Nasveti in napotki ter povpraševanja...

MercedesV
Novinec

Menjava sklopke Mercedes vaneo/ a klasa 1.7cdi

Napisal/-a MercedesV Ne mar 25, 2018 7:58 pm

Kot kaže me počasi zapušča sklopka... Vsaj predvidevam.

Prijemlje bolj globoko , se pravi kaj kmalu ko začnem popuščati pritisnjen pedal sklopke..??

In pa velikokrat ob speljevanju potrese.. Imam občutek ,da če speljujem malo vklanec da še raje in bolj občutno potrese..?

Avta nimam od novega ,tako da ali je sklopka že bila menjana ne vem. Ima pa avto cca 240000km.

Nekako se nagibam k sklopki ? Se motim ?

In če dejansko je sklopka , če enkrat razderemo je najbolje menjati vse skupaj.

Gledam tale komplet "valeo 845022" ,in me zanima če je to kakšen problem če se gre iz dvomasnega na enomasni vztrajnik.?
Verjetno je najbolje takrat menjati še potisni ležaj ?

Menjava verjetno ni čisto enostavna ,tudi časovno verjetno vzame nekaj časa ,in me zanima če ima kdo kakšen podatek koliko bi finančno stala menjava ? Samo delo ,material nabavim sam .

Kakšna je kaj postavka na uradnem ,autocommerce servisu ?

Če kakšen poznavalec potrebuje za okvirne tarife še kakšne dodatne podatke mu jih z veseljem posredujem.

Hvala.lp

motom
Stalni uporabnik

Re: Menjava sklopke Mercedes vaneo/ a klasa 1.7cdi

Napisal/-a motom Ne mar 25, 2018 8:18 pm

Sklopka ob koncu dobe deluje na zgornjem delu hoda.

MercedesV
Novinec

Napisal/-a MercedesV Ne mar 25, 2018 8:23 pm

Če prav razumem,potem pri meni ni nakazano da bi bila sklopka fuč ??

Da ne bo nesporazuma. Jaz sklopko pritisnem , in ko začnem popuščati ,začne ob popuščanju relativno kmalu prijemati. ?

Se pravi če bi bila fuč ,bi prijemala ob koncu popuščanja oziroma bolj pri vrhu ? To je sigurno ?

Pa ta hod ,da bi prijemalo recimo bolj na sredini se da kaj nastavljati ?

In kaj bi potem lahko bila krivda potresovanja ob speljevanju ?

Hvala.

Uporabniški avatar
luxxx7
Stalni uporabnik

Napisal/-a luxxx7 Ne mar 25, 2018 9:10 pm

Tako je, če je sklopka na koncu življenske dobe prijema na vrhu. Tvoj problem je najbrž vztrajnik, tako da menjaj vse v kompletu (skloka+vztrajnik+potisni cilinder) in imaš spet mir 200kkm. Potresuje najbrž zaradi vztrajnika. Naj še to preveri mehanik pri katerem boš opravil ta poseg.

MercedesV
Novinec

Napisal/-a MercedesV Ne mar 25, 2018 9:24 pm

Nastavljati ,da bi prijela bolj na sredini pa se ne da ??

Malo sem prebiral ,pa sem zasledil ,da je možno tudi da so slabi nosilci motorja ,menjalnika za potresavanje ?

Kako pa je najlaže diagnosticirati tako na oko nosilce motorja ? Menjava sklopke ne bo čisto poceni ,pa nebi rad,da bo potem na koncu enako in se potem ugotovi ,da so nosilci slabi ?

lp

Uporabniški avatar
pocesnkII
Stalni uporabnik

Kraj: kamnik

Napisal/-a pocesnkII Po mar 26, 2018 6:03 am

za menjavo sklopke na comercu raje nesprašuj, pri tem modelu avta more motor iz avta vn jt če hočeš zadevo narazen. Nosilci pri teh modelih avto gredo zeloooo poredko ker so upeti drugače kot otali avti. Najprej bi bilo smiselno preluftati potisni cilinder pri sklopki, po potrebi menjati olje v njem. potem pa kaj več od razdiranja in menjave ustrajnika ne ostane. Enomasnega na ta motr jez ne priporočam , že tko je ''tresavnik'' z enomasnim bo ratal še bolj.
Diagnostika in servis osebnih ter tovornih vozil ->PM

coco66
Novinec

Napisal/-a coco66 Po mar 26, 2018 6:24 am

normativ je 8 ur

MercedesV
Novinec

Napisal/-a MercedesV Po mar 26, 2018 4:52 pm

pocesnkII je napisal/-a:za menjavo sklopke na comercu raje nesprašuj, pri tem modelu avta more motor iz avta vn jt če hočeš zadevo narazen. Nosilci pri teh modelih avto gredo zeloooo poredko ker so upeti drugače kot otali avti. Najprej bi bilo smiselno preluftati potisni cilinder pri sklopki, po potrebi menjati olje v njem. potem pa kaj več od razdiranja in menjave ustrajnika ne ostane. Enomasnega na ta motr jez ne priporočam , že tko je ''tresavnik'' z enomasnim bo ratal še bolj.

Preluftati potisni cilinder pri sklopki ? To gre brez večjega posega ,razdiranja ?? Je realno lahko tudi to jedro težave ?

Kje bi se opazila razlika če bi vgradil enomasni vztrajnik ?? Ker razlika v ceni enomasnega/dvomasnega je kar konkretna .

Hvala.lp

MercedesV
Novinec

Napisal/-a MercedesV Po mar 26, 2018 4:53 pm

coco66 je napisal/-a:normativ je 8 ur

To je okvirno v €€€ ??

Hvala.

Uporabniški avatar
Novinec1968
Novinec

Napisal/-a Novinec1968 Po mar 26, 2018 6:38 pm

Tu piše, da so sedem let nazaj računali servisno uro Eur 57,50

viewtopic.php?f=6&t=84305

Dvomim, da so danes cenejši.
Se pravi bo delo cca 480 Eur.

MercedesV
Novinec

Napisal/-a MercedesV To mar 27, 2018 7:28 pm

Kot prvo bom res šel ob prvi priložnosti prezračiti cilinder sklopke...

Potem bom pa že bolj vedel kako in kaj.

Kot ste že tu nekateri zapisali ,in kot sem prebraldrugje po spletu ,je v podobnih primerih kotje moj žetudi bila krivda na strani zraka ,oziroma potreba po prezračevanju cilindra sklopke.

Sklopka fuč ni ,glede na to ,da prime bolj spodaj in ne na vrhu. Tako po občutku bi si želel ,da bi prijela malo bolj proti sredini hoda.

Če pa prezračevanje odpravi še tisto občasno potresavanje ob speljevanju ,bo pa že kar super.

Ker nekih drugih nenormalnih zvokov pa ni iz okolice menjalnika /sklopke.

Ni mi pa jasno ,v primeru da pride do situacije da bo pa potrebno menjati sklopko in vztrajnik ,zakaj toliko različnih mnenj ?

Čeprav se mi zdi , da vseeno večina trdi dani nobenih težav ali posledic , če menjaš dvomasnega z enomasnim vztrajnikom ? Nekatericelo zagovarjajo in hvalijo to opcijo ?

Lp

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če mar 29, 2018 8:22 pm

Preveri prosti hod pedala sklopke, najmanj 5-10mm mora imeti, da začutiš da cilinder grabi. Ker če tega prostega hoda ni, se ne more doliti sveže olje v vod. Običajno se napaja iz zavornega kontejnerja, možno pa da ima svoje olje, preveri nivo!! Je pa tudi pri teh kilometrih čas za menjavo dajalnega (geber) cilindra pri pedalih ali sprejemnega (nehmer)cilindra pri sklopki. Dvomasni ali enomasni vztrajnik smo že prevečkrat načenjali. V principu in sami zamisli je dvomasni boljši, ker blaži minimalno tudi tresljaje motorja v prostem teku. Kar se tiče speljevanja, fedri v vztrajniku ali fedri v lameli delajo isto. Če pa dvomasni vztrajnik pridobi zračnost, luft, pa začneta obe polovici opletati malo po svoje. V nekaterih avtih samo ropota, v drugih zbije ojnične ležaje, ker seveda prosta, nepravilno podrejena polovica vztrajnika, ki ima 8 kil izvaja občasno kontraudarce glavni gredi. Dvomasni vztrajnik pokvariš z grobim speljevanjem, z vožnjo v hrib v rikverc ali zjutraj iz garaže v kleti ali če vlečeš wohnwagen na morje, sploh prikolice. Prave in čiste resnice ni, zato vsak sam pretehta pluse in minuse. Jaz sem to zadevo vrgel ven in imam že čez 150kkm mir in gladko speljevanje. Vsi cilindri sklopk so v glavnem firme FTE iz Muenchna.

MercedesV
Novinec

Napisal/-a MercedesV Če mar 29, 2018 8:57 pm

edit mod
Predhodnega posta se NE citira

Morda sem pa res samo malo preveč pedanten...

Praznega hoda , če si ti pravilno zapisal imam sigurno več kot minimalno centimeter, Tako na pamet sigurmo 3 centimetre (30mm) , če ne še več .
(govorimo pa o hodu sklopke ,ko je pritisnjena in jo popuščamo do prijemanja)
Sklopka pa na splošno zelo mehka.

Olje ima en rezervoar in ga je dovolj. Malo je čez max.

Kolikor sem jaz gledal sta itak samo dva cilindra ? Ta pri pedalu in potem direkt na sklopki ,potisni ležaj..( tega pa itak lahko menjaš samo če vsse razdreš ,potem je pa tako najbolje vse menjat)

Zdaj moram res najprej iti prezračiti ,odzračiti sklopko. Potem bom morda že vedel kaj več.

Tako laično razmišljam ,če je morda v sistemu kakšen mehurček zraka ,lahko povzroča občasno da se sam pritisk na potisni ležaj spreminja in zato občasno potrese sklopka. ???

Ropota pa vsaj zaenkrat nič

Koliko pa lahko ima če pogugaš ,zazibaš motor hoda sem in tja da lahko izloćiš okvarjene nosilce motorja ali menjalnika ?

Kar se pa tiče vztrajnika ,se bom pa takrat če bo res potreba odločil po svoji presoji. Vidim da je tako najbolj smiselno.

lp

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe mar 30, 2018 12:30 am

s-l400.jpg
s-l400.jpg (6.92 KiB) Videno 3287 krat
Prosti hod je mišljen do točke, ko palička, ki gre v cilinder začne potiskati bat, najprej je mehek, nato potisni ležaj sede na perjanico na košari sklopke in je enakomerno trši. Se pravi dajalni cilinder absolutno mora priti nazaj do končne zadnje lege. Če mu pedali tega ne dovolijo, je potrebno pregledati, kako je vležajen pedal. Težko pišem o nečem, kar ima vsak sestav pedal različno. Slika Vaneo

MercedesV
Novinec

Napisal/-a MercedesV Pe mar 30, 2018 6:01 am

edit mod
Predhodnega posta se NE citira

Saj načeloma je isto...Samo jaz ves čas pišem kdaj začne prijemati ko popuščam pritisnjeno sklopko..Se pravo cca 3cm od "podna" ko začnem speljevati sklopka prime in avto se začne premikati.

Drugače pedal se pomika normalno gor in dol in se normalno vrača v prvotni ,zgornji položaj.

Trdota se mi pa zdi tako na občutek ves čas ista .Od vrha do podna ko pritiskam. Ni neke bistvene razlike. ?

Lp

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom So mar 31, 2018 12:12 am

Nočeš razumeti, bat mora iti do konca ven, da zajame frišno olje, če ne je vse zastonj. Ali ima pedal feder počen, pa leži na cilindru s svojo težo in onemogoča delovanje? Pa pojdi k nekomu in ti v 10 minutah to zlufta, ne moreš s tako sklopko vozit.

MercedesV
Novinec

Napisal/-a MercedesV So mar 31, 2018 3:59 am

Vsaj mislim da te razumem..ampak pedal gre popolnoma do konca nazaj..se pravi tudi če ga primem z roko ga ne prestavim niti za milimeter več bolj gor. Je do konca v zgornji točki. In v tej točki če te razumem on ponovno zagrabi olje in ko pritisneš porine naprej. Tako da to vsaj tako napamet deluje ok. ? Če se pedal nebi vračal samodejno nazaj v končno zgornjo točko,potem bi lahko razmišljal o kakšni napaki okoli pedala..?? Bom pa šel odzračiti..ampak sedaj par dni enostavno ni šlo,sedaj so prazniki..potem pa ja.

Lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov