Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Tomaz26
Nov uporabnik

Clio 1.2 TCE, kdaj zamenjava jermena ?

Napisal/-a Tomaz26 Če dec 11, 2014 5:43 pm

Pozdravljeni,

zanima me, kdaj naj bi zamenjal jermen na Renault Clio 1.2 TCE, če letno prevozim le 3.000-4.000 km. Priporočilo je po 5 letih, ampak glede na visoko ceno zamenjave me zanima, ali lahko malo "pošvinglam" in ga zamenjam po 7 letih ? Kakšna je verjetnost, da se bo strgal ? Avto ni garažiran, tako da mu življenjsko dobo verjetno malo krajša tudi to, da stoji pozimi na mrazu in poleti na vročini.

In pa še koliko naj bi bila zamenjava jermena in vodne črpalke pri nepooblaščenem mehaniku? Na pooblaščenem servisu je namreč cena 500 EUR in več..

hvala za pomoč

Tomaž

metor
Novinec

Kraj: GO

Re: Clio 1.2 TCE, kdaj zamenjava jermena ?

Napisal/-a metor Če dec 11, 2014 6:01 pm

Menjaj, kot je določeno s strani proizvajalca. Če ne za drugo, za zlati mir.
Don't worry, be happy ;)

Tomaz26
Nov uporabnik

Napisal/-a Tomaz26 Če dec 11, 2014 6:04 pm

metor je napisal/-a:Menjaj, kot je določeno s strani proizvajalca. Če ne za drugo, za zlati mir.

Saj me malo matra, po drugi strani pa delam tako malo km, avto za v službo in nazaj, da mi fiksni stroški predstavljajo glavnino stroškov..

No mama je ravno danes prišla iz servisa, menjala jermen po 7 letih - je pa njen avto v garaži... Škoda, da ni starega prinesla domov :)

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Če dec 11, 2014 6:08 pm

Kakšna je cena menjave, boš izvedel le od servisa, ki ti bo ta poseg opravil. Drugega kot iskanje primernih servisov in pridobitev predračunov, ti ne ostane. Če proizvajalec postavi nek časovni rok za menjavo, je to verjetno z razlogom, kajne?

Kako pa opravljaš intervale menjave olja? Upam, da zaradi 4.000km na leto, ne menjaš na 3 leta... ali pač?!

Pri izbiri izvajalca bodi previden in naj ti dela tisti, ki ima obrt prijavljeno :arrow: garancija na delo!
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če dec 11, 2014 8:02 pm

Proizvajalec rezervnega dela ima predvideno življensko dobo za določene dele, v vašem primeru xxxkm ali 5 let, kar je prej doseženo. Vseeno koliko km prevozite na leto, se bi osebno držal teh navodil.
Olje v motorju se menja na xxxkm ali 1 leto!
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če dec 11, 2014 8:08 pm

OFF:

Pr mojmu je bil menjan nazadnje leta 2003, torej je jermen star 11 let in za seboj ima 150.000km, mislim vozt dokler bo šlo, prodat ga ne morem, ker je avto nekak svoje že dal čez...sm enkrat eno cordobo po gmajni vozu pol pa bla optika čist sffaljena je mehanik reku, kaj hudiča sem delal z avtom :huh: :lol:

OLje, filtre pa res menjam na cca 15.000km, če ne bi še kak ojnice pobiral po cesti, tle pri strganem jermenu pa vsaj ne bo treba pobirat :lol:

P.s. Jermena se menja kar prej pride leta al kilometrina, lahko leto-dve preskočiš in narediš na 7 let sam je rizik mal večji.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Če dec 11, 2014 10:08 pm

Vsaj hladilna tekočina se naj zamenja (z originalno) zaradi zime in da se obnovi mazanje črpalke.

Tomaz26
Nov uporabnik

Napisal/-a Tomaz26 Pe dec 12, 2014 8:49 am

Nikola_Tesla je napisal/-a:Vsaj hladilna tekočina se naj zamenja (z originalno) zaradi zime in da se obnovi mazanje črpalke.

To verjetno ne morem sam menjat, ali? :) !

