Nasveti in napotki ter povpraševanja...

vitta555
Nov uporabnik

Materiali, servis in ostali problemi..

Napisal/-a vitta555 So apr 11, 2015 6:48 pm

Zdravo!
Imam Hyundai Getza 1.1 : E1-OVM, motor 49kW

Rada bi čim bolj prišparala pri servisu, zato si želim sama kupiti material. Zanimajo me naslednji podatki:
-Ali kdo ve kaj vse točno (in mi našteje) je treba zamenjati na velikem servisu: in pri tem katere materiale lahko sama kupim in prišparam?
-Ko sem gledala dele npr. Oljni filter, Zračni filter.....opažam npr. že pri spletni strani Euroton da je pri oljnih filtrih nešteto različnih oljnih filtrov, z različnimi dimenzijami - kako naj vem kateri bi pasal v Getza - ker bi bilo res neumno, da bi kupila materiale ki ne bi pasali v avto.
-Moram zamenjati akumulator in ne vem kako vedeti (spet isti problem) kateri bi "pasal" v avto - npr vem podatke 45AH, 410A, 12V - zmerila sem približno 250mm dolžine, 170mm širine in 195mm višine: in sploh nevem ali lahko kupim nekaj kar je manjše oz koliko striktna moram biti pri iskanju slednjih podatkov, kje dobiti akumulator, katera firma je dobra....?
-v drugi temi sem že omenjala da grem na potovanje približno 7000km s torej avtom, ki je star 9 let. Kaj bi poleg velikega servisa morala še zamenjati?
-Poleg tega moram zamenjati zobati jermen in nevem ali naj ga sama kupim ali naj to raje prepustim servisu, ker je vseeno zelo pomemben?

Hvala za odgovore!!

Aesthetics
Stalni uporabnik

Re: Materiali, servis in ostali problemi..

Napisal/-a Aesthetics So apr 11, 2015 6:53 pm

Oprosti za offtopic, ampak potovanje 7000km z 49kW Getzom :cry: Srečno! Poročaj tukaj na forumu, prav zanimivo bi bilo brati tole.

vitta555
Nov uporabnik

Napisal/-a vitta555 So apr 11, 2015 7:05 pm

Tvoj komentar mi ne pomaga pretirano....

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 So apr 11, 2015 7:16 pm

Za akumulator v trgovini rečeš kater avto imaš pa ti bojo že dali pravega.
Ostalega pa ne kupuj, sej ne greš na uradni servis, da bi tu kaj prišparala. Rajši si najdi poštenega mehanika pa ne bo material nič dražji kot v trgovini. Če mu ne zaupaš, si najdi drugega.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So apr 11, 2015 7:21 pm

@aestethic Oprosti ampak včasih je folk s fičoti delal na tisoče kilometrov...
No pa pejmo
oljni filter (MANN) kat.št W610/7 4,89€
zračni filter (NIPPARTS) kat.št.J1320517 7,6€
kabinski filter (COMLINE) kat.št. EKF 216 12,2€
Za bencinski filter moraš vedt al ga ima al ma trajnega v rezervarju
Zobati jermen + napenjalec (INA) kat.št.530035510 49,5€
Za mikro jermen moraš spet vedt al ma samo alternator pa vodno pumpo al ma še klimo in servo volan
3 litre nekega 10 W 40 motornega olja 30€ MAX.
4 svečke NGK ali DENSO cca 5€ komad
Akumolator pejt kupit k STAHLGRUBER-ju od ROCKET-a,ker so najcenejši,nič slabši od konkurence in imajo 3 leta garancije,kakšnega rabiš ti bo pogledal prodajalec in več kot 50e ne bo koštal

Tko.Vgrobem maš vse,cene so od eurotona zdaj pa pejt k mehaniku in naj ti on naračuna zakoliko materjal dobi on potem pa naštudiraj kaj boš.

vitta555
Nov uporabnik

Napisal/-a vitta555 So apr 11, 2015 7:39 pm

cc09 je napisal/-a:Za akumulator v trgovini rečeš kater avto imaš pa ti bojo že dali pravega.
Ostalega pa ne kupuj, sej ne greš na uradni servis, da bi tu kaj prišparala. Rajši si najdi poštenega mehanika pa ne bo material nič dražji kot v trgovini. Če mu ne zaupaš, si najdi drugega.

Torej se ne splača iti na uradni servis? - ker kolikor sem gledala so nekatere cene cenejše od tistih v trgovini - samo vrjetno nabijejo ceno pri "dražjih delih". Mislila sem namreč iti na veliki servis v uradni servis (za štempelj - da bi avto imel neko prodajno vrednost čez 1,2 leti ko bi ga prodala) : pa da bi si res zagotovila neko kvaliteto, ker ne bi rada tvegala ...namreč kupila sem ga dva dni nazaj in sem pretiran laik. Ampak očitno je res dobro da najdem kakšnega poštenega serviserja, kot si rekel.....hmm kako :D ali obstajajo :P

vitta555
Nov uporabnik

Napisal/-a vitta555 So apr 11, 2015 7:42 pm

čare je napisal/-a:@aestethic Oprosti ampak včasih je folk s fičoti delal na tisoče kilometrov...
No pa pejmo
oljni filter (MANN) kat.št W610/7 4,89€
zračni filter (NIPPARTS) kat.št.J1320517 7,6€
kabinski filter (COMLINE) kat.št. EKF 216 12,2€
Za bencinski filter moraš vedt al ga ima al ma trajnega v rezervarju
Zobati jermen + napenjalec (INA) kat.št.530035510 49,5€
Za mikro jermen moraš spet vedt al ma samo alternator pa vodno pumpo al ma še klimo in servo volan
3 litre nekega 10 W 40 motornega olja 30€ MAX.
4 svečke NGK ali DENSO cca 5€ komad
Akumolator pejt kupit k STAHLGRUBER-ju od ROCKET-a,ker so najcenejši,nič slabši od konkurence in imajo 3 leta garancije,kakšnega rabiš ti bo pogledal prodajalec in več kot 50e ne bo koštal

Tko.Vgrobem maš vse,cene so od eurotona zdaj pa pejt k mehaniku in naj ti on naračuna zakoliko materjal dobi on potem pa naštudiraj kaj boš.

