Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
sparky
Novinec

Kraj: Kranj

Vibriranje v prostem teku

Napisal/-a sparky Pe dec 09, 2016 9:15 pm

Živjo. Imam težavico z vibriranjem v avtu, ko je v prostem teku. Vibriranje je čutiti na volanu, sedežu in povsod drugje. Po moje ne opazim razlike med pritisnjeno in spuščeno pedalko sklopke. Vibriranje je predvsem izrazito, ko zjutraj prižgem avto in so obrati na začetku okrog 1300(zauf) in takrat ne čutim skoraj nič, nato pa se po slabi minutki spustijo na normalnih 900 in takrat vibrira vse kar precej. Kasneje, ko se temperatura motorja dvigne so vibracije sicer še prisotne ampak samo na volanu in če si res pozoren še kje drugje.
Izključil sem razne šobe, svečke, tuljave, motorčke prostega tega... ker motor čisto normalno dela in je bil nedolgo nazaj opravljen glavni servis. Ustavil pa sem pri nosilcih, ki na videz izgledajo, da niso nikjer počeni ali kaj podobnega... Na začetku so bile majhne vibracije, zdaj pa se vse stopnjuje.

Čez vikend bom najverjetneje dal dvigalko pod karter in malenkost dvignil, če bo kaj bolje in v primeru, da se izkaže, da je nosilec ga bom zamenjal. Katero znamko se izplača kupiti in kje? na servis sem že klical in so cene 130€ za posamezni nosilec. Aja gre za Grande Punto 1.4 16v s prevoženimi 60kkm.

A se samo meni zdi, da je mal postrani:
Slika

Tole sem našel pri brskanju po spletu:
http://www.rezervniavtodeli24.si/fiat-d ... je_motorja
https://www.euroton.si/avtodeli/lemfoer ... 68166.aspx

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Vibriranje v prostem teku

Napisal/-a joztom So dec 10, 2016 5:41 pm

Dvigalko pod karter, a si bolan? Karter se samo izjemoma podlaga s kakšnimi lesenimi čoki za montažo nosilcev, pa še dokaj znanja moraš imet. Preveri raje nosilce motorja, karter pusti živet.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda So dec 10, 2016 5:52 pm

Problem je spodnji ležaj. Sproba se ga recimo s pajsarjem in se ne dviguje motorja sploh pa ne na karterju
Lp

Uporabniški avatar
sparky
Novinec

Napisal/-a sparky So dec 10, 2016 7:06 pm

joztom je napisal/-a:Dvigalko pod karter, a si bolan? Karter se samo izjemoma podlaga s kakšnimi lesenimi čoki za montažo nosilcev, pa še dokaj znanja moraš imet. Preveri raje nosilce motorja, karter pusti živet.

Ne nisem bolan. Prvo bom preveril, če je slučajno kakšna točka spodaj, ki je namenjena dvigovanju, sicer pa bom na dvigalki uporabil les in malenkost dvignil. Sem že dvigoval druga vozila in nikoli nisem ničesar poškodoval. Saj ni iz plastelina :roll:

@pskoda -misliš spodnji nosilec in ne ležaj?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So dec 10, 2016 8:33 pm

Za dvig motorja poiščite nosilce okoli motorne glave!
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
sparky
Novinec

Napisal/-a sparky Ne dec 18, 2016 11:43 am

Pozdravljeni spet. Še vedno imam težavo z vibracijami in sem bil sedaj bolj pozoren na vse. Velike vibracije so ko je motor še popolnoma hladen in postopoma izginejo, ko se motor segreje. Tam pri nekje 50 stopinjah gredo vibracije v normalno stanje in se pojavijo šele naslednje jutro. Če zaženem avto ob 14uri, ko grem iz službe in je stal dopoldan na toplem vremenu so vibracije, vendar ne tolikšne kot zjutraj pri minusu. Če grem na daljšo pot, ko se motor res "pregreje" sploh nevem, da je motor zagnan, ker ni niti ene vibracije :D

Nosilec, ki sem ga slikal zgoraj je sedaj poravnan v sredino z mojo pomočjo, ker sem odvil vijak in ga poravnal. Sedaj razmišljam ali je možno, da se trese izpuh in povzroča take vibracije in ko se segreje ni več tega, čeprav če ga fizično premikam zgleda dobro vpet v gumijaste nosilce. Potem razmišljam tudi, da če se vrnem nazaj k nosilcem motorja se pri segrevanju motorja zaradi toplote segrevajo tudi oni in se guma "zmehča" in je bolj prožna in vibracije izginejo.

Kaj mi še predlagate, da preverim?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: TrijoAdijo in 11 gostov