Nasveti in napotki ter povpraševanja...

HitriZajcek
Novinec

Re: DSG Menjalnik.

Napisal/-a HitriZajcek So jan 18, 2025 7:31 pm

D12J12 je napisal/-a:Jaz nekega cukanja nisem občutil pri Passatu 2023 in 7 stopenjskim DSGju. Edino kar me je zmotilo je bil zamik med pritiskom na stopalko za plin in premikanjem, daš gas on si pa vzame čas :lol: in pa seveda nenehno prestavljanje v nevtralno. Smo nekako reševali v sport načinu in ročnim prestavljanjem.

Čemu pa to "nenehno" prestavljanje v nevtralno (N)? Pri Volvotu (Aisin, torque converter) gre v N samo v avtopralnici, da ga zadeva lahko pomika naprej :lol: Parkiran je v P, med vožnjo je v D (oz. R), tisti N skoraj kot da ne obstaja.

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 So jan 18, 2025 8:02 pm

Vedno ko spustiš gas avto prestavi v N, da kao jadra, če si pa navajen zaviranja z motorjem je pa ta funkcija moteča.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Ne jan 19, 2025 12:32 pm

Da bo malo bolj jasno glede zamika ter kaj naredi razliko po spremembi vrednosti v VCDS/OBD11 je najlažje ponazorit s koordinatnim grafom (od pritiska stopalke za plin do premika/učinka) malce matematike in fizike:
Priponke
postopno_vs_linearno.png
  • Vorsprung durch Technik | Progress through Technology

HitriZajcek
Novinec

Napisal/-a HitriZajcek Ne jan 19, 2025 1:00 pm

D12J12 je napisal/-a:Vedno ko spustiš gas avto prestavi v N, da kao jadra, če si pa navajen zaviranja z motorjem je pa ta funkcija moteča.

Aha, ajz sem glede na napisano mislil da sam kar naprej pretikaš v N in mi res ni bilo jasno zakaj :D

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To jan 21, 2025 1:11 pm

Pri jadranju se v bistvu izpiše D brez številke, ki označuje prestavo. Izpis N se pojavi samo, ko je ročica fizično v N in to je nekaj čisto drugega. Samo toliko, da vemo za kaj gre... ;)

V položaj N se sicer med vožnjo naj ne bi pretikalo, ker se menjalnik takrat ne maže, vsaj tako piše v navodilih. N naj bi bil primarno narejen zato, da se lahko potisne ugasnjen (pokvarjen) avto.
Antiznačkar po prepričanju

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden To jan 21, 2025 1:56 pm

Dsg 6 stopenjski meni nikoli ne premika med vožnjo v D. 2017 letnik. (Lebdenje)

Medtem ko 2022 7stopenjsko dsg, to naredi le občasno...zagotovo ni vedno ko spustiš gaš. Najraje takrat ko se spuščaš po klancu recmo in spustis gaš. Lahko ga pa tudi sam občasno sprožiš, recmo spustiš gas in ostane v prestavi, samo malo tapneš gaš in premakne v D. (lebdenje). Včasih celo pride malo prov.

Meni nič moteče
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 3 gostov