Hvala!!!
Torej kolikor razumem če na eurotonu vpišeš svoj avtomobil - so vsi rezultati primerni ne glede na to da se razlikujejo po velikosti oz. kakšnih drugih malenkostih?
Pa še nekaj - ta zobati jermen (INA)...je to kvalitetna firma za jermena? Ker si našel res res poceni jermen - od Gatesa sem našla nekje samo za jermen 61e

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So apr 11, 2015 7:56 pm

Vse cene so iz Eurotona INA in SKF je isti drek in za 61€ dobiš v ravno tako jermen + napenjalec ravno tako kot od INE sta pa tidve garnituri tudi edini na zalogi v Eurotoni in ja ta avtomobilček je totalno nezakompliciran kar se zobatega jermena tiče,ker rabiš samo jermen in napenjalec.Glede dimenzij oljnih filtrov pa so mere različne le pri obsegu in višini par mm +/- in to ne igra neke vloge.Važen je navoj...Edino zna se zakomplicirat pri kabinskem filtru,ker sta 2 verjanti in sem napisal ceno za bolj pogosto ,če pa nimaš klime pa sploh vprašanje če ga ima...Gledal pa sem za Getza 1.1 2006 letnik,če praviš da je star 9 let...

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So apr 11, 2015 7:58 pm

In če boš kupovala sama ne šparaj jezika in vprašaj za kak gotovinski popust pa še mal se zrihtaš,kšn globo ovratnik obleč pa bo popust zagotovljen...babe zmer dobr skoz pridete.Povsod!

vitta555
Nov uporabnik

Napisal/-a vitta555 So apr 11, 2015 8:30 pm

Ja ima klimo...ok, super - kaj pa misliš glede servisa? se uradni servis splača ali je samo nateg?
Drugače pa seveda - pogajanje.. brez ovratnika ;)

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So apr 11, 2015 8:32 pm

Na uradnem servisu vprašanje če ti bojo hotli vgradit tvoj materjal,v vsakem primeru bojo komplicirali narejeno pa ne bo nič drugače kot kje drugje,seveda pri nekom zaupanja vrednemu.Najdi nekoga ki ti bo to zamenjal.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees So apr 11, 2015 8:42 pm

koliko kilometrov pa ima ta avto ?

ja menjati je dobro vse jermene (odvisno od starosti/kilometrov ali so že bili menjani ?)
moj getz 1.6 mislim da ima 4 jermene skupno z zobatim
preverijo na ti zavorno napeljavo za sprednjo desno kolo (sovoznikovo) ker ta rada "prerjavi" in poči....

obvezno ti mora mehankar pregledat cel avto za tako pot, plačaj si še asistenco za tujino če ostaneš ne poti.

denarja bo šlo kar nekaj za ta večji servis, zračunaj če se ti splača oz. če misliš ta avto še dolgo imeti.

ne vem, če ves gre več, premisli o delitvi stroška za rent-a car
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

vitta555
Nov uporabnik

Napisal/-a vitta555 So apr 11, 2015 8:48 pm

77000km

vitta555
Nov uporabnik

Napisal/-a vitta555 So apr 11, 2015 8:50 pm

Seveda ja sem računala, da bo to kar velika investicija...vseeno pa hočem čimmanj pridt skozi

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So apr 11, 2015 8:53 pm

Zakaj bi jemal rent a car če imaš svoj avto??Servis bo enkrat treba narest v vsakem primeru...200€ je materjala od oka + recimo 100€ delo in maš mir.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees So apr 11, 2015 8:56 pm

glede na starost bi bilo dobro menjati tudi:
- hladilno tekočino
- zavorno olje
- stanje zavornih diskov/ploščic ?

pelji mehankarju da preveri vse, v servisni kljigici pa ti piše kaj bi bilo dobro menjati glede na kilometre/starost vozila

vsakor se ti pa NE splača na pooblaščeni servis, za takle avtoček ne, pa tudi ne kakšnemu slabemu popoldancu ki bi naredil polovičarsko delo.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees So apr 11, 2015 8:57 pm

čare je napisal/-a:Zakaj bi jemal rent a car če imaš svoj avto??Servis bo enkrat treba narest v vsakem primeru...200€ je materjala od oka + recimo 100€ delo in maš mir.

zakaj ? ne vem malo razmisli zakaj, jaz ti ne bom razlagal. :D

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So apr 11, 2015 9:24 pm

Ja res ne vidim razloga zakaj bi ob svojem avtu jemal rent a car.Niti se ne ve za kok časa gre nekam,niti al bo teh 7000 km delala po obrokih ali v kosu,servis bo treba enkrat ravno tako narest ti pa si se sedaj razpisal kot da avto še nikoli ni videl servisa...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So apr 11, 2015 10:23 pm

čare je napisal/-a:...in ja ta avtomobilček je totalno nezakompliciran kar se zobatega jermena tiče,ker rabiš samo jermen in napenjalec....

Kako pa je z vodno pumpo - pozabljena ali je ne rabi?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne apr 12, 2015 10:37 am

Je gnana z mikro jermenom in take jaz menjam ko spustijo.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 10 gostov