Nasveti in napotki ter povpraševanja...

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Re: Menjava olja/filtra na avtu z garancijo

Napisal/-a danci1973 Sr jan 22, 2025 10:30 am

krimič je napisal/-a:Starejši avto ne potrebuje olja in filtra na 15.000 km? Jaz tudi starejši avto servisiram tako in potemtakem me stane enako kot novejši avto (kar se tiče olja, o čemer gre debata).

Seveda potrebuje - morda še pogosteje... Samo se ne rabiš sekirat, če se bo videlo, da si avto vzdrževal bolje od tega, kar je proizvajalec predvidel in da bi ti kdo kaj gnjavil zaradi garancije. :lol:

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Sr jan 22, 2025 11:54 am

MORDOR je napisal/-a:Ja kupiš nov avto pol boš pa z lidlovo pumpo olje ven vlekel kot v Jugoslaviji, Ma dej no.

Odgovoril sem direktno na vprašanje kako bi zamenjal olje doma. Mu naj svetujem nakup dvigala in vseh ostalih pripomočkov?

Že v prvem stavku si vse povedal kako se stvari lotiti. Ja kupiš nov avto, torej ti postavljaš pravila in ne serviser, ker si ti kupil avto. So bili pri toyoti pametni, da ne bom delal servise po svoje. In veš kaj? Jih sploh ne delam, ker jim nisem dal te možnosti. Pri mazdi sem servis naredil po 6. mesecih in to z specifikacio olja katero sem jaz določil. Servis mi lahko pogojuje samo prost termin, vse ostalo je moja odločitev.

Hočeš nasvet glede servisa na 30.000km/2leti? Odpelješ na servis in postaviš pogoj, da boš avto servisiral na 15.000km/1leto, če se s tem ne strinjajo jim daš roko in se lepo zahvališ za sodelovanje, boš pa servisiral tam, kjer se ne branijo €€€.

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Sr jan 22, 2025 12:07 pm

krimič je napisal/-a:
RUNAČ je napisal/-a:@krimič; Daj za hec poglej še v infotaiment, kjer boš nekje našel podmeni za servis, kdaj ti avto trenutno predvideva naslednjo menjavo olja, ker imaš nastavljen variabilni interval. Tam piše koliko kilometrov oz. dni je do predvidene menjave.

Obstaja možnost, da ti bo glede na tvoj način vožnje javilo da pojdi na servis recimo oktobra in ne šele januarja/februarja naslednje leto, ko bosta pretekli polni 2 leti.

Sem pogledal in mi dejansko kaže razliko km do 30.000 in razliko števila dni do starosti 2 let. Bi moralo pisati drugače?

Nisem imel v mislih tega, da bi moralo pisati drugače, ampak to, da obstaja možnost, da bi. Pišem pa zato, ker je tako pri očetovi Škodi.

Marca bo eno leto od nakupa oz. prve registracije, med podatki o servisu mu pa trenutno kaže, da naj gre, preračunano po dnevih, na servis menjave olja decembra. Očitno ima vklopljen variabilni interval. Se je pa že odločil, da bo delal menjave olja na eno leto. Kilometrov pa, kar je v penziji, naredi nekje 12k na leto.
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Sr jan 22, 2025 6:10 pm

Napišite malo za kateri motor gre. Ker je razlika med bencinarjem in dizlom. Pri VAG bencinarjih v večini primerov zdrži interval olja polnih 30 kkm, pri dizlu pa moraš imeti res optimalne pogoje delovanja (relacije, mala obremenitev, malo zagonov itd..), drugače bo prej bližje 20, kot 30 kkm...

Definitvno pa je priporočljivo menjat olje na max 15 kkm, motor bo hvaležen na dolgi rok..

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Sr jan 22, 2025 7:37 pm

Sam sem opisoval vozilo z motorjem 1.5 TSI.

Karl Heinrich Waggerl

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Sr jan 22, 2025 8:07 pm

Gre se za bencinarja.

Menjavo olja lahko opraviš brez dvigala brez problema (vsaj jaz jo lahko) in mi kakšne pumpice ne padejo niti na misel. Ima pa kolega mehanik tudi kanal in dvigalo in lahko to pri njemu naredim še bolj "komfort".

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Sr jan 22, 2025 10:21 pm

RUNAČ je napisal/-a:Sam sem opisoval vozilo z motorjem 1.5 TSI.

Kaj pa pravi servisni pregled po dnevih? Enako kot menjava olja ali? Ker servisni pregled pa je fiksno 30 kkm ali dve leti.. Če je manj, pomeni da niso poresetirali dneve ob novem vozilu..

Pri nam sta na dveh enakih motorjih zdržala intervala polni 2 leti in 30 kkm..

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Napisal/-a D12J12 Če jan 23, 2025 8:40 am

krimič je napisal/-a:Gre se za bencinarja.

Menjavo olja lahko opraviš brez dvigala brez problema (vsaj jaz jo lahko) in mi kakšne pumpice ne padejo niti na misel. Ima pa kolega mehanik tudi kanal in dvigalo in lahko to pri njemu naredim še bolj "komfort".

Takšen komentar bom raje prezrl…

Uporabniški avatar
ironmaiden
Novinec

Napisal/-a ironmaiden Če jan 23, 2025 9:01 am

za eno let star avto res mogoče ni primeren komentar......
.....ko pa pride do zadnjega leta ali izven garancije pa samo gasa...menjava olje lahko vsak naredi...je razlika 50-70€ ali pa 300-400€ :huh:

me pa zanima kakšna je praksa, ko je avto v garanciji in ga ne pelješ na pooblaščenca ampak k njekomu ki ima registrirano obrt in menja po servisni knjižici, saj EU zakonodaja že vsaj 10 let to dopušča.

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Če jan 23, 2025 11:19 am

nejc1 je napisal/-a:
RUNAČ je napisal/-a:Sam sem opisoval vozilo z motorjem 1.5 TSI.

Kaj pa pravi servisni pregled po dnevih? Enako kot menjava olja ali? Ker servisni pregled pa je fiksno 30 kkm ali dve leti.. Če je manj, pomeni da niso poresetirali dneve ob novem vozilu..

Pri nam sta na dveh enakih motorjih zdržala intervala polni 2 leti in 30 kkm..

Na ekranu sta vidni dve informaciji glede servisa. Servis olja trenutno pade letos v mesec december (že omenjeno v enem izmed prejšnjih komentarjev), servis vozila pa v december 2026.

Če odbijem dve leti od dneva na katerega trenutno kaže, da naj bi imel menjavo olja, dobim datum, ko sploh še ni bilo narejenega naročila, da gre avto v proizvodnjo. To vem, ker je bila ara vplačna zadnji delovni dan leta 2023, avto pa narejen po lastni specifikaciji iz konfiguratorja.

Sem pa klical na servis in so mi povedali, da je na avtu očitno ostal variabilni interval, čeprav oni načeloma nastavijo ob pripravi vozila fiksnega. Datum menjave se pa prilagaja glede na podatke iz računalnika o količini hladnih vžigov, trajanju kratkih relacij, start/stop zagonov in podobno... No, recimo vklopi start/stop sistema pri očetovem avtu nimajo nobenega vpliva, ker vem, da se je že podzavestno navadil pritisniti tipko za izklop, ko odpelje z dvorišča.

Bi rekel, da je očitno računalnik določene stvari malo "pobrkljal" med sabo.

Karl Heinrich Waggerl

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Če jan 23, 2025 6:21 pm

ironmaiden je napisal/-a:
me pa zanima kakšna je praksa, ko je avto v garanciji in ga ne pelješ na pooblaščenca ampak k njekomu ki ima registrirano obrt in menja po servisni knjižici, saj EU zakonodaja že vsaj 10 let to dopušča.

To velja samo za čas tovarniške garancije in ja res ne rabiš hodit na pooblaščenca in boš obdržal 2 leti garancije (v tem primeru), če boš imel dokaze o servisiranju... Podaljšana garancija pa ni obvezna in zakonodaja tukaj ne velja in vse znamke dajo pogoj servisiranja na pooblaščencu..

Zodd
Novinec

Napisal/-a Zodd Pe jan 24, 2025 4:48 am

Tudi na uradni servis in za nove avte sem vedno nosil svoje olje, seveda pooblaščencu to ne ugaja, ter so se hoteli kregati, sem vedno rekel da lahko prinesem dopis od odvetnika da je to popolnoma zakonito, pa je bilo vedno potem kar naenkrat vse ok :) ah gospod za vas bomo pa naredili izjemo :)
s to prakso sem začel ko sem ugotovil da tako na Hondi zahtevano motorno olje 0w20 A3/A5, so mi notri dajali 0w20 A1, katerega HTHS ni po specifikaciji tega motorja, sam sem potem nosil 0w30 A3/A5, ter še huje na Toyoti namesto zahtevanega olja 5w40 (yaris GRMN) so mi notri nasuli 0w20 :) bog pomagaj dobro da preverjam te stvari in sem po 200km to ugotovil...
tako da vsaj pri stvareh, katere lahko kontroliram par kontroliram, sicer pa imam svojega mehanika, ki mu zaupam dosti bolj kot pooblaščencem.

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Pe jan 24, 2025 9:43 am

Sam sem zmeraj na pooblascenca prinesel svoje olje, s tem, da sem prej na servis povprašal ali to dovolijo. In tudi zdaj bom delal enako. Le, da bo to vsako drugo leto. Vmes pa bom menjal sam.

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Sr feb 05, 2025 9:39 am

Našel sem kataloško številko za filter olja, vendar ugotavljam, da je na koncu 9 mestne šifre š črka H, T ali AC. Kolikor vidim so filtri enaki, prav tako ETKA pravi, da se lahko uporabi T ali H, vendar me vseeno zanima kaj pomenijo te oznake, če mogoče kdo ve. Je tudi razlika v ceni med H in T.

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Napisal/-a D12J12 Sr feb 05, 2025 10:22 am

Lahko pomeni vse, od filtracijskega papirja do moči vzmeti, kdo ve... Važno, da je po specifikaciji in da paše :D . Ne obremenjuj se z tovarniškimi oznakami.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Sr feb 05, 2025 11:06 am

Koda, poreklo, proizvajalec. Zato tudi razlika v ceni.
H - Nemčija (MHL) originalni del
T - Turčija (FFA) nadomestni originalni del
  • Vorsprung durch Technik | Progress through Technology

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Napisal/-a D12J12 Sr feb 05, 2025 12:42 pm

A pa so to oznake držav? Ker ko v iskalnik vpišem wag oil filter mi ven zmeče kataloške brez črk ali pa z črkami glih da ne vse abecede.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Sr feb 05, 2025 1:36 pm

Na vsaki škatlici je oznaka kje je bilo proizvedeno in končnica T pomeni Made in Turkey. Omenjeni so originalni/nadomestno originali deli skupine VAG, ki so ponavadi OE številke, ki se ujemajo z navzkrižnimi kodami drugih proizvajalcev npr: Bosch, Mahle, Valeo, Febi itd ti imajo svoje oznake, vendar pa se morajo v tem primeru ujemati s T ali H. Tudi AC (MHL Nemčija) je original OEM, vendar mora ustrezati motorju/vozilu.
  • Vorsprung durch Technik | Progress through Technology

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Sr feb 05, 2025 2:04 pm

Hvala @Mactron. Po tihem sem pričakoval vaš vednoo podkrepljiv odgovor hehe
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov