Nasveti in napotki ter povpraševanja...

titanius
Uporabnik

Čuden zvok pri dodajanju gasa Peugeot 307

Napisal/-a titanius Ne jan 17, 2016 9:39 pm

Pozdravljeni,

Sem nov tukaj na forumu, dejansko sem se odločil, da Vas povprašam za pomoč, saj že trije mehaniki niso odkrili kaj se z avtom dogaja.

Pa bi kar povedal svojo zgodbo, se opravičujem vnaprej če bom predolg.

Imam Peugeota 307 1,6 16V bencinarja 2003 letnik hatchback. V lasti ga imam skoraj 3 leta. Teden dni po nakupu se mi je prižgala lučka za diagnozo motorja, tester odkril, da je katalizator v okvari vendar se nisem sikiral, saj je avto bil v garanciji in je avtohiša dala obnovit katalizator. Leto kasneje težave s plini, odkrili, da je napočil izpušni kolektor na treh mestih. Zvok avta je takrat bil zelo čuden, ko si dajal gas je izgledalo kot da nekje vhaja zrak, kot da ga nekaj duši. Zamenjal izpušni kolektor in dihtungo (250€), zvok je ostal isti, vendar malce manjši, plini pa so bili kasneje v normali. Kar naenkrat je tak zvok ob dodajanju gasa ponehal, a čez 2 meseca se je ponovno pojavil, od takrat je prisoten še danes. Kaj bi lahko to bilo? Naj omenim, da je velik servis opravljen, lučka na armaturki ne gori nobena, mali servisi delani vsakih 14-15.000.. Avto sem peljal k trem mehanikom, noben ni odkril kaj bi lahko bilo. Jermenico glavne gredi nisem menjal, sem naročen v sredo zjutraj da bodo na servisu zamenjali, morda je kaj do tega saj malo škripne ko daš gas in ta zvok se pojavi(kot da zrak uhaja). Naj omenim da se tak zvok sliši tudi ko recimo pospešuješ sredi vožnje, od prve do četrte prestave avto potegne do skoraj 6000 vrtljajev brez problema, pri peti prestavi pa je problem, po ravnem nad 140 ga skoraj ne spraviš, po bregu pa gre do 190 oz. do blokade.. Ta zvok pa se sliši iz desnega dela motorja, jermen je bil menjan, tak zvok pa je bil tudi pred menjavo jermena.. Upam da nisem stvar preveč zakompliciral, bi pa prosil za pomoč če kdo slučajno kaj ve. Avto je imel 92000 ko sem ga kupil, sedaj ima 135000, ostalo dela vse brez težav, z avtom izredno zadovoljen, samo ta zvok mi gre na živce pa tudi včasih bi ga človek malo pritisnil po ravnem ne samo po bregu dol :D :lol:

Zdaj pa če ima kdo kakšno idejo pa kar na plano z njo.

Lp.

titanius
Uporabnik

Re: Čuden zvok pri dodajanju gasa Peugeot 307

Napisal/-a titanius Ne jan 17, 2016 11:14 pm

Pozabil sem dopisat še, da ležaj alternatorja nisem menjal, zračni filter tudi ne in pa nikakor se ne morem spomniti, če je mehanik ob menjavi seta zobatega jermena zamenjal tudi mikro jermen, ga bom jutri povprašal. Verjetno je kaj na pogonu, saj je zvok prisoten le ob dodajanju plina, v prostem teku dela normalno, ni nobenih nihanj vrtljajev niti ko je mrzel.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po jan 18, 2016 12:05 am

Pelji na Rodex (Radomlje), oni naj bi bili najboljši pežojev servis

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius To jan 19, 2016 5:41 pm

Torej nihče nič neve? :( sj razmišljam da bi ga prodal pa kupil dva cliota, enega za ženo pa enega zase. Saj avto dela kot ura, več kot 150 tko ne smeš vozt haha :lol: bomo vidli. Sprašujem pa se če bi to lahko bilo zaradi tesnila glave. Nisem nikoli menjal tega.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 To jan 19, 2016 5:57 pm

1x1 je, da nekje vleče/spušča fouš "zrak"... Kje, bi se najbrž ob ogledu moralo videti, sploh če se zadeva res tako sliši... Ste prepričani, da ni spet kolektor Morda pri sesalnem...?

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius To jan 19, 2016 6:07 pm

Izpušni kolektor je bil julija zamenjan, sesalni pa ne. Ima morda sesalni kolektor kakšne veze z plini? Se mi zdi da ne? Fake zrak ja, odličen izraz, ampak na žalost je res to ja, prestava pa vsaka gre do 6000 vrtljajev, peta prek 140 po ravnem velik problem dobit. Bi morda lahko bilo kaj na ležaju alternatorja? In potem posledično avto ne dobi vso potrebno energijo? Na kateri strani motorja pa sploh je sesalni kolektor? :S na te kolektorje se glih tolko ne spoznam, izpušni vem kje je. Morda je kaj na tesnilu/dihtungi med izpušnim kolektorjem in katalizatorjem? Zvok prisoten le ob dodajanju gasa oziroma pospeševanju. V prostem teku dela normalno.

Hvala za odgovor. Lp

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To jan 19, 2016 6:40 pm

Mene trenutno najbolj moti da ne potegne čez 140 oz. težko. Je motor v fazi al je tisti ki je menjal jermen falil fazo?

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius To jan 19, 2016 6:59 pm

Po bregu navzdol gre vse do blokade samo po ravnem ne gre. Je možno tudi, da je avto zamorjen? Prejšnji lastnik upokojenec, jaz sem ga pol malo gnal, pa skoraj povzročil katastrofo(sem se malo umiril), pol pa spet začel bolj pritiskat. Sem našel na drugem forumu nekoga z 607 HDI 2.2 Peugeotom pa mu je od 160 do 190 vlekel več kot 20km vožnje in je na koncu spucal sesalni kolektor pa pravi, da gre do 200 brez problema, prej pa mu je z vsako prestavo vlekel ko norc, tako kot moj - danes poskušal, 1. prestava 6000 vrtljajev z lahkoto, ostale tri prestave tud, danes sem ga skoraj do 150 po ravnem spravil, morda je kaj na zamorjenosti?

Sem pa blizu Kranja, če kdo pozna koga, ki zna dobro in dokaj ugodno očistit sesalni kolektor, bi prosil za kontakt, morda pa se odločim kaj xD
Prehitevat se pa z njim ne bojim saj potegne odlično z nižjimi prestavami; zadnjič sva se tekmovala s kolegom, isti avto le da je njegov dizl 1.6 HDI, ista moč in je moj gladko prej nabral do 130 kot njegov a je njegov kasneje bolje šel od mojega, ko se pri 140 pojavi problem nabiranja.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To jan 19, 2016 9:16 pm

Bencinarji nimajo težav z zapacanostjo kolektorja,ravno tako ne dizli ki so normalno voženi.Tisti ki šaltajo pri 1500 obratih niso normalno voženi (dizli)...

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius Sr jan 20, 2016 5:42 pm

Danes sem ga peljal še k enemu mehaniku, pravi da imam katalizator zamašen a vendarle dovolj prepusten, da ne prižge lučke.. Je možno? Nov katalizator skupaj z delom stane okrog 450€ na pooblaščencu, to je pa ogromno denarja glede na to da človek dela za nekaj več kot minimalca :S Morda kdo pozna koga, ki ima kak rabljen katalizator a dobro ohranjen, da bi vsaj zamenjali vse skupaj pa preverili če bo zvok še prisoten? Če ni zvoka, potem je kat, če pa je pa moram potem napako iskat drugje. A vendar mi malo smrdi, da ni kat, saj sem ga obnavljal 2 leti in pol nazaj, bral pa sem da to kar zdrži par let. Če bi bil kat, potem tudi na plinih na tehničnem ne bi skos prišel? Za sondo pa tudi ne verjamem, da bi bilo kaj na njej, saj sonda vendarle prikazuje le podatke? Ta zvok se na testerju verjetno ne da odkriti, saj ni nobene lučke. Ga bom en dal odpeljal na preventivni pregled plinov, če meritve ne bodo v zelenem potem je zagotovo kat, ali pa da preverim ponovno izpušni kolektor. So morda kje kakšne zračne cevke, mogoče je pa kakšna napočena pa tam vhaja ven? Nevem več xD

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr jan 20, 2016 6:23 pm

S testerjem se lahko pogleda kakšne podatke pošilja kisikova sonda ............................... po podatkih se ve tudi v kakšnem stanju je katalizator.
Res mi ni jasno, zakaj bi tlačili na vozilo rabljen kat., če je bil ( res ? ) obnovljen pred 2 letoma, se ga da lepo ščistiti.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius Sr jan 20, 2016 9:34 pm

Fan: Morda poznaš koga, ki zna to preko testerja preverit in če bo potrebno, ta katalizator tudi spucat? Sicer malo sumiram, da to niti ni bilo obnovljeno, da mi je morda 'podtaknil' rabljen kat, saj je mehanik bil povezan z avtohišo, avtohiša pa je takrat krila večji del denarja, jaz sem dal 30% zneska, on pa 70%.. Če poznaš koga, ki bi priklopil na tester, pa da me ne bo obral kar povej :D sem pa iz Tržiča, do neke mere daljavo bi se zapeljal, kaj predaleč pa malo težje xD

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr jan 20, 2016 11:09 pm

Sam sem iz Ljubljane, imate pa bližje uporabnika: abbe in zlica22, za druge v vaši bližini pa ne vem.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr jan 20, 2016 11:21 pm

Če imaš IR merilnik temperature lahko izmeriš temp. pred katalizatorjem in za njemu. Tako lahko tudi izveš ali je res zanit oz delno zabit.

Bolj ko bo zabit većja bo temp. razlika pred oz za njim.

ps.: pri meritvi mora motor obvezno delovati
Lp

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius Če jan 21, 2016 3:16 pm

Peljal k AG Gantar-ju v Naklo in pravi, da je katalizator zamašen. Nov stane 290€, z menjavo okrog 350€. Obnovljen je enkrat že bil in pravi, da se to ne more obnavljat še enkrat.. Morda kdo pozna koga, ki ima rabljenega? Pač da bi ga samo zmontiral gor na avto pa da probamo, če je res kat.

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius Pe jan 22, 2016 9:31 pm

Dal avto na avto.net in ga prodal. Seveda sem ga prodal za zelo nizko ceno, kupec je bil mehanik po poklicu in tudi pravi, da je katalizator zamašen. Zdaj pa treba kupit kaj drugega xD
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 2 gostov