Nasveti in napotki ter povpraševanja...
 
Matevzg
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 19
Pridružen: Po jul 04, 2005 5:02 pm

Hyundai Accent vratne kljuke in odpiranje vrat

Napisal/-a Matevzg Če feb 15, 2024 12:17 pm

Hyundai Accent, letnik 2004. V enem letu mi je odpovedalo odpiranje treh vrat, tako da lahko odpiram samo še voznikova vrata. Ker me skrbi, da bi se kmalu uničila tudi ta in potem ne bi mogel več v vozilo, bi rad zadevo čim prej popravil. Zanima me, če priporočate kakšnega preizkušenega mojstra, ki se na zadevo spozna in ve, kako se lotiti popravila oz. menjave vseh 4 vratnih kljuk oz. njihovega mehanizma odpiranja vrat. Nekaj sem že spraševal lokalnega mehanika, ampak se je izgovarjal, da ne ve točno, kako rešit in da bo poškodoval vratne tepete, ipd.
Mene poškodovane tapete ne motijo. Vozilo je že staro in ni več ravno lepo ohranjeno. Zanima me bolj kot ne samo funkcionalnost.

Kar je pa najbolj zanimivo pri vsem skupaj, je to, da je situacija pri vsaki od treh vrat drugačna. Bom na kratko opisal:

1.) Pri prvi kljuki, ki se je uničila, se vrat ni dalo odpreti od zunaj. Od znotraj se jih je pa še vedno dalo normalno. Rekel bi, da se je morda samo zlomila plastika zunanjega dela kljuke in ni več odpirala mehanizma. V trenutku zmedenosti sem pomislil, da je mogoče samo vključena otroška varnostna ključavnica, ki je locirana na robu vratnega krila. In sem jo premaknil. In s tem seveda zafrknil situacijo do konca. Zdaj imajo vrata vključen child lock in se jih ne da odpreti več niti od znotraj.

2.) Pri drugih vratih se je pojavila težava, da se jih ne da odpreti niti od zunaj, niti od znotraj. Kljuka se mi ne zdi nič polomljena. Zgleda mi, kot da se nočejo odklenit do konca. Tudi če poskusim s ključem v ključavnici, ga ne morem obrniti do konca, da bi se vrata odklenila. Enako z notranje strani, kjer je na kljuki zatič za odklepanje/zaklepanje vrat - ne da se ga premakniti do konca v odklenjeno pozicijo.

3.) Pri tretjih vratih pa je problem, da se ne odprejo do konca. Kljuka sicer deluje tako od zunaj kot od znotraj. Ampak vrata se odprejo samo za majhno režo. Kot da se mehanizem ne odpre do konca. Pri vratih nastane majhna reža, ampak so še vedno zataknjena, tako da se ne odprejo. Jih je pa treba potem butnit s telesom, da jih zapreš do konca nazaj, ker so rahlo priprta.

Torej, prosim za kakšno priporočilo mehanika, ki bi bil mojim težavam kos. Estetika popravila ni preveč važna. Me bo pa seveda zanimala ocena stroška, ker samo vozilo ni več kaj prida vredno, zato so tudi večje investicije vanj vprašljive.
 
Kohec
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 703
Pridružen: So jun 13, 2009 2:03 pm

Re: Hyundai Accent vratne kljuke in odpiranje vrat

Napisal/-a Kohec Če feb 15, 2024 1:29 pm

Napiši lokacijo iz kje si, menda ne boš iskal mojstra po celi SLO.
 
Matevzg
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 19
Pridružen: Po jul 04, 2005 5:02 pm

Re: Hyundai Accent vratne kljuke in odpiranje vrat

Napisal/-a Matevzg Če feb 15, 2024 1:36 pm

Haha, sorry, pozabil. Sem iz Ljubljane.
 
Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec
 
Prispevkov: 6393
Pridružen: So avg 16, 2008 9:36 pm
Kraj: Ljubljana

Re: Hyundai Accent vratne kljuke in odpiranje vrat

Napisal/-a Fan Če feb 15, 2024 3:37 pm

Vsak klepar to z levo roko naredi. To ni delo mehanika. Morda bi tudi kakšen avtoelektrikar to vzel v delo. Bo pa zadaj problem, potrebno bo sneti pri zaprtih vratih oblogo vrat. Sicer ne vem kakšen strošek ste imeli v mislih, vsekakor pa tole z novimi ključavnicami/kljukami ne bo poceni.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
 
Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 2856
Pridružen: To apr 26, 2005 6:33 pm

Re: Hyundai Accent vratne kljuke in odpiranje vrat

Napisal/-a mrtwelvetrees Če feb 15, 2024 6:00 pm

Razdreti, pogledat kaj je zlomljeno, če kosov ne dobiš na avto.net ali bolhi, poglej še ebay, ali katejske strani, samo je "draga" poštnina.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?
 
Matevzg
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 19
Pridružen: Po jul 04, 2005 5:02 pm

Re: Hyundai Accent vratne kljuke in odpiranje vrat

Napisal/-a Matevzg Po mar 11, 2024 4:21 pm

Hvala za pomoč. Dvoja vrata smo uspeli zrihtati, tako da samo ena ostajajo nedelujoča. Klepar + mehanik sta skupaj zrihtala. Okvarjene/polomljene dele sta našla na odpadu, tako da ni bil visok strošek.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov