Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Dizzy
Novinec

Vibracije pri zaviranju

Napisal/-a Dizzy So feb 27, 2016 11:55 am

pozdravljeni,

vozim Hondo Civic 2012 in zadnje čase opažam, da se pri zaviranjih pri višjih hitrostih (AC, 130 km/h) pojavljajo vibracije. na izvozu, npr., vibracije okoli 60 km/h tudi prenehajo, pri zaviranjih po mestu vibracij ni. je lahko da so pnevmatike (zimske ContiWinterContact TS850, na Rial alu platiščih, prva sezona).

opažam tudi, da pri višjih hitrostih začnejo pnevmatike "zvoniti" - težko opisat zvok, ker je res tak, specifičen, zveneč, me spominja na stare košarkaške žoge, ko si jo odbijal, in je zazvonila, je ta je pač tu to zvonjenje prisotno cel čas, predvsem na mokri cesti. gume drugače dobro držijo, poraba normalna, edino vibriranje pri zaviranjih in pa to zvonjenje. pri letnih vibriranja ni bilo (Fulda SportControl na original hondinih aluplatiščih). sklepam, da so te vibracije zaradi zimskih gum? kako torej te vibracije čimbolj omiliti? do včeraj sem vozil na 2.2/2.3 napumpane, včeraj sem dvignil na 2.4, pa se mi je zdelo rahlo boljše - na koliko imate vi napumpane pnevmatike?

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Re: Vibracije pri zaviranju

Napisal/-a DePalmo So feb 27, 2016 8:14 pm

TS850 niso ravno tihe gume, mogoče je to to.

Da ti vibrira med zaviranjem so ponavadi krivi zviti diski, če bi bile gume, bi ti vibriralo skos, najbolj opazno bi bilo med 70 in 110, nad 130 pa skoraj neha.

Dizzy
Novinec

Napisal/-a Dizzy Ne feb 28, 2016 12:20 am

zviti diski? ko sem imel letne gor ni nič vibriralo, servis sem imel narejen pred kratkim, sem še prav opozoril na zavore in je menda vse okej.
predvsem pri močnem zaviranju je tako, tak en tipičen rrrrrrrrr bi se lahko reklo in nekje okoli 60, 70 km/h tudi poneha potem.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne feb 28, 2016 12:56 am

DePalmo je napisal/-a:Da ti vibrira med zaviranjem so ponavadi krivi zviti diski, če bi bile gume, bi ti vibriralo skos,

X2

Lahko so zavorni diski ali pa zavorne ploščice - izgubljanje tornosti
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Ne feb 28, 2016 1:00 am

Zvite diske s prostim očesom neboš videl, razen če si Superman, tako da ti tega enostavno ne morejo povedati/pogledati na servisu. Diski se lahko zvijejo iz danes na jutri če jih še vroče zaliješ z mrzlo vodo (naprimer da bi na polno bremzal, nato pa zapeljal čez lužo). Če imajo še dovolj "mesa", se jih postruži, drugače pride v poštev samo menjava.

AssKicker
Stalni uporabnik

Napisal/-a AssKicker Ne feb 28, 2016 10:18 am

mehaniki lahko to vidijo, ponavadi imajo eno urco, katero namestijo nekam na aksšenkl ali pa na amortizer, iz urice ven je pa en vzvod, katerega nasloni na disk, ter ob vrtenju diska na pestu preveri če je disk kej kriv... :)

rs5
Novinec

Napisal/-a rs5 To apr 05, 2016 7:11 am

Kolikšna je še "dopustna"toleranca pri zvitosti diska,je to stotinka,dve,tri...pet?Sprašujem pa zato ker mi pri zaviranju malo trese pa sem pomeril disk in opleta za 0,01mm.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 To apr 05, 2016 7:19 am

rs5 je napisal/-a:Kolikšna je še "dopustna"toleranca pri zvitosti diska,je to stotinka,dve,tri...pet?Sprašujem pa zato ker mi pri zaviranju malo trese pa sem pomeril disk in opleta za 0,01mm.

Verjetno ti je počil disk oziroma med diski so popustili distančniki zračno hlajeni in zato počasi začne vibrirat, enako je meni naredilo sedaj pa že oreng vibrira in trese pri močnem zaviranju. Menjava za nove bo rešila problem( imam že naročene nove diske).

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla To apr 05, 2016 8:30 am

Vibrira tudi če ploččice v ležišču prime korozija .... največ škode se naredi z visokotlačnimi čistilci ko sperejo vso mast in narinejo vodo v vse špranje.

Ploščice se morajo prosto gibati.... očistite ležišča in ustrezno podmažite z bakrom, da se bodo ploščice gladko pomikale.
Priponke
FUCHS - meisselpaste_400g.jpg

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 To apr 05, 2016 9:20 am

JA v primeru NOVIH zavornih diskov in ploščic. A z diski praktično na nuli tolerance ne pomaga več mazanje :lol: V desetini osebnih vozil je treslo samo do menjave zavornih diskov za nove potem nikoli več kljub na 14 dni pranje vozila v avtopralnici in doma z kerhrjem.

titanius
Uporabnik

Napisal/-a titanius Če apr 07, 2016 4:24 pm

Kako pa je kaj z optiko? Ampak največkrat so težave diski.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov