Nasveti in napotki ter povpraševanja...

MSpro
Nov uporabnik

Nesreča z avtom in vse kar to prinese...

Napisal/-a MSpro Sr jun 03, 2015 12:55 pm

Nisem ravno dejaven uporabnik, zato me prosim ne napadite, če sem karkoli naredil narobe...

Imam avto Audi A4, letnik 2000, 1.9TDi (85Kw, 115KM)
Oprema je S-Line

Včeraj sem imel nesrečo, v kateri mi je nekdo z vzvratno vožnjo poškodoval odbijač, pokrov motorja in levi blatnik. Pustimo to, da avto nikamor ne potegne, ker je verjetno nekaj s turbino narobe (lahko da posledica trka ali pa zgol slučaj). Sicer poškodbe niso velike, tako da nebi bilo problema popravit avta.

Voznik je priznal krivdo, izpolnila sma evro obrazec, na katerem je napisal da priznava krivdo.

Kako je sedaj s tem, ali bom lahko uredil kaj na zavarovalnici, na koliko bi mi lahko ocenili avto, glede na to, da je avto star 15. let. Kako je potem če mi ocenijo totalko, koliko lahko dobim... ?
In kako se izognit temu, da bi me zavarovalnica nasrala, na kaj naj pazim... (ker vrjetno se bojo izgovarjal na vse načine, da nebi dnarja dal...) ?

Hvala za vse odgovore in pomoč!

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Re: Nesreča z avtom in vse kar to prinese...

Napisal/-a f.taunus Sr jun 03, 2015 1:06 pm

Ne vem, zakaj si že v štartu prepričan, da nekaj ne bo ok?

MSpro
Nov uporabnik

Napisal/-a MSpro Sr jun 03, 2015 1:17 pm

f.taunus je napisal/-a:Ne vem, zakaj si že v štartu prepričan, da nekaj ne bo ok?

Ne da sem prepričan, upam da je vse ok, samo želim preprečit nepotrebne komentarje kak sen neki zasral... :)

iDanijel
Nov uporabnik

Napisal/-a iDanijel Sr jun 03, 2015 1:55 pm

Imel podobno situacijo 3 leta nazaj. Od zavarovalnice dobil odgovor, da četudi povzročitelj nesreče prizna krivdo in to jasno napiše na evro obrazec, še ne pomeni, da je zgodba končana. rekli so mi, da povzročitelj, lahko to izjavo izpodbija pot pretvezo, da sem mu grozil. Zavarovalnica v tem primeru ne igra razsodnika ampak deluje po načelu deljene krivde.

Morda v razmislek...

Cenilec ti mora priznati, da se je turbina pokvarila zaradi trka in to vpisati v cenitveno poročilo.

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Pipita Sr jun 03, 2015 2:40 pm

A ni tako, da se ob nesreči izpolni evropsko poročilo? V primeru, da je škoda večja, pa pokliče policijo. Odvisno od situacije. Verjetno je priznanje že OK, le ne vem zakaj nista izpolnila evropskega poročila, ki je predviden za tovrstne primere.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr jun 03, 2015 2:48 pm

Povej še, kakšna razlika je zate med evro obrazcem in evro poročilom.

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Pipita Sr jun 03, 2015 2:50 pm

Imaš prav....malo površno sem prebral. Potem bi moralo vse štimat.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr jun 03, 2015 3:20 pm

Pogledli bodo evrotaks cenitev.....in nastalo škodo..Ocenli koliko je avto sedaj vredenj ( razbit) . Zračunali koliko bi prišlo popravilo....in če je popravilo + ocena avta večja kot je vredenj po eurotakso je to totalka.

Za moj primer je blo tko....
Clio 2003 letnik 170 tkm...

Vrednost po eurotakso 1400-1600 eur ( lani septembra)
Vrednost popravila.....1350 eur...
Totalka
Dobil izplačilo 930 eur.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr jun 03, 2015 10:26 pm

Kot prvo, evropsko poročilo je bolj tako, še vedno bosta oba mogla podat izjave kako se je nesreča zgodila in če nebo nihče kompliciral (npr. da si bi drugi premislil da je kriv), se bo vse dokaj hitro rešilo. Seveda pa bo zavarovalnica odločila kdo je in koliko kriv. Če se je to zgodilo na parkirišču, je žal deljena krivda.
Si že bil na ocenitvi avta? Greš na zavarovalnico od tistega, kateri se je zaletel vate, tam vse popišejo, poslikajo in ti naknadno pošljejo svojo ponudbo, katero zavrneš če bo premajhna številka, drugo pa nato sprejmeš ali pa tožba.

Dva moja primera:
- Peugeot 206 letnik 2005 1.6HDi, totalka, po evrotaksu avto vreden 5.200, dobil 3.800 (prva ponudba je bila 3.300). S tem si nisem mogel kupiti istega avta, sem pa kupil nekaj drugega.
- Peugeot 406 Coupe letnik 2000, se mi je nekdo zaletel v rit, ocena po evrotaksu okoli 1.800, dobil prvo ponudbo 1.100 in jo tudi sprejel, avto pa popravil.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr jun 03, 2015 10:36 pm

Avto bo v vsakem primeru ekonomska totalka.Prvo ponudbo zavrneš,drugo pobašeš avto zrihtaš z rabljenimi kosi in teraš dalje.

Uporabniški avatar
tr00per
Stalni uporabnik

Kraj: kransterdam

Napisal/-a tr00per Sr jun 03, 2015 10:41 pm

no, to je tud lahko riskantno... je brat pred leti imel karambol (clio 1, ravno obnovljen, kot nov), nekdo od zadaj priletel vanj, avto totalka. Dobil ponudbo od zavarovalnice (ne vem, kakšna vsota, s tem, da je prišlo do poškodb vratu pri njem in sopotnici), jo zavrnil, zavarovalnica v drugo dala nižjo ponudbo-200€, za kaj veš so pa rekli, naj vloži pritožbo na sodišče-za kar pa ni imel denarja.

MSpro
Nov uporabnik

Napisal/-a MSpro Če jun 04, 2015 6:40 am

Super, velik koristnih informacij...

Sej če dobim kakega jurja vn bo to dobr, za ta dnar zrihtam vse dele pa še turbino, ker dejansko ni velik škode, so pa odbijač, "hauba" in blatnik fasal neki... Se zavedam da sem imel srečo, da je ta človk podpiso obrazec in priznal krivdo, ker je on mene v rikverc zadel, pa nobene priče ni blo...

Kako pa bi lahko ocenil moj avto po evrotaxi? glede na to da je star 15 let... na dat.de ocenjujejo samo do 12. let stare...

Hvala!

Mim grede... ma kdo kako turbino za mojga (upam da je to dovoljeno pisat tu), če bo slučajno treba? Danes grem k mehaniku da pogledama v čem je problem... :)

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če jun 04, 2015 7:20 am

V čem je fora evropskega poročila, če se lahko krivec potem preprosto premisli.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Če jun 04, 2015 7:24 am

gecco je napisal/-a:V čem je fora evropskega poročila, če se lahko krivec potem preprosto premisli.

V tem da Policiji ni treba nič delat in da lahko zavarovalnice kasneje nategujejo. Včasih so bili kupončki je bilo tega precej manj.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Če jun 04, 2015 7:29 am

LeQuack je napisal/-a:
gecco je napisal/-a:V čem je fora evropskega poročila, če se lahko krivec potem preprosto premisli.

V tem da Policiji ni treba nič delat in da lahko zavarovalnice kasneje nategujejo. Včasih so bili kupončki je bilo tega precej manj.

Ne dovolj precizno. Recimo da si amortus pijan, in nabašeš nekoga na parkplacu. Kaj tebi amortus pjanemu pomeni da si kot povzročitelj nesreče lahko izpolnil poročilo? Ko si odgovoriš na to vprašanje, ti bo zelo jasno čemu je namenjen, predvsem :)

Vsekakor pa ni fora evrposkega poročila, da povzročitelj nesreče de facto priznava krvido in kot tako pomeni absolutno zavezujoče.

MSpro
Nov uporabnik

Napisal/-a MSpro Če jun 04, 2015 7:45 am

Ko sem govoril s kolegom, ki je odvetnik, je rekel da je to podpisan dokument in da nebi smelo biti problemov, vem pa da zavarovalnice probajo vse mogoče...

Drugače pa, ko sem pred leti imel nesrečo (takrat sem bil sam kriv, čeprav je tudi on prehiter pripeljal, samo se nebi dalo to dokazat) sem klical na policijo, da naredijo uradni zaznamek in so ga brez problema... v tem primeru pa me je policaj nadro, da se to ne dela in da tega nikol niso delal... Da lahko pridejo in naredijo celotn postopek, ali pa nič... Pomoje zato, da bi pokasiral...

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus Če jun 04, 2015 10:18 am

Evropsko poročilo ne govori o krivdi enega ali drugega, ampak gre zgolj za objekitvni opis okoliščin, v katerih je prišlo do nezgode. Krivdo oziroma upravučenost se nato naknadno ugotavlja na podlagi podanih zahtevkov na zavarovalnici.

Uporabniški avatar
tr00per
Stalni uporabnik

Kraj: kransterdam

Napisal/-a tr00per Če jun 04, 2015 10:21 am

MSpro je napisal/-a:Super, velik koristnih informacij...

Sej če dobim kakega jurja vn bo to dobr, za ta dnar zrihtam vse dele pa še turbino, ker dejansko ni velik škode, so pa odbijač, "hauba" in blatnik fasal neki... Se zavedam da sem imel srečo, da je ta človk podpiso obrazec in priznal krivdo, ker je on mene v rikverc zadel, pa nobene priče ni blo...

Kako pa bi lahko ocenil moj avto po evrotaxi? glede na to da je star 15 let... na dat.de ocenjujejo samo do 12. let stare...

Hvala!

Mim grede... ma kdo kako turbino za mojga (upam da je to dovoljeno pisat tu), če bo slučajno treba? Danes grem k mehaniku da pogledama v čem je problem... :)

z ocenjevanjem po eurotaxu sem se ravno prejšnji teden srečal sam pri uvozu avta v SLO iz D. Ker je avto prestar, so za osnovo za odmero davka v mojem primeru enostavno vzeli ceno najcenejšega enakega avta naprodaj v Nemčiji.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če jun 04, 2015 10:40 am

f.taunus je napisal/-a:

Evropsko poročilo ne govori o krivdi enega ali drugega, ampak gre zgolj za objekitvni opis okoliščin, v katerih je prišlo do nezgode. Krivdo oziroma upravučenost se nato naknadno ugotavlja na podlagi podanih zahtevkov na zavarovalnici.

Nimam poročila pred sabo, ampak če se ne motim je en del poročila tudi priznanje krivde enega od udeležencev. Ali ni?
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus Če jun 04, 2015 10:59 am

gecco je napisal/-a:
f.taunus je napisal/-a:

Nimam poročila pred sabo, ampak če se ne motim je en del poročila tudi priznanje krivde enega od udeležencev. Ali ni?

Ni. http://www.zavarovanec.si/dokumenti/evr ... rocilo.jpg
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 11 gostov