Napisal/-a martin11 Po jul 20, 2015 10:05 am
Pozdravljeni
Imam Renault Clio 2004 z 1.5 dci motorjem, 60 KW (82 KM) in 180.000 prevoženimi kilometri. Porablja olje, cca nekje 1l/1000 km. Ali bi mi lahko povedali, kako bi lahko sam z neko visoko verjetnostjo ugotovil, kaj je krivo za porabo olja. Rad tudi sam kaj popravim, tako da če se le da, bi prosil, da mi ne svetujete obisk mehanika v prvem koraku.
Kolikor se razumem, bi lahko olje izgubljal:
- nekje pušča kakšno tesnilo in olje odteka na tla (ni opcija, ker madežev ne puščam in motor je k sreči suh ko poper)
- turbina
- batni obročki
- tefloni
- tesnilo glave
- še kaj?
Avta časovno nimam dolgo, zgleda da je bil servisiran po predpisanih intervalih (seveda 100% ne vem). Naredil sem z njim cca 10 000 km. Poraba pri večinoma avtocestni vožnji (110 - 120 km/h) po BC 3,7, preračunana pa 4,3-4,4 l/100 km. S klimo. Ne zdi se mi pretirana. Tudi pelje se lepo, potegne ok, turbina ne žvižga.
Kolikor vidim v ogledalih, med vožnjo ni opazit dima. Ko pohodim gas, se rahlo pokadi črno. Ali pa če avto za mano sveti z lučmi, se vidi ne-močan svetel dim. Antifriza ne izgublja. AMPAK. Zjutraj pred vključitvijo na avtocesto prevozim 7 km umirjene vožnje po lokalni cesti. Ko pa se spravim na vključevalni pas in začnem pospeševat, takrat pa kadim. Svetlo. ALi je modro ali belo, pa žal ne ločim. Ali je sploh lahko kaj drugega kot olje. Ko to kasneje probam ponovit, mi ne uspe več.
Kaj torej svetujete? Kako bi lahko sam ugotovil, ali je turbina vzrok ali motor. Pri motorju verjetno preko testa tesnosti (tesnilo glave?) in kompresije (obročki?)? Kaj pa tefloni?
Sem še pozabil kak detajl?
Ker liter na tisočko je za moje pojme kar količina, ki bi se nekje morala videt