danci1973 je napisal/-a:Stranski učinek višjega oktanskega števila je malo slabša vnetljivost in počasnejše izgorevanje, prisilno polnjeni motorji pa imajo v osnovi nižjo kompresijsko razmerje in zato takšno gorivo težje vžge in zgori...
Gorivo z višjim oktanskim številom ni 'boljše' gorivo, ima le malce drugačno kemijsko sestavo (najverjetneje predvsem več aditivov za zvišanje oktanskega števila). Namenjeno je motorjem, ki zaradi konstrukcije (kompresijsko razmerje, pritisk prisilnega polnjenja, ...) lahko ustvarijo razmere, v katerih bi z nižje oktanskim gorivom lahko prihajalo do 'samovžiga' (klenkanje, knock, ...).
Vsi ostali motorji, ki takšnega goriva ne potrebujejo, delajo boljše z nižje oktanskim gorivom...
Pred leti sem na track day-u (z motorji) srečal tipa, ki je imel enak motor kot jaz, a je njegov bil opazno počasnejši... Že v prostem teku je delal opazno drugače, se tresu in zaganjal... In potem smo kar nekaj časa tuhtali, pa nič pametnega natuhtali... Na koncu mi je v zahvalo ponudil par litrov nekega super-duper dragega dirkalnega, 108 oktanskega bencina... In potem je tudi moj motor bil enako počasen, kot njegov.
AssKicker je napisal/-a:zanimivo, jaz imam pa ravno pri istem motorju občutek, da malenkost lepše teče, ter da bolj tekoče pospešuje. Fiesta 1.6 16v. Tankano na molu..
pskoda je napisal/-a:Teoretično to drži, ampak se ne bi smelo veliko poznati, ker računalnik prilagaja vžig. Zato v navodilih piše vsaj 95 oktanov, kar pomeni, da je število lahko tudi višje
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov