Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Rok1215
Nov uporabnik

Opel Insignia 2012 - Infotainment sistem se izklapja/vklapja

Napisal/-a Rok1215 Sr feb 19, 2025 3:51 pm

Zdravo, upam da mi bo nekdo na tem forumu lahko kaj predlagal ali svetoval glede te težave ki jo imam z avtom:

To težavo opažam že približno 2-3 tedne med običajno vožnjo moje Insignie Sports Tourer 2012 2.0 DCI—infotainment sistem se nenehno samodejno znova ugaša in prižiga.

Infotainment zaslon preprosto za nekaj sekund postane črn in se nato ponovno vklopi—sistem se znova zažene.

Seveda se zaradi tega vsakič izklopi radio, ki se nato poenostavi na privzeto glasnost in radijsko postajo. To se ponavlja približno vsakih 5 minut, včasih pa traja dlje brez ponovnega zagona (20-30 minut), spet drugič pa se ponovno zažene že nekaj sekund po vnovičnem zagonu.

Težava se pojavlja naključno, in nisem uspel ugotoviti, kaj bi jo lahko sprožilo. Tudi če sistem ponovno zaženem in ničesar ne pritisnem, se običajno znova zažene v roku 5-10 minut.

Opazil sem tudi, da se od začetka te težave ob prvem vklopu kontaktna in zagona zaslona - se UI ne naloži v celoti—polji za čas in temperaturo sta prazni, barve uporabniškega vmesnika pa so napačne ali se prikažejo kot črni kvadrati. Čas in temperatura se ne prikažeta, dokler se ne zgodi prvi ponovni zagon.

Druga stvar, ki sem jo prvič zdaj opazil v 2-3 letih, odkar imam avto, je, da se je po ponovnem zagonu infotainment sistema dvakrat do zdaj pojavil "Software Update" (posodobitev programske opreme).

Verzija sistema:
M:11.11.08.22
N:11.10.05.15

Verzija diska:
M:00:00:00:00
N:11.05.30.14

Prvič, ko se je to pojavilo, nisem želel tvegati posodobitve med vožnjo, zato sem jo preklical. Drugič, ko se je pojavilo, sem ustavil avto in poskusil prenesti/namestiti posodobitev. Nalaganje se je začelo, vendar je na koncu prikazalo sporočilo "Failed" (neuspešno) in to je bilo to. Od takrat se opozorilo ni več pojavilo in nimam pojma, kako bi ga lahko sprožil—zgodilo se je povsem naključno med vožnjo.

Nekaj slik težave: https://imgur.com/a/AQ7g8JB

Vse kar sem do zdaj že naredil za odpravo tega brez uspeha:
-Izklop akumulatorja za 30-45min,
-Tovarniška po-nastavitev sistemskih nastavitev,
-"Hard Reset" sistema - držiš on/off gump 30 sekund da se kompletno resetira,
-Odstranitev SD kartice z zemljevidi (imam se staro iz leta 2015),
-Odklop AUX in vseh drugih elektronskih naprav,

Vse ostalo na avtu dela brez problemov in ni nobenih težav razen tega.

Ali ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bil vzrok te težave in kako bi jo lahko odpravil? Rad bi poskusil rešiti težavo sam, preden obupam in grem k mehaniku. Hvala!

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Re: Opel Insignia 2012 - Infotainment sistem se izklapja/vkl

Napisal/-a MacTron Sr feb 19, 2025 7:02 pm

Tri stvari še lahko preizkusite pri tem vašem Navi 600/900 Intelilink (sistem Bosch uporablja OS Linux | Windows CE | QNX) in sicer:

1. formatiran USB ključ (na FAT32 ker drugega ne prepozna) z datotekami MP3 ter JPG, če lahko vidite, če deluje EXT.
2. Aktivirajte developer mode: v levem kotu ekrana večkrat potapkajte, da dobite vpis gesla: 20110827 vpišete, OK
3. Greste v menu > settings > developer mode tu izberite EEPROM test, kasneje pa še Explorer mode (če je viden) s tem se bo pognal Windows CE v kolikor bo v tem okolju delovalo drugače je lahko problem sistemska datoteka .bin. Tu pa bo potrebna bolj strokovna roka - servis image backup.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
Rok1215
Nov uporabnik

Napisal/-a Rok1215 Če feb 20, 2025 11:23 am

Hvala za nasvet!
Prvo tukaj ne gre za Intelink sistem - to je še stara Insignia model 2012, ki ni "smart" sistem in je zelo omejeno + ni ekran na dotik.
To kar ste predlagali:
1. USB ključ zazna, in prepozna npr. mp3 datoteke, tako da to deluje dokler je sam sistem živ in se ne ugane.
2. v tem modelu NAVI900 nimam ravno tak "developer" mode, sem pa našel dostop do bolj "tehničnega" menija kjer lahko vidim HW/SW verzije in druge diagnostike ampak nič specifično za EEPROM.

Ampak sem na drugem Insignia forumu dobil odgovor od nekoga ki se spozna na te sisteme in je rekel da je sigurno radio/silverbox enota ki je kriva za takšno obnašanje sistema. In kakor sem uspel raziskati, ne gre za najbolj enostavno menjavo katero bi se sam upal lotiti, tako da zgleda mi ne preostane drugega kot da peljem na servis in vidim kolikšna bi bila cena menjave tega..

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Če feb 20, 2025 12:10 pm

Ceneje te bi prišlo če bi zamenjal za nov Android avtoradio.
Samo bi si moral vzeti čas in vse modele pregledat in ne vzeti najcenejšega, jaz bi gledal za vsaj Android 13.

https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=op ... m570.l1313

https://vi.aliexpress.com/w/wholesale-o ... e.search.0
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
Rok1215
Nov uporabnik

Napisal/-a Rok1215 Če feb 20, 2025 3:18 pm

Dobra ideja, o tem sploh nisem razmišljal - in res kakor mi uspe najti originalni modeli radio/silverbox so cene vse večje kakor pa eden od teh aftermarket Android sistemov.

Bom sigurno preveril in probal najti model ki bi 100% delal na mojem modelu avta in preveril cene.

Potem bi pa moral najti nekoga ki se toliko spozna na elektroniko v avtih ki bi tudi znal to zamenjati zame, saj sam tega definitivno nebi znal zamenjati.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 9 gostov