Nasveti in napotki ter povpraševanja...

uros11
Poznavalec foruma

Napake Golf 6

Napisal/-a uros11 To maj 26, 2015 2:50 pm

Ker je tema o 7, rabim par info o 6 in sicer sem opazil, da mi makina rjavi in sicer na koloni za prednjimi kolesi, tam spodaj, kjer se konča črna plastika, ki zapira prostor proti motorju in se začenjajo pragovi (začetek pragov). Lahko kako sliko, ko pride domov. Tam kamenčki pilijo barvo in rjavi. Eni imajo zavesice, moj jih nima. Razmišljam o naknadnem montiranju, sicer bo fasal luknjo v pragove. Jasno bi bilo potrebno sanirati rjo in prebarvati oba pragova v celoti (mojster mi je barval cela vrata, ker mi je odbilo cca mm2 farbe z vrat in me je skoraj kap).Ne eni strani imam bolj rjavo, ker sem pred leti speštal prag in je zgleda mojster malenkost previsoko namestil plastiko. Rjo sem videl pa šele pred kratkim. Sanacija bi morala biti podobna kot v uni temi s panti...

(berlingo ima celotne izpostavljene blatnike, pa nobene rje, nobenega peskanja)

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Re: Napake Golf 6

Napisal/-a yashica To maj 26, 2015 5:04 pm

uros11 je napisal/-a: Sanacija bi morala biti podobna kot v uni temi s panti...

Misliš mojo temo o rjavenju pod tečajem prtljažnih vrat??

V tisti temi sem na strani 2 prilepil sliko praga in pod njo napisal sledeče:

"Zasledil sem tudi to, da zna rjaveti na mestu označenem z rdečo, razlog je verjetno v zadrževanju vlage pod pasom tesnilne mase med pragom in blatnikom. Pri meni je ta del zaščiten z voskom.
Na dolgi rok bo vsekakor težava, ki se pojavlja že od mk4 naprej, ko pod blatnik tlačijo vpojno peno, ki zadržuje vlago"

Notranji del praga je pri mk6 podvržen rjavenju, enako kot pri mk4 in predvsem mk5 (enaka zasnova pragov in pritrditev blatnikov). Niti ni potrebno, da ti pesek tolče po spodnjem robu praga in posledično speska gumi zaščito in barvo pa bo predel vseeno znal rjaveti v notranjosti.

Servisi imajo navodila kako ravnati v primeru rjavenja na tem mestu, kar pomeni, da se proizvajalec zaveda morebitne pogoste težave (tudi pri mk6!).

Eni imajo zavesice, moj jih nima. Razmišljam o naknadnem montiranju

Zavesice ti bodo ubranile leteče kamenje, pojavil se bo pa drug problem - zažiranje v lak in predvsem povečano nabiranje svinjarije v samem predelu pragov.
Sam imam že od novega zavesice in sem pred montažo nalepil prozorno 150-mikronsko zaščitno folijo. Zavesice imam pa zadnja tri leta nameščene samo čez zimo in jih spomladi odstranim, ter notranji del pragov temeljito očistim nabrane svinjarije, ki samo pospešuje rjavenje.

Žal tudi to ne zadostuje povsem, ker sem pri letošnji demontaži opazil, da se mehuri zaščitni sloj (odstopa tudi cink zaščita) na notranjem delu blatnika (okrog dveh vijakov s katerima je blatnik privijačen v prag), po robu pločevine praga je bil pa že zametek rje. Presenečenje je bilo toliko večje, ker so mi morebitne težave poznane bolj podrobno in sem ravno zaradi tega avto temeljito zaščitil s tekočim voskom. Žal tudi to ne zadošča, ker gre za proizvodne napake proizvajalca. Tudi vpojna pena, ki jo tlačijo v blatnike je medvedja usluga pločevini in eden od razlogov za rjavenje.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr maj 27, 2015 8:22 am

yashica je napisal/-a:
Sam imam že od novega zavesice in sem pred montažo nalepil prozorno 150-mikronsko zaščitno folijo. Zavesice imam pa zadnja tri..... .

folija je odlična zadeva, samo tukaj se verjetno gre za prerjavenje od znotraj na vzven, če prav zastopim?

Zavesice kot dodatnazimska oprema :D Dobra pogruntavščina_ko menjaš gume še zavesice gor, spomladi dol - 5 minut dela, efekt odličen

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Sr maj 27, 2015 9:07 am

Ne, ne, rja je zunaj. Pa ne za plastiko, temveč tam, kjer se plastika konča pri pragu, tam je majhen delček praga, ki ga plastika ne pokrije (recimo par mm) in tam kamenčki brusijo farbo proč. Da pogledaš :shock: tisto rjo. Zavesice bi preprečile peskanje tistega dela. Bom zvečer poslikal to čudo od rje. Ideja bi bila tudi potistniti tiso plastiko za tistih par mm navzdol, če bi šla, vendar bi verjetno zjahal vijake in nato sploh ne bi držalo nič.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Sr maj 27, 2015 6:49 pm

sašo5 je napisal/-a:Zavesice kot dodatnazimska oprema. Dobra pogruntavščina_ko menjaš gume še zavesice gor, spomladi dol - 5 minut dela, efekt odličen

Tako je ;)

Vsaj pri meni so v zimskem posipanju več kot dobrodošle. Namontirane imam pa tudi zadaj, da mi pesek ne tolče po izpostavljenem delu odbijača.

@uros11 : Mi je povem jasno kje ti peska rob praga. Plastike pa ne moreš potegniti toliko dol, da bi ta rob tudi prekrila. Vsaj obstoječe luknje na kolotečni plastiki tega ne omogočajo. Za vijake in plastične vložke se ti ni potrebno bati... se dobijo na servisu novi in tudi cena ni pretirana.

Slike so od moje mk6...

Tebi peska označeni predel:
Slika

Rjavi pa mk6 tudi po notranjem delu in predvsem na stiku blatnika in praga (med dvema pločevinama), kjer je vmes tesnilna masa. V mojem primeru tam ni rje, ampak vosek. Predel, ki ga pokriva zavesica namažem z voskom, da nudi dodatno zaščito proti svinjariji, vlagi in predvsem - soli.

Slika

Poglej pa tudi zadnji del praga. Zadnje kolo izdatno meče pesek po izpostavljenem robu, sploh če imaš kakšna širša platišča z manjšim ET-jem (kolo pomaknjeno navzven).
1992 Fiat Uno 60 SX

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Sr maj 27, 2015 7:03 pm

Peska, ja. Bo hmali skozi. Passat ima tam eno lepo plastiko. Kaj je zadaj, sicer nimam pojma, niti nočem vedeti.
Priponke
IMG_3020.JPG
Golf rja
IMG_3022.JPG
Golf rja

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če maj 28, 2015 6:58 am

Kot so predhodniki napisali zavesce gor in bo mir. Osebno sem jih sam doma naredil po svojih željah, merah ker original so drage za tiste 4 kose plastike. Po naših kamnitih cestah bo vsak avto rjavel, razen če ni iz pleha
Lp

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Če maj 28, 2015 9:09 am

Ne vem zakaj nebi uporabili preprosto rešitev. Zdej kar je -je to rjo si boste morali kvalitetno sanirati, ampak v bodoče: Vzamete prozoren oz nevtralen plastidip - spucate podlago in ruknete lepo par slojev gor samo na te plehnate dele, ki so izpostavljeni. Pa ni vraga da vam to nebi zaščitilo vse skupaj. Če slučajno kaj popusti čez čas - ponoviš vajo, ampak mislim da super drži, če folk farba avte brez težav s tem.
Ali pa plačate katermu od fantov ki dipajo, da vam naredijo zadevo s to kombinacijo - rubber DIP, pa še Gloss čez:
http://www.plastidip.com/home_solutions ... lear_Gloss
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Ne maj 31, 2015 7:52 am

Na prvi sliki - zgornji predel - se vidi, da plastika ne sega do roba praga, kar bi bilo pravilno. Slabo tovarniško nameščena ali naknadno demontirana obloga??

Peska ti še višje od pričakovanja. Če je plastika nameščena ok, potem je nekoliko izpostavljen spodnji del, nikakor pa tako visoko. V nobenem primeru ne bi smelo tako stolči gumi zaščito, ki prvenstveno služi ravno tem namenu - zaščiti proti udarcem kamenja. Sploh ne vem, če si ta masa zasluži naziv "gumi zaščita", ker je kvaliteta porazna, oprijem na protikorozijsko zaščito pa nikakršen :evil:

Zakaj si čakal tako dolgo. Menda si ja že prej opazil, da ti lupi body??
1992 Fiat Uno 60 SX

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne maj 31, 2015 9:37 am

INFINITI je napisal/-a:Ne vem zakaj nebi uporabili preprosto rešitev. Zdej kar je -je to rjo si boste morali kvalitetno sanirati, ampak v bodoče: Vzamete prozoren oz nevtralen plastidip - spucate podlago in ruknete lepo par slojev gor samo na te plehnate dele, ki so izpostavljeni. Pa ni vraga da vam to nebi zaščitilo vse skupaj. Če slučajno kaj popusti čez čas - ponoviš vajo, ampak mislim da super drži, če folk farba avte brez težav s tem.
Ali pa plačate katermu od fantov ki dipajo, da vam naredijo zadevo s to kombinacijo - rubber DIP, pa še Gloss čez:
http://www.plastidip.com/home_solutions ... lear_Gloss

po moje je to res rešitev in praktično zastonj....

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Ne maj 31, 2015 10:36 am

yashica je napisal/-a:Na prvi sliki - zgornji predel - se vidi, da plastika ne sega do roba praga, kar bi bilo pravilno. Slabo tovarniško nameščena ali naknadno demontirana obloga??

Peska ti še višje od pričakovanja. Če je plastika nameščena ok, potem je nekoliko izpostavljen spodnji del, nikakor pa tako visoko. V nobenem primeru ne bi smelo tako stolči gumi zaščito, ki prvenstveno služi ravno tem namenu - zaščiti proti udarcem kamenja. Sploh ne vem, če si ta masa zasluži naziv "gumi zaščita", ker je kvaliteta porazna, oprijem na protikorozijsko zaščito pa nikakršen :evil:

Zakaj si čakal tako dolgo. Menda si ja že prej opazil, da ti lupi body??

Lupi boy je komaj sedaj opazil ;)
Naknadno je bila demontirana, ker je bil popravljan prag.
Tale plastdip bom poiskal nekje, obrusil rjo dol, poskusil premakniti plastiko navzdol, po možnosti na obeh straneh. Pa pogledal vsake toliko bom tudi. Še malo preveril, če še kje rusta (par luknjic od kamenčkov sem tudi opazil in tudi rjo tam). Tak da, še dobro je, tole so (menda) zaenkrat še malenkosti.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Če jun 04, 2015 11:50 am

Dobro preglej notranji predel in po saniranju prešpricaj z oljem Krown KL73 v spreju. Pred zimo obvezno ponovi postopek.
1992 Fiat Uno 60 SX
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov