Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Trekker
Nov uporabnik

Astra J 1.4T cviljenje - menjalnik?

Napisal/-a Trekker To mar 24, 2015 8:58 am

Pozdravljeni forumaši,

na vas se obračam, ker je moje zaupanje v uradne servise že zdavnaj izgubljeno in noben od poznanih nima pojma kaj je to;

Vozim Astro J ST 1.4T 140km... Ne bom razagal, kaj vse je že bilo narobe s tem avtom, zanima me predvsem, če se komu sanja kaj bi to bilo:

V hladnem vremenu (pod 6 stopinj) in pri nesegreti mašini se mi pojavlja cvileč zvok iz motorja.
Zvok je konstanten nad cca 45kmh (pod 40kmh se ga ne sliši) in preneha po cca 10-15 min vožnje.
Ne pojavi se tudi če je zunaj toplo - npr. grem iz šihta, zunaj 13 stopinj, mašina hladna - zvoka ni.
Pritiskanje sklopke - ni vpliva, prosti tek - ni vpliva, prestavljanje - ni vpliva, pospeševanje/zaviranje - ni vpliva.

Sedaj pa catch; ugotovil sem, da zvok preneha prej (za toliko časa dokler je v tem položaju) edino le, če se prestavna ročica nahaja ravno nekje na sredini med (katerokoli) prestavo in prostim tekom...

Sem brez idej, avto je itak izven garancije (l. 2011), prejšnji mesec sem pri 48k km že moral menjati vodno pumpo... najprej sem pomislil na olje v menjalniku, vendar baje simptomi ne ustrezajo...

Za vsakršno pomoč sem več kot hvaležen...

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Re: Astra J 1.4T cviljenje - menjalnik?

Napisal/-a ojnica To mar 24, 2015 6:07 pm

Najboljš, da posnameš to piskanje, lahko je kje počena kakšna plastika.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ To mar 24, 2015 8:33 pm

Ta 1.4 ima 6 prestav ne?
Ne bi te rad prevec strasu ma ce se ne motim imas slavni menjalnik M32. V prejsnjih modelih so znali ribat :?
turbo inside

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden To mar 24, 2015 8:35 pm

Kolikor vem imajo ti avtomobili menjalnik m32, ki je kar kvarljiv. Začnejo ležaji tuliti in jih je potrebno menjati. sicer je res malce prezgodaj pri 50.000km ampak nikoli ne veš.
Zadnjič spremenil mevden, dne To mar 24, 2015 8:38 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To mar 24, 2015 8:36 pm

Konstanten - vedno enako glasen in iste frekvence - ne glede na obrate, hitrost, prestavo...?
Dobra uganka...

jeronimo
Novinec

Napisal/-a jeronimo To mar 24, 2015 10:01 pm

Clileč zvok bolj na kak gumen ali drug del nakazuje kot menjalnik.
Če je menjalnik oz v njem ležaj zanič se sliši podobno kot tuleč kolesni ležaj.
Imajo pa te astre zagotovo M32 menjalnik. Sicer ga daš dol in k mojstru obnoviz in imaš mir.
Pa niso ti kilometri nič prezgodni za odpoved kolesnega ležaja.
Imam znanca, ki obnavlja te menjalnike.
Najbolj pomembno je, da za avtom diši po pohanju :D

Trekker
Nov uporabnik

Napisal/-a Trekker Sr mar 25, 2015 9:25 am

jeronimo je napisal/-a:Clileč zvok bolj na kak gumen ali drug del nakazuje kot menjalnik.
Če je menjalnik oz v njem ležaj zanič se sliši podobno kot tuleč kolesni ležaj.
Imajo pa te astre zagotovo M32 menjalnik. Sicer ga daš dol in k mojstru obnoviz in imaš mir.
Pa niso ti kilometri nič prezgodni za odpoved kolesnega ležaja.
Imam znanca, ki obnavlja te menjalnike.

Ja - sem bral da nisem prvi ki ima probleme s tem menjalnikom... Zvok je res podoben kot pri kolesnem ležaju, le da je bolj konstanten in tišji...

Potem bo to to očitno...

Se komu sanja cca strošek obnove?

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Sr mar 25, 2015 9:43 am

Za "rally" voznike se menjuje olje v menjalniku na 10k do 20k ... če so pa slabo dimenzionirali pa še prej kaj odpove.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Sr mar 25, 2015 10:05 am

Počas se poslavlja en kolesni ležaj ali pa je nekaj kam notri prišlo med platišči, zavorami...

Trekker
Nov uporabnik

Napisal/-a Trekker Sr mar 25, 2015 10:06 am

Nikola_Tesla je napisal/-a:Za "rally" voznike se menjuje olje v menjalniku na 10k do 20k ... če so pa slabo dimenzionirali pa še prej kaj odpove.

A ni tako, da se načeloma olje v ročnem menjalniku sploh ne menja? Da bi bil pa "rally" voznik - so pa te časi mimo... Na sploh se vozi večinoma na relacijah - pa še to ne dosti (4 leta - 51k km), tako da niti ni neki velik pretikanja prestav sploh...
80% časa je v 6. prestavi :)

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Sr mar 25, 2015 10:07 am

Menja se ga recimo na okroglo cifro 200.000km.

Trekker
Nov uporabnik

Napisal/-a Trekker Sr mar 25, 2015 10:20 am

ojnica je napisal/-a:Počas se poslavlja en kolesni ležaj ali pa je nekaj kam notri prišlo med platišči, zavorami...

Ni kolesni ležaj - to se lepo sliši iz kje prihaja zvok (je pred pol leta ravno šel na ženinem Swiftu). Na Astri sem pa že tudi imel pri 28k menjavo vseh ploščic + drejanje diskov (dobesedno razpadle vse 4 - mesa še ogromno, samo sesule so se v prah in ne - ni to posledica "rally" vožnje :)) - se je tudi lepo slišalo iz katerega kolesa je prihajal zvok pa še feltna je bila vroča k pes...

Kot sem napisal je edina stvar ki prekine cviljenje - položaj prestavne med prestavo in prostim tekom...

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Sr mar 25, 2015 10:23 am

Ja v 6. prestavi na dolgih relacijah pri omejitvi 130-140km/h je kr neugodno tudi za motor... mali tlaki olja zaradi nizkih vrtljajev in veliki navori... trpi tudi sklopka in menjalnik.

Trekker
Nov uporabnik

Napisal/-a Trekker Sr mar 25, 2015 10:31 am

Nikola_Tesla je napisal/-a:Ja v 6. prestavi na dolgih relacijah pri omejitvi 130-140km/h je kr neugodno tudi za motor... mali tlaki olja zaradi nizkih vrtljajev in veliki navori... trpi tudi sklopka in menjalnik.

Super - se mi še sanjal ni da ga to lahko zj***... dobr vedet za naprej.

denis099
Stalni uporabnik

Napisal/-a denis099 Sr mar 25, 2015 10:36 am

Nikola_Tesla je napisal/-a:Ja v 6. prestavi na dolgih relacijah pri omejitvi 130-140km/h je kr neugodno tudi za motor... mali tlaki olja zaradi nizkih vrtljajev in veliki navori... trpi tudi sklopka in menjalnik.

torej to pomeni, da če se voziš 80 v 5 prestavi, da je poraba zelo majhna lahko to škoduje menjalniku in sklopki?
denis

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Sr mar 25, 2015 10:53 am

če stisneš sklopko ali je spuščena in ni razlike, potem lahko črtaš menjalnik/sklopko....lahko ti tud cvil mikro jermen

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Sr mar 25, 2015 11:03 am

Tudi izgorevanja ni dobrega pri nizkih vrtljajih... pri dizlih največ škode delajo saje, ki mašijo turbino in filter trdih delcev.

Močni motor in vožnja v najvišji prestavi na dolge relacije z nizko hitrostjo (še posebej ko se vzpenjaš) povzroča spodrsavanje sklopke med vožnjo... malo jo zažiga... prej se obrabi.
Zadnjič spremenil Nikola_Tesla, dne Sr mar 25, 2015 11:08 am, skupaj popravljeno 2 krat.

denis099
Stalni uporabnik

Napisal/-a denis099 Sr mar 25, 2015 11:05 am

Nikola_Tesla je napisal/-a:Tudi izgorevanja ni dobrega pri nizkih vrtljajih... pri dizlih največ škode delajo saje, ki mašijo turbino in filter trdih delcev.

Močni motor in vožnja v najvišji prestavi na dolge relacije z nizko hitrostjo (še posebej ko se vzpenjaš) povzroča spodrsavanje sklopke med vožnjo... malo jo zažiga... prej se obrabi.

kaj pa je potem optimum za 1.2 mašinco z 80hp? Prestavljanja pri 3t obratih?
denis

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Sr mar 25, 2015 11:49 am

Trekker je napisal/-a:
Ja - sem bral da nisem prvi ki ima probleme s tem menjalnikom... Zvok je res podoben kot pri kolesnem ležaju, le da je bolj konstanten in tišji...

Potem bo to to očitno...

Se komu sanja cca strošek obnove?

Na tujih forumih sumijo da je proizvajalec uporabil napačno olje v menjalniku in da vsem odpove pri 50k km... tako da pred
kakim večjim stroškom bi bilo za poskusiti z menjavo olja... samo kakšnega... ker če ne bo pravo bo še slabše.

Preverite najprej ali imate vijak za izpust olja na menjalniku... vedno več novejših vozil tega vijaka nima.

jeronimo
Novinec

Napisal/-a jeronimo Sr mar 25, 2015 11:55 am

Ko se enkrat tako sliši kot je opisano je šel ležaj v menjalniku. Jaz bi čim prej rihtal, k zdaj ko je še cel menjalnik ni strošek velik.
Sama obnova se mi zdi da je cca 200€, ko enkrat ležaj raznese je to 5x.
Za te menjalnike niso napačna olja notri, preprosto so narobe dizajniral menjalnik oz ležaje notri. So pa to baje celo po letu 2012 odpravli (znanec govoril ko je gledal po original katalogih da je zamenjava po tem letu za ležaje).
Najbolj pomembno je, da za avtom diši po pohanju :D
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov