Nasveti in napotki ter povpraševanja...

djdani
Nov uporabnik

rdeča lučka olje

Napisal/-a djdani So jan 10, 2015 9:33 am

Pozdravljeni!

Imam uprasanje namrec po cca 30km. Voznje po avtocesti se mi je prizgala rdeca lucka za olje..cez nekaj casa je avto zacel glasno ropotati kot traktor.. ustavil sem na petrolu preveril nivo olja vse ok.. po ponovnem vzigu lucka ne sveti ampak se vedno glasno ropota avto naj bi imel po 1 pregledu dober pritisk olja.. mogoce kdo ve kaj bi biu vzrok?

Cordoba 1.4

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: rdeča lučka olje

Napisal/-a Fan So jan 10, 2015 10:05 am

In kdo je opravil prvi pregled, da se ve, da je pritisk olja OK??
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

djdani
Nov uporabnik

Napisal/-a djdani So jan 10, 2015 10:27 am

Mehanik mi je javil da pritisk olja je ok in zdej isce drugo napako =/

Uporabniški avatar
Majand
Novinec

Napisal/-a Majand So jan 10, 2015 10:30 am

Če se prižge lučka za olje je treba avto takoj ustaviti če se da. Lahko da olje ni pravilno krožilo čeprav ga je bilo dovolj.

djdani
Nov uporabnik

Napisal/-a djdani So jan 10, 2015 10:34 am

Men je jasno da je bila nekje napaka da olje ni krozilo zato je posledicno bil avto cez cas glasnejsi samo kje bi lahko biu vzrok in kaj naj bi to ropotalo?

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica So jan 10, 2015 1:05 pm

Dročniki, ker oljna pumpa ne daje dovolj pristiska oz. je zabasana, čimprej zrihtaj oz. kdaj je bil nazadnje delan servis, olje in oljni filter. Lahko je tud senzor kriv, samo potem nebi ropotal.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So jan 10, 2015 5:24 pm

djdani je napisal/-a:Pozdravljeni!

Imam uprasanje namrec po cca 30km. Voznje po avtocesti se mi je prizgala rdeca lucka za olje..cez nekaj casa je avto zacel glasno ropotati kot traktor.. ustavil sem na petrolu preveril nivo olja vse ok.. po ponovnem vzigu lucka ne sveti ampak se vedno glasno ropota avto naj bi imel po 1 pregledu dober pritisk olja.. mogoce kdo ve kaj bi biu vzrok?
Cordoba 1.4

djdani je napisal/-a:Men je jasno da je bila nekje napaka da olje ni krozilo zato je posledicno bil avto cez cas glasnejsi samo kje bi lahko biu vzrok in kaj naj bi to ropotalo?

Očitno ni jasno, ker če bi bilo, bi takoj ustavil, ne bi se peljal naprej!!
Oljno korito dol, preveriti kaj pravijo ležaji, spotoma ščistite sito črpalke in preverite ali so oljni kanali pretočni.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom So jan 10, 2015 5:36 pm

Najprej menjaj filter olja za kaj resnega, npr Mann ali MahleOriginal, res pa je verjetno že šlo čez ležaje. Mogoče pa je eden hidravličnih dročnikov počepnil, ampak to bi mehanik takoj slišal. Kdo je menjal olje in filtre?

Italdesign
Nov uporabnik

Napisal/-a Italdesign So jan 10, 2015 8:19 pm

Da ni počil blok motorja?

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Sr jan 21, 2015 3:51 pm

Slabi filtri se ob navalu hladnega olja dejansko sprešajo in ustavijo pretok olja. To je zaradi šparanja pri filtrih, MANN ali MahleOriginal.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr jan 21, 2015 11:10 pm

joztom je napisal/-a:Slabi filtri se ob navalu hladnega olja dejansko sprešajo in ustavijo pretok olja. To je zaradi šparanja pri filtrih, MANN ali MahleOriginal.

pri hladnem zagonu olje sploh ne gre skos fillter..
Ni vse res kar napišem

djdani
Nov uporabnik

Napisal/-a djdani So feb 28, 2015 3:00 pm

Samo da osvezim temo in napisem kaj je biu vzrok (vzrok je bil oljni lezaj - zdrobljeni) pa info mehanika je bilo par praskic na ventilih ampak za zdej gre avto ok) upam da bo komu pomagalo..lp

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So feb 28, 2015 4:24 pm

djdani je napisal/-a:Samo da osvezim temo in napisem kaj je biu vzrok (vzrok je bil oljni lezaj - zdrobljeni) pa info mehanika je bilo par praskic na ventilih ampak za zdej gre avto ok) upam da bo komu pomagalo..lp

Če uporabimo malo znanja in logike....prvo je odpovedal OJNIČNI ležaj....temu je sledil padec pritiska olja ( ker je olje teklo mimo ležaja pumpa ni bila spodobna več nardit pritiska) in zato se je prižgala lućka.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK Sr mar 18, 2015 3:20 pm

Meni se kdaj pa kdaj (3x do sedaj) tudi prižge lučka za olje, ni pa nobene spremembe v zvoku/delovanju. Tudi obrati nimajo vpliva na lučko ali delovanje. Ko se je prvič, sem se takoj ustavil in ko sem čez 5 minut nazaj vžgal sem imel en mesec mir. Enkrat se je prižgala za kakšnih 5 minut in se nato sama ugasnila.

Verjetno senzor/štrom? Koliko stane če greš zmeriti tlak?

Če zariba bom pa peš nesel vrečko tistih 500m 8)

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK Po mar 30, 2015 10:57 am

Aditivi za povečanje tlaka olja?
V avtu imam Selenia 20K 10W-40 in se mi pri ogretem prižge lučka za olje (ne glede na obrate), in bom ta teden peljal pomeriti tlak.

Ker je avto Punto Mk2 1.2 8V (170kkm po števcu), me zanima če lahko vsaj začasno rešim ta problem s kakšnim dodatkom za olje, ali pa z 20W-50 oljem? Če se izkaže da ni tlaka seveda (na internetu še nisem našel primera da bi ta avto imel ta problem). Avto itak ni vreden 0.5 ruplja, toliko imam tudi trenutno v denarnici :/

GranDuke_JK
Novinec

Napisal/-a GranDuke_JK Sr apr 08, 2015 8:42 am

Sem peljal na servis pomeriti tlak (ki je OK) in so menjali senzor (oziroma stikalo, ker ne meri in je le ON/OFF).
50€

gas zajla
Nov uporabnik

Napisal/-a gas zajla Sr apr 08, 2015 9:16 am

Lučka za olje se vglavnem prižge zaradi ležaja glavne gredi ali pa zaradi oljnega stikala v okvari.Le redko je kaj drugega vzrok
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov