Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Re: citroen, peugeot, DS, opel - 1.2 puretech težave

Napisal/-a srcnik Ne sep 01, 2024 6:21 am

Največji problem pri vsem je to, da kupci zdaj skoraj nimajo konkurenčne izbire...

Večino ljudskih avtomobilskih znamk ima stellantis v lasti in namesto da bi jih razvijal, se ti butci ukvarjajo sami s sabo in samo z dobički... Posledično je dosti znamk v prostem padu (citroen je postal skoraj že dacia, opel je postal nek generik, fiat nima več neke vizije za ljudski avto, rešuje jih samo opiranje na retro, alfa izgublja športne modele v zameno za generične suv, ki niti niso več lepi, lancia je tudi generik, pa tudi peugeot se počasi izgublja...)

Motorizacijo imajo pa itak vsi novi modeli porazno...

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne sep 01, 2024 10:10 am

Bolje ne bi mogel napisati. Celotna izbira vseh znamk, je, po mojem mnenju, slaba tam neki do 35-40000€, čez niti ne gledam, ker mi je predrago.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po sep 02, 2024 6:14 pm

Ja, izbira je slaba... pa vendar, če rabiš dizla vzameš nekaj iz VAG grupe, če želiš hibrida potem definitivno Toyota, če pa bi rad imel bencinsko klasiko z ročnim menjalnikom potem Mazda, to je pa bolj ali manj to (premium znamke izvzete).

Izbira se nam zdi slaba verjetno tudi zaradi tega, ker so enoprostorci že praktično izginili, nič kaj dosti bolje v bližnji prihodnosti ne kaže tudi karavanom C in D segmenta, celo v B segmentu se počasi upokojuje nekoč najbolj priljubljene modele (Fiesta, Polo, Clio...). In potem je tu še okrnjena paleta motorjev. Kot je že nekdo omenil, v krizi je celotna EU avt. industrija, v primerjavi s tem se zdijo problemi 1.2 puretech minorni pa če se to še tako čudno sliši...
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Kraj: LJ

Napisal/-a drugmirko To sep 03, 2024 12:00 am

Jep, vrag jemlje šalo.... ravnokar sem na internetih prebral, da želi Volkswagen ukinit garancijo za 110.000 delovnih mest, katera naj bi do leta 29 izključevala prisilno odpuščanje in se, zaradi 5 miljardne "luknje v blagajni" odloča za velik program varčevanja do leta 26.
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl To sep 03, 2024 7:45 am

Če peša nemško gospodarstvo, peša tudi naše.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

boštjan_01
Stalni uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 To sep 03, 2024 9:12 pm

Kaj je tukaj tako čudnega ali šokantnega, saj že več kot leto prodaja rahlo pada. Če ni prodaje, tudi dela ni.
Z nemško avtoindusrtijo je povezanih ogromno slovenskih podjetij.

void
Poznavalec foruma

Napisal/-a void To sep 03, 2024 9:31 pm

Čitam in se čudim.
Jaz sem namreč s svojim P308 GT 1.5hdi zelo zadovoljen, nekega šparanja jaz pri P308 nisem opazil, še več, materiali in nasplošno občutek kvalitete je prej kak razred višje.
Ali mu fali ene 50hp? Absolutno, ampak kaj je tu je. Za 28.5k je avto korekten.

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Sr sep 04, 2024 5:34 am

Če greš iz megana, ki je najbolj cenen predstavnik razreda, na 308ko itak ne boš nič opazil, ker je v vsem praktično boljši...

void
Poznavalec foruma

Napisal/-a void Sr sep 04, 2024 3:11 pm

Aja ok, zdej bomo primerjali avto modelno leto 2015 z modelnim letom 2022. Svašta. Da sploh ne govorimo razliko v ceni, leta 2019 megane 17.600e, leta 2024 pa P308 28.5k. Pa tu ni samo inflacija faktor.

Ajde gremo potem primerjat golf 8 in golf 7. un b**** ki kupi golf 8 in je prej vozu golf7 najbolj da ga vrne nazaj, ker je cenen.

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Napisal/-a drugmirko Sr sep 04, 2024 3:19 pm

void je napisal/-a:Čitam in se čudim.
Jaz sem namreč s svojim P308 GT 1.5hdi zelo zadovoljen, nekega šparanja jaz pri P308 nisem opazil, še več, materiali in nasplošno občutek kvalitete je prej kak razred višje.

