imam vprašanje glede vijakov. Original vijak za 18col aluminijasta platišča je m14 x 1,5 konus (ima tist del gibljiv. glej sliko) ,24mm dolžina navoja, 17ključ. Zanima me ali jih lahko zamenjam z m14 x 1,5 konus (ampak brez gibljivega dela, da je fiksen kot pri navadnem konusnem vijaku) in 19ključ? Avto je laguna grandtour III gt 178KM.
Hvala za prijaznost.
Zadnjič spremenil domzikales, dne Sr mar 04, 2015 9:55 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Vijak na sliki ima konusni del narejen kot podložko. Če imaš ti vijak, ki ima konus fiksen, pa je drugače dimenzijsko enak, ga lahko mirne duše uporabiš.
Sam sem bil tudi pred kratkim pred to dilemo, ko sem kupil alu platišča za svojega Scenica in imel vijake samo za železna platišča od Renaulta. Konus je isti, dolžina več ali manj ista, po merah več ali manj identična.
Vendar, če povprašaš na Renault servis ti bodo svetovali, da se za alu platišča uporablja vijake, kot je na sliki. Sam sem se odločil, da če sem žrtvoval denar za platišča bom pa še primerne vijake kupil. No vse dokler nisem izvedel cen novih vijakov.
Pri Malgaju so mi rekli 5.6 evra na vijak torej 112 evrov za 20 komadov, pri Realu okoli 95 evrov za vseh 20 vijakov, v Črnomlju pa 80 evrov za 20 vijakov.
Nakoncu sem za 20 evrov našel vijake na bolhi in so me z poštnino vred prišli 28 evrov. Če nebi našel te opcije bi tudi sam uporabil vijake, ki sem jih imel.
edit: šele zdaj sem opazil, da si napisal da so vijaki m14. Kolikor jaz vem so vijaki za platišča pri Renaultu M12 korak navoja 1.5 in dolžina navoja 25 mm.
Zadnjič spremenil 5cenic, dne To mar 10, 2015 7:52 am, skupaj popravljeno 1 krat.
"Podložkast" konus je po mojem ugibanju predvsem zato, da se pri privijanju vijaka ne odrsa konusni nased na platišču. Pomoje je v realnosti to zgolj še ena izmed "specifik znamke" zato da te prisilijo, da kupuješ njihovo original nadomestno robo - ki je, kot si sam ugotovil, nečloveško draga. Če je konus enakih dimenzij je zadeva čist OK - saj ima večina znamk fiksne konuse.
Tako je. V prvi mesti je podložkast vijak zato, da se ne poškoduje konusov na alu platiščih. Če pomisliš, da so alu platišča iz zlitine aluminija in vijaki iz železa boš hitro ugotovil zakaj to ni tako neumna ideja.
Poleg tega ta konusni del opravlja še vlogo podložke in preprečuje odvitje vijakov.
Torej moje osebno mnenje je še vedno isto, če najde poceni rabljene vijake naj jih kupi, novi so po mojem mnenju predragi.