Sicer pa zadnji servis je bil letos januarja pri pooblaščencu(avto je imel 4 letno garancijo), letos mi garancija poteče, zato bom olje in filtre menjal pri mehaniku in sicer poleti 2015, torej interval 1,5 leta :) Najboljše če takrat menja še hladilna ne? Mehanik verjetno
lahko tudi vsaj vizualno preveri stanje jermena? In potem naslednji servis po 1,5 leta začetek 2017 menjam še jermen in črpalko.
Sounds like a plan ? :)

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe dec 12, 2014 9:09 am

ojnica je napisal/-a:OFF:

Pr mojmu je bil menjan nazadnje leta 2003, torej je jermen star 11 let in za seboj ima 150.000km, mislim vozt dokler bo šlo, prodat ga ne morem, ker je avto nekak svoje že dal čez...sm enkrat eno cordobo po gmajni vozu pol pa bla optika čist sffaljena je mehanik reku, kaj hudiča sem delal z avtom :huh: :lol:

OLje, filtre pa res menjam na cca 15.000km, če ne bi še kak ojnice pobiral po cesti, tle pri strganem jermenu pa vsaj ne bo treba pobirat :lol:

Bi prenehal off-at za brezveze :evil:

Res misliš, da avtorja zanima kaj in kako delaš s svojim avtom? :roll:

Če nimaš česa bolj pametnega napisat, bodi raje tiho, kot da s takimi posti jasno daješ vedeti, da si zaslužiš trikotnik!

......................................................................................

Avtorju:

Ni 100% zanesljiv podatek, vseeno preveri pri pooblaščeni servisni mreži,če drži!

Renault do konca leta "sofinancira" servisni poseg-menjavo garniture zobatega jermena in pride cena 310€!

Sem govoril s sorodnikom, ki ima ta motor v cliu 3 in pravi, da je menjava na 6 let ali 120.000km. Redna cena, brez gotovinskega popusta je bila pri njem 560€.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Tomaz26
Nov uporabnik

Napisal/-a Tomaz26 Pe dec 12, 2014 9:17 am

Yashica:

upam, da bo podobna akcija tudi drugo leto.. Letos je moj avto dopolnil 4 leta, vstopa v 5, torej je še prehitro za menjavo. Se pa izplača ja. Sem preveril na Renault spletni strani, do 31.12 nudijo skoraj 50 % popust glede na redno ceno.. Sicer pa pol drugje spravijo notri :))

Npr. mama ga je ravno včeraj pripeljala iz Štajerskega avtodoma - Clio 3, klasični 1.4 bencinar. Redni servis + zamenjava jermenov in črpalke + hladilna tekočina = 593 EUR.. S tem da ko sem že omenil je počakala polnih 7 let za zamenjavo jermenov.. :)

Uporabniški avatar
darkside
Stalni uporabnik

Napisal/-a darkside So dec 13, 2014 9:33 am

Žlahta ima nekje 13 let star avto, velik servis bi moral biti narejen že drugi ali tretji (se ne spomnim, smo se menli nekje 3 leta nazaj če se ne motim), če je bilo olje kdaj menjano oz. na koliko časa ne vem, jermen je še direkt tovarniški in nikoli menjan. Če se ne motim se avto bliža sedaj okrog 200.000 pa je še kar prvi jermen.

In to je gospod, ki je zelo pedanten in ima vse pošlihtano.

Osebno se pa s tem ne bi igral, lahko pa tvegaš. Ampak če ga vtrga potem ni avto ali znamka kriva ;)

Tomaz26
Nov uporabnik

Napisal/-a Tomaz26 So dec 13, 2014 9:59 am

Razmišljam tako, da če jermen zdrži 5 let bi moral tudi 6:) ! Namreč kako narediti mateiral, ki bo zdržal 5 let, ne bo pa zdržal 6 let ?! Če pa bi bila zgornja meja 5 let, potem bi ga bilo dobro zamenjati že po 4 letih, zakaj tvegati.. Tako da te omejitve lahko človek vedno jemlje s kančkom rezerve.

Enako je pri zdravilih, jogurtih.. Ne moreš narediti tablete, ki 3 leta deluje, potem pa v začetku četrtega leta naenkrat čudežno nehat delovati in je zanič. Ali pa jogurta, ki je uporaben do 15.12, nato pa je 16.12 zanič.. No "malo" sem zašel s teme, ampak kar želim povedati je, da proizvajlec bo vsekakor določil neko dobo, v kateri še lahko 100 % jamči za uporabnost in ta doba mora imeti seveda še kar nekaj varnostne rezerve... 10 let je verjetno pretiravanje, 6-7 let pa bi dejansko moralo biti OK :) ! Sicer pa vam bom poročal, kako se bo izšel moj experiment. Mogoče si pa kupim pamet in bom naslednjič bolj previden :))

Uporabniški avatar
darkside
Stalni uporabnik

Napisal/-a darkside So dec 13, 2014 10:23 am

To se strinjam, je pa tudi razlika med tako ki narediš na leto toliko kilometrov kot jih nekdo na mesec in že tukaj mora biti neka razlika.

Tomaz26
Nov uporabnik

Napisal/-a Tomaz26 So dec 13, 2014 10:40 am

darkside je napisal/-a:To se strinjam, je pa tudi razlika med tako ki narediš na leto toliko kilometrov kot jih nekdo na mesec in že tukaj mora biti neka razlika.

Exactly in to jemljem kot še dodatno "varnostno zalogo" :)) ! Čeprav res je tudi kar so povedali nekateri, moje vožnje so najbolj obremenjujoče - avto zalaufam in čez 10 minut vganem in pol iz službe domov enako... :) Ampak ok, odločil sem se za 6 let pa bomo videli kak bo :)

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh So dec 13, 2014 11:17 am

Jaz sem jermen menjal po 9 letih in 110 tisoč km, proizvajalec predpisuje na 7 let/240.000 km. Pa je bil dizel.

Tomaz26
Nov uporabnik

Napisal/-a Tomaz26 So dec 13, 2014 11:30 am

hahehihoh je napisal/-a:Jaz sem jermen menjal po 9 letih in 110 tisoč km, proizvajalec predpisuje na 7 let/240.000 km. Pa je bil dizel.

U madona, 240.000, to je pa veliko :) ! Kateri avto, če ni skrivnost ?

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh So dec 13, 2014 1:19 pm

Tomaz26 je napisal/-a:
hahehihoh je napisal/-a:Jaz sem jermen menjal po 9 letih in 110 tisoč km, proizvajalec predpisuje na 7 let/240.000 km. Pa je bil dizel.

U madona, 240.000, to je pa veliko :) ! Kateri avto, če ni skrivnost ?

Peugeot 206 1.4 HDI.

Novejši HDI motorji imajo sicer predvideno menjavo zobatega jermena na 160.000 km

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 So dec 13, 2014 1:44 pm

Brez težav lahko pri teh kilometrih narediš dve leti kasneje veliki servis. Saj pa ne bo razpadel po petem letu, prav tako ne vodna črpalka ali napenjalci. Seveda se pa lahko zgodi, da imaš zaradi tega kakšne težave, nikoli ne moreš vedeti.

Sam sem menjal jermen pri šestih letih (torej sem ga zamaknil za leto) in 115000km in je jermen bil po ogledu čist ok.

Če boš imel avto npr. 12 let, jih bo imel prevoženih cca. 50000 in boš imel za sabo že dva velika servisa (če ga boš delal na pet let), kar je zame čisti nonsens.

Odločitev je pa seveda tvoja.

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 So dec 13, 2014 5:10 pm

verjetnost da se bo strgal je 50%. torej 50% možnosti da se bo in 50% možnosti da se ne bo strgal

naš clio dela 5 do 6 tisoč letno in je bil jermen menjan po 9 letih, seveda popolnoma razpokan... ampak je zdržal...

tvoja odločitev če boš tvegal ali ne.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Ne dec 14, 2014 8:27 am

Tomaz26 je napisal/-a:Razmišljam tako, da če jermen zdrži 5 let bi moral tudi 6:) ! Namreč kako narediti mateiral, ki bo zdržal 5 let, ne bo pa zdržal 6 let ?! Če pa bi bila zgornja meja 5 let, potem bi ga bilo dobro zamenjati že po 4 letih, zakaj tvegati.. Tako da te omejitve lahko človek vedno jemlje s kančkom rezerve.

Enako je pri zdravilih, jogurtih.. Ne moreš narediti tablete, ki 3 leta deluje, potem pa v začetku četrtega leta naenkrat čudežno nehat delovati in je zanič. Ali pa jogurta, ki je uporaben do 15.12, nato pa je 16.12 zanič.. No "malo" sem zašel s teme, ampak kar želim povedati je, da proizvajlec bo vsekakor določil neko dobo, v kateri še lahko 100 % jamči za uporabnost in ta doba mora imeti seveda še kar nekaj varnostne rezerve... 10 let je verjetno pretiravanje, 6-7 let pa bi dejansko moralo biti OK :) ! Sicer pa vam bom poročal, kako se bo izšel moj experiment. Mogoče si pa kupim pamet in bom naslednjič bolj previden :))

Narobe razmišljaš ;) Proizvajalec garantira, da naj bi zdržal 5 let ni pa nujno, da bo lahko bi se strgal že pri 2 letih samo to je njegov problem, strošek popravila. Zdaj če bo jermen zdržal več kot 5 let se moraš pa sam odločit, ker če se strga bog ne daj pri višjih vrtljajih bi bilo ceneje če narediš celi svoji družini veliki servis.
Osebno ne bi reskiral in menjal tako kot piše v navodilih odločil se boš pa seveda sam.

Pri živilih je odvisno kaj piše ali piše do xx roka ali najmanj do xx roka, kar je velika razlika samo recimo če poskusiš jogurt čez rok te ne stane veliko mogoče samo slab okus pri avtu bo pa minimalna plača sigurno premalo
Lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot], jure5j in 16 gostov