Hja.... najprej, ti maš 1.5 litrski HDI in ne 1.2 litrski tricilinderček, ki je res problematičen. Potem pa... na Peugeotu niti približno ne šparajo tako kot recimo na Citroenu (in počasi, glede na "C3AC rebadge" Frontero, tudi na Oplu - kolko staviš, da za razliko od Fiata, Peugeot ne bo meu modela na tej "indijski" platformi)! Pa še v GT opremi ga maš, ki je kar se "zaznavne kvalitete" kabine tiče, itak že "na pol premium" ! Valjda se čudiš prebranemu. =P
živeo drugmirkooooo!!!!

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax Sr sep 04, 2024 3:50 pm

Sam sem zadnjič peljal citroena c4 pa je prav prijeten avto l. Materiali solidni, sedeži udobni, čez luknje gre zelo lepo. Je pa res, da top 308 in top c4, je 308 še bolje narejen, ni pa c4 nikakor slabo.

boštjan_01
Stalni uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Sr sep 04, 2024 6:24 pm

drugmirko je napisal/-a:
void je napisal/-a:Čitam in se čudim.
Hja.... najprej, ti maš 1.5 litrski HDI in ne 1.2 litrski tricilinderček, ki je res problematičen. Potem pa... na Peugeotu niti približno ne šparajo tako kot recimo na Citroenu (in počasi, glede na "C3AC rebadge" Frontero, tudi na Oplu - kolko staviš, da za razliko od Fiata, Peugeot ne bo meu modela na tej "indijski" platformi)! Pa še v GT opremi ga maš, ki je kar se "zaznavne kvalitete" kabine tiče, itak že "na pol premium" ! Valjda se čudiš prebranemu. =P

+1+1+1+

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Napisal/-a drugmirko Sr sep 04, 2024 8:57 pm

pleomax je napisal/-a:Sam sem zadnjič peljal citroena c4 pa je prav prijeten avto l. Materiali solidni, sedeži udobni, čez luknje gre zelo lepo. Je pa res, da top 308 in top c4, je 308 še bolje narejen, ni pa c4 nikakor slabo.

No, zdej si pa zamisli kako prijeten avto bi bil, če bi mu butli Stellantisovi dovolili platformo Peugeotove 308-ce (kar 5cm širši avto, močnejša/čvrstejša karoserija), dali enako kvalitetne materiale v notranjost (kvalitetnejša plastika in tkanina po armaturi in oblogah vrat), ter vgrajevali vso opremo in tehnološke pripomočke ki jih lahko dobiš v 308-ci....
Če mane vprašaš je Citroenovcem, glede na to, da so jim dovolili samo "fejst raztegnt" 208-co ratalo naredit kr fajn avto, ki ma -vsaj meni- celo lepšo silhueto od 308-ce! Ampak v direktni primerjavi že z 308-co in Astro ne more skrit, da ne po dimenzijah ne po materialih ni "polnokrvni" C segment.... In pol maš, poleg "kilave" EV verzije, za edino možnost samo tisti nesrečni/nezanesljivi 1.2 litrski Puretech... niti mikro hibrida mu (še) ne privoščijo, kaj šele štiricilindričnih priključnih hibridov...
Šparajo! In mislijo, da ne bomo opazli! Šparajo celo na DS-u, ki - če izvzameš "ročno šivano usnje" v kabini in tisto aktivno vzmetenje za pegalnje lukenj in neravnin na cesti- v ničemer ne nudi ničesar takega, kar ne najdeš v Peugeotu! Pa bi moral DS met večje/močnejše motorje in opremo, ki je ne moreš dobit v bolj plebejskih modelih Stellanitsa...
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Če sep 05, 2024 6:23 am

void je napisal/-a:Aja ok, zdej bomo primerjali avto modelno leto 2015 z modelnim letom 2022. Svašta. Da sploh ne govorimo razliko v ceni, leta 2019 megane 17.600e, leta 2024 pa P308 28.5k. Pa tu ni samo inflacija faktor.

Ajde gremo potem primerjat golf 8 in golf 7. un b**** ki kupi golf 8 in je prej vozu golf7 najbolj da ga vrne nazaj, ker je cenen.

Ja, ti je For lepo napisal, da je bila prejšnja generacija 308ke, ki si jo je lastil, modelno leto 2014 boljša kot trenutna... Ti pa pač ne opaziš razlike, ker si prej vozil megana, ki je bil pač budget predstavnik razreda. Kaj ti tu ni jasno?

Vidim pa, da si še kar isto zafrustriran z golfom kot pred časom... Izgleda, da se nekatere stvari nikoli ne spremenijo...

void
Poznavalec foruma

Napisal/-a void Če sep 05, 2024 8:04 am

Vozil sem kaj nekajkrat P308 prejšne generacije in sedaj vozil vsak dan novo generacijo. To enostavno ni res.
Če pa voziš vedno prejšno generacijo se navadiš na avto in potem ko greš prvič pelat nov model je seveda na prvo žogo možno da je slabši.
Če pa greš iz ganc nove 308 na prejšno 308 je pa razlika velika, sploh v podvozju in izolaciji.

