Napisal/-a plazydor Če feb 22, 2024 6:07 am
Pred nekaj tedni sem nabavil Suzuki Jimny letnik 2000. Presenetljivo brez rje in prevoženih samo 80k km. tako odranjenega sem moral vzeti.
Sedaj pa imam vprašanje ali vprašanja. Nareč med vožnjo od 2000 do 3000 obratov se v motorju sliši rahlo klikanje. Najprej sem se ustrašil, da se oglašajo ojnični ležaji, pa na srečo je to sliši v glavi motorja. Če na mestu zavrtim obrate ni tega slišati, le med vožnjo. Seveda sem takoj naredil servis olje, filter svečke, celo 100 oktanca tankam. To klikanje je malo tišje.
Nekaj ljudi mi je reklo naj pogledam vžig in eden mi je celo svetoval, da je po vsej verjetnosti lambda in potrebno bo nastaviti ventile.
Lambdo zamenjam ko jo dobim.
Potem pa se lotim branja servisnih navodil in pri nastavljanju ventilov postanem zmeden. Nisem nek strokovnjak za ventile a vem, da se motor zavrti na zgornjo mrtvo točko in najprej poštelaš na 1. in 4. valju ventile, potem obrneš za 180 stopinj in še 3 in 4 vajl nastaviš.
No v servisnih navodilih Jimnyja pa je seveda motor zavrtiš na zgornjo mrtvo točko in potem se štela 1. valju 1 sesalne in iztopne, potem sesalne na 2 valju in potem iztopne na 3 valju. obrneš ročico za 360 stopinj in potem štelaš sesalne in iztopne na 5 valju, ter potem sesalne na 3 valju in potem iztopne na 2 valju.
Sem gledal na youtube en posnetek, ki je uporabil isto zaporedje, vendar je motor obrnil samo za 180 stopinj.
Priznam zmeden sem. Si bo kdo vzel čas, da mi to obrazloži?
Če pa je kdo v posavlju voljan mi priti nastaviti ventile, pa bom neizmerno vesel. Marsikaj glede mehanike avta sam postorim, pri ventilih pa malo oklevam.
- Priponke
-

Samo Bog mi lahko ukazuje, ostali me pa morajo poslušat