Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Kraj: Ilirska Bistrica

1.9 TDI AGR - cukanje in težave s klimo

Napisal/-a martin94 To sep 08, 2015 5:34 pm

Pozdravljeni!

Pri moji Octaviji (motor 1.9 TDI 90km, koda motorja je AGR) se je začelo dogajati, da občasno ob pospeševanju in tudi pri zaviranju z motorjem (spuščen gas) avto cukne, enkrat pogosteje, enkrat manj, vendar sedaj vse bolj pogosto. Filter goriva je bil menjan 10.000 km nazaj, zračni filter tudi, naslednja menjava olja me čaka čez cca. 3000 km. Opazil sem, da je pri EGR ventilu vse mastno, je morda v tem težava, čeprav je takšno že skoraj eno leto in mi do zdaj ni cukal nič?

Druga težava se pa tiče klimatske naprave: občasno ne deluje, pred pol leta na novo napolnjena in je bil takrat tudi sušilec zamenjan, 14 dni nazaj pa je bilo potrebno dodati 15g plina, za kar je verjetno kriva gibka cev klime, na kateri je tudi opazit madeže od hladilnega sredstva. Danes mi zopet ni pihalo mrzlo in sem zato pri vžganem motorju opazoval jermenico kompresorja klime. Opazil sem, da ob ugasnjeni klimi (ECON nastavitev) notranji del stoji na miru (kar seveda more), ko pa se vklopi pa je tudi na miru in se občasno s težavo zavrti za par cm, celega obrata ne zmore. Ali je kompresor v okvari (čeprav dvomim, ker ko ne "šteka" mi hladi brez problema) ali je morda že elektromagnetna sklopka kompresorja zelo obrabljena in potrebna zamenjave? Avto ima navsezadnje preko 320.000 prevoženih km.

Upam da sem zadosti podrobno opisal zadevo, vnaprej hvala za pomoč ;)

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Re: 1.9 TDI AGR - cukanje in težave s klimo

Napisal/-a RedBaron To sep 08, 2015 6:29 pm

Glede klime, probaj notranji del jermenice (tisti ki je povezan z osjo kompresorja) zavrtet na roke (ampak ne takoj po uporabi klime), mora se vrtet brez velike sile.

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Sr sep 09, 2015 6:25 pm

Zavrtet ga ne morem, ker je kompresor tako globoko pod motorjem, da ga z roko nikakor ne dosežem.

Danes pa smo opazil, da je cukanje pogojeno z "nedelovanjem" kompresorja, opazilo se je tudi, da je blažilnik treskljajev mikrojermena (kataloška 038145284) v slabem stanju oz. je spustil olje. Danes se ga je tudi priklopilo na tester (hvala @mtl ;) ) in se je dobilo nekaj zanimivih vrednosti:

Slika

Zdaj za pomen tega pa prosim koga ki se bolj spozna na te parametre ;)

Kakšnih zabeleženih napak pa ni bilo prisotnih, tako da gre tukaj verjetno za napako mehanskega izvora...

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr sep 09, 2015 8:18 pm

in ker parameter bi rad da se pokomentira?
kle vse ok zgleda.
saj ti lahko mtl pokomentira parametre,sj se razume v te zadeve..
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Sr sep 09, 2015 9:59 pm

Begajo me različne vrednosti vbrizga pri posameznih cilindrih, ali je takšna deviacija med valji normalna?

EDIT: sem našel, da naj bi bile razlike med -2 in 2 v mejah normale, tako da je zelo verjetno zabit EGR in napenjalec mikrojermena za zamenjat, vsaj upam da je temu tako :roll:

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr sep 09, 2015 10:17 pm

To ni vbrizgana kolicina.
a hoces rect da 3 cilinder ne dela?
to je popravek...odstopanje od željene vrednosti..(sestevek vse mora biti 0 to pomeni da motor laufa mirno)
količino regulira motorno racunalnik glede na obrate motorja po vsakem "vzigu"
vbrizgana količina je eno vrsto višje
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Uporabniški avatar
martin94
Novinec

Napisal/-a martin94 Po sep 21, 2015 6:52 pm

Evo, diagnoza je sledeča: sklopka kompresorja je fuč, kompresor sam je tudi že v zadnjih zdihljajih, tako da se ga bo menjalo in tudi napenjalec mikrojermena in to naj bi bilo to ;)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 12 gostov