganjalnik motorja, če se dalj časa odlaša z menjavo iztrošenega akumulatorja.

Če se pokaže ta okvara bi bilo dobro preventivno odklopiti B+ , da se ne zgodi še kakšen požar na vozilu.

Odklopljeni priključek pa izolirati, da ne pride v stik z maso, dokler se zadeva ne popravi.

Lp.

Dej mi to malo bolj razloži kajti jaz sem vedno ,ko je kanta nagajala zamenjal baterijo in pet let je bil mir.Sedaj pa po devetih mesecih avto bluzi.ni mi čisto jasno kaj naj odklopim.B plus kaj je to.
Sicer pa ne verjamem,da je na tipotu kaj narobe,edino zanič akumulator lahko njemu pride do živega.22 let nikoli prav nikoli ni ta avto mene pustil na cesti ,še manj pa,da ne bi vžgal.tak,da mi je to res čudno kaj se dogaja.imam pa gor neki ceneni akumulator znamke exside in dvomim v njegovo kvaliteto.Prvič in zadnjič sem kupil tako sranje.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Ne dec 07, 2014 1:08 pm

Zdravo

"B+" je sponka od debelejšega vodnika na alternatorju (ponavadi M8 vijak) ... verjetno se ta vijak po 22 letih ne bo dal enostavno odviti brez večdnevnega pipsanja z odvijalcem zaradi oksidov in korozije ?

Če bi tam vmes vezali močnejši A-meter bi videli ali alternator polni in ali kaj porablja takoj za tem ko ugasnete vozilo (ogrete diode).

OPOMBA: pred odvijanjem matice na sponki B+ odklopiti kleme, da ne pride do kratkega stika.

Lp.
Priponke
Alternator - splošna slika.jpg

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola Ne dec 07, 2014 1:15 pm

Nikola_Tesla je napisal/-a:Zdravo

"B+" je sponka od debelejšega vodnika na alternatorju (ponavadi M8 vijak) ... verjetno se ta vijak po 22 letih ne bo dal enostavno odviti brez večdnevnega pipsanja z odvijalcem zaradi oksidov in korozije ?

Če bi tam vmes vezali močnejši A-meter bi videli ali alternator polni in ali kaj porablja takoj za tem ko ugasnete vozilo (ogrete diode).

OPOMBA: pred odvijanjem matice na sponki B+ odklopiti kleme, da ne pride do kratkega stika.

Lp.

Aha razumem.Tale b plus sem odvil pred tremi dnevi brez težav in čist narahlo sem ga namazal.Ampak popolnoma nič ni tam narobe.Priklopil sem aparat takoj po ugašanju ampak poraba je 0,02 ali 0,03.To mi se ne zdi preveč.Šrauf na altenatorju je res zarjavel s*am ,ko ga lepo odšraufaš in namažeš in zategneš,pa je težava ista,potem res ne vem kaj.
Sicer pa res hvala na nasvetih.Obljubim,da bom rešitev napisal v celoti,da še komu pomagajo moje izkušnje.Sedaj probam z novo baterijo.Vsekakor bom zadevo rešil,ker tale tipo je avto kot nov in ga ne mislim zarad tega peljat na odpad.

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola Po dec 08, 2014 2:39 pm

danes sem reklamiral akumulator v trgovini kjer sem ga kupil in mi je trgovec povedal,da moj avto premalo polni.in sicer 13,7 volta da je premalo.kar je pa za lase privlečeno.šel sem potem merit na oba bmw,ki ju imam doma in nikoli težav z baterijo.oba sta pokazala točno 13,7 volta med polnjenjem.
tisti pa pravi,da mora bit 14,7,kar je laž .se pravi fiat in bmw petica imata popolnoma enake polnilce.samo na bmw je baterija gor že sedem let,ttale kupljena za fiata pa 9 mesecev in štrajka.
iz avta sem ga snel popolnoma napolnjenega 12,4v in dokler sem prišel v trgovino se je spraznil.oni pa pravijo,da ga bodo nafilali z polnilcem in to je to.ne morem verjet.najlažje je baterijo napolnit,kar se da tud na 10 let stari naredit in vse super.klinc pa taka garancija.
Zadnjič spremenil ajatola, dne Po dec 08, 2014 2:52 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po dec 08, 2014 2:52 pm

Ni mus da je 13,7V premalo. Vsaj še za dva fiata vem, ki filata na 13,8V pa ni bilo nikol problemov. Nekje od 13.5V do 14.5V je normalno.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola Po dec 08, 2014 2:53 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Ni mus da je 13,7V premalo. Vsaj še za dva fiata vem, ki filata na 13,8V pa ni bilo nikol problemov. Nekje od 13.5V do 14.5V je normalno.

ej imam dva bmw eden e39 in eden e61 in oba polnita točno 13,7,seveda ni premalo
na mojem fiatu polni že 22 let enako in nikoli ni akumulator crknil prej kot v 3 letih

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po dec 08, 2014 2:56 pm

Dej naslednjič, ko bo spet imel prazen akumulator, preveri najprej napetost na akumulatorju, če je res prazen. Če bo napetost nad 12.4V, vzami kladivo in malce potolči po zaganjaču.

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Kraj: MB

Napisal/-a StajercS Po dec 08, 2014 3:00 pm

Prodajalcu reči, naj na svojem avtu zmeri, ali pa idi v trgovino z drugim avtom, pa naj še tam zmeri. :D

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola Po dec 08, 2014 4:44 pm

StajercS je napisal/-a:Prodajalcu reči, naj na svojem avtu zmeri, ali pa idi v trgovino z drugim avtom, pa naj še tam zmeri. :D

tip je prepričan v svojih 14,7 volta in nič ne pomaga.vztrajno bo trdil ,da je avto zanič.bebasti so.bom jutri videl kaj mi pove.
Evo avto lepo vozi z drugim akumulatorjem.brez težav .sem vse sprobal.
če ga ne zamenjajo bom nehal tam kupovat in jim naredil fejst reklamo.danes se vse da,če so žleht trgovci.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot], jure5j in 18 gostov