Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Mojca558
Nov uporabnik

Zafira B, motor se ugaša med vožnjo

Napisal/-a Mojca558 Pe avg 01, 2025 9:20 pm

Avto imam 3 leta. (letnik 2012) V začetku tega ni bilo. Po enem letu mi je 1x crknil pri speljevanju. Pol leta potem mir. Po tistem se je začelo. Mehanik je ugotovil, da je egr zabasan in ga je sčistil. Sedaj manj crkuje. Ampak še vedno mi občasno kar me vožnjo ugasne.
Zadnja dva tedna je bilo en dan tako: avto zalaufam in se spustim po dolini dol, proti glavni cesti. Po 200m mi ckrne. Ključ dam do konca in ponovno ga vžgem, in mi normalno vžge. Oranžna lučka za servis še vedno sveti. Po 10m se zadeva ponovi. Potem zavijem nazaj proti domu in čez 100m se mi zadeva ponovi. Nekaj dni ga niti ne pogledam.
Do sedaj torej: zamenjan senzor obratov, očiščen egr, dva meseza nazaj zamenjan tudi senzor gasa oz pedal s senzorjem.. Kaj bi lahko bilo? Mehanik dal večkrat na tester ampak napake ne pokaže. Kar je pokazalo smo odpravili. V prostem teku mi večkrat nihajo ohrati.. 700, 800, 700, 900,... Ne niha veliko ampak se pa vidi in sliši. Če je takrat prižgana klima je tega nihanja malo manj.

Zadnji mesec:
Je pa tako, da ob prižigu motorja lučka za servis sveti več časa. Ko sem avto kupila se je takoj ugasnila ob vžigu. Sedaj ko ga vžgem in mi še vedno sveti, pomeni da mi bo prej ali slej crknil. Če se lučka ugasne mi do sedaj med vožno ni crnil.
Jaz se z avtom bojim voziti. Motor je 1.7, 125 konjev, avto nima niti 95.000km.
Za začetek mi menjala EGR na novo, pa merilnik zracne gmote (air mass flow sensor).

Prosim za kakšen nasvet. Hvala

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Zafira B, motor se ugaša med vožnjo

Napisal/-a Fan So avg 02, 2025 12:14 am

V koliko sveti MIL lučka, je v ECUju shranjena napaka. Prebere se jo lahko s spodobnim testerjem. Če ne gre drugače, preverite kdo v vaši bližini ima OP-COM in je pripravljen priklopiti vozilo. Takoj se bo videla pot do napake.
Osebno bi posvetil pozornost kisikovi sondi ali dušilni loputi.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Mojca558
Nov uporabnik

Re: Zafira B, motor se ugaša med vožnjo

Napisal/-a Mojca558 So avg 02, 2025 1:46 pm

Lučka.png
Lučka
Lučka.png (46.06 KiB) Videno 35 krat

Hvala

Oranžna lučka ki sveti: avto s ključem
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten