Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Jonas
Novinec

Kraj: Ljubljana

Problemi z zavorami

Napisal/-a Jonas So feb 28, 2004 12:46 pm

Pozdravljeni,

Mam ene par uprašanj glede bremz in upam da mi lahko kdo pomaga.
Pred okoli 7k km sm naredu servis na avtu (Opel Astra) ker sm meu že takrat probleme z bremzami. Mi je mehanik zamenu disk ploščice in pregledu diske in je reku da je vse ok kao. In zdej se zgodovina spet ponavlja. Ko recimo peljem mal hitrej, pa pri ene 170kmh zapeljem na zaviralni pas in pohodm bremzo - pa ne na silo, mi zacne ceu avto trest, še folk k se uzad pele čut kako se ceu avto trese, men bo pa vsak cajt volan iz rok padu, tok ga premetava. In zdej nevem kwa je narobe, a je lahko vzrok še kje drugje ko v diskih, ker namrec zavorno olje in disk ploščice so ble menane pred 7k km? Pa še to je fora pri bremzah, da ko je zadeva hladna, še neki prime, ampak ko se pa segreje pa čist nč ni od tega, še na suhi cesti včasih sploh guma ne zablokira in zdj me je počas že kr strah se hitr pelat :D
Sm se pa zdj pozanimu glede diskou za moj avto, pa me je model pol tm uprašu če mam hlajene diske al ne ... :D Hehe a ve mogoče kdo kakšne ma Opel Astra 96 letnik 1.6? :D K jz sm bol pek glede tega ane... Pa recimo če nimam hlajene, a bi se dal dat hlajene gor (k so zihr bolše ane?), al ne pašejo? No ok to bi blo vse, upam da mi lahko kdo pomaga pa odgovori preden se ubijem s temi bremzami, hvala že vnaprej :D
Slika

Uporabniški avatar
SlaYeR
Stalni uporabnik

Napisal/-a SlaYeR So feb 28, 2004 12:50 pm

Če so hlajene ali ne zveš tko da majo diski na sredi prostor kjer kroži zrak. Mislim da jih tvoj avto ima. Če ti trese si verjetno kdaj pregrel diske in so se deformirali (nekako zvili). Priporočam nakup novih diskov. Ploščice bi ble težko krive. Olje še manj. Mogoče maš tudi za naredit optiko in scentrirat feltne. Če boš menju diske obvezno menjaj tudi ploščice.

Uporabniški avatar
woolff
Uporabnik

Kraj: Lukavci

Napisal/-a woolff So feb 28, 2004 12:52 pm

Ne vem točno kake ima,ker sem že pozabil ampak mislim, da so hlajeni diski. Poglej diske in, če imajo po obodu luknjice (ne po površini) potem so diski hlajeni.

To, da ti začne tresti volan je pojav do katerega pride, če se diski preveč segrevajo. Možno pa je tudi, da so se kdaj pregreli in niso več ravni :roll:
Če se bojiš brzine prelepi števec!

Uporabniški avatar
woolff
Uporabnik

Kraj: Lukavci

Napisal/-a woolff So feb 28, 2004 12:54 pm

Ups, malo sem zakasnil :oops:
Če se bojiš brzine prelepi števec!

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA So feb 28, 2004 12:57 pm

...gleda na moje izkušnje z astro, ki sem jo imel prej ti lohk rečem le da sem imel iste probleme, čeprav je bila gsi 16v ...sploh pozimi ko se mi je na notranjo stran feltne nabral sneg lahko to veliko vpliva na same tresljaje tako pri vožnji ali pri bremzanju...je pa tud res da če si pregrel bremze je disk lahko kriv ...tako da ga daš zbrusit oz. kupiš nove diske...glede olja ...se strinjam s slayerjem....lahko imaš pa potisni cilinder zanič da ti olje pušča al kej tacga , takrat je bremzanje tudi slabše....samo čudn je da ti je mehanik reku da je vse v redu...

Uporabniški avatar
Jonas
Novinec

Napisal/-a Jonas So feb 28, 2004 1:09 pm

SlaYeR je napisal/-a:Če so hlajene ali ne zveš tko da majo diski na sredi prostor kjer kroži zrak. Mislim da jih tvoj avto ima. Če ti trese si verjetno kdaj pregrel diske in so se deformirali (nekako zvili). Priporočam nakup novih diskov. Ploščice bi ble težko krive. Olje še manj. Mogoče maš tudi za naredit optiko in scentrirat feltne. Če boš menju diske obvezno menjaj tudi ploščice.

Hm ja glede optike bi mogl bit cool, ker sm glih pred 2 mesci menju gume in so mi tm optiko nardil še. Diske bom menju ja, sam a je odvisn kere uzamem, nevem firmo al pa kej tazga, al so vsi uredu, tud recimo Motomat scena? :D
Slika

Uporabniški avatar
Jonas
Novinec

Napisal/-a Jonas So feb 28, 2004 1:11 pm

TOYOTA je napisal/-a:...gleda na moje izkušnje z astro, ki sem jo imel prej ti lohk rečem le da sem imel iste probleme, čeprav je bila gsi 16v ...sploh pozimi ko se mi je na notranjo stran feltne nabral sneg lahko to veliko vpliva na same tresljaje tako pri vožnji ali pri bremzanju...je pa tud res da če si pregrel bremze je disk lahko kriv ...tako da ga daš zbrusit oz. kupiš nove diske...glede olja ...se strinjam s slayerjem....lahko imaš pa potisni cilinder zanič da ti olje pušča al kej tacga , takrat je bremzanje tudi slabše....samo čudn je da ti je mehanik reku da je vse v redu...

Ja sej veš kwa je fora, jz takoj k sm avto kupu, sm ga k mehaniku pelu, in jz takrat še nism vedu kako naj se avto sploh obnaša pa kako naj bremza k ma vsak avto svoj način ane, in un je pogledu diske in je reku da so uredu, za disk ploščice je tud reku da so uredu, sam men se je že takrat zdel da nč ne prime k sm biu na fotrouga cliota navajen, pa mi jih je vseen zamenu, sam sm pol sčasoma vidu da so te bremze porazne, čeprou se mi zdi na Opli nasplošno niso glih nevem kako dobri glede bremz - vsaj od ostalih k majo Ople sm tko slišu... :D
Slika

Uporabniški avatar
Jonas
Novinec

Napisal/-a Jonas So feb 28, 2004 1:19 pm

woolff je napisal/-a:Ne vem točno kake ima,ker sem že pozabil ampak mislim, da so hlajeni diski. Poglej diske in, če imajo po obodu luknjice (ne po površini) potem so diski hlajeni.

To, da ti začne tresti volan je pojav do katerega pride, če se diski preveč segrevajo. Možno pa je tudi, da so se kdaj pregreli in niso več ravni :roll:

Ja sej se res pomoje preveč segrevajo, sam zakaj? Sicer res da sm bolj športn voznik.. :D Pregleli so se mogoče, čeprov po eni strani dvomim glede na to da sm ga kupu od dedka, sam po drugi pa itak nikol neveš komu je še deda dou ta avto ane :) Je pa tud res da nevem če so sploh že kdaj bli menjani diski, ima pa avto zdej 107k prevoženih ...
Slika

Uporabniški avatar
Real M
Nov uporabnik

Napisal/-a Real M Po mar 01, 2004 1:09 am

jonas je napisal/-a:
woolff je napisal/-a:Ne vem točno kake ima,ker sem že pozabil ampak mislim, da so hlajeni diski. Poglej diske in, če imajo po obodu luknjice (ne po površini) potem so diski hlajeni.

Ja sej se res pomoje preveč segrevajo, sam zakaj? Sicer res da sm bolj športn voznik.. :D Pregleli so se mogoče, čeprov po eni strani dvomim glede na to da sm ga kupu od dedka, sam po drugi pa itak nikol neveš komu je še deda dou ta avto ane :) Je pa tud res da nevem če so sploh že kdaj bli menjani diski, ima pa avto zdej 107k prevoženih ...

podoben problem se meu jst na golfu II.. mozno da ti potisni cilinder spušča al kako se ze temu rece..poglej not pr pedalu, ce je kej olja okol (ce seveda prides zravn), mogoce tut nebi blo odvec, mal preluftat in olje zamenjat.. lahko da mas vodo(vlago) al pa kje ksn zrak.. dej nov olje notr pa pol probi ce bo kej bols!!!
RIDE OR DIE !!!

Uporabniški avatar
shusuglao
Novinec

Re: Problemi z zavorami

Napisal/-a shusuglao Po mar 01, 2004 7:30 pm

jonas je napisal/-a: Ko recimo peljem mal hitrej, pa pri ene 170kmh zapeljem na zaviralni pas in pohodm bremzo - pa ne na silo, mi zacne ceu avto trest, še folk k se uzad pele čut kako se ceu avto trese, men bo pa vsak cajt volan iz rok padu, tok ga premetava. In zdej nevem kwa je narobe, a je lahko vzrok še kje drugje ko v diskih, ker namrec zavorno olje in disk ploščice so ble menane pred 7k km?

170 km/h ni "mal hitrej", ampak preveč hitreje :wink:

jaz bi rekel da so diski krivi (dobesedno), če se to dogaja samo ko bremzaš. daj brusit, ali še bolje kupi nove.

Pa še to je fora pri bremzah, da ko je zadeva hladna, še neki prime, ampak ko se pa segreje pa čist nč ni od tega, še na suhi cesti včasih sploh guma ne zablokira in zdj me je počas že kr strah se hitr pelat

upaj da so vzrok ploščice(je še najceneje in preprosto za zamenjat). lahko da so bile zažgane in zdaj slabše primejo. lahko je servo, lahko zavorni cilindri...začni pri ploščicah

pa naj te bo kar fino strah, reje ne vozi prehitro dokler ne popraviš, nikoli ne veš kaj ti bo pred avto skočilo.
Slika
Clan Renault kluba Slovenija

Uporabniški avatar
Jonas
Novinec

Napisal/-a Jonas Po mar 01, 2004 10:23 pm

Real M : hmm, najprej hvala za odgovor - ja ubistvu sm probu pogledat pri pedalu ampak ubistvu po pricakovanju nism tm nc vidu glede tega, ker je itak ceu auto tko narjen da je nemogoce kaksno napako najdt ce nisi serviser :D

shusuglao: btw - vec k 170 itaq ne gre :lol:
Ja jz res upam da so diski ane, ker tiste druge stvari ki si jih nasteu mi nekak niso prevec vsec, k ze kr vidm da se bom spet zapufu :? ah ja, se prav je najbols zame in ostale voznike da kupm nove diske in ploscice... :D

Pa a ve kdo mogoce ce je mozno da dam namest dosedanjih navadnih diskov, gor hlajene? A to pase sploh, a je razlika samo v tistih zracnih rezah al tud kej v debelini al pa velikosti, tko da nebi gor pasal? k so hlajeni itaq bols pomoje ane, pa bi blo dobr da vem predn kupm karkol
Slika

Uporabniški avatar
Tipo-mania
Novinec

Napisal/-a Tipo-mania Po mar 01, 2004 10:34 pm

SlaYeR je napisal/-a:Če so hlajene ali ne zveš tko da majo diski na sredi prostor kjer kroži zrak. Mislim da jih tvoj avto ima. Če ti trese si verjetno kdaj pregrel diske in so se deformirali (nekako zvili). Priporočam nakup novih diskov. Ploščice bi ble težko krive. Olje še manj. Mogoče maš tudi za naredit optiko in scentrirat feltne. Če boš menju diske obvezno menjaj tudi ploščice.

Vse ti je možno-lahko so pa tut zadne bremze fuč,ker jest sm mel isti problem ker so bli zadnji bobni neenakomerno obrabljeni in je avto treslo-verjetno imaš zadaj bobne tko da dej še to mal pregledat pa boš vidu
DJ Jay

Uporabniški avatar
Real M
Nov uporabnik

Napisal/-a Real M To mar 02, 2004 12:00 am

Tipo-mania je napisal/-a:

Vse ti je možno-lahko so pa tut zadne bremze fuč,ker jest sm mel isti problem ker so bli zadnji bobni neenakomerno obrabljeni in je avto treslo-verjetno imaš zadaj bobne tko da dej še to mal pregledat pa boš vidu

to tut ni slaba ideja..
glede hlajenih bo pa pomoje (ampak samo po moje :) ) problem, ker ce imaš sedaj navadne se pravi enojne diske, potem bo problem pr celjusti in širini koluta.. tko da dej postopoma preglej vse, menjal ploščice lahko gres tut v Sinter kjer ti jih nalijo gor al pa nove prodajo...vem pa da je zrak full problem.. ker sm jst na kolesu(ja vem izven konteksta ampak vseeno) meu zrak notr, k sem se neki z celjutsmi igral in ni pol nc prjel.. pa sm jih pol preluftal in je blo tko kokr more bit.. poglej ce mas dost olja v posodi, ce so cevi kje poskodovane, če pr ksnih spojih kej pušča, drgac pa ne more bit tak problem une plastike pr pedalih dol uzet pa pogledat.. to bi jst naredu..bojo strokovnjaki bojo se kej povedal :wink: :wink: :wink:
LP
M
RIDE OR DIE !!!

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar To mar 02, 2004 8:14 am

Jest bi reku, da so prednji diski pregreti in se zato ob vsakem mocnejsem zaviranju, ko se znova segrejejo, deformirajo in zato ti trese in se ruzi zraven prov grdo. Zamenjaj diske in ploscice in bo kul. Priporocam Ate power disks, jest sem z njimi ful zadovoljen, pa se okol 35 kil pride komplet verjetno se z delom.

Slika

Pride pa do tega zaradi kaksnega hudega bremzanja (redko) ali pa zato, ker je bil nekoc na servisu nekdo pameten in je postruzil diske, ceprav se hlajenih definitivno NE SME struzit, ker je potem zunanja plosca tanjsa kot notranja in se zato pri prvem mocnejsem zaviranju deformirajo. To so namrec usrali tudi pri moji Vectri.

Uporabniški avatar
HMX
Novinec

Kraj: Radlje Ob Dravi

Napisal/-a HMX To mar 02, 2004 8:42 am

Kaj pa ABS. Ali imaš ABS? Jaz sem imel iste probleme na mondeotu. Dokler sem bil
sam v avtomobilu in so bili diski še hladni, je dost prijelo. Čim pa ko so se segreli,
pa ni bilo nobenega zaviralnega učinka več (pa sem čisto normalno po predpisih
peljal). Najhujše je bilo, ko sem na primer imel poln avto in sem na AC bremzal z
recimo 160-170 dol. Avto se je celi tresel, je postal čisto nestabilen, prav brnelo
je s tako dokaj visoko frekvenco. Ustavljal se pa ni bog ve kaj...

Iz tega sem sklepal, da ni kriv disk, ker je bila frekvenca tresenja višja od frekvence
vrtenja diska. Če bi bil disk kriv, bi bila frekvenca tresenja odvisna od hitrosti.
Tako pa ni bila.

Bil sem že čisto obupan, 100x na različnih servisih težil. Vedno vse pregledali in
nič našli. En mehanik mi je razložil, da je to pač ABS, da se tako čuti, ko se vklopi
pri visokih hitrostih. Da se tu ne da nič spremeniti...

Halo? Kak ABS? Sej sploh nisem tolk močno bremzal, da bi bilo potrebno ABS vklopit.
(Čist tko btw. Tud če sem do konca pohodil bremzo s polnim avtomobilom, gume
niso niti za trenutek zacvilile)

Sem prišel do spoznanja, da bom moral rešiti zadevo sam. Prišel sem do sklepa, da bo
problem v porazdelitvi sile med sprednjo in zadnjo osjo. Mondeo se namreč precej
nagne naprej, ko zaviraš. Posledično sprednja os pritiska precej bolj na cesto kot
zadnja, ki se dvigne. Če od zadaj bremze premočno primejo, začnejo zadnje gume
drset, čeprav sprednje sploh še niso blizu meje oprijema (zaradi dodatnega pritiska
na tla). Seveda se zato potem vklopi ABS in tresenje je tu. Sprednje bremze bi zato
lahko bile močnejše, kar bi vodilo do večjega zavornega učinka pri enakih pogojih
(tik preden zadnje zdrsijo)

In sem se odločil, da bom preizkusil to svojo teorijo. Sem nabavil druge diske
(Tarox G88) in pa nove ploščice (Pagid) in moram priznat, da sem zelo zelo
zadovoljen. Tresenje je popolnoma izginilo (ok, če do daske pohodiš zavoro
pri visoki hitrosti, spet čuješ ABS, ampak se pa zato tudi USTAVLJAŠ skoraj
na mestu, tresenja pa skoraj ni). Zaviranje je pa fenomenalno. Ko so diski hladni,
mogoče malo manj primejo kot original, samo ko se pa segrejejo, pa dobesedno
limajo ploščice nase Definitivno se sedaj počutim bolj varen. Sicer ne verjamem,
da se je zavorna pot 100-0 km/h kaj izboljšala, ker tu so bili tudi original vredu,
samo 180-100 je pa po moji oceni več kot faktor 2!!!

Upam, da ti kaj pomaga.

lucky
Stalni uporabnik

Napisal/-a lucky To mar 02, 2004 11:27 am

Če bi bili diski zviti bi takoj treslo, in ne šele ko bi se tej segreli........

ali imaš še vedno nekaj zraka v sistemu kateri deluje kot vzmet in ti potiska disk ter ti ga segreva.......poskusi se malček vozit nato pa se ustavi brez bremzat oz. samo z ročno in preveri ali je disk vroč........če je je razlog ta.

druga varjanta ki je možna je pa, da ti čeljust ne teke lepo po sornikih levo in desno in ti spet pritiska ploščico na disk ter ti ga segreva. tukaj bo treba dat čeljust dol, očistit sornike in jih dobro podmazat.

Uporabniški avatar
Jonas
Novinec

Napisal/-a Jonas To mar 02, 2004 12:48 pm

Tipo-mania: em, ja mam uzad bobne ja, ceprou k sm ga pelu na servis sm tm povedu da mi tud rocna ne prime kej prevec dobr, in je pol nastelu zajlo za rocno, pregledu pakne pa se bobne zbrusu - jz upam da s tem ni kej zj*** ane, bom pa zdj k ga bom spet pelu reku naj se tist pogleda, najbols pomoje...

Real M: olja je v posodi dost, sicer nevem kaksn je notr, ampak to ni tok pomembno pomoje, ok sej je razlika med njimi sam taksna pa spet ne pomoje, cevi sm pogledu in ni nikjer vidt da bi kje puscal kje, bom pa zdj probu se tisto plasciko dat dol pa tist precekirat, cene gremo pa do strokovnjakov :D

Rjuhar: ja diske pa ploscice bom zgleda menju ja, sam se vedno nekak nevem ce se mi splaca dajat take gor, ker originalne bom pr enmu k ga poznam dubu za 7k 2 diska pa se ploscice neki tazga - zdj fora je u tem da ne mislm imet dolg tega avta in mi je nekak odvec dajat toliko denarja za bremze, ceprou po drugi strani se pa nekak splaca sej so glih bremze ened izmet najpomembnejsih faktorjev pri avto ane... :)

HMX: ja hvala za izcrpen odgovor, samo jz ABSa nimam, tko da to nebo problem, mam pa jz cist totalno iste probleme kot si jih ti napisu - se hitrost se ujema :D zgleda da bo treba menjat diske ja, slabs k je zdj itak ne more bit :)

lucky: prvo moznost bom sprobu cim grem tankat ker se trenutno pelem po bencinskih plinih :lol: kar se pa tice sornikov pa nevem sploh ce bi se sam spravu to delat, da nebom res kej zje** s kaksnim zrakom k je blo o njem ze dost povedanga tle gor :D
Slika

lucky
Stalni uporabnik

Napisal/-a lucky To mar 02, 2004 1:39 pm

Sej, po moje da diski niso zviti ker če ne treso ko so "hladni".

Če se ti ali zaradi zraka ali zaradi kej drugega grejejo tudi ko ne bremzaš je pol čisto normalno, da se pregrejejo ko bremzaš saj ko stisneš bremzo je začetna temperatura že toliko visoka, da se samo še dviga čez normalno mejo.

Npr. če se pri istem zaviranju diski segrejejo za 100 stopinj, in če pohodiš bremzo se iz 0 st. dvigne temperatura na 100st., če jih imaš že segrete na 50 st. se ti pa temperatura dvigne na 150 st.

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Napisal/-a Nu-NRG Sr mar 03, 2004 1:47 pm

Diski pregreti. :)
Kupit nove ... sej niso dragi ;)
Prosim, naredite mi ta forum spet normalen!

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Sr mar 03, 2004 1:58 pm

Tud moje mnenje je, da so diski pregreti, se posebi ce je neka pocen varianta pa dost bremzas iz 120 na 0 brez masine ipd. al pa iz ac na zaviralnega pa iz 160 na 40 na ful bremzo pa kuplungo. En frend je tko zjebu diske na octavii k je vecinoma na polno z absom bremzu brez masine.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov