Nasveti in napotki ter povpraševanja...
 
pilon
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 80
Pridružen: Pe jun 05, 2009 12:56 pm

Avtooptika......pomoč in mnenje

Napisal/-a pilon Pe jun 18, 2021 12:14 am

Pozdravljeni vsi uporabniki foruma.

Potrebujem mnenje, zato tukaj odpiram temo v upanju uporabnih informaciji.

Najprej bom opisal zgodbo za razjasnitev okoliščin.

Gre se za staro oktavijo, letnik 2004, 1U5, 1.9 PD TDI 96kw, 334.000 prevoženih.

Ker sem se odločil, da ostane pri hiši dokler jo rja ne požre, sem se odločil za večjo obnovo.

Pred 3/4 leta je že bila zamenjana sklopka, amortizerji z pušami in sprednje roke.

Zdaj do bili slabi še končniki, manšete polosovin in puše na mostu, zato sem na prednjem mostu zamenjel še vse preostalo. Pri vse mislim res vse. Star je samo še "aksšenkel" na voznikovi strani. Zamenjan je most, polosovini, končniki (zunanji + notranji), diski, zavorni cilindri, zavorne cevi, sovodnikov "aksšenkel", stabilizatorji, gumice prečnega stabilizatorja in vijaki. Prav tako je menjan tudi menjalnik, saj je v peti glasno tulil, v drugi pa rahlo "klopotal-mlel".
Ta zadnji poseg sem opravil sam. Ko sem avto sestavil skupaj nazaj, sem "špuro" nastavil s pomočjo vrvice (poročilo avtooptike pred posegom).

V torek sem se dogovoril za termin pri avtooptiku. Imena in lokacije zaenkrat ne bom objavil. To je avtooptik, pri kateremu nisem bil prvič, imam že dobre izkušnje z njim. In ravno zaradi dobrih storitev do sedaj, sem se kljub oddaljenosti odpravil k njemu. Žal pa mislim, da je danes zgodba drugačna. Zato prosim za mnenje poznavalcev, saj se sam na te stvari ne spoznam.

Žal tokrat nisem naletel na lastnika, predvidevam, da na njegovega sina oz. delavca. Kot prvo sem bil začuden že, ko sem mu razložil situacijo in ga prosil, če lahko med podegom optike malo pogleda, če je vse tako kot mora bit.
Ne da si ne bi zaupal, saj sem si vzel čas in lepo počasi, premišljeno in ne brezglavo demontiral/montiral, to sem želel samo kot neko kontrolo osebe iz stroke, da je vse tako kot mora bit. Nenazadnje, je avto imel tako in tako na odru.
Njegov odgovor pa je bil, da tega ne bo storil, ker to delo ni bilo opravljeno pri njemu in bo jamčil samo za svoje storitve. Sem se že mislil obrnit in odit, ne vem zakaj nisem..... Pa da ne bo pomote. Od nobenega ne pričakujem, da jamči za moje delo, hkrati pa sem prepričan, da sem sam bil pri delu sigurno bolj pozoren kot marsikateri "želim si biti mojster", ki je po avtu "šaril" do sedaj. S tem mislim na fedrne navojne vložke v nosilcih zavor in izven faze vržen motor pri menjavi zobatega jermena.....Pa so to delali serviserji.

No danes pa prevzamem avto iz optike. Ker nisem utegnil prej kot proti večeru, sva se z "mojstrom" dogovorila, kje mi bo nastavil ključe, kam mu jaz odložim denar in prevzamem avto, saj ga ne bo doma.

Ko sem se žačel peljat, sem ugotovil, da je volan isto malenkost izven centra kot je bil prej. Tudi na cesti se mi zdi, da avto še vedno rahlo vleče. V levi zavoj se pelje boljše kot v desnega in po ravnini noče čisto ravno.

Pridem domov in pogledam poročilo optike.

Kot prvo...jaz imam 1U5 model, na poročilu 1Zx model. Res je, da sem mu pozabil povedat, da je prometno v naslonjalu za roko. Lahko bi ne poklical, nenazadnje pa če mehanik optično ne loči oktavije 1U od model 1Z, pol pa tud ne vem kdo naj bi ga.

Kot drugo....vrednosti iz poročila pred in po korekciji so presneto podobne. Je možakar sploh kaj prestavil?

In kot tretje...kolikor sem sedaj gledal po avtodati, oktavija 1U in 1Z nimata istih vrednosti na optiki. A imam sploh vredu nastavljeno optiko?

Pa ne me narobe razumet....kar nekaj financ sem vložil v avto in ni mi žal, ker se avto pelje kot nov. Samo, da imam pa potem nekdo tak na suho n....., se mi pa zdi malo brezveze, ker če bi še uro doma riskiral, bi si jaz tudi z vrvico tak nastavo optiko. Nenazadnje ta storitev tudi ni bila zastonj.

V prilogi pošiljam poročilo optike in prosim za mnenje poznavalcev.

Hvala in lep pozdrav.
Priponke
IMG_20210617_0002.jpg
 
Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 1701
Pridružen: Ne avg 18, 2013 9:01 pm

Re: Avtooptika......pomoč in mnenje

Napisal/-a limas Pe jun 18, 2021 3:51 pm

Zadevo reklamiraj. Naj si vzame čas in reši nastavitev. Napačno je določil model, ne vem pa, če so razlike v nastavitvi optike.
Na začetku ti ne bi bilo treba povedati, da si zamenjal celotno podvozje. Rabiš samo storitev nastavitev optike.
 
Uporabniški avatar
D12J12
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 597
Pridružen: So okt 27, 2012 11:44 pm
Kraj: Kranj

Re: Avtooptika......pomoč in mnenje

Napisal/-a D12J12 Pe jun 18, 2021 7:29 pm

Škoda, da se nisi obrnil takoj. Nekoga lepo prosiš za mnenje, te pa tako nazaj zabije. Napiši od kod si pa ti bodo predlagali drugega mojstra za optiko, škoda tvojega časa in denarja, da bi se ubadal z "šalabajzerji". Pravi mojster bi odprl delovni nalog, s teboj preveril vsak vijak in povedal svoje mnenje, po končanem delu bi ti sam predal ključe in se s teboj zapeljal testni krog.
 
Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček
 
Prispevkov: 2439
Pridružen: Po jun 25, 2012 10:34 pm
Kraj: daleč še iz Vrhnike

Re: Avtooptika......pomoč in mnenje

Napisal/-a ojnica Ne jun 20, 2021 1:14 pm

Končniki (4x), puše na rokah in zglob roke, to če si menjal in naredil optiko bi moral bit vredu ob vožnji brez zaviranja. Zavore pogledaj da so gumice na vodilih klešč cele in da se vodila premikajo, ven vzameš in pogledaš da je mast, sam mam take težave da se nabere notr umazanija in zarusta pol pa k stineš zavoro gre rahlo v eno stran. Problemi se ponavdi naredijo ob nanovem kupljeme avtu.
To so vodila:
https://www.silux.si/izdelki/podvozje-i ... volkswagen
ta dva vijaka na desni sliki se morata premikat.
Tud amortizerji so lahko problem, že tud problemi, spusti olje in dobi zračnost. Še prehitr ugotoviš sploh čez grbine kako to začne tolčt.
 
Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma
 
Prispevkov: 4155
Pridružen: Če jun 10, 2004 11:06 pm

Re: Avtooptika......pomoč in mnenje

Napisal/-a TrijoAdijo Po jun 21, 2021 12:33 pm

Ja, res najbulš da res vsak papak doma neki napol skup sestavi, pol pa gre do prvega mehanika da mu pogleda če je dobro skup sestavu. Seveda po vašem mnenju je to pravilno in super. Ker če bo papku odbilo akšenkl med vožnjo, bo lahk yebal mehanika kot da mu je on avto skup zložu. Yebemti kaka teleta hodijo po tem svetu :roll:

p.s.: Špure ti je konkretno prestavu, ker si jih tut konkretno zgrešil. Zdej maš spredi zaprto špuro (se pravi v +), ti pa si jo pred posegom imel odprto (se pravi v -).
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov