Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Ovrful
Nov uporabnik

Škoda 2.0TDI - izginjanje hladilne tekočine

Napisal/-a Ovrful Po jun 03, 2024 9:03 am

Pozdravljeni,
nekaj podobnih tem sem po forumih sicer našel, ampak nič kar bi mi znalo kaj bolj pomagati.
Imam škodo scout 2.0TDI 184HP l2016 /170000 km), ki je začela postopoma izgubljati hladilno tekočino. Recimo, da jo moram od min do max naliti vsake cca 200km, je pa tako, da avto nima nekih anomalij. Temperatura motorja je vedno normalna, avto ne kadi, olje je normalne barve, smetane ni pod pokrovčkom, hladilna tekočina je tudi normalno rdeča, skratka iz tega vidika vse ok, avto tudi čisto normalno gre. Velikokrat se po forumih omenja pečka (grelna matrica) in teh problemov tudi ni moč opaziti; avto na obeh straneh normalno greje, ni nobene vlage pod predpražniki itd. Seveda ne izključujem, da jaz kaj ne opazim. Se mi pa zdi, da nivo hladilne tekočine pade čez noč, ko se avto ohlaja.
Kot rečeno, vsake nekaj časa dolijem to tekočino, nikoli pa ne opazim kakšne luže pod motorjem ali kaj podobnega. Mehanik je tudi rekel, da vse komponente izgledajo OK: EGR, pumpa itd in, da bo najverjetneje problem nekje globje v motorju.
In preden dam avto v razdiranje motorja, me zanima, če je kdo tukaj imel podoben problem in če ga je sploh rešil.
Opažam pa tudi naslednje; avto ima za moje mnenje prepogoste DPF regeneracije. Vozim se cca 30km v eno smer, slabih 10km je AC, avto pa DPF čisti na cca 150-200km. Prejšni avto (IX35 2.0crdi) je imel DPF cikluse tam okoli 400km oz. enkrat na tank. V mojem primeru skoraj vedno dokončam ciklus regeneracije, zato so mi tako pogoste regeneracije precej nenavadne.

Če ima kdo kakšen nasvet kaj še preveriti, mogoče predlog še za kakšnega strokovnjaka, se zahvaljujem.

Lp.
Zadnjič spremenil Ovrful, dne Po jun 03, 2024 9:37 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Re: Škoda 2.0TDI - izginjanje hladilne tekočine

Napisal/-a mrtwelvetrees Po jun 03, 2024 9:23 am

Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Ovrful
Nov uporabnik

Napisal/-a Ovrful Po jun 03, 2024 9:44 am

Hvala za link, Scotty itak zmaga. Vidim, da imajo tale kit tudi na nemškem amazonu:

https://www.amazon.de/-/en/Block-Tester ... 234&sr=8-2

Je pa res, da je mehanik opravil test pritiska na hladilnem sistem in, da je v mejah normale. Izgleda tale kit izgleda zna prav pridit v kolikor še mislim vozit VAG znamke.

Lp.

dejanb75
Nov uporabnik

Napisal/-a dejanb75 Po jun 03, 2024 10:02 am

Možno je tesnilo glave. Kompresija uhaja v hladilni sistem in tam nastaja pritisk. Pokrovček na ekspanzijski posodi drži določen pritisk (1,5 bar se mi zdi), kar je več potem spusti ven. Poglej če je okoli pokrovčka oziroma pod ekspanzijsko posodo kaj sledi hladilne tekočine. Ni nujno da je mokro ker hitro izhlapi, se pa vidi če je bilo kaj mokro. Odvij pokrovček (ko se ohladi motor) na posodi in opazuj če kaj pihne ven, če se nivo tekočine kaj pade i oz. naraste, če pritečejo kakšni mehurčki. To so znaki prebitega tesnila glave. V tem primeru se olje in vode ne mešeta in zato olje ni penasto v hladilni pa ni madežov olja.

Mehanik ti je verjetno opravil test pritiska v delavnici, v tem primeru motor ni kaj dosti obremenjen.. Dej eno servito pod ekspanzijsko in se potem pelji na kašen hrib in obremeni motor do amena. Potem poglej če je servieta kaj mokra.

Ni pa nujno da je tesnilo glave. Lahko je pri EGR ali kaj drugega.

Ovrful
Nov uporabnik

Napisal/-a Ovrful Po jun 03, 2024 10:18 am

Zdravo,
to se pa spomnim, da sem enkrat zjutraj pri ohlajenem motorju odvil zamašek na ekspanzijski, za tem je malce pihnilo ven in nivo je malce narastel. Je pa res, da se to ne zgodi vedno, ko odvijem zamašek.
Bom sedaj še to preverjal zjutraj in da vidimo kaj se dogaja.

Lp.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po jun 03, 2024 12:40 pm

to že ni dobro....niti malo ne sme pihnit ven pri mrzlem motorju....pri vročem ne odvijaj.Očisti čep, ali probaj s katerega drugega vaga za probo dat gor

Ovrful
Nov uporabnik

Napisal/-a Ovrful Po jun 03, 2024 2:31 pm

Sem pred parimi dnevi kupil novi čep tako, da to sem eliminiral. Bom pa sedaj spremljal, če zjutraj pihne iz posodice. Itak sem pa zmenjen z mehanikom, da bomo šli v razstavo motorja, je pa res, da bi še rad sam prej kaj preveril oz. se prepričal, že zaradi boljšega občutka, ker razstava motorja mi ne diši, sploh pa ne finančno :/
Opažam pa, da nivo pade največkrat, ko je avto res gonjen v hrib (do doma imam 5km hriba). Pridem domov, preverim nivo pri vročem avtu in se mi zdi čisto normalen. Zjutraj, ko je avto hladen pa je včasih nivo lahko precej nižji od pričakovanega, tudi pod minimum in je potrebno dolivanje. Kot, da bi pri vročem avtu, ko se ohlaja nekam počasi puščalo. Sem ga zadnjič po AC gonil 180 ravno v ta namen, da bi kaj sprožil ampak je bil po 20km avtoceste nivo normalen. Potem pa pride neki trigger in nivo pade.
Bom namestil cunje okoli ekspanzijske, da še to preverim v kolikor bi kaj tam puščalo.
Mi že povzroča sive lase tale škoda...

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po jun 03, 2024 3:36 pm

Preverite:
EGR hladilnik / naredi se obvod, v koliko ne pušča več, ste našli krivca
Vodna črpalka / pozna se rdeča sled tam kjer je pritrjena
notranja pečka / demontira se plastike ali pogleda s kamero

Osebno se nagibam prvi napaki
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

dejanb75
Nov uporabnik

Napisal/-a dejanb75 Po jun 03, 2024 6:48 pm

Ovrful je napisal/-a:Sem pred parimi dnevi kupil novi čep tako, da to sem eliminiral. Bom pa sedaj spremljal, če zjutraj pihne iz posodice. Itak sem pa zmenjen z mehanikom, da bomo šli v razstavo motorja, je pa res, da bi še rad sam prej kaj preveril oz. se prepričal, že zaradi boljšega občutka, ker razstava motorja mi ne diši, sploh pa ne finančno :/
Opažam pa, da nivo pade največkrat, ko je avto res gonjen v hrib (do doma imam 5km hriba). Pridem domov, preverim nivo pri vročem avtu in se mi zdi čisto normalen. Zjutraj, ko je avto hladen pa je včasih nivo lahko precej nižji od pričakovanega, tudi pod minimum in je potrebno dolivanje. Kot, da bi pri vročem avtu, ko se ohlaja nekam počasi puščalo. Sem ga zadnjič po AC gonil 180 ravno v ta namen, da bi kaj sprožil ampak je bil po 20km avtoceste nivo normalen. Potem pa pride neki trigger in nivo pade.
Bom namestil cunje okoli ekspanzijske, da še to preverim v kolikor bi kaj tam puščalo.
Mi že povzroča sive lase tale škoda...

Te simptome sem imel jaz na dizlu, sicer ne na VW motorju, in je bilo poterbno menjati tesnilo glave. Pod posodo je bilo mokro, vendar ne od puščanja ampak zato ker pokrovček zaradi prevelika pritiska spusti vodo ven (sicer bi posodo razneslo) in potem tekočina steče po drenažnem kanalu mimo pokrovčka pod posodo. Jaz sem tudi menjal pokrovček in posodo, na koncu je bilo tesnilo. Pa mehanik je rekel da ni bilo neki totalno uničeno tesnilo, si moral dobro pogledati da si videl kje je bilo poškodovano. Za tolažbo naj ti povem da je bilo to popravilo manjši strošek kot redni veliki servis na 1.0 ecoboost motorju.

Ovrful
Nov uporabnik

Napisal/-a Ovrful To jun 04, 2024 7:04 am

Hvala za tolažbo :)
Bom najprej naredil obvod EGRa pa da vidimo kaj bo. Okoli ekspanzijske to jutro ni bilo opaziti nič sledi, iz posode zjutraj tudi ni nič pihnilo.
Če obvod ne bo pomagal, potem pač gremo v razdiranje. Mi je pa sumljiv ta EGR, že zato, ker imam tako pogoste regeneracije. Baje je EGR tudi lahko vzrok za to, če pa še pušča po vrhu..tombola

madpanter
Novinec

Napisal/-a madpanter To jun 04, 2024 7:41 am

Poskusi res prvo EGR preveriti, preden začnete motor podirati. Mislim, da je na tem motorju hlajeni EGR in zna mogoče puščat. Če boš moral menjal EGR preveri kdo originalnega dela in poskusi od istega proizvajalca nabaviti, je po navadi najmanj problemov.
AUTODOC popust za nove uporabnike (velja za naročila nad 50€):
1. Sledite povezavi https://interstitials.onelink.me/1036709825?pid=Sharing&af_c_id=AC31609319 za prenos AUTODOC aplikacije.
2. Vpišite vašo kodo kupona AC31609319 pri zaključku naročila
3. Prejmite vaš 10 € popust

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To jun 04, 2024 1:12 pm

Lahko se menja samo hladilnik EGRa. V koliko bi bil EGR zanič, bi gorela MIL lučka. V koliko pušča hladilnik EGRa, hladilna tekočina teče v izpuh in ni nikjer nič mokrega.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 To jun 04, 2024 8:55 pm

Podobno sem imel na saabu, kriv je bil pocen hladilnik egr ventila.

Ovrful
Nov uporabnik

Napisal/-a Ovrful Sr jun 05, 2024 6:34 am

Sem dal danes zjutraj avto mehaniku, da naredi bypass EGRa. Bomo videli kaj bo... fingers crossed...

kseb
Novinec

Napisal/-a kseb Sr jun 05, 2024 10:29 am

Enaki simptomi pri 100.000 km, vendar bistveno manj manjka tekočine. Pri meni je bila potrebna menjava vodne črpalke. Baje kar pogosta napaka pri 2.0 tdi. Servisi jo zakrijejo tako, da ob vsakem servisu dotočijo manjkajočo hladilno tekočino in dokler je manjka malo (toliko, da ne zasveti opozorilna lučka) se tega sploh ne opazi med servisnimi intervali. Marsikdo namreč ne kontrolira, koliko je hladilne v vozilu.
Ker je hladilna tekočina tekla po jermenu, je bil ta poškodovan (baje neke manjše razjede) in so ga pri popravilu menjali.

dejanb75
Nov uporabnik

Napisal/-a dejanb75 To jun 11, 2024 7:00 am

Ovrful je napisal/-a:Sem dal danes zjutraj avto mehaniku, da naredi bypass EGRa. Bomo videli kaj bo... fingers crossed...

Si ugotovil napako?

Ovrful
Nov uporabnik

Napisal/-a Ovrful To jun 11, 2024 7:20 am

Zdravo,
so mi naredili bypass egr hladilnika in sedaj spremljam zadevo. Malce sem moral doliti naslednji dan, kar naj bi bilo pričakovano, ker je bil sistem razstavljen.
Javim kako bo.

Lp.

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul To jun 11, 2024 7:37 am

Sam j**e.... ti ta tdi. Misliš, da so že kaj zrihtali ta šrot pa spet ista zgodba. Moj prejšnji je bil 2015, pri 100 tkm menjava vodne pumpe. Sedaj pri novem samo čakam kdaj mi bo spet nagajala.

Ovrful
Nov uporabnik

Napisal/-a Ovrful To jun 11, 2024 8:08 am

Ne govori... Pred tem sem vozil Toyoto, Hyundaia.. Na vsakemu naredil 100k km in nobenega problema z motorjem. Tole je pa za v psihiatrijo.
Najraje bi ta avto prodal, samo ne morem prodat avto z takšno napako.

Lp.

clio05
Nov uporabnik

Napisal/-a clio05 To jun 11, 2024 11:34 am

Pri taki količini manjka vode pa res ni težko ugotovit kje pušča.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 13 gostov