Govorit da je trenutna generacija slabša od 2014 je smešno. Ker ni res. Mogoče v nekaterih aspektih res, ampak nadoknadi v drugih. Recimo prejšnja generacija nima nič placa zadaj, do te mere da lupinice ne moreš imeti na zadnje sedežu, če imaš novorojenčka.
Medtem ko je Golf trenutna generacija res slabša od prejšne v praktično vseh aspektih. To ni nobena frustracija, to je dejstvo, ki ga delijo z mano tudi skoraj vsi novinarji.
Pri pežoju je vsaj občutek da je napredek v materialih, infotainmentu, izolaciji, podvozju, ne pa regresija.

Tako da bilo bi bolje da greš sam vozit, kot pa da poslušaš mnenje drugih. Enostavno ni možno avto ocenit po kratki testni vožnji.

Uporabniški avatar
For
Uporabnik

Napisal/-a For Če sep 05, 2024 10:22 am

@srcnik
Nisem rekel da je stari 308 boljši.
Rekel sem, da glede motorizacije v 11-ih letih niso nič naredili, vse je isto. Zato zamerim Stelantisu, ker v bistvu delajo samo šminko ki je večini kupcev všeč (meni ni)
Tehnični napredek jim je nula ZERO!
Tudi na sploh ta trend zmanjševanja števcev in povečevanje osrednjega zaslona me moti.
V DS4 je to grozljivo. V 308 pa res ceneno izgleda.
Očitno je, da večina proizvajalcev z to digitalajo nategujejo folk.
Golf 8 razen tistega zaslona nima nič posebnega za pokazat.

Všeč so mi komentarji druga mirka, ker ima širšo sliko vsega. Podobno jaz gledam ampam nisem toliko poučen o tem.
Spomnim se starega C4 ko sem pričakoval da bo podoben občutek kot v starem 308, pa šele kasneje sem izvedel da je na podvozju 208. Groza!
Očitno to še naprej delajo.
Tisti občutek ko greš iz avta v avto je najbolj merodajen.
V novega 308 dizla (avtomatik) sem šel iz Cliota 2020 tudi 1.5 dizla in bil razočaran nad 308-o
Ne rečem, da je Clio boljši, ampak velike razlike v občutkih ni bilo.

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax Če sep 05, 2024 2:39 pm

C4 ima tudi mikrohibriden 1.2 v ponudbi. Jaz imam prejšnjo 308-ko pa verjamem, da je kakovost znotraj pri novi boljša, je pa res da ko pogledam med stare cenike motorno paleto takrat pri prejšnji 308-ki pred prenovo in sedaj pri novi je pa res gromozanska razlika. Bencinarji od 82 konjev do 270. Dizli od 90 do 180 konjev. Danes pa bencinar 110-130(136 hibrid) in dizel 130. Konec. Lepo bo eu sama sebe pokopala.

nasamorpheus
Novinec

Napisal/-a nasamorpheus Pe sep 06, 2024 7:27 am

Počasi se bo paleta motorjev zmanjšala pri vseh znamkah in vsi bodo uporabljali iste motorje . Kaj pa rabiš 5 različno močnih dizlov in bencinarjev za avto razreda C. Dobro vsaj 2 izbiri bi bilo fajn met za vsako različico pogona.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe sep 06, 2024 8:10 am

S stališča kupcev je dobro, da je veliko izbire (več individualizacije) in je doslej zadeva dobro funkcionirala, s stališča proizvajalcev pa je še vedno dober citat Henryja Forda: Lahko je katerakoli barva, samo da je črna.

Proizvajalci ne rabijo toliko diverzitete pri opcijah za vsak model posebej. Pač doslej je bilo za vse inačice dovolj interesa in tudi konkurenca je tako nudila.

Lahko pa naštevamo kaj vse so proizvajalci ukrenili, da so poklestili stroške:
- ukinili so celo lestvico različnih motorjev (npr. bencinarji: 1.4, 1.6, 1.8, 2.0, 2.5) in pustili samo eno ali dve kubaturi z različnimi močmi
- ukinili so 3-vratno verzijo modela
- sicer je v osnovi več serijske opreme, so pa formirani paketi z manj ali nič možne doplačilne opreme
- več komponent je v enem sklopu, pri okvari menjaj cel sklop (ker je npr. crknilo mikrostikalo)

Tole mi je pač prišlo najprej na pamet...
Človek brez problema, to strašna je stvar!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov