Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Kolesni ležaj se oglaša...

Napisal/-a sonic To jul 14, 2015 9:39 am

Začel mi je ružiti ležaj v sprednjem kolesu na voznikovi strani (Chevrolet tahoe l. 1997, prevoženih 136 kkm). Najprej sem mislil da je morda kaj z gumo, pa sem dvignil avto in zavrtel kolo, se sliši malo hrupa; se tudi opazi da je malo lufta če primem kolo in ga premikam levo-desno (kak milimeter ali dva, se skoraj ne opazi na oko, a čutim v roki). Malo lufta je tudi na zadnjem kolesu na voznikovi strani.

To bo treba vsekakor urediti, ampak me zanima, a se to zelo mudi in moram nehati voziti avto, ali bo še zdržalo nekaj sto kilometrov?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Re: Kolesni ležaj se oglaša...

Napisal/-a Fan To jul 14, 2015 9:48 am

V koliko se s prostimi rokami čuti zračnost kolesnega ležaja 1mm ali 2mm, je to na cesti, ko je obremenjeno, veliko več. Ste prepričani, da je zračnos v ležaju? Se je privilo matico ležaja in ponovno preverilo?
Načeloma ni panike pri majhni zračnosti, v praksi pa se je pokazalo, da se lahko napaka samo širi ( poškodba ABS senzorjev, notranji del ležaja se obrne na osovini....................... ), posledično so poravila dražja.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 To jul 14, 2015 10:26 am

Jao bože. Ležaj tuli, kaj naj nardim? Ja p!zda, pejt na burek, mogoče bo nehal.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To jul 14, 2015 11:04 am

Ti lahko iz izkušenj povem da se lahko še voziš, ampak moraš imeti v glavi da je ležaj fuč in voziti temu primerno, torej podiranje rekordov odpade. Je pa seveda najboljše da se to čimprej zrihta, kam daleč se pa tudi nebi vozil da kje ne ostaneš na cesti.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica To jul 14, 2015 11:29 am

Zdrži 100-500-2000-5000km....bo pa zmer bolj nabijal in bo tud moteče med vožnjo.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr jul 15, 2015 12:14 am

Še tale podatek: zvok skorajda izgine v desnem ovinku (torej ko je kolo na voznikovi strani obremenjeno). Kolikor raziskujem, je pri izrabljenem ležaju pričakovati obratno... No, upam da mi jutri uspe dati mehaniku za pogledat, pa bo morda ugotovil.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Sr jul 15, 2015 2:21 am

Mogoče je pa plehnata zaščita diskov slaba in zato "ruži". Imam isti problem, zaščita čisto pregnita, a sliši se kot da bi bil ležaj fuč.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr jul 15, 2015 6:44 am

sonic je napisal/-a:Še tale podatek: zvok skorajda izgine v desnem ovinku (torej ko je kolo na voznikovi strani obremenjeno). Kolikor raziskujem, je pri izrabljenem ležaju pričakovati obratno... No, upam da mi jutri uspe dati mehaniku za pogledat, pa bo morda ugotovil.

Če se prav spomnem formule, potem gre takole: Če neha ružit v desni ovinek, potem je fuč levi ležaj.In obratno. Zakaj? Ker je v ovinku bolj obremenjen in ga stisne.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr jul 15, 2015 7:00 am

Če neha ružit v desni ovinek je kriv desni ležaj, ker levo kolo v desni ovinek najbolj trpi
Lp

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr jul 15, 2015 10:26 am

Tu so tri možnosti: luft, ruženje ležaja in kombinacija obojega. Ležaj vsekakor LAHKO ruži BREZ lufta. Obraten scenarij je mogoč a manj verjeten. Luft je hujša poškodba ležaja in težko je pričakovat, da ne bo tudi ružil. Možno pa je, da je ruženje manj glasno in se ga težje zazna.

V primeru (samo) lufta bo obremenjeno kolo manj ružilo, v primeru samo poškodovane tekalne površine/kroglic ležaja pa bo obremenjeno kolo bolj ružilo.

Če imaš luft je zadeva bolj resna in bi bila menjava vsekakor priporočljiva (beri: bolj ali manj nujna, čim prej).

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr jul 15, 2015 6:20 pm

Danes hiter pregled pri mehaniku in pričakovana ugotovitev: ležaj za zamenjat, grem takoj naročit, avto medtem na počitek.

Verjetno se mi pa splača naročiti in potem zamenjati ležaj tudi na drugi strani, kajne.

Morda tudi ležaje na zadnjih kolesih ali je to slednje nepotrebno? (ker sem začutil nekaj lufta tudi na zadnjem kolesu, prav tako na voznikovi strani, na sovoznikovi ne spredaj ne zadaj sicer ni nič čutiti.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Sr jul 15, 2015 9:11 pm

Drug ti bo lahko crknu jutri ali čez 5-15-30.000km, men je šel najprej desni, čez 5000km še levi, mehanik je računal 15 evrov/kos/menjava, ampak za zadnjega k se samo dol potegne in druzga da gor.
Menjaj oba pa imaš mir.

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a MatejW Če jul 16, 2015 6:39 pm

sonic je napisal/-a:Danes hiter pregled pri mehaniku in pričakovana ugotovitev: ležaj za zamenjat, grem takoj naročit, avto medtem na počitek.

Verjetno se mi pa splača naročiti in potem zamenjati ležaj tudi na drugi strani, kajne.

Morda tudi ležaje na zadnjih kolesih ali je to slednje nepotrebno? (ker sem začutil nekaj lufta tudi na zadnjem kolesu, prav tako na voznikovi strani, na sovoznikovi ne spredaj ne zadaj sicer ni nič čutiti.

Menjaj ko bo tud drug zacel "tulit",....
Nevem zakaj bi menjaval, če je še ok,... lahko da bo ok še dolgo,....
Slika

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Pe jul 17, 2015 11:22 am

Jaz tudi ne bi menjal obeh. Ležaj, če je fuč, je fuč, če ni pa ni...obnašal se bo enako, ni to vzmetenje pa puše in zglobi, ki ti direktno vplivajo na geometrijo in obnašanje podvozja. Možno, da je bil kdaj kak udarec v to kolo ali pa je tesnilo ležaja spustilo zaradi xy razloga, in bo drugi zdržal precej več časa. Nenazadnje pa več stroška z montažo ne bo, ker razkopat moraš za vsakega posebej enako, edino na dvigalo ga boš dvakrat stavil.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe jul 17, 2015 11:42 am

Menjat oba kolesna ležaja je bedarija, če je en dober. Drugo bi bilo, če bi bila na isti strani in bi delno imel razdrto tudi za drugi ležaj potem bi se splačalo
Lp

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Pe jul 17, 2015 12:15 pm

Tako je tudi moj mehanik rekel ko sem ga vprašal če se to menja v kompletu (na eni osi) in sem nato menjal samo enega, drugi še vedno drži pa je tega že cca. 10.000 km nazaj.

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Pe jul 17, 2015 6:05 pm

Da ni blokiranje zavor zakurilo ležaja ? .... najprej leva stran nasrka od korozije na zavornem sistemu.

Ob menjavi ležaja je potrebno urediti (prečistiti in podmazati) zavore.

Lp.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic So jul 18, 2015 10:10 pm

Bom najbrž vseeno menjal oba naenkrat. Itak sem naročil komplet-par (btw, itak ne prodajajo posebej ležajev, ampak kar celotno pesto, par za obe sprednji kolesi pa stane 110 dolarjev...). Menjava pa tudi ni pretirano komplicirana, kolikor gledam tukajle: https://www.youtube.com/watch?v=37Ro3lV-vws, in bi skorajda lahko menjal sam, čeprav bom vseeno dal menjati znancu avtomehaniku, nabjbrž bom hkrati dal zamenjati še vse puše, kar sem itak imel v planu enkrat sedaj dati zamenjati.

Uporabniški avatar
Black_Racer®
Poznavalec foruma

Kraj: Toti Cjele

Napisal/-a Black_Racer® So jul 18, 2015 10:20 pm

KAj tak komplicirate če je tolk zmotno da tuli se menja samo tega ko tuli pa še drago ni nekaj in sproti se pogleda če ima še kaj zračnosti vilice,..., pa zavore in je to to ;)
1 3 5
2 4 6 R

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne jul 19, 2015 9:15 am

Davnega leta na R5 se je men oglašal ležaj...pa še ni bilo neke sile....dokler se ni lih v ovinko...."vsipal"...in kolo je doblo skoraj 10 zračnosti....ni blo lih fajn potem zvozit tist ovinek...

Ja enak je narjeno kot pri Jeepu....Komplet pesta z abs senzorjem....vse skupaj na treh M8 vijakih. Mala malca za vsakega mehanika.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 14